Tények és tévhitek

Tévhit, hogy a gyökérkezelés egy felesleges lépés az implantáció előtt!

 tévhit, hogy a gyökérkezelés egy felesleges lépés az implantáció előtt

Ezt a tévhitet Dr. Kovács Kitti, a mikroszkópos gyökérkezelés szakértője oszlatja el.

 

A gyökérkezelés nálunk nem áll becsben

Sok páciensünktől hallottuk már, hogy nincs bizodalmuk a gyökérkezelésben. Szerintük ha egy fogat gyökérkezelni kell, az már régen rossz. Felesleges macera az egész, hiszen azt a fogat előbb-utóbb úgyis ki kell húzni, akkor pedig már érdemes a fogpótlásra koncentrálni.

 

Ám Nyugat-Európában és Észak-Amerikában más a helyzet

Érdekes, hogy ennek a felfogásnak pont az ellenkezője dívik Nyugat-Európában és Észak-Amerikában. Az endodontus, vagyis a gyökérkezelések szakértője arrafelé nagyobb becsben áll, mint az implantológus, mert az emberek számára a saját fog megmentése, még ha az csak 10-15 évre is szól, sokkal fontosabb, mint a jó fogpótlás.

 

A saját fog óriási érték!

Ezzel tulajdonképpen el is mondtam a lényeget: a saját fog a mi felfogásunkban is óriási érték, amelyet érdemes megmenteni. A saját fognál nincs jobb implantátum. Sajnos azt nem jelenthetjük ki, hogy minden fog menthető, de a nagyításban végzett kezeléseknek hála, lényegesen több fogat és lényegesen tovább tudunk megtartani, mint akár 10 évvel ezelőtt.

A helyes diagnózist felállító és a kezelés menetét megtervező endodontus (a gyökérkezelések szakértője) a mikroszkóp segítségével az esetek többségében megmenti a fogat, amely így még legalább 10-15 évig, ám sokszor akár élethossziglan is szolgálhatja tulajdonosát.

Kiemelt cikkek