Mikroszkópos gyökérkezelés

Esettanulmany Mikroszkopos Gyokerkezeles 01

Mikroszkópos gyökérkezelés

Mivel keresett meg minket a páciens?

Páciensünk a jobb felső hatos, tehát első nagyőrlő fogának fájdalmával kereste fel rendelőnket. A szájvizsgálat, és a panoráma röntgen megtekintése után hamar egyértelművé vált, hogy sajnos egy nagyobb szuvasodás okozza a nem múló panaszokat. Amikor a szuvas rész eléri a fogbelet, az idegszövet gyulladással reagál. Ez gyakran kínzó fájdalommal társul.

Kezelési terv:

A fogbél ilyen fokú gyulladása esetén a gyökércsatornák tisztítása, majd gyökértömés készítése az egyetlen fogat megtartó beavatkozás. Ennek jelenleg elérhető, legmagasabb sikerarányt felmutató technikája az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelés. Ennél az eljárásnál minimum 12,5x nagyításon dolgozunk, így az összes csatornát könnyű szerrel megtalálhatjuk. Sajnos nagyítás nélkül gyakran előfordul, hogy a felső nagyőrlők 4. csatornáját nem látja a kezelőorvos (képen fekete nyíllal jelöltük), így azt nem is tisztítják ki. Ez a továbbiakban krónikus gyulladást okozhat a gyökércsúcson, és akár fogvesztéshez is vezethet.

Hogyan zajlott a kezelés?

A kezelést egy ülésben végeztük, mind a négy csatorna feltágítása után egy úgynevezett „öblítési protokoll” következett, ahol egy fertőtlenítő hatású vegyszer gondoskodik arról, hogy a csatorna-rendszerben ne maradjanak baktériumok, amik a későbbi krónikus gyulladást előidézhetik. Annak érdekében, hogy ezekkel a vegyszerekkel közvetlenül ne érintkezzen a páciens, egy gumilepedővel elválasztjuk a fogat a szájüregtől, ezt nevezzük kofferdamnak. (A fényképeken ez adja a zöld hátteret.) Az alapos tisztítást követően pedig gyökértömő anyaggal töltjük fel a csatornákat, majd egy kis tömőanyaggal zárjuk le őket. A fog koronai részének helyreállítása. Már gyökérkezelt, nagy szuvasodással rendelkező rágófogak esetében a koronai rész helyreállítását úgynevezett inlay/onlay pótlással javasoljuk, hogy a fog hosszú ideig ellenálló legyen a rágóerővel szemben. Egy másik alkalommal ez a pótlás is elkészült az érintett fogra.

Hála és köszönet Dr. Sass Tamásnak a gyors és fájdalommentes foghúzásért. Dr. Kovács Kittinek a mikroszkópos gyökérkezelésért, amelyet nagyon figyelmesen és fájdalommentesen végzett.

Zsolt(48)

Hosszú évekig egy másik, kedvezőbb árfekvésű vidéki rendelőbe jártam, de egy elrontott gyökérkezelés miatt nagy csalódás ért. A fogamon egy kialakult ciszta miatt végül a mikroszkópos gyökérkezelést ajánlották. Az eddigi kezelésekkel, amiket itt csináltattam, nagyon elégedett vagyok. Köszönöm Kovács Kitti Doktornőnek, hogy a máshol kihúzásra ítélt fogamat sikeresen megmentette, és külön köszönet Holman Ágnes Doktornőnek is a gyönyörű tömésekért!

Balázs (33)

Családunk évek óta visszajár a klinikára. Több orvossal találkoztunk a különböző kezelések okán. Mindig nagyon jó tapasztalataink voltak. Mindenki kedves, figyelmes, az orvosok pedig profik, közvetlenek. Külön köszönet a lelkiismeretes munkáért dr. Balogh Brigittának és dr. Kovács Kittinek.

Gabrialla (30)

Kapcsolódó cikkek

A rossz lehelet megszüntetése mosolyt csal az arcunkra

A rossz lehelet okai és megszüntetése

Elolvasom
Továbbképzés 2020 Dr Kovács Kitti 01

Dr. Kovács Kitti szakmai továbbképzést tartott

Elolvasom
Gócbetegség: a krónikus fogászati gyulladások testszerte megbetegíthetnek

Gócbetegség: a krónikus fogászati gyulladások testszerte megbetegíthetnek

Elolvasom
A mikroszkópos gyökérkezelés újabb diadala

A mikroszkópos gyökérkezelés újabb diadala

Elolvasom