A kezelésekről

Mi az a panoráma röntgen?

 mi az a panoráma röntgen

Mi az a panorámaröntgen?

A panorámaröntgen egy bevett fogászati diagnosztikai eszköz. Egy olyan kétdimenziós képalkotó eljárás, amely ma minden jól felszerelt fogorvosi rendelőben az alapfelszereltség részét képezi. Ezzel a fogorvosok által csak OP-nek nevezett módszerrel (ortopántomográfia) pontos képet lehet kapni a teljes fogsor és az egész szájüreg állapotáról. A panorámaröntgen képes feltárni a szabad szemmel nem látható problémákat és a korábbi beavatkozások miatti esetleges komplikációkat is.

De hogyan is működnek a röntgenes vizsgálatok?

Mielőtt belemennénk a részletekbe, kezdjük az alapokkal. A röntgensugár egy elektromágneses sugárzás. A diagnosztikai vizsgálatok során kis mennyiségű sugárzást generálunk, amely áthalad a vizsgálandó szöveteken. A sugárzás könnyen átmegy a lágyabb szöveteken, míg a keményebb szövetek, például a fogak és a csontszövet, elnyelik. A szövetekből beérkező sugarak nyomot hagynak a vizsgált testrész mögötti filmrétegen vagy digitális érzékelőn, ahol egy fekete-fehér képet kapunk. A lágy szövetek sötéten, a kemény szövetek fehéren jelennek meg. Ez azért van, mert minél több sugár éri a filmet vagy szenzort, annál sötétebb lesz a kép.

Intraorális és extraorális röntgenvizsgálatok

A röntgenvizsgálatok lehetnek intraorálisak és extraorálisak. Az intraorális kifejezés jelentése: szájon belüli. Ebben az esetben az érzékeny film vagy szenzor a szájon belül helyezkedik el. A sugárforrás ez esetben is a szájon kívül található. Intraorális vizsgálat pl. az úgynevezett kisröntgen. Ez az eljárás egy kisebb terület vizsgálatára alkalmas. Az alábbi képen egy foggyökérnél található gyulladás (piros vonallal kiemelve) kisröntgennel készített képét láthatjuk:

kis gyulladásról készült röntgen kép

A másik kategóriát az extraorális röntgenvizsgálatok képezik. Az extraorális röntgenek esetén mind a sugárforrás, mind a film/digitális érzékelő a szájon kívül helyezkedik el. Ebben az esetben nagyobb területről, általában az egész szájüregről készítünk képet. Ide tartozik a panorámaröntgen is. Íme, egy panorámaröntgennel készített kép:

panoráma röntgen

 

A panorámaröntgen-felvétel készítésének menete

A panorámaröntgenes vizsgálat gyors eljárás, adminisztrációval együtt sem tart tovább 10 percnél. Legtöbb esetben álló helyzetben készül, bár az időseknek és a gyerekeknek megfelelőbb egy ülőgép. A felvétel készítésének menete a következő.

 1. Fémtárgyak eltávolítása (szemüveg, piercing, fülbevaló stb.). Erre a megfelelő képminőség érdekében van szükség.
 2. A sugárzástól védő ólommellény felhelyezése. Itt megemlítendő, hogy az eljárás sugárterhelése egyáltalán nem magas. Egy repülőgépes utazás alatt például több sugárzás ér minket, mint egy fogászati röntgen készítése során.
 3. A páciens a fejrögzítőbe helyezi az arcát.
 4. A páciens metszőfogaival ráharap egy harapásblokkolóra. Az asszisztens ellenőrzi, hogy szimmetrikusan tartja-e a fejét.
 5. A röntgengép félkör alakban elhalad az arc előtt, és néhány másodperc alatt elkészíti a képet.
 6. A páciens kiveszi az állát a fejrögzítőből.

A panorámaröntgen-vizsgálat felhasználási területei, avagy mikor van szükség egy panorámaröntgenre

 • kiindulási fogászati státuszfelvételnél
 • a rendszeres kontrollvizsgálatoknál
 • góckutatásnál
 • gyökérkezelt fogak vizsgálatakor
 • rákszűrésnél
 • implantátumok beültetésénél
 • nagyobb, esetleg rejtett fogszuvasodás felderítésénél
 • fogágybetegség vizsgálatánál
 • a gyökércsúcs körüli gyulladás felderítésére
 • a fogszabályozás megtervezésekor, nyomon követésekor

Biztonságos a panorámaröntgen?

A rövid válasz: igen.

Bár éri sugárzás a szervezetet, ez elhanyagolható. Főleg úgy, hogy a páciensek védő ólommellényt is viselnek. Az eljárás gyors és teljesen fájdalommentes. Egyedül várandós kismamáknak nem ajánlott. Ezekben az esetben mindenképpen konzultáljon fogorvosával, hogy együtt mérlegelni tudják a kockázatokat!

A panorámaröntgen ára

Rendelőnkben jelenleg 8000 Ft-ért végzünk panorámaröntgen-vizsgálatot. Ez az ár természetesen a cikkünk megjelenésekor érvényes, a későbbiekben módosulhat!

Kiemelt cikkek