Fogszabályozás

Fogszabályozás

A fogszabályozás során a páciens olyan fogászati kezelésben részesül, amely nem csak sorba rendezi a fogait, hanem az ideális harapás beállításában is segít. A megfelelően formázott fogsorral biztosabban haraphatunk, csökken a metszőfogak és a szemfogak terhelése. Ennek köszönhetően a fogágy egészséges marad, elkerülhetők a további parodontológiai problémák. Ráadásul az esztétikum elérésével pácienseink önbizalma is pozitív irányba változik.

Mit jelent a fogszabályozás?

A fogszabályozás során a szakorvos egy fogszabályozó készülék segítségével képes helyreállítani a deformitásokat, harapási rendellenességeket, illetve a fogsor esztétikai és funkcionális szerepét is. A kezelés segítségével megelőzhetők a további parodontológiai betegségek. A saját fogak szabályozása költséghatékonyabb kezelés, mint a későbbi fogpótlások, implantátumok készítése a szuvasodás miatt. A beavatkozással tehát célunk, hogy megőrizzük és megszépítsük pácienseink saját fogállományát.

A fogszabályozást már gyermekkorban érdemes elkezdeni, de a kezelés a felnőttek számára is éppoly hatékony tud lenni, és látványos eredményeket lehet elérni, mind esztétikai, mind funkcionális téren.

 miért fontos a fogszabályozás?
Fogszab

Miért fontos a fogszabályzás?

A fogszabályozás nem csupán esztétikai kérdés, ugyanis a szabályos fogsor nemcsak a szépséget, de a fogak egészségét is tükrözi. Szabályos ívbe rendezett fogakkal válik ideálissá a harapás, illetve így a legegyenletesebb az állkapocs, az íny és az izmok terhelése is. Fogszabályozással tehát számos probléma megelőzhető és korrigálható – és még a mosolyunk is szebb lesz!

A szabálytalan fogazat harapási rendellenességhez vezethet, ami többek között fejfájást, migrént, nyaki fájdalmakat és egyéb állkapocs-ízületi gyulladást is előidézhet.

Mikor kerül sor fogszabályozásra?

Nem csak olyankor ajánlott a fogszabályozás, amikor tökéletes mosolyra vágyunk. Számos olyan eset állhat fenn, amikor szükségszerűvé válik a beavatkozás. Például a bölcsességfogak előbújása veszélyt jelenthet, hiszen torlódást idéz elő. Ezzel pedig a szuvasodás esélye is megnő. De a fogszabályozás megoldást jelenthet traumatikus sérülésekre (baleset következtében letört fog), illetve olyan esetekben is, amikor nem is gondolnánk, hogy a fogszabályozás lenne a megoldás. Ilyenek például többek között a szájlégzés, fogcsikorgatás vagy a rágóízület kattogása.

A fogszabályozás menete

  1. Konzultáció: Konzultáció során egy előzetes állapotfelmérés történik, ahol készül egy panoráma röntgen, teleröntgen és szükség esetén CT felvétel is. A fogszabályozó szakorvos megvizsgálja a teljes fogazatot, ezáltal egy átfogó képet kapunk a páciens kezelését illetően. Továbbá lenyomatot is vesz a fogakról, hogy gipsz mintákon elvégezhesse a szükséges méréseket.
  2. A konzultáció után személyre szabott ajánlat készül a kezelés összes költségéről.
  3. Ha a páciens elfogadja az ajánlatot, megtörténik az időpont egyeztetése a kezelési tervnek megfelelő kezdeti beavatkozásnak.
  4. Ha a kezeléshez szükséges a fogeltávolítás vagy más szájsebészeti beavatkozás, akkor a fogszabályozó szakorvos konzultál a szájsebésszel és egy következő alkalommal elvégzik a szájsebészeti beavatkozást.
  5. A fogszabályozó szakorvos felhelyezi a fogakra a breketteket illetve a gyűrűt/tubust a leghátsó fogakra és beköti a kezdőívet, majd teljes körű tájékoztatást ad a készülékkel kapcsolatos szájhigiénés szabályokról.
  6. Kontroll kezelések során (mindig előre meghatározott, egyeztetett időpontban) a szakorvos kisebb-nagyobb módosításokat hajt végre a készüléken, és ha szükséges az ívet is cseréli a kívánt állapot elérése érdekében.
  7. A kezelés végén, ha elértük a kívánt állapotot a szakorvos eltávolítja a felragasztott breketteket, gyűrűket majd megtisztítja a fogak felszínét az esetleges ragasztómaradványok, elszíneződések miatt. Ezután lenyomatvétel is készül a kivehető retenciós készülék elkészítéséhez.
  8. A kivehető készüléket a szakorvos tájékoztatása szerint kell hordani, míg a fogak helyzete az állcsontokban megfelelően rögzül. Fontos, hogy az előírtak szerint ténylegesen viselje a páciens a készüléket, mivel ennek hiányában a fogak sajnos vissza vándorolhatnak eredeti helyükre, ezzel tönkretéve az akár több éves munkát!

Gyermek fogszabályozás

A fogszabályozó kezelés már kisgyermekkorban (3-5 éves kortól) is elkezdhető. Célja, hogy biztosítsuk  az állcsontok megfelelő, egészséges fejlődését már a “kezdetekkor”. A felnőttkori foghúzások elkerülése érdekében érdemes a kisgyermekkori kivehető készülékek használata, hiszen ezek helyfenntartó funkciót látnak el a még ki nem bújt, maradó fogak számára.

Tévhitként még mindig él a köztudatban, hogy a fogszabályozó kezelést csak akkor lehet elkezdeni, ha már a gyermek összes tejfoga kipottyant. Ellenkezőleg! Minél előbb kezdjük el a beavatkozást, annál nagyobb az esélye, hogy megfelelően fog fejlődni a gyermekek állkapcsa, fogazata és ezzel megelőzhetők a későbbi torlódások, szuvasodások majd foghúzások. Az időben elkezdett kezeléssel a gyermekekre jellemző szokások hatása is megelőzhető, kezelhető pl.: nyelvlökéses nyelés okozta előreálló fogak, ujjszopás.

A legfőbb cél, hogy a kivehető vagy rögzített készülékekkel biztosítsuk az állcsontok egészséges fejlődését és a maradó fogak fejlődését megfelelően befolyásoljuk, hogy  megelőzzük a felnőttkori fogvesztést, foghúzást.

 gyermek fogszabályozás 01
Felnőtt Fogszabályozás Budapest

Felnőtt fogszabályozás

Sokan annak ellenére, hogy esetleg szégyellték tökéletlen mosolyukat, nem mernek belevágni a fogszabályozásba, mert felnőttkorban úgy vélik, hogy nem szokványos a készülék viselése. Fontos tudni, hogy a fogszabályozás nincs korhoz kötve! Igenis felnőttként is helyrehozhatjuk fogsorunk állapotát, sőt napjainkban már léteznek olyan fogszabályozó készülékek, amelyek szinte láthatatlanok, így aki emiatt nem mert eddig belevágni most már nyugodtan belevághat!

A felnőttkori fogszabályozás előnye lehet, hogy a már sajnálatosan elvesztett fogak miatti problémákat orvosolhatjuk és képesek vagyunk teljesen helyreállítani a fogazatot. Az állcsontok felnőttkorban már nem fejlődnek, ezért a fogszabályozás során magukat a fogakat kell mozgatnunk. Sajnos a sikeres eljárás vagy kezelés érdekében előfordulhat, hogy egy vagy akár több fogat is szükséges eltávolítani, de ettől sem szabad megijedni, mert  végeredményként esztétikus, egészséges fogazatot kapunk.

Bővebben a felnőtt fogszabályozásról
Láthatatlan Fogszabályozó

Láthatatlan fogszabályozó

A láthatatlan fogszabályozás több módszer segítségével is megvalósulhat. Lehetséges például a belső fogíven, a nyelv felöli oldalon rögzíteni a készüléket, így az gyakorlatilag takarásban van. Olyan módszer is létezik, amely átlátszó műanyag sínt alkalmaz. Ez a fajta fogszabályozó megfelelő szájhigiénia mellett gyakorlatilag észrevétlen lehet.

Láthatatlan fogszabályozó: árak, kezelés menete és előnyök
Belső fogívre rögzített fogszabályozó

A belső fogívre rögzített fogszabályozó készülék egyik legnagyobb előnye, hogy a viselése szinte észrevétlen, de a mechanizmusa teljesen megegyezik a külső fogíven viselendő fogszabályozókéval.

330 000 Ft -tól / ív
Clear Aligner (átlátszó műanyag sín)

A Clear Aligner átlátszó műanyag sínjét naponta 22-23 órán át kell viselni, csak fogmosásához kell kivenni. Nagy előnye, hogy a fogszabályozó készülék szinte teljesen észrevétlen, igaz, a kezelési idő kissé hosszabb, mint a rögzített fogszabályozóknál.

115 000 Ft -tól
Fogszabalyozas 3

Rögzített fogszabályozó készülékek

A rögzített készülékkel történő fogszabályozáskor a páciens többnyire egy olyan eszközt kap, amelyet a kezelés ideje alatt mindig, folyamatosan viselnie kell. Ennek a fogszabályozás-típusnak a nagy előnye, hogy az eredmény kiszámítható és pontos.

FOGSZABÁLYOZÓ SZAKORVOSI KONZULTÁCIÓ RÖNTGEN NÉLKÜL
18 000 Ft
Porcelán állandó fogszabályozó készülék (3M Clarity)

Az állandó készülékkel történő fogszabályozás az egyik leggyengédebb módja a szép fogsor elérésének. A porcelán fogszabályozó készülék egy diszkrét, fejlett és biztonságos megoldás akár felnőttek számára is.

330 000 Ft -tól
Fém állandó fogszabályozó készülék (3M Mini Uni-Twin)

A fém készülék felhelyezése a fogszabályozás egy kényelmes, de egyben költséghatékony módja is. A fém készülékek tartósak, kényelmesen viselhetőek, így a fiatalabb páciensek is jól érezhetik magukat vele.

230 000 Ft
Aktiválási díj (4-6 hetente)

A fogszabályozás bonyolult és hosszan tartó folyamat, az eredmény azonban önmagáért beszél.

23 000 - 32 000 Ft
Kivehető Fogszabályozó

Kivehető fogszabályozó készülékek

A kivehető készülékes fogszabályozás általában gyerekkorban ideális megoldás, amikor a szájban egyszerre találhatóak meg a tej- és maradandó fogak. A kivehető készülékek azért kedveltek, mert általában elég őket csak éjszaka és a nyugodtabb napszakokban, például az otthoni tanulás közben viselni.

Aktiválási díj (hyrax)

A kivehető készülékkel zajló fogszabályozás kényelmes megoldás, de természetesen ez is állandó szakorvosi felügyeletet igényel. A páciens rendszeres látogatásaikor könnyen nyomon követhető a fogazat alakulása, szükség esetén pedig állítani lehet a készüléken, vagy módosítani lehet a kezelést.

12 500 Ft
Kivehető fogszabályozó (egy állcsontra ható, ún. tágítócsavaros lemez)

Az egy állcsontra ható kivehető fogszabályozó készülékek egy akrilátból készült lemez segítségével dolgozik, ez különböző kapcsok rögzítik a páciens fogsorára.

75 000 Ft -tól
Kivehető fogszabályozó (mindkét állcsontra ható, ún. aktivátor)

A mindkét állcsontra ható kivehető fogszabályozó készülékek többnyire ún. funkciós készülékek, amelyek egy adott probléma megoldását szolgálják.

145 000 Ft
Fogszabályozás uniklinik

Fogszabályozó tisztítása

A fogszabályozás során kulcsfontosságú a fogak állandó tisztántartása. Az apró bracketek és fém ívek megnehezíthetik a fogak, fogközök tisztítását, ezért speciális eszközöket érdemes használni. Ezeket szakorvosaink ajánlása és útmutatása által bárki könnyedén tudja majd használni. Ilyen eszköz többek között a fogselyem, a fogköztisztító kefe, az ínyzuhany vagy akár a super floss.

A fogtisztítást lelkiismeretesen kell végezni, hiszen ha elhanyagoljuk a fogak tisztán tartását az fogszuvasodáshoz vezet, amit nagyon nehéz, néha bizony akár lehetetlen maradéktalanul helyre hozni.

Ha nehezen boldogulunk a bracketek körüli terület megtisztításával, érdemes kerülni az olyan ételek fogyasztását, amelyek maradványokat hagyhatnak. Ilyenek például az apró magvak, cukros-nyúlós édességek, roppanós nassolnivalók. A kemény ételek akár a készülékben is kárt tehetnek, ezért ezek fogyasztását célszerű kerülni a fogszabályozás időtartama alatt.

Fogszabályozás budapesti rendelőnkben

Fogszabályozás Budapest szívében az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ szakemberei által! Dr. Suszták Adrienn fogszabályozó szakorvos és Dr. Opyakin Viktor fogszabályozó szakorvos várják Önt rendelőnkben. Online bejelentkező rendszerünkkel gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot.

Dr. Suszták Adrienn
Dr. Opyakin Viktor