Gyakori kérdések

Vissza a kezelések listájához /

Mikroszkópos gyökérkezelés

A legújabb mikroszkópos gyökérkezelési technika segítségével az eddig szabad szemmel nem érzékelhető gyökércsatornák feltárásának és sikeres lezárásának esélye szignifikánsan nő!

Mi az a mikroszkópos gyökérkezelés?

A mikroszkópos gyökérkezelés egy olyan eljárás, amely során a kezelést végző fogszakorvos egy különleges mikroszkóppal vizsgálja a gyökércsatornákat. A speciális műszernek köszönhetően a legkisebb szövetmaradványt is észlelni lehet, amely a gyulladás, fájdalom okozója. Ezek eltávolításával a panaszok megszüntethetők.

Mikroszkópos-gyökérkezelés-budapesti-rendelőnkben.jpg#asset:53728

 

Mikor indokolt a mikroszkópos gyökérkezelés?

A hagyományos gyökérkezelés néhány fog esetében hatásos lehet. Ám előfordulhat, hogy egy gyökércsatorna nagyon szűk, nagyon görbe vagy a csatornában problémát okozó szövet nehezen látható, ezért nehezen eltávolítható. A mikroszkópos nagyítás során jól megfigyelhetők a legbonyolultabb gyökércsatorna-bemenetek is, és nem maradnak észrevétlenül az eltávolítandó szövetek sem.

A mikroszkópos gyökérkezelés előnyei

A mikroszkópos gyökérkezelésnek számos olyan előnye van, amely indokolttá teszi, hogy ezt a módszert javasoljuk pácienseinknek a hagyományossal szemben.Többek között ezek a mikroszkópos gyökérkezelés előnyei:

  • Pontos diagnózis és kezelési terv állítható fel alkalmazásával.
  • Sikeressége sokkal magasabb, mint a hagyományos gyökérkezelésnek.
  • A kedvezőtlen anatómiájú fogakat magasabb arányban lehet megmenteni.
  • Tartóssága vitathatatlan, hiszen jól kivitelezve egy életre szólhat.
  • A legtöbb esetben elkerülhető a híd, így az ép fogak “felesleges” lecsiszolása is.
  • Sok esetben a páciensek elkerülhetik a foghúzást, hiszen ez a gyökérkezelés közvetett célja.

A mikroszkópos gyökérkezelés lépései

A gyökérkezelésnek megvannak a maga tipikus lépései, ám a konkrét esetek ettől eltérőek is lehetnek. Ezzel az általános leírással szeretnénk segíteni Önnek, hogy képet kapjon arról, hogy mi fog történni egy gyökérkezelés során. Íme a gyökérkezelés menete:

A mikroszkópos gyökérkezelés menete

1. Első lépésként a pontos diagnózis felállítására kerül sor. A foggyökér kezelése intenzív, még fájdalomcsillapítóra sem szűnő, éles fájdalom esetén válik indokolttá, ám a diagnózishoz sok esetben röntgenfelvételre is szükség van.

2. A gyökérkezelés teljes érzéstelenítéssel kezdődik. Tudjuk, hogy sok páciens ódzkodik az injekcióktól, de minden esetben fel szoktuk hívni arra figyelmet, hogy a kezelés során ez a legkellemetlenebb lépés, ugyanis innentől kezdve a páciens nem érez már fájdalmat.

3. Az idegkamrák feltárásához a fog koronarészének átfúrása következik.

4. Az idegkamra feltárása után az érintett fogat a fogszakorvos  tüzetesen átvizsgálja, így pontosan megállapítható a gyökércsatornák helye.

5. Az idegkamrák feltárása, és a csatornák helyének meghatározása után következik a gyökércsatornák megtisztítása. A fogszakorvos különféle eszközökkel eltávolítja a csatornákból a gyulladást okozó anyagokat, valamint a gyökércsatorna külső rétegét, ugyanis a kezelés célja, hogy csak és kizárólag egészséges szövetek maradjanak.

6. Az alaposan kitisztított csatornába fertőtlenítő anyagokat juttat a kezelőorvos, hogy a gyulladás maradéktalanul megszűnjön.

