Elszíneződött frontfogak esztétikai kezelése full kontúr cirkon koronákkal

Elszíneződött frontfogak esztétikai kezelése

Mivel keresett meg bennünket a páciens?

46 éves páciensünk három felső frontfogára szeretett volna esztétikai megoldást. Ezek a régebben gyökérkezelt fogak az évek alatt elszíneződtek, szürkés-barnás árnyalatuk egyre jobban zavarta páciensünket a mindennapokban.

Diagnózis és javasolt kezelés 

A gyökérkezelt fogak elszíneződése nagyon gyakori probléma. Az elszíneződést legtöbbször az elhalt fogban keletkező bomlástermék okozza, ez változtatja szürkésre, vagy sárgás-barnára a gyökérkezelt fogat. Régebben gyökérkezelt fog esetén, ahol évek óta fennáll már az elszíneződés, sajnos nem érdemes a belső fogfehérítéssel próbálkozni, ilyen esetekben a fogak koronázása nyújthat esztétikai megoldást. Dr. Holló Ádám, konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa így full kontúr cirkon, vagy más néven monolitikus cirkon koronákat javasolt az elszíneződött fogakra, öntött csapos megerősítéssel. A kisörlő fog gyökértömés cseréjével kapcsolatban Dr. Jámbor Ákos, mikroszkópos gyökérkezelés speciálistával történt konzultáció.

Hogyan zajlott a beavatkozás? 

A kisörlő fog gyökértömés cseréjét követően elkezdődött a fogak csiszolása, előkészítése lenyomatvételhez. Először az öntött csapok készültek el, majd a csapok beragasztását újabb lenyomatvételek követték a koronákhoz. A végleges beragasztást ezúttal is egy PMMA próba előzte meg.