Tények és tévhitek

Tévhit, hogy a gyerekeknél nincs fogkőképződés!

Dr nyuzó brigitta

Ezt a gyakran hallott tévhitet szakértőnk, Dr. Nyuzó Brigitta gyermek- és ifjúsági fogszakorvosunk oszlatja el.

Sok szülő megdöbbenéssel veszi tudomásul, amikor közöljük vele, hogy gyermekének fogköve van. Úgy képzelték, ez „felnőttbetegség”, gyerekeket nem érint.

Márpedig a gyerekeknél ugyanazok a folyamatok mennek végbe, mint nálunk, felnőtteknél. Ha valaki elhanyagolja a fogmosást, a fogakon természetesen keletkező dentális plakk előbb-utóbb átalakul fogkővé. Ám ez akkor is megtörténhet, ha a gyerekünk szuper lelkiismeretesen mos fogat – csak éppen rossz technikával. Ha ez a gyanúnk, akkor érdemes megvenni a patikákban kapható plakkfestő tablettát. A használat során megmutatkozik, hol nem sikerült eltávolítani a fogakról a lepedéket. Az is jó megoldás, ha elhozza gyermekét a rendelőbe, és mi beavatjuk őt a helyes fogápolás rejtelmeibe.

gyerek-fogkokepzodes.jpg#asset:33424

A fogkő több okból is rendkívül ártalmas jelenség. A legkevésbé káros tulajdonsága az, hogy csúnya. Ennél fontosabb, hogy a fogkőben megtelepedő baktériumok fogszuvasodást okozhatnak. A fogkő jelenléte árt az ínynek is, könnyen ínygyulladásban, majd a fogak kilazulásában, kiesésében végződhet a folyamat. Ráadásul a fogkő kellemetlen lehelettel is jár.

A fogkő megjelenése tehát mindenképpen figyelmeztető jel: valamit nem csinál helyesen a gyerek a fogmosás során. Érdemes a gyerek korának megfelelően elmagyarázni ezeket, és megértetni vele, hogy a helyes és rendszeres fogápolás milyen fontos. Nem könnyű megszerettetni a gyerekekkel a fogmosást, de nem is ördöngösség!

Kiemelt cikkek