7. Az ideiglenes tömés elhelyezése következik a fogkorona részen. Az ideiglenes tömésre azért van szükség, hogy megóvjuk a kezelt területet, illetve hogy a páciens többé-kevésbé a megszokott módon tudjon étkezni.

8. Az ideiglenes tömés után általában egy hét szünet következik. Ez az időszak elegendő szokott lenni arra, hogy bárminemű panasz jelentkezzen. Ha ezalatt az idő alatt elmúlnak a panaszok, a végleges gyökértömés következik, majd a kezelés végéhez érünk. Ha pedig további fájdalom vagy érzékenység lép fel, újabb fertőtlenítés következik, ami egy újabb hét “próbaidőt” jelent. Ez a ciklus addig ismétlődik, míg a gyulladás teljes egészében meg nem szűnik.

Mikroszkópos gyökérkezelés gyakori kérdések

Most, hogy az imént áttekintettük a mikroszkópos gyökérkezelés alapjait, folytassuk szakvéleménye Ennek érdekében összegyűjtöttük a pácienseink által leggyakrabban feltett kérdéseket a mikroszkópos gyökérkezeléssel kapcsolatban. Amennyiben további kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal szakértőinkhez!

A már kezelt, ám panaszt okozó fogat érdemes mikroszkópos gyökérkezelésnek alávetni?

Azt a fogat, amelyik már átesett gyökérkezelésen, mégis panaszt okoz, szakorvosaink minden esetben mikroszkópos gyökérkezelésre fogják ajánlani. Ebben az esetben ugyanis nyilvánvaló, hogy szabad szemmel nem látható vagy nehezen észlelhető, ezért nem megtisztított gyökércsatorna vagy nagyon apró szövetmaradvány áll a fájdalom hátterében. Jó hír, hogy a mikroszkópos kezeléssel többnyire sikeresen lehet kezelni ezeket az eseteket.

Mikor fordulhat elő, hogy a gyökérkezelés után ismét fájdalom lép fel a fogban?

A gyökérkezelés után egy-két napig egyéni érzékenység léphet fel, ám a sikeres kezelés után ez az érzés gyorsan megszűnik. Ha néhány nap, hét vagy hónap múlva a kezelt fog ismét fájni kezd, akkor a gyökércsatornák kitisztítása nem volt 100%-os. Ezért ajánlják szakembereink a mikroszkópos eljárást, amellyel minden apró, gyulladást okozó vagy gyulladásban levő szövetet észlelni lehet.

Érdemes-e egyáltalán gyökérkezeltetni a fogat? Nem egyszerűbb eltávolítani és implantációt végeztetni?

A saját fog óriási érték! Amíg lehetőség van megmenteni egy saját fogat, ezt a megoldást szeretnénk javasolni. A fog eltávolítása és az implantáció folyamata összességében több időt, energiát és pénzt emészthet fel, mint a mikroszkópos gyökérkezelés. Így ezt az utat csak akkor érdemes bejárni, ha gyökérkezeléssel nincs esély a fog megmentésére.

Hány gyökércsatornája van egy fognak?

Fogsorunk különböző fogakból áll, ezt bárki egy pillantással megállapíthatja, ha saját fogait megnézi. Minden fognak van gyökere, és a gyökerekben különböző számban találhatók gyökércsatornák. Tehát egy kivételektől nem mentes szabályszerűséget lehet megállapítani a gyökércsatornák száma esetében.

Lehet-e eltérés a gyökércsatornák számát tekintve?

Igen. Sok fogunknak lehet az átlagnál több gyökércsatornája, és az elhelyezkedésük sem mindig olyan, mint az ideális fognak. Egy példát említve, a felső rágófogak közül a 6-os gyakran kihívást jelent a fogorvosok számára, mert nagy százalékban 4 gyökércsatornával is rendelkezik, ám nem ritka, hogy van egy ötödik is. Ez a negyedik gyökércsatorna rendszerint nagyon szűk és nehezen megtalálható, ám például a mikroszkóp alatt azonnal lokalizálható, tehát könnyen megállapítható, hogy hány gyökere van a fognak.

Mikor kerül sor gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés oka gyulladásra vezethető vissza, tehát kezelésre akkor van szükség, amikor fogbélgyulladás alakul ki. Ennek egyik leggyakoribb oka az, hogy az eleinte kisebb szuvasodást elhanyagolják, és ahogy a szuvasodás terjed, eléri a fogbelet, ahol gyulladás keletkezik.

Mikor sikeres a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés akkor tekinthető sikeresnek, ha minden gyökércsatornát felderített, feltárt és maradéktalanul megtisztított a kezelőorvos, valamint az eljárás végén egy szakszerű gyökértömés készült el.

Miért kerül többe a mikroszkópos gyökérkezelés?

Bár maga a berendezés igen költséges, valójában inkább a kezelés során felhasznált eszközök, anyagok miatt lesz a mikroszkópos eljárás ára magasabb. Szakorvosaink mégis azt ajánlják, hogy érdemes igénybe vennie a mikroszkópos gyökérkezelést, hiszen sok esetben a hagyományos eljárás nem hoz 100%-os eredményt. Ennek következménye általában egy, a szervezetben megjelenő krónikus gyulladás, illetve a fog meggyógyítását célzó további kezelés, amely újabb költséget jelent a páciens számára. Összességében még mindig olcsóbb egy fog újra gyökérkezelése, mint a kihúzásra került fog pótlása implantátummal vagy híddal.

Hány gyökérkezelésre alkalmas, speciális mikroszkóp van a fogászatokon?

Ez a berendezés jelenleg még nagyon ritka, Magyarországon talán csak tucatnyi fogászati klinikán elérhető. Ennek egyik oka, hogy a gyökérkezelésre alkalmas mikroszkóp nagyon drága műszer, a másik pedig, hogy használatát nem könnyű elsajátítani. Még a tapasztalt gyökérkezelő szakorvosoknak is több hónapra, esetleg évre van szükségük ahhoz, hogy megbízható rutinnal tudják kezelni a mikroszkópot. Ugyanakkor a jövő útja mindenképpen a mikroszkópos gyökérkezelés felé vezet, mert csak ezzel a módszerrel lehet valóban közel 100%-os eredményt elérni a gyökérkezeléseknél.

Kihez lehet fordulni az Uniklinik Fogászaton mikroszkópos gyökérkezelésre?

Mindig igyekszünk az elsők között beszerezni és alkalmazni a legújabb eszközöket, eljárásokat. Ezúttal is elmondhatjuk, hogy az első klinikák között voltunk, akik felszerelkeztek ezzel a speciális mikroszkóppal. Dr. Molnár Katalin Dr. Kovács Kitti és Dr. Molnár Eszter mint gyökérkezelés specialista és szakértő kiemelkedőnek számít a mikroszkópos vizsgálatban és kezelésben, ezért kérdéseivel, kéréseivel forduljon hozzájuk bizalommal!

Reméljük minden kérdésére választ tudtunk nyújtani, több információt a mikroszkópos gyökérkezelésről a linken talál!

A mikroszkópos gyökérkezelés szakértői

 

Ismerje meg mikroszkópos gyökérkezeléssel foglalkozó endonontus csapatunkat.

Dr. Kovács Kitti, dr. Molnár Katalin és dr. Jábor Ákos mikroszkópos gyökérkezelésre specializálódott szakorvosaink. Mikroszkópos gyökérkezelésben sokéves tapasztalat áll a hátuk mögött, szakmai rutinjuknak köszönhetően a kezelések túlnyomó többségében sikerül megmenteni az érintett fogat.

Specialistáinkról bővebben

Egy fog megmentése – esettanulmány

Img mikr gyökérkezelés 01

Egy régi, hagyományos gyökérkezelés után nem gyógyult meg a foga? Elhúzódó fájdalom, érzékenység gyötri? A mikroszkópos gyökérkezelés ilyenkor is megoldást nyújthat. Tekintse meg egy megmentett fogról készült esettanulmányunkat!

Megnézem az esettanulmányt