A fogorvos válaszol

Panoráma röntgen, fogfájás

Tisztelt Doktor Úr!

Csütörtökön eltávolították a jobb alsó bölcsesség fogamat. Csináltak panoráma röntgent is, amelyen az egyik alsó fogamnál egy sötét folt volt, s csavarodott a gyökere (ezt mondta a doki). Ez a monitor bal oldalán látszódott, s a doktor szerint ez a bal alsó szem fogam 3-as fog talán. Szerintem ez a jobb oldali fogam lehet ami akkor már két napja fájt és azóta is érzem (ez ugyanúgy az alsó szem fog csak jobb oldalon). Szerinte ez nem lehet a fogról mert valami hideg valamit tett a fogamhoz s azt én éreztem. Azt mondta, hogy ha ez egy krónikus gyulladás lenne nem érezném a hideget. De nem lehet, hogy ez a jelenleg fennálló gyulladást mutatta? Szerinte ciszta is lehet, nem értem, ezt nem lehet eldönteni a panoráma röntgen alapján?
Válaszát köszönöm.

Válasz

Kedves Kérdező!

A panoráma rtg felvételen fordítva nézzük az irányokat, tehát az Ön bal oldalon lévő fogai a röntgen felvételen a jobb oldalon vannak.

Egy panoráma rtg felvétel csak megközelítő információval rendelkezik, sosem teljesen pontos felvétel. Gyökérkezelések alkalmával nem is igazán használjuk diagnosztizálásra, illetve minden esetben kiegészítő rtg, illetve fogászati CT felvétel szükséges. Amennyiben egy fog esetében felmerül, hogy krónikus gyulladás van a gyökércsúcson (ez lehetett a panoráma rtg felvételen a fekete folt) úgy további vizsgálatok szükségesek.

Egy már elhalt, gyökércsúcs körül gyulladással rendelkező fog valóban nem érzi a hideget, illetve jellemzően fájdalmat nem mutat, ettől válik idővel krónikussá a gyulladás.

Valószínűleg Önnek mindkét oldalon problémái vannak: egyik oldalon lehet a Doktor Úr által mutatott elváltozás/halott fog, a másik oldalon pedig fájhat egy szuvas fog.

Javaslom a további fogászati kezeléseket, illetve vizsgálatokat.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk