Megelőzés

Miért fontos a fogköztisztítás?

 miért fontos a fogköztisztítás?

Sokan csak kiegészítő műveletként gondolnak a fogköztisztításra, amelyet elég hetente egyszer-kétszer vagy még ritkábban végezni.

Milyen gyakran kell valójában tisztítani a fogközöket?

Ennél jóval gyakrabban kell a fogselyemhez vagy fogköztisztító keféhez nyúlni! Gyakorlatilag minden fogmosásnál ajánlott, de az esti fogápolás során mindenképpen. A fogközök a fogak felületének körülbelül 35%-át teszik ki – vagyis a fogfelszínek egyharmadát tisztítatlanul hagyja, ha nem végez fogköztisztítást. Másképp fogalmazva ez olyan, mintha minden harmadik fogát nem tisztítaná meg!

A fogak egészségének megőrzése

szepen-tisztitott-fogak-szep-mosoly.jpg#asset:35516

A fogak és az íny egészsége érdekében oda kell figyelnie a fogközök megtisztítására is. 

A lepedék, ételmaradék (amely dentális plakká alakul) a fogak között ugyanolyan károkat okoz, mint a fogkefével könnyen elérhető felületeken. Ha nem fordít ugyanolyan figyelmet erre a „dimenzióra” is, könnyen azon veheti észre magát, hogy fogai az egymással érintkező oldaluknál szuvasodásnak indulnak vagy fogkövesek lesznek, esetleg az íny begyullad és/vagy tasakok alakulnak ki az íny mellett. 

Nem biztos a technikában?Járjon utána!

A fogak közötti részt leggyakrabban fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével tisztítjuk. A fogselyem a szűkebb fogsorhoz való, a fogköztisztító kefével a nagyobb résekbe lehet bebújni. Kísérletezzen: még az egyes termékek között is lehetnek különbségek, így előfordulhat, hogy a fogselymek közül sem mindegyik fog beválni Önnél. Sőt, az is előfordulhat, hogy mind a fogselyemre, mind a fogköztisztító kefére szüksége lesz, mert fogsorában hol szűken, hol lazábban helyezkednek el a fogai.

Ha nem biztos abban, hogyan kell használni ezeket az eszközöket, kérdezze meg fogorvosát, dentálhigiénikusát, vagy keressen rá egy oktató videóra az interneten!

Kiemelt cikkek