Tények és tévhitek

Tévhit, hogy 60 felett már nem érdemes belevágni az implantációba

Dr sass tamás

„60 év felett már nem érdemes implantációt vállalni, mert a kezelés nem szokott sikeres lenni.” 

Tényleg igaz lenne ez a gyakran hallott vélekedés?

A kérdésre tapasztalt szakértőnk, dr. dr. Sass Tamás szájsebész válaszol.

Az implantáció sikerességében nem a kor a meghatározó!

Noha nyilvánvaló, hogy ahogy morzsoljuk az éveket, évtizedeket, egyre kevésbé vagyunk fittek, mégsem ez a legfontosabb szempont, amikor implantációra (népszerű elnevezéssel: fogbeültetésre) kerül sor. 

A legfontosabb tényezők 

  • az állkapocs csontállományának épsége, 
  • a kezelésnél használt technológiák és 
  • a fogimplantátum minősége
  • a beültetést végző szakember hozzáértése és 
  • a páciens életvitele.

Nézzük egyenként!

A csontállomány épsége

A műgyökeret az állkapocs csontállományába ültetik be, és attól válik stabillá, hogy a csontszövet körbenövi. Ezért létfontosságú megbizonyosodni arról, hogy a páciens csontállománya megfelelő az adott helyen. 

A csontállományról a szájüregi vizsgálat és a röntgen- és CT-felvételek adnak pontos képet. Ha az implantológus azt állapítja meg, hogy a beültetés helyén megfelelő a csontszövet minősége, akkor az implantációnak többnyire nincs akadálya. Persze vannak kivételek, mert bizonyos betegségek (például nem karbantartott cukorbetegség vagy daganatos megbetegedések) esetén a fogbeültetés nem javallott.

A műgyökér minősége

titan-implantatum.jpg#asset:31370

A műgyökér (fogimplantátum) minősége is meghatározó: a mai titánötvözetből készült implantátumok anyaguknál és kialakításuknál fogva arra ösztönzik a csontszövetet, hogy nője körbe őket. 

A csontállományban megkapaszkodott műgyökérre egy felépítmény kerül, majd erre jön a koronai rész. Az így felépült műfogat hívja a köznyelv implantátumnak. (Szigorúan véve csak a műgyökér nevezhető annak.)

A digitális technológia

A modern, CT-navigált implantációt segítő digitális technológiák hihetetlen pontosságot tesznek lehetővé a beültetéskor, ami egy tapasztalt szájsebész tudásával ötvözve nagyon ígéretes végkimenetelt biztosít.

Az implantációt végző szakember tudása és tapasztalata

Nyilvánvalóan fontos szempont a fogszakorvos hozzáértése. Nálunk, az Unikliniknél például kizárólag szájsebészek végezhetik a műgyökér beültetését, az implantációs kezeléseket végző fogorvosoknak sokéves tapasztalat áll a hátuk mögött.

A páciens életvitele

Végül a páciens hozzáállása is fontos, sőt, valójában ez az egyik legfontosabb tényező. A kijelölt kontrollokon például fontos megjelenni, hogy a kezelőorvos ellenőrizni tudja a műfog és környezetének állapotát. Ha a fogszakorvos arra inti, hogy hagyjon fel a dohányzással, akkor érdemes megfogadnia ezt a tanácsot. 

idospaciens_varoban.jpg#asset:33792

Ha a fogszakorvos továbbá felhívja figyelmét arra, hogy ügyeljen a fogápolásra, mert főként ettől függ új fogának hosszú élete, akkor kulcsfontosságú, hogy a páciens ezeket az utasításokat lelkiismeretesen betartsa.

A kor tehát önmagában nem kizáró tényező 

Ha Ön elmúlt 60 éves, és fogbeültetésen gondolkodik, bátran keresse fel kezelőorvosát, és konzultáljon vele a lehetőségekről. A fogimplantátum nagyon jó és tartós megoldást jelenthet a foghiányra, és nem csekélység a visszanyert magabiztosság sem! A foghiány ugyanis, különösen ha nagyon látható helyen van, rendkívüli módon alá tudja ásni az emberek önbizalmát.

Időpontot itt kérhet szakembereinktől.

Kiemelt cikkek