Megelőzés

Ne adjuk kölcsön a fogkefénket!

Dr hollo adam

Fogadja meg dr. Holló Ádám jó tanácsát!

Gyakran adódnak olyan helyzetek, amikor kölcsönadhatnánk fogkefénket valakinek. Például átjön egy barátunk, elbeszélgetjük az időt, és mivel későre jár, ott marasztaljuk. Mivel fogkefét nem hozott magával, egyszerűen kölcsönadjuk a miénket.

Vagy nyaralni megy a család, és valaki otthon felejti a fogkeféjét. Egyszerűbb megoldásnak tűnik megosztozni a fogkeféken, mint elindulni fogkefét vásárolni.

Ez csak két példa volt arra, milyen könnyen belecsúszhatunk egy fogkefekölcsönzésbe.

Pedig nagyon nem ajánlatos senkinek odaadni a fogkefénket! 

A sörtéket ugyanis nem lehet tökéletesen lemosni az egyes fogmosások után, így lepedék, ételmaradék marad rajtuk. Ezek olyan aprók lehetnek, hogy szabad szemmel nem is érzékeljük őket. Alaposan megvizsgálva a fogkefét teljesen tisztának tűnik – holott nem az.

A lepedékben, ételmaradékokon kórokozók nyüzsögnek. Köztük igen ártalmas fajták is: például az ínygyulladásért vagy fogszuvasodásért felelős baktériumok, vagy egyéb vírusok, ha például közben átestünk egy felső légúti megbetegedésen. Sokszor a betegség tüneteinek nem is kell jelentkezniük ahhoz, hogy egy nátháért vagy influenzáért felelős vírus a szervezetünkben legyen. Elképzelhető, hogy mi magunk ellenállunk a vírusnak, ám a fogkefével átadott kórokozó megbetegíti barátunkat, családtagunkat.

Ráadásul mindez visszafelé is igaz: amikor visszakapjuk a fogkefénket, megkapjuk a másik ember szájüregéből származó kórokozókat.

ne-adjuk-kolcson-fogkefenket.jpg#asset:3

Minél régebben használjuk a fogkefénket, annál több vírus, gomba és baktérium nyüzsög a sörtéken. Ezért is ajánljuk, hogy 3 hónap elteltével cseréljük le régi fogkefénket egy újra. Nem pedig azért, mert a sörték időközben elhasználódnak – mint ahogy azt sokan hiszik. 

De akár új fogkefét használunk, akár régebbit, ne adjuk oda másoknak! 

Kiemelt cikkek