Fogszabályozás

/

Gyermek fogszabályozás

Gyermek fogszabályozás: mikor van szükség kezelésre?

A gyermek fogszabályozás eredményeként létrejött gyönyörű mosoly a jó szájhigiénia külső jele, de emellett megteremti a feltételeket az egész életen át tartó egészséges fogazathoz is. Mikor érdemes elkezdeni a kezelést a gyermekeknél, és milyen esetekben lehet rá szükség?

Fogszabályozás gyermekeknek: mikor érdemes belevágni?

Az Amerikai Fogszabályozók Szövetsége (AAO) ajánlása értelmében az első vizsgálatot érdemes a gyermek 7 éves korában elvégezni. Ebben az életkorban ugyanis, ha probléma áll fenn, vagy még kialakulóban vannak esetleges rendellenességek, a fogszabályozó szakorvos tanácsot tud adni a szükséges kezelésre vonatkozóan. Bizonyos jelek ennél fiatalabb korban is megmutatkozhatnak, amelyek arra utalhatnak, hogy valami nincs rendben a kicsi harapásával, rágásával. Ilyen esetekben nem kell megvárni a 7 éves kort, hanem javasolt azonnal szakorvoshoz fordulni.

Mikor kell fogszabályozó készülék?

Milyen tünetek utalhatnak arra többek között, hogy a gyermeknek fogszabályozó készülékre lehet szüksége?

  • Harapási problémák

A rosszul illeszkedő állkapocs és a helytelen harapás különböző problémákat okozhat a beszédképzés zavaraitól kezdve az állkapocs és a fogak fájdalmáig. A leggyakoribb állkapocs- és harapási problémák közé tartozik a mélyharapás, a túlharapás, a keresztharapás, illetve a nyitott harapás.

  • A tejfogak korai vagy késői elvesztése

Ha gyermeke tejfogai túl korán vagy ellenkezőleg,  egyáltalán nem esnek ki, az azt jelentheti, hogy a végleges fogak nem megfelelően fejlődnek, és fogszabályozásra vagy egyéb kezelésekre van szükség.

  • Szájlégzés

A szájlégzés utalhat valamilyen alapproblémára, például allergiára vagy megnagyobbodott mandulákra, de azt is jelentheti, hogy gyermekének fogszabályozásra van szüksége. A szájlégzés az állkapocs természetellenes fejlődését is hozzájárulhat, ami a későbbiekben további problémákhoz vezethet.

A gyermek fogszabályozás menete

Mint minden orvosi kezelés esetében, a fogszabályozó szakorvosnak egy sor vizsgálatot kell elvégeznie, mielőtt pontos diagnózist állít fel, hogy meghatározhassa a gyermek igényeinek megfelelő megközelítési módot. Az adott esetnél figyelembe vesszük többek között a harapást, az állkapocs alakját, illetve a fogak fejlődését. Készülhet röntgenfelvétel, illetve lenyomatvétel, hogy megállapítsuk a szabad szemmel nem látható problémákat, így részletesebben megfigyelhetjük a szájüreget, megnézhetjük a foggyökereket, az állcsontokat és a teljes fogazatot.

Ezután kezelési terv készül, majd sor kerül a megfelelő készülék kiválasztására, felhelyezésére. Szükség lesz még kontrollkezelésekre is, amelyekre előre meghatározott, egyeztetett időpontban kerül sor, hogy az esetleges módosításokat végre lehessen hajtani a fogszabályozó készüléken.

Fogszabályozó gyerekeknek: milyen kezelésekre kerülhet sor?

Intenzív növekedési időszakban a gyermek fogszabályozás rendkívül jó hatással lehet a fogak, az állcsontok és az arc növekedésének befolyásolására, ezért a korán felismert és elvégzett kezelés gyorsabb eredménnyel járhat. A keresztharapás kezelésére például a gyorstágító készülékek hatékonyan alkalmazhatóak gyermekkorban, míg felnőttkorban ugyanez a probléma többnyire már csak műtéttel orvosolható.

