Mikroszkópos gyökérkezelés

A mikroszkópos gyökérkezelés egy olyan eljárás, amely során a kezelést végző fogszakorvos egy különleges mikroszkóppal vizsgálja a gyökércsatornákat. A speciális műszernek köszönhetően a legkisebb szövetmaradványt is észlelni lehet, amely a gyulladás, fájdalom okozója. Ezek eltávolításával a panaszok megszüntethetők.

Mi a különbség a hagyományos, illetve a mikroszkópos gyökérkezelés között? Mikor van szükség gyökérkezelésre? Valóban olyan sikeres a mikroszkópos gyökérkezelés?

Tudjon meg minden szükséges információt a mikroszkópos gyökérkezelésről, az eljárás különböző lépéseiről és áráról!

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Amíg fogaink épek és egészségesek, addig a fogbél, a pulpa a fog közepén található az őt ellátó erekkel együtt. Az ideget közvetlenül az úgynevezett dentin védi, amely képes bizonyos ingerekre reagálni. Így például sokszor egy szuvas fog, ahol már a dentin is érintett, érzékeny lehet akár egy falat csokira vagy egy pohár hideg vízre is. A dentinnek és az alatta található pulpának kívülről a zománc nyújt biztos védelmet.

Endodontics Root Canal Procedure

Mikor indokolt a mikroszkópos gyökérkezelés?

A hagyományos gyökérkezelés néhány fog esetében hatásos lehet. Ám előfordulhat, hogy egy gyökércsatorna nagyon szűk, nagyon görbe vagy a csatornában problémát okozó szövet nehezen látható, ezért nehezen eltávolítható. A mikroszkópos nagyítás során jól megfigyelhetők a legbonyolultabb gyökércsatorna-bemenetek is, és nem maradnak észrevétlenül az eltávolítandó szövetek sem.

Amikor begyullad a fogbél

Gyökérkezelésre akkor kerül sor, amikor a fog szuvasodása áthatol a zománcrétegen, és a dentinen keresztül eléri a fogbelet. Ilyenkor a szuvasodást okozó baktériumok irritálják a pulpát, amely gyulladással válaszol. Ez a folyamat nagyon heves fájdalommal járhat.

Ebben az esetben az egyetlen megoldás a fogbél elölése, tehát a fog addig élő részének kinyitása és eltávolítása. Az elhalt fog azonban nem jelenti azt, hogy ne tudna továbbra is funkcionálni! Ilyen probléma esetén a fájdalom megszüntetése után gyökértömést készítünk az adott fogba. Ez annyit jelent, hogy minden, eddig élő szövetet el kell távolítani, minden csatornát fel kell tárni, és megfelelő fertőtlenítés után tömőanyaggal kell ellátni azokat, hogy ne engedjünk teret a baktériumok szaporodásának a csatornákban.

Erre, főleg több gyökerű fogak esetében, a mikroszkópos gyökérkezelést javasoljuk. A modern technikának köszönhetően képesek vagyunk akár 30-szoros nagyításban is belenézni a fogba, így biztosan nem maradnak feltáratlan csatornaszakaszok, melyek a későbbiekben a baktériumoknak táptalajul szolgálhatnak. Így biztosítható, hogy már az első gyökérkezelés sikeres legyen.

Sikertelenül gyökérkezelt fogaknál

Sajnos a szabad szemmel, nagyítás nélkül készült gyökértömések jó része sikertelennek mondható. Ez általában nem a kezelést végző orvos hibája, hiszen a teljes csatornarendszer feltárása vagy az extrém görbe gyökerek teljes kitisztítása nagyítás nélkül igen nehéz, sőt helyenként gyakorlatilag lehetetlen feladat.

