Tények és tévhitek

Tévhit, hogy a fogközöket elég hetente tisztítani!

Deák annamária

Ezt a tévhitet szakértőnk, Deák Annamária dentálhigiénikus oszlatja el.

A páciensek sokszor csodálkoznak

Mélyen gyökerező tévhitnek tűnik ez, mert számos páciensem meglepődik, amikor a napi fogápolással kapcsolatban megemlítem a fogköztisztítás szükségességét. 

Minden fogmosáskor ugyanis, de esténként feltétlenül meg kellene tisztítania a fogközöket!

De miért is olyan fontos a fogköztisztítás?

A fogak egymással érintkező felületei ugyanúgy szuvasodásnak indulhatnak, mint a könnyen hozzáférhető felületek. A fogakon képződő lepedék a fogak minden oldalát érinti. Miért is állna meg a felületeken? 

A lepedék pedig a fogszuvasodást és ínygyulladást okozó baktériumok melegágya! Ha a lepedéket, ételmaradékot nem távolítja el a fogai közül, hiába szép tiszta a fog többi felülete, a szuvasodás bizony megindulhat, és a fog tömése válhat szükségessé (súlyosabb esetben pedig akár gyökérkezelés is). Az ínygyulladás is előbb-utóbb kialakul, ami először még nem tűnik veszélyesnek, de elhanyagolva fogágybetegségbe fordulhat át, és a fogak elvesztését okozhatja.

Fogászatunk fogorvosai a megmondhatói, hogy rengeteg szuvasodás éppen a fogközökben keletkezik, onnan indul el, aztán továbbterjedhet a fog többi részére. Mindez azért lehetséges, mert sokan csak hetente egyszer vagy még ritkábban tisztítják meg a fogak egymással érintkező felületeit.

Mivel végezzük a fogak között terület megtisztítását?

fogselyem_interdentális.jpg#asset:32947

Fogköztisztításra leginkább a fogselyem és a fogköztisztító kefe alkalmas. Mindkettő egyszerűen beszerezhető, például drogériákban. Azt tanácsolom, hogy először próbálja ki mindkettőt, és kísérletezze ki, melyik eszköz alkalmasabb az Ön fogközeinek alapos megtisztítására! A fogselyem a szűkebb helyekre is bejut, így a szorosabban illeszkedő fogsorokhoz ajánlom, a fogköztisztító kefének kicsit nagyobb hely kell, így a lazábban illeszkedő fogakhoz lesz ideális.

Ne feledje: a fogköztisztítás a napi fogápolás szerves része!

Kiemelt cikkek