Fogszabályozás árak 18 év alatt a választott kezeléstől függően alakulnak.

Kivehető fogszabályozók

Kisgyermekeknél kivehető készülékek javasoltak állcsonti rendellenességeknél. A Trainer típusú szilikon sín segíti az állcsont növekedésének stimulálását, megváltoztatja az állcsontok egymáshoz viszonyított helyzetét, illetve hozzájárul a fogak megfelelő előtöréséhez, de például az olyan helytelen nyelési forma megszüntetését is segíti, mint a nyelvlökéses nyelés.

8-12 éves kor között a vegyesfogazati időszakban az olykor éjjeli fogszabályozónak is nevezett kivehető fogszabályozókat többnyire alvás közben kell viselni. Előfordulhat, hogy a kivehető készülékek teljes mértékben orvosolják a problémákat, máskor viszont a későbbi rögzített fogszabályozónak készítik elő a terepet.

A kivehető fogszabályozók közé soroljuk még

  • az egy állcsontra ható, úgynevezett tágítócsavaros lemezes megoldásokat, illetve
  • a mindkét állcsontra ható, úgynevezett aktivátor típusú készülékeket,
  • a frontfogak kisebb korrekciójánál pedig szóba jöhet a Clear Aligner is, ami egy átlátszó műanyag, láthatatlan sín.

Rögzített fogszabályozók

A fogváltás után, 12 éves kor fölött a szakorvosok szinte kizárólag rögzített készülék viselését javasolják a maradó fogakon. A hagyományos fém rögzített készülékek a fogakra ragasztott bracketekből, illetve az ezeket összekötő ívekből áll, de népszerű még a porcelán változat is, illetve a belső fogívre rögzített, szinte észrevétlen fogszabályozó is.

A gyermek fogszabályzó tisztítása

A fogak tisztítása rögzített fogszabályozó mellett nem könnyű feladat az apró bracketek és fémívek miatt, ezért ehhez speciális eszközökre lesz szükség, például fogselyemre, fogköztisztító kefére, speciális fogkefére és ínyzuhanyra. Ezek használatát, illetve a helyes fogmosási rutint a fogorvos segítségével a gyermek megfelelően elsajátíthatja.

Tipp: A gyermekkori fogszabályozás kapcsán sokszor felmerül a kérdés, hogy érdemes-e felnőttként belekezdeni a folyamatba. Természetesen igen, de hozzá kell tenni, hogy a felnőtt fogszabályozás kitartást igénylő kezeléssorozat, amely mindenképpen megéri, hiszen nemcsak esztétikailag orvosolja a szembetűnő problémákat, hanem helyrehozza a harapást is. Ha szeretne további hasznos információkat a témában, olvassa el a Minden, amit tudni szeretne a fogszabályozásról című cikkünket is.

Fogszabályozó gyerekeknek és felnőtteknek a legjobb szakorvosok segítségével.

Fogszabályzó árak gyerekeknek

A fogszabályozás ára számos tényezőtől függ, hiszen röntgenfelvételre és lenyomatvételre is sor kerülhet, illetve számolni kell még a kontrollvizsgálatok, aktiválások és igazítások költségeivel is. Emellett a különböző fogszabályozó készülékek árai eltérőek, amelyekről Fogszabályozás oldalunkon tájékozódhat.

Gyermek fogszabályozás Budapest szívében

Gyermekének fogszabályzóra van szüksége, vagy esetleg felnőttként szeretne belevágni a fogszabályozásba? Az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ szakemberei, Dr. Suszták Adrienn fogszabályozó szakorvos és Dr. Opyakin Viktor fogszabályozó szakorvos várják Önt modern, kiválóan felszerelt rendelőnkben. Online bejelentkező rendszerünk segítségével gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot, hogy mielőbb el tudja kezdeni a szükséges kezeléseket.