Abban az esetben, ha egy adott csatornaszakaszt nem tisztítanak ki megfelelően, megtelepedhetnek és elszaporodhatnak benne a baktériumok. Ilyenkor a szervezet érzékeli, hogy baj van, és immunrendszerünk próbál védekezni a kórokozók ellen. A kapuban, ahol a fogból kilépnek a baktériumok, tehát a gyökércsúcson létrehoz egy krónikus gyulladást. Ez lehet teljesen tünetmentes (ilyenkor a gyulladást csak véletlenül fedezzük fel egy panorámaröntgenen), illetve akut szakaszokban járhat az arc duzzanatával, elesettséggel, rossz közérzettel, vagy egy állandóan meglévő, úgynevezett fisztulanyílással, amelyen keresztül folyamatosan genny ürül.

A modern endodontia újfajta megközelítése számos olyan fertőtlenítőszer, illetve átöblítési technika elérését lehetővé teszi, amelyek az eddig alkalmazott eljárásokhoz képest kimagasló eredményt tudnak nyújtani. Tehát előfordulhat olyan eset, amikor az előző kezelőorvos tökéletes gyökértömést csinált, de a megfelelő fertőtlenítőszerek használata nélkül a csatornákban maradtak baktériumok, amelyek kiváltják a krónikus gyulladást.
Kijelenthető, hogy egy már szabad szemmel sikertelenül gyökérkezelt fog esetében a mikroszkópos endodontia, tehát a fog nagy nagyításon való újrakezelése valós sikert hozhat, az újrakezelést követően a szervezet maga képes gyógyítani a kialakult elváltozást.

Betört műszerek esetén

A fent említett esetek után ez a harmadik leggyakoribb probléma, a mai napig az egyetlen, kiküszöbölhetetlen szövődmény a gyökérkezelések során. A modern technikának köszönhetően a kezelést végző orvos a csatorna végleges, gyökértömésre alkalmas formáját már nem kézi tűk segítségével alakítja ki, hanem úgynevezett gépi tágítókkal, melyek pontosabb eredményt adnak. Ezek nagy teherbírású, speciális nikkel-titán ötvözetből készülnek.

Mindennek ellenére sajnos előfordul, hogy egy tágító eszköz vége a csatornában marad. Bár önmagában ez nem számít műhibának, sajnos sokszor találkozunk azzal a problémával, hogy erről a pácienst nem tájékoztatják, és a szerencsétlenül járt darab véletlen leletként kerül napvilágra. A problémát ezekben az esetekben is az okozza, hogy a betört darab mögötti területet a kezelőorvos nem tudja teljesen kitisztítani.

A mikroszkópos gyökérkezelésnek köszönhetően erre is van megoldás. Az esetek nagy részében képesek vagyunk eltávolítani a betört eszközt, vagy el tudunk haladni mellette, ezzel biztosítva a mögöttes csatornaszakaszok tisztaságát.

Speciális esetekben

Sajnos sokszor találkozunk olyan fogakkal, amelyeken bár elkezdték a gyökérkezelést, de nem jártak sikerrel. Ez többnyire abból adódik, hogy a fogbél kinyitásakor vagy a csatornák tisztításakor véletlenül megsértették a fog alapját, tehát a csont felé eső részét. Normál körülmények között ezek a területek intaktak, tehát kezelés közben egyáltalán nem érintjük őket. Amennyiben megtörténik egy ilyen sérülés, az kaput nyit a baktériumoknak a csont felé. Ez megfelelő ellátás nélkül a fog elvesztésével járhat.

Ma már létezik egy anyag, amit méltán nevezhetünk az ilyen sérült fogak sebtapaszának. Ezt az anyagot MTA-nak hívjuk. Megfelelő előkészítés után a keletkezett sérülést ezzel a speciális anyaggal zárva képesek vagyunk a problémát elhárítani, a fogat a sérülés ellenére panaszmentesen megtartani.

Mi a különbség a hagyományos gyökérkezelési eljárás, illetve a mikroszkópos gyökérkezelés között?

