A kezelésekről

Minden, amit tudni szeretne a fogszabályozásról

Dr suszták adrienn

Tapasztalt szakértőnk, dr. Suszták Adrienn fogszabályozó szakorvos válaszol a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Egy jó hírrel szeretném kezdeni: fogszabályozással tartósan rendezhető a hézagos, összetorlódott, előredőlő, rendellenes és rendezetlen fogsor, ráadásul minden életkorban, a gyerekkortól a nyugdíjas évekig!

 

Mikor kerül sor fogszabályozásra?

Nem csak olyankor jöhet szóba a fogszabályozás, amikor szép szabályos fogakra vágyunk. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány esetet, amikor a fogszabályozás jelenti a megoldást.

1, Egy laza, mozgó fogról kiderülhet, hogy azért mozog, mert túlságosan nagy megterhelés éri harapáskor. Ez akár egy kis csiszolással is helyrehozható, ám előfordulhat, hogy fogszabályozásra lesz szükség ahhoz, hogy a fog belesimuljon a fogsorba, és ne érje aránytalanul nagy terhelés.

2, A csendben alvó bölcsességfogak kibújva összenyomhatják az addig szép rendben sorakozó fogakat. A megoldás többnyire a bölcsességfog eltávolítása és a fogsor „újrarendezése”, vagyis a fogszabályozás.

3, Nem is olyan ritka az az eset, amikor valamelyik fog (jellemzően az egyik szemfog) csak késő felnőttkorban bújik ki. Mivel addigra már rendeződött a fogsor, ez az új fog kénytelen valamilyen más utat találni magának. Extrém esetben a szájpadláson is kibújhat. Hihetetlen vagy sem, ezeket az elkóborolt fogakat fogszabályozással vissza lehet terelni a fogsorba!

4, Gyerekeknél az alsó állkapocs lassú fejlődését támogatja a megfelelő fogszabályozás.

5, Traumatikus sérülések után.

6, Fogágybetegségben szenvedő pácienseinknél bizonyos esetekben az elvándorolt  fogakat visszarendezzük, és fogszabályozás után stabilizáljuk őket.

Még az is előfordulhat, hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogy egy bizonyos gondra a fogszabályozás jelentené a megoldást. Szájlégzés, fogcsikorgatás, a rágóízület kattogása – mindegyik probléma mögött a rágóapparátus hibája bújhat meg.

 

Fogszabályozás gyerekeknél

Amikor a gyerekek az intenzív növekedési időszakban vannak, roppant eredményesen lehet befolyásolni a fogak, az állcsontok és az arc növekedését.

 

Mikor vigyük el gyermekünket fogszabályozásra?

Legyen az az alapelvünk, hogy gyermekünket 7 éves korban megmutatjuk egy fogszabályozó szakorvosnak. (Ez többek között az American Academy of Orthodontists ajánlása.)

Ezt két okból is nagyon tanácsos megtenni.

Először is, a gyermekek fogazatának fejlődése elég változatos szórást mutat az azonos korúak közt. Ezért fontos, hogy a szakember lássa, hogy az eltérés komolyabb mértékű-e, vagy a normál fejlődési folyamat része.

Másodszor pedig a korán felismert és elvégzