Fogimplantátum

Fogimplantátum: minden kérdésre választ adunk

A fogászati implantátumok esztétikailag és funkcionálisan is remekül beválnak foghiány esetén, beültetésük kapcsán azonban számos kérdés felmerül a páciensekben, amelyekre igyekszünk megnyugtató választ adni összefoglalónkban.

Mikor lehet megoldás a fogászati implantátum?

A fogászati implantáció során a csontállományba műgyökeret ültetnünk be, amelynek segítségével egy vagy akár az összes fog hiányát pótolhatjuk.

Mikor lehet indokolt az implantátum beültetése? 

A nem megfelelő szájhigiénia a fogak elvesztéséhez vezethet, csakúgy mint bizonyos betegségek vagy balesetek. A fogvesztés után rágási problémák lépnek fel, míg a frontfogak hiányával a fogsor esztétikája romlik jelentős mértékben. A hiányzó fogak pótlását mielőbb el kell kezdeni, mivel idővel

 • a fogsor aszimmetrikussá válhat a foghiánnyal szomszédos fogak elmozdulásával, illetve a szemközti fog kiemelkedésével; valamint
 • a hiányzó fog helyén sorvadni kezd az állcsont, ami megnehezíti a fogbeültetést.

A fogimplantátum számtalan előnnyel jár, mivel nem kell hozzá az esetlegesen ép fogakat lecsiszolni, ráadásul a páciens egy plusz pillérfogat kap, amely a hidakhoz képest nem ad plusz terhelést a szomszéd fogaknak.

Fogimplantátum Budapest Fogászat

Mi történik, ha nincs elég csont az implantáláshoz?

Csontpótlás

A tervezett implantáció helyén nincs mindig elegendő csontmennyiség. A nemzetközi tanulmányok egy része kb. 40%-ra teszi azon műgyökér-beültetések arányát, amelyhez kisebb vagy nagyobb mértékű csontpótlás társul. Az implantátum, amely tulajdonképpen egy titáncsavar, csak akkor tud jól integrálódni az állcsontba, illetve hosszú távon funkcionálni, ha megfelelő mennyiségű csontállomány veszi körül.

Mi lehet az oka annak, ha kevés a csont?

 • Korábbi traumatikus (sok csont elvételével járó) fogeltávolítás, amely után a szervezet nem tudja „visszaépíteni” az állcsont eredeti szélességét és/vagy magasságát.
 • Régóta fennálló foghiány: a funkció hiánya miatt fokozatosan „leépül, fogy” a csont a kihúzott fog területén. A fogmedernyúlvány az állcsontnak azon része, amelynek szerepe a foggyökerek megtartása. Ha nem kap fiziológiás terhelést, a dinamikus egyensúlyban levő (folyamatosan átépülő) csontszövetben túlsúlyba kerülhet a lebontó folyamat.
 • Anatómiai okok: nagyon gyakran a felső kisőrlők és nagyőrlők területén megfelelő a csont szélessége, de nem elég a magassága az implantációhoz. Ilyenkor úgy nevezett sinus lift-et, arcüregemelést alkalmazunk.
 • Gyakran egyszerűen csak túl vékony a csont, és meg kell „vastagítani”, hogy behelyezhető legyen a titánimplantátum. Ez történhet splitting, azaz repesztéses technikával, vagy más helyről (donorterület) kivett csontblokk átültetésével.
Csontpótlás Implantáció Elótt Csontblokk Műtét

Csontpótló csontblokk műtét fogászati implantációt megelőzően

Az alábbi kollázson egy nagyobb csonthiány esetén alkalmazott csontblokk műtét képei láthatóak. A csontátültetés során az állkapocs hátsó részéről egy csontblokkot ültetett át Dr. Záhonyi Balázs, dentoalveolaris szájsebész szakorvos az implantálni kívánt területre, amit titáncsavarokkal rögzített.

A csontblokk műtétet követően 3-6 hónap gyógyulási idő szükséges a csontosodáshoz. Ezután történhet meg az implantátum beültetése a csontpótolt területre, majd további 4-6 hónap gyógyulási idő után készülhet el a fogpótlás az implantátumra, mely ebben az esetben egy háromtagú fogászati híd volt két fogimplantátumon.

Fogimplantátum fajták: melyik a legjobb fogimplantátum?