Ha egy szóval szeretnénk megválaszolni a kérdést, a szemléletmód. Ez a szó fedi le legjobban azt, amit a mikroszkópos gyökérkezelés ma a hagyományos technikával szemben képvisel.  A nagyításnak köszönhetően számos részlet tárul elénk, ami a hagyományos technikákkal szemben óriási előnyt nyújt. Az esetek nagy részében 12,5-szeres nagyításban dolgozunk, de berendezésünk elérhetővé teszi számunkra az akár 30-szoros nagyítást is. Ennek köszönhetően ma már képesek vagyunk azokat a fogakat is megmenteni, amelyek eddig kihúzásra voltak ítélve. Mivel láthatóvá válik egy-egy probléma, pontos diagnózist és kezelési tervet tudunk készíteni minden egyes fog esetében. Képesek vagyunk célzottan dolgozni egy fogon belül, olyan helyeket is elérve, amelyeket nagyítás nélkül egész egyszerűen nem látnánk.

Sok minden változott a gyökérkezelésekkel kapcsolatban az elmúlt 10-15 évben. Ma már teljesen más stratégiával készülnek a gyökértömések, mint régen. Sokkal többet tudunk a fogak anatómiájáról, a gyulladást kiváltó baktériumok típusairól, a megfelelő vegyszerekről és átöblítési technikákról, amelyekkel hosszú távon tartós javulás és tünetmentesség érhető el.  Ma már számos kutatás bizonyítja, hogy nem (csak) a csatornák műszeres feldolgozása fontos, de azok kémiai úton történő fertőtlenítése is; illetve az utóbbi nagyobb súllyal esik latba.

Mikroszkópos Gyökérkezelés Budapesti Rendelőnkben
Gyökérkezelés Endodoncia

A mikroszkópos gyökérkezelés előnyei

A mikroszkópos gyökérkezelésnek számos olyan előnye van, amely indokolttá teszi, hogy ezt a módszert javasoljuk pácienseinknek a hagyományossal szemben.Többek között ezek a mikroszkópos gyökérkezelés előnyei:

  • Pontos diagnózis és kezelési terv állítható fel alkalmazásával.
  • Sikeressége sokkal magasabb, mint a hagyományos gyökérkezelésnek.
  • A kedvezőtlen anatómiájú fogakat magasabb arányban lehet megmenteni.
  • Tartóssága vitathatatlan, hiszen jól kivitelezve egy életre szólhat.
  • A legtöbb esetben elkerülhető a híd, így az ép fogak “felesleges” lecsiszolása is.
  • Sok esetben a páciensek elkerülhetik a foghúzást, hiszen ez a gyökérkezelés közvetett célja.

A mikroszkópos gyökérkezelés lépései

A gyökérkezelésnek megvannak a maga tipikus lépései, ám a konkrét esetek ettől eltérőek is lehetnek. Ezzel az általános leírással szeretnénk segíteni Önnek, hogy képet kapjon arról, hogy mi fog történni egy gyökérkezelés során. Íme a gyökérkezelés menete:

I. Első lépésként a pontos diagnózis felállítására kerül sor. A foggyökér kezelése intenzív, még fájdalomcsillapítóra sem szűnő, éles fájdalom esetén válik indokolttá, ám a diagnózishoz sok esetben röntgen- vagy CT felvételre is szükség van.

II. A gyökérkezelés helyi érzéstelenítéssel kezdődik, a kezelés során ez a legkellemetlenebb lépés, innentől kezdve a páciens nem érez már fájdalmat.

III. Az idegkamrák feltárásához a fog koronarészének átfúrása következik.

IV. Az idegkamra feltárása után az érintett fogat a szakorvos átvizsgálja, így pontosan megállapítható a gyökércsatornák helye.

V. Az idegkamrák feltárása, és a csatornák helyének meghatározása után következik a gyökércsatornák tisztítása. Az endodontus szakorvos eltávolítja a csatornákból a gyulladást okozó anyagokat, valamint a gyökércsatorna külső rétegét, ugyanis a kezelés célja, hogy csak és kizárólag egészséges szövetek maradjanak.

VI. Az alaposan kitisztított csatornába fertőtlenítő anyagokat juttat a kezelőorvos, hogy a gyulladás maradéktalanul megszűnjön.

VII. Az ideiglenes tömés elhelyezése következik a fogkorona részen. Az ideiglenes tömésre azért van szükség, hogy megóvjuk a kezelt területet, illetve hogy a páciens többé-kevésbé a megszokott módon tudjon étkezni.

VIII. Az ideiglenes tömés után általában egy hét szünet következik. Ez az időszak elegendő szokott lenni arra, hogy bárminemű panasz jelentkezzen. Ha ezalatt az idő alatt elmúlnak a panaszok, a végleges gyökértömés következik, majd a kezelés végéhez érünk. Ha pedig további fájdalom vagy érzékenység lép fel, újabb fertőtlenítés következik, ami egy újabb hét “próbaidőt” jelent. Ez a ciklus addig ismétlődik, míg a gyulladás teljes egészében meg nem szűnik.

Mikroszkópos Gyökérkezelés Uniklinik Budapest

Mikroszkópos gyökérkezelés gyakori kérdések

A már kezelt, de továbbra is panaszt okozó fogat érdemes mikroszkópos gyökérkezelésnek alávetni?

Azt a fogat, amelyik már átesett gyökérkezelésen, mégis panaszt okoz, szakorvosaink minden esetben mikroszkópos gyökérkezelésre fogják ajánlani. Ebben az esetben ugyanis nyilvánvaló, hogy szabad szemmel nem látható vagy nehezen észlelhető, ezért nem megtisztított gyökércsatorna vagy nagyon apró szövetmaradvány áll a fájdalom hátterében. Jó hír, hogy a mikroszkópos kezeléssel többnyire sikeresen lehet kezelni ezeket az eseteket.

Mikor fordulhat elő, hogy a gyökérkezelés után ismét fájdalom lép fel a fogban?

A gyökérkezelés után egy-két napig egyéni érzékenység léphet fel, ám a sikeres kezelés után ez az érzés gyorsan megszűnik. Ha néhány nap, hét vagy hónap múlva a kezelt fog ismét fájni kezd, akkor a gyökércsatornák kitisztítása nem volt 100%-os. Ezért ajánlják szakembereink a mikroszkópos eljárást, amellyel minden apró, gyulladást okozó vagy gyulladásban levő szövetet észlelni lehet.

Érdemes-e egyáltalán gyökérkezeltetni a fogat? Nem egyszerűbb eltávolítani és fogimplantátumot beültetni?

A saját fog óriási érték! Amíg lehetőség van megmenteni egy saját fogat, ezt a megoldást fogjuk javasolni. A fog eltávolítása és az implantáció folyamata összességében több időt, energiát és pénzt emészthet fel, mint a mikroszkópos gyökérkezelés. Így ezt az utat csak akkor érdemes bejárni, ha gyökérkezeléssel nincs esély a fog megmentésére.

Hány gyökércsatornája van egy fognak?

Fogsorunk különböző fogakból áll, ezt bárki egy pillantással megállapíthatja, ha saját fogait megnézi. Minden fognak van gyökere, és a gyökerekben különböző számban találhatók gyökércsatornák. Tehát egy kivételektől nem mentes szabályszerűséget lehet megállapítani a gyökércsatornák száma esetében. Sok fogunknak lehet az átlagnál több gyökércsatornája, és az elhelyezkedésük sem mindig olyan, mint az ideális fognak. Egy példát említve, a felső rágófogak közül a 6-os gyakran kihívást jelent a fogorvosok számára, mert nagy százalékban 4 gyökércsatornával is rendelkezik, ám nem ritka, hogy van egy ötödik is. Ez a negyedik gyökércsatorna rendszerint nagyon szűk és nehezen megtalálható, ám például a mikroszkóp alatt azonnal lokalizálható, tehát könnyen megállapítható, hogy hány gyökércsatornája van a fognak.

Mikor kerül sor gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés oka gyulladásra vezethető vissza, tehát kezelésre akkor van szükség, amikor fogbélgyulladás alakul ki. Ennek egyik leggyakoribb oka az, hogy az eleinte kisebb szuvasodást elhanyagolják, és ahogy a szuvasodás terjed, eléri a fogbelet, ahol gyulladás keletkezik.

Mikor sikeres a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés akkor tekinthető sikeresnek, ha minden gyökércsatornát felderített, feltárt és maradéktalanul megtisztított a kezelőorvos, valamint az eljárás végén egy szakszerű gyökértömés készült el.

Miért kerül többe a mikroszkópos gyökérkezelés?

Bár maga a berendezés igen költséges, valójában inkább a kezelés során felhasznált eszközök, anyagok miatt lesz a mikroszkópos eljárás ára magasabb. Szakorvosaink mégis azt ajánlják, hogy érdemes igénybe vennie a mikroszkópos gyökérkezelést, hiszen sok esetben a hagyományos eljárás nem hoz 100%-os eredményt. Ennek következménye általában egy, a szervezetben megjelenő krónikus gyulladás, illetve a fog meggyógyítását célzó további kezelés, amely újabb költséget jelent a páciens számára. Összességében még mindig olcsóbb egy fog újra gyökérkezelése, mint a kihúzásra került fog pótlása implantátummal vagy híddal.

Hány gyökérkezelésre alkalmas, speciális mikroszkóp van a fogászatokon?

Ez a berendezés jelenleg még nagyon ritka, Magyarországon talán csak tucatnyi fogászati klinikán elérhető. Ennek egyik oka, hogy a gyökérkezelésre alkalmas mikroszkóp nagyon drága műszer, a másik pedig, hogy használatát nem könnyű elsajátítani. Még a tapasztalt gyökérkezelő szakorvosoknak is több hónapra, esetleg évre van szükségük ahhoz, hogy megbízható rutinnal tudják kezelni a mikroszkópot. Ugyanakkor a jövő útja mindenképpen a mikroszkópos gyökérkezelés felé vezet, mert csak ezzel a módszerrel lehet valóban közel 100%-os eredményt elérni a gyökérkezeléseknél. Az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központban két Zeiss operációs mikroszkóp áll szakorvosaink rendelkezésére.

Mikroszkópos gyökérkezelés

A mikroszkópos gyökérkezelés egy Magyarországon még ritka fogászati eljárás. Ennek során a fogszakorvos egy különleges mikroszkóppal vizsgálja a kezelendő területet. Ez az itthon még alig megtalálható és drága berendezés alkalmas arra, hogy a legapróbb eltéréseket is felfedezze és eltávolítsa – ezért ez a kezelési mód olyankor is segít, amikor a hagyományos gyökérkezelés hatástalan.

Gyakori kérdések

A kezelésről részletesen is olvashat. Az alábbi oldalon összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat kérdés - válasz formátumban.

Elolvasom
Mikroszkópos endodonciai konzultáció (A PANORÁMA RÖNTGENT NEM TARTALMAZZA)
15 000 Ft
Mikroszkópos trepanálás 1 csatornás fog esetén
80 000 Ft
Mikroszkópos gyökértömés 1 csatornás fog esetén
80 000 Ft
Mikroszkópos trepanálás 2 csatornás fog esetén
85 000 Ft
Mikroszkópos gyökértömés 2 csatornás fog esetén
85 000 Ft
Mikroszkópos trepanálás 3 csatornás fog esetén
95 000 Ft
Mikroszkópos gyökértömés 3 csatornás fog esetén
95 000 Ft
Mikroszkópos trepanálás 4 vagy több csatornás fog esetén
100 000 Ft
Mikroszkópos gyökértömés 4 csatornás fog esetén
100 000 Ft
Régi gyökértömés eltávolítása
65 000 Ft / fog
Mikroszkópos trepanálás akut páciens esetén
60 000 Ft

Mikroszkópos gyökérkezelés budapesti rendelőnkben

Mikroszkópos gyökérkezelés Budapesten, az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ szakemberei által! Dr. Kovács Kitti, klinikánk vezető endodontus szakorvosa, konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa, Dr. Molnár Katalin, fog- és szájbetegségek szakorvosa, mikroszkópos kezelések specialistája, és Dr. Jámbor Ákos, endodontia szakorvosa, várják Önt rendelőnkben. Online bejelentkező rendszerünkkel gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot.

Dr. Kovács Kitti
Dr. Molnár Katalin
Dr. Jámbor Ákos