Fogászati kérdések

Milyen felvételeket kérhet Öntől a fogorvosa?

 stojanov ágota

Stojanov Ágota röntgenasszisztensünk rövid összefoglalót ad Önnek a leggyakrabban kért felvételek típusairól. (A felvételtípusok teljes listáját itt találhatja.)

1, Kis fogfelvétel – szájüregi felvétel

Jellemzően egy bizonyos fogról készített kisfelvétel, amelyet önmagában vagy más felvételeket kiegészítve kérhet szakorvosa. Sokszor a kontrollok alkalmával készül ilyen felvétel a kezelt fogról, hogy a fogorvos ellenőrizze a gyógyulás tényét. A felvételre és az adminisztrációra körülbelül 10 percet kell szánnia – az esetleges várakozást nem számítva.

2, Panorámaröntgen

Röntgen_Ágota.JPG#asset:33729

 

Az alsó és a felső fogsorról, szemből készített felvétel. Sokszor ehhez is kérnek kiegészítő felvételt, például a fogszabályozáshoz szükséges teleröntgent. Az eljárás természetesen fájdalommentes, álló helyzetben végezzük. A felvételre és az adminisztrációra körülbelül 10 percet kell szánnia (persze az esetleges várakozást nem számítva).

3, Teleröntgen

Az alsó és a felső fogsorról oldalirányból készített felvétel. Főleg a fogszabályozó szakorvos kérheti, és jellemzően panorámaröntgen is szükséges emellé. A felvételre és az adminisztrációra itt is körülbelül 10 percet kell szánnia (a már említett várakozást nem számítva).

4, 3D CT-felvétel

A 3 dimenziós CT-felvételt tipikusan implantációk, nagyobb szájsebészeti beavatkozások esetén kéri a szakorvos, hogy tiszta képet kapjon az állkapocs csontszerkezetéről mind a három dimenzióban. Erre a felvételtípusra kicsit több időt kell rászánnia, de ez is hamar, mintegy 20 perc alatt elkészül, amiben már benne van az adminisztrációhoz, CD-készítéshez szükséges idő.

Ha a felvétel valamely folyamatban levő kezeléshez kell, akkor a röntgen- és CT-laborból a számítógépes összeköttetésnek köszönhetően a felvétel azon nyomban átkerül kezelőorvosához.

röntgenlabor-szamitoges-osszekottetessel.JPG#asset:35282

 

Mire Ön visszatér hozzá, már meg is beszélhetik a felvételen látottakat!

Kiemelt cikkek