A csúcsminőségű implantátumok, amelyekkel az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központban dolgozunk, kizárólag titánötvözetekből készülnek, mert ezeknél minimális a kilökődés esélye. 

A Nobel Biocare vállalat az egyik piacvezető implantátumgyártó kiváló minőségű és biokompatibilis implantátumokkal:

 • Az Alpha Bio fogászati implantátumok ára igen kedvező, ami a kilökődés tekintetében mégsem jelent kompromisszumot.
 • A Nobel Replace CC implantátum használatával a bakteriális fertőzés lehetősége minimálisra csökken.
 • A Nobel Biocare Active implantátum még kevesebb, rosszabb minőségű csontállomány esetén is nagyfokú stabilitást biztosít.

A fogimplantátum beültetésének menete

 • Állapotfelmérés Az implantáció egy teljes körű állapotfelméréssel, szájüregi vizsgálatottal, háromdimenziós CT-felvétellel kezdődik, amelyet szükség esetén dentálhigiéniai kezelés, fogkő-eltávolítás követ.
 • Fogászati implantáció A következő lépés az implantátum beültetése a csontba, amely teljesen fájdalommentes, mivel helyi érzéstelenítésben történik. A sebészeti beavatkozás során (a CBCT felvétel alapján meghatározott hosszúságú és átmérőjű implantátum számára) egy fúrósorozattal az állcsontot előkészítjük, majd megfelelő nyomatékkal behelyezünk egy titán műgyökeret, és varratokkal lezárjuk a sebet.
 • Kontroll és varratszedés A műtét után 7-10 nappal kontroll és varratszedés következik, majd a 3-6 hónapos csontosodási időszak során a műgyökér összecsontosodik a saját csontszövettel.
 • A fogászati implantátum felszabadítása Ezután a kezelőorvos újra felnyitja az implantátum feletti ínyt, hogy behelyezze a gyógyulási csavart, majd egy 1-2 hetes gyógyulási időszakot követően lenyomatvételre kerül sor az ínyről a fogpótlás elkészítéséhez.
 • Fogpótlás átadása, rögzítése Miután a fogtechnikus elkészítette az egyedi, precízen tervezett fogpótlást, félévente, évente vissza kell járni ellenőrzésre, illetve dentálhigiénés kezelésekre, mivel a fogkő eltávolítása és a megfelelő szájüregi higiénia kiemelten fontos az implantátumok élettartamának meghosszabbításához.
Fogpótlás Fogimplantátummal Koronákkal

Fogimplantátum gyakori kérdések

Melyek a fogimplantátum hátrányai?

Az eljárás veszélyei közé sorolhatjuk a pontatlanul megtervezett implantációt, illetve a nem megfelelően kivitelezett fogbeültetést, hiszen egy felületes állapotfelmérés növeli a sikertelenség esélyét, illetve a szövődmények kockázatát. Ilyen esetekben előfordulhat olyan komplikáció, amely az implantátum kilökődéséhez vezethet.

Tipp: Többet szeretne tudni az esetleges veszélyekről? Olvassa el A fogimplantátum hátrányai című cikkünket további hasznos információkért.

A fogimplantátum kilökődés tünetei és okai

Bár némi fájdalom és a duzzanat előfordulhat a műtét után, bizonyos súlyosabb tünetek utalhatnak arra, hogy a beültetés nem volt sikeres:

 • A műtétet követően gyulladás alakulhat ki. A fertőzés kockázati tényezői közé tartozik az autoimmun betegség, a dohányzás és a rossz szájhigiénia.
 • Az implantátum elmozdulása akkor fordulhat elő, ha a fogászati implantátum nem elég stabil.
 • Sikertelenség akkor is előfordulhat, ha nincs elegendő csont a fogászati implantátum megtartásához, ugyanis ilyenkor az implantátum nem tud összeforrni a saját csontállománnyal.

Ha napok elteltével sem enyhül a fájdalom, vagy a duzzanat sem csökken, illetve vérzik, váladékozik a fogíny, keresse fel mindenképpen fogorvosát!

Fogimplantátum utáni gyulladás

Egy jól beültetett implantátum panasz- és fájdalommentes, ám ha probléma lép fel, az többnyire fájdalom és gyulladás formájában jelentkezik. Az implantátum környéke piros, duzzadt és érzékeny, adott esetben váladékozik. A gyulladás a fertőzött fogászati implantátumot körülvevő csontot roncsolhatja, ami végül az implantátum meglazulását elvesztését is okozhatja.

A fogimplantátum gyulladás kezelése a csontveszteség mértékétől függ: minél korábban kezelik a fertőzést, annál jobbak a gyógyulás esélyei, ezért is fontos, hogy panasz esetén feltétlenül forduljon szakemberhez, és ne halassza el a rendszeres kontrollt sem.

Mennyire fáj a fogimplantátum?

Egy jól beültetett implantátum panasz- és fájdalommentes, ám ha probléma lép fel, az többnyire fájdalom és gyulladás formájában jelentkezik. Az implantátum környéke piros, duzzadt és érzékeny, adott esetben váladékozik. A gyulladás a fertőzött fogászati implantátumot körülvevő csontot roncsolhatja, ami végül az implantátum meglazulását elvesztését is okozhatja.

A fogimplantátum gyulladás kezelése a csontveszteség mértékétől függ: minél korábban kezelik a fertőzést, annál jobbak a gyógyulás esélyei, ezért is fontos, hogy panasz esetén feltétlenül forduljon szakemberhez, és ne halassza el a rendszeres kontrollt sem.

A fogimplantátum után mit lehet enni?

A fogbeültetés után a zsibbadás elmúltával szabad először enni, méghozzá könnyű, pépes ételeket, de nem javasolt rágni az implantátum helyén, ezért egy ideig kerülni kell a nehezen rágható, kemény ételek fogyasztását. Az implantáció után a tejtermékek fogyasztása nem javasolt.

Ct navigált implantációs rendszerek

Gyakori kérdések

A kezelésről részletesen is olvashat. Az alábbi oldalon összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat kérdés - válasz formátumban.

Elolvasom
Ct navigált implantációs rendszerek
-

Implantáció

Az implantáció akár életre szóló megoldást jelenthet Önnek, ezért mi nem kötünk kompromisszumot. Klinikánkon az implantáció sikerességét CT-felvétel-alapú diagnózissal, a csúcstechnológiát alkalmazó svéd partnercéggel való együttműködéssel, valamint azzal biztosítjuk, hogy a műgyökér-beültetést kizárólag kitűnő szájsebész kollégák végzik.

Gyakori kérdések

A kezelésről részletesen is olvashat. Az alábbi oldalon összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat kérdés - válasz formátumban.

Elolvasom
Implantációs kezelések

A fogászati implantáció kecsegtet a legjobb eredményekkel a fogpótló kezelések közül, hiszen akár egy életen át tarthat egy megfelelően elvégzett beültetés. Az Uniklinik Fogászat és Implantációs Központ a következő implantációs kezeléseket kínálja páciensei számára:

-
Nobel Replace CC
240 000 Ft
Alpha Bio
145 000 Ft
Nobel Active
300 000 Ft
Felépítmény
90 000 - 140 000 Ft
Sinus-lift csontpótló anyaggal (Bio Oss)
230 000 Ft
Sinus-lift csontpotló anyaggal (Bio Oss) + saját csont
265 000 Ft
Smart Guide sebészeti sablon
125 000 Ft-tól
Implantátum felszabadítás gyógycsavarral
30 000 Ft

Fogimplantátum, implantációs kezelések budapesti rendelőnkben

Profi fogimplantátumot szeretne? Keressen bennünket telefonon, vagy igényeljen időpontot online, hogy a lehető legjobb és legprofibb kezelést nyújthassuk Önnek. 

Dr. Gilicze Alexandra, dentoalveolaris szájsebész szakorvos, Dr Jancsecz Péter, fog- és szájbetegségek szakorvosa, dentoalveolaris szájsebész szakorvos, Dr. Záhonyi Balázs, dentoalveolaris szájsebész szakorvos, és Dr. dr. Sass Tamás, dentoalveolaris- és arc-állcsont szájsebész szakorvos, fog- és szájbetegségek szakorvosa, általános orvos a legmodernebb kezelésekkel és eljárásokkal várják pácienseiket.

Fogászatunk saját röntgen- és CT-laborral rendelkezik, így az egyszerű kisfelvételtől a panorámaröntgenen át a 3 dimenziós CT felvételig minden szükséges felvételt elkészítünk a precíz diagnózishoz.

Dr. Gilicze Alexandra
Dr. Jancsecz Péter
Dr. Záhonyi Balázs
Dr.dr Sass Tamás