Ideiglenes kivehető fogpótlás árak és kezelési lehetőségek

Az ideiglenes kivehető fogpótlás segítségével a foghiány következtében kialakuló kedvezőtlen esztétikai és funkcionális problémák kiválóan orvosolhatóak a végleges fogpótlás átadásáig. Így nem szükséges az akár több hétig tartó gyógyulási időben fogak nélkül maradni. Tudjon meg többet a kezelési lehetőségekről és árakról!

Mikor szükséges az ideiglenes kivehető fogpótlás?

Ha fogszuvasodás vagy ínybetegség miatt el kell távolítani több fogat, akár az állcsont teljes területéről, fogpótlásra lesz szükség, mivel a foghiány esztétikai, beszédképzési, illetve fogászati problémákhoz vezethet. Mielőtt viszont elkészülnek a végleges fogművek, ideiglenes fogpótlások segítségével szükséges áthidalni a köztes időszakot.

Ez az átmeneti megoldás általában rövid ideig használatos, hogy a páciens ne maradjon fogak nélkül addig sem, amíg a foghúzás utáni terület gyógyul. Ideiglenes fogpótlás szükséges abban az esetben is, amikor koronát vagy hidat kapunk, hogy a megmaradt érzékeny fogcsonkot védjék a hőtől és mechanikai hatásoktól, illetve esztétikailag is visszaállítja az eredetihez hasonló helyzetet. Ezek az ideiglenes fogpótlások azonban nem kivehetőek, hiszen ugyanúgy, mint a végleges koronák, rögzítve vannak az előkészített, lecsiszolt fogakra.

Az ideiglenes kivehető fogpótlás számos előnnyel szolgálhat. Mutatjuk a legfontosabbakat!

  • Biztosítja a rágó- és fonetikai funkciót: A foghiány következtében nehézséget okozhat a kemény élelmiszerek rágása és az érthető beszédhez szükséges hangképzés. Szerencsére az ideiglenes kivehető fogpótlás egyszerre orvosolja az étkezési és hangképzési problémákat, így a gyógyulási időszakban is zavartalanul kommunikálhat és étkezhet.
  • Javítja a páciens megjelenését: Az átmenetileg hiányzó fogazat okozta esztétikai problémák sokak számára zavaróak. Az állandó fogpótlási megoldás elkészültéig sem kell kellemetlenül éreznie magát, hiszen az ideiglenes kivehető fogpótlás akár a foghúzást követően is behelyezhető.
  • Segít megőrizni a harapási magasságot: A nyugalmi helyzetben mérhető arcmagasság, vagyis az orrcsúcs és az áll távolságát, harapási magasságnak nevezzük. Az átmeneti foghiány csökkentheti a harapási magasságot, amely negatívan befolyásolhatja az arc megjelenését, illetve hosszú távon állkapocs ízületi problémákhoz is vezethet. Az ideiglenes kivehető fogpótlás segítségével mindez elkerülhető a több hetes gyógyulási időszakban is.

Az ideiglenes kivehető fogpótlás feladata és elkészítése

Az ideiglenes kivehető fogpótlás megoldást jelent a foghúzás után. Mindössze néhány hónapig lehet viselni, amíg a fogeltávolításokat követően begyógyulnak a sebek, illetve a végleges pótlás elkészül.

Az ideiglenes részleges fogpótlás egy részleges műanyag fogsor, amelyet drótkapcsokkal rögzítenek a meglévő fogakhoz, a pillérekhez.

Az ideiglenes fogsor készülhet akár azonnali felhelyezéssel is, amikor a fogtechnikus a foghúzások előtt készített lenyomat segítségével kialakítja az ideiglenes fogművet, így a páciens rövid időre sem marad fogak nélkül a beavatkozás után.

Az ideiglenes fogsor és fogpótlás ápolása

Az ideiglenes fogpótlások nem annyira strapabíróak, mint a végleges fogművek, ezért kerülni kell az olyan élelmiszerek fogyasztását, mint például a pattogatott kukorica vagy a grillázs, mivel ezek megrágása túl nagy erőfeszítést jelent az ideiglenes fogaknak. Mellőzzük a ragacsos ételeket is, mivel ezek kiránthatják a nem túl stabil ideiglenes pótlásokat.

Az ideiglenes fogsoron felhalmozódhatnak az ételmaradékok és a lepedékek, így napi karbantartást igényelnek. Ajánlott minden étkezés után megmosni őket protézistisztító kefével, illetve a szájüreget is fontos óvatosan átmosni, beleértve a foghúzások területét is. A tiszta fogsort éjszakára ki kell venni, majd egy száraz helyre tenni.

Gyakori kérdések és válaszok

Mennyi az ideiglenes fogpótlás ára?

A ideiglenes fogpótlás árát számos tényező befolyásolhatja, így a pontos összeg megállapításához minden esetben szükséges személyes konzultáció. Az ideiglenes kivehető fogpótlás árak klinikánkon 95000 forinttól kezdődnek.

Az ideiglenes fogpótlás házilag is megoldható?

Nem, az ideiglenes fogpótlás házilag nem lehetséges. A hiányzó fogakat kizárólag megfelelő egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember pótolhatja.

Elérhető az ideiglenes fogpótlás foghúzás után?

Igen, az ideiglenes fogpótlás foghúzás után is elérhető. Akár azonnal behelyezheti az átmeneti fogpótlásra szolgáló készüléket. Így rögtön élvezheti az előnyöket.

Az ideiglenes fogpótlás meddig tart? Mennyi ideig viselhető?

Fontos megjegyezni, hogy ideiglenes kivehető fogpótlás kizárólag a kezelőorvos által előírt ideig használható. Ez általában nem több mint 4-8 hét. Nem helyettesíti a tartós megoldást nyújtó fogpótlási kezelést.

Melyek az ideiglenes fogpótlás típusai? Elérhető más kezelési módszer is?

A fogmű típusa szerint megkülönböztetjük a rögzített fogpótlásokat (koronahíd, csapos fogmű), illetve a kivehető fogpótlásokat, amelyek lehetnek részlegesek vagy teljesek is.

Fogkoronára, fogpótlásra van szüksége? Keressen bennünket telefonon vagy kérjen konzultációs időpontot bejelentkezési űrlapunkon, hogy a lehető legjobb és legprofibb kezelést nyújthassuk Önnek.