Fogászati kérdések

Mit tehetünk a fogak érzékenysége ellen?

 gál beatrix

Az érzékeny fogak sok bosszúságot okozhatnak, hiszen hidegre, melegre, savas élelmiszerekre vagy simán harapáskor éles, nyilalló fájdalom jelentkezhet, és egy nap során többször is emlékeztetnek arra, hogy valami nem stimmel fogainkkal. Az érzékenységnek több oka is lehet, és szerencsére a legtöbbet meg is lehet szüntetni.

Dentálhigiénikus szakértőnk, Gál Beatrix elmondja, melyek ezek, és mit tehetünk ellenük.

1, Az íny visszahúzódik, a fognyak szabaddá válik. 

A fognyaknál eleve vékonyabb a fogzománc, és ha az íny visszahúzódik, a fog védelme igencsak meggyengül. Az íny – még a teljesen egészséges íny is – a korral lassacskán visszahúzódik. Ez ellen nem sokat tehetünk, ám a fogorvos ilyenkor is találhat megoldást, például tömőanyaggal, magas fluoridtartalmú lakkal látja el az érintett területet, vagy enyhébb esetben egy speciális fogkrémet ajánl az érzékenység megszüntetésére.

A fognyak szabaddá válása a fogágybetegség jele is lehet. Ilyenkor parodontológiai kezelés válhat szükségessé.

Végül a probléma mögött a helytelen fogmosási technika is állhat. Az ínnyel párhuzamos sikálás ugyanis a fogzománc kopását okozhatja, ami a fognyaki területen az érzékenység kiváltója lehet. A megoldás itt a helyes fogápolási technika elsajátítása. Ha nem biztos benne, hogy a technikájával van a gond, esetleg tudja, de úgy érzi, jó lenne, ha valaki segítene Önnek, forduljon dentálhigiénikushoz tanácsadásért! Ez jó befektetés fogai egészségébe, mert az általános útmutatáson túl személyre szabott tippeket, tanácsokat is kaphat.

2, A zománc sérüléseket szenvedett

A sérült, mikrorepedésekkel teli vagy hiányzó fogzománc szintén az érzékenység forrása lehet. Mivel a fogzománc a fog az elsődleges védelmi vonala a külvilággal szemben, hiánya vagy sérülése nemcsak érzékenységet okozhat, hanem különböző fogászati problémákat is. 

A sérülés mechanikai hatásra is létrejöhet, ám sokkal alattomosabbak, vagyis észrevehetetlenebbek az apró, szinte mikroszkopikus sérülések. Ezeket okozhatja szuvasodás is, de például a nem jól záródó fogsor okozta egyenetlen megterhelés is. A nem kiegyenlített harapás ugyanis egy vagy több fogra nagyobb terhet ró, mint a többire, és ilyenkor az érintett fogakra ható nagyobb erő apró, traumás hasadásokat idézhet elő a zománcban.

Ám bármi áll a zománc sérülése mögött, csak egy szakember képes orvosolni a problémát. A fogak traumás terhelése esetén például több megoldás is szóba jöhet, a fogpótlástól a fogszabályozásig.

3, Túl sok savas élelmiszer fogyasztása

A nagy mennyiségű savas étel-ital, különösen, ha a fogyasztásuk között kevés idő telik el, folyamatosan gyengíti a fogzománcot. Savas közegben ugyanis felpuhul és sérülékennyé válik ez az egyébként igen kemény anyag, és sokkal könnyebben szenved sérülést. Ezért is szoktuk azt tanácsolni, hogy étkezés után várjon 30 percig, és csak ezután mosson fogat. A felpuhult fogzománcban ugyanis még a közepesen kemény sörték is komoly kárt tudnak okozni.

citrus_04.jpg#asset:57517

Ha egész nap limonádét kortyol, vagy óránként elmajszol egy almát, veszélyezteti fogai épségét. Tartson legalább 2-3 órás szünetet a savas ételek-italok fogyasztása között! még jobb, ha mérsékli a mennyiséget, és ügyel arra, hogy ne érje mechanikai kár a fogakat.

Összefoglalva

A fogak érzékenysége mögött legtöbbször olyan ok húzódik meg, amely szakember segítségét igényli. Ezért ne halogassa sokáig a rendelő felkeresését, ha fogai érzékenyek! Lehet, hogy csak tanácsadásra van szüksége a helyes fogmosási technikát és az Önnek megfelelő, fogérzékenység elleni fogkrémet illetően, ám megeshet, hogy komoly kezelést igényel a probléma megoldása.

Ha már hetek, hónapok, sőt évek óta szenved az érzékeny fogaitól, kérjen időpontot szakembereinktől itt.

Kiemelt cikkek