A kezelésekről

Mikroszkópos gyökérkezelés: a fog hosszú távú kilátásai javulnak

221124 Uniklinik15598 RET

Pácienseink sokszor kérdezik a konzultációk során, hogy miben különbözik a mikroszkópos gyökérkezelés a hagyományos eljárástól. Nos, többek között a nagyításnak köszönhetően sokkal több foganyagot vagyunk képesek megőrizni, mint a hagyományos, szabad szemmel végzett technikával.

Dr. Kovács Kitti endodontus elmondja, miért olyan fontos ez.

A gyökérkezelés célja, és lényege, hogy a fogat ellátó ereket és idegeket a lehető legtökéletesebben eltávolítsuk a fog gyökércsatorna-rendszeréből. Ehhez hagyományosan sajnos elég sok ép foganyagot el kell vennünk, hogy rendesen hozzáférjünk a csatornák kezdetéhez, illetve az úgynevezett pulpakamrához, amely a fog koronai részének belsejét jelenti. Ilyenkor gyakorlatilag ennek a kamrának a tetejét kell eltávolítani: itt „lakik” a fogbél.

Mikr-gyok-01-A.jpg#asset:49177

 

Hosszú távon azonban a tető eltávolítása a fog töréséhez, adott esetben korai elvesztéséhez vezethet (fenti kép).

Miért lehet sokkal sikeresebb hosszú távon a mikroszkópos eljárás?

A mikroszkópos gyökérkezelési technikával azonban új, korszerűbb lehetőségek is rendelkezésünkre állnak. A hagyományos beavatkozáshoz képest ezt minimál invazív eljárásnak nevezzük, utalva arra az igen fontos tényre, hogy a lehető legkevesebb foganyagot távolítjuk el az egyébként is sérült fogból – hiszen gyökérkezelést rendszerint olyan fogaknál alkalmazunk, amelyekből már hiányzik több-kevesebb anyag. Ilyen esetekben pont a fentebb említett kamratetőt nem fúrjuk el, ami a fog hosszú távú megtartását segíti elő.

Mikr-gyok-01-B.jpg#asset:49178

 

Az úgynevezett Truss technikánál kizárólag a csatornák felett fúrunk, így például az alsó, 2 nagy gyökérrel rendelkező rágófogak esetében a képeken nyíllal jelölt, jelentős mennyiségű foganyag megőrizhető.

 

Mikr-gyok-01-E.jpg#asset:49179

 

Még ilyen kicsi lyukakon keresztül is képesek vagyunk tökéletesen kitisztítani a fogak gyökércsatorna-rendszerét, majd ezt követően elkészíteni a gyökértömést!

Kiemelt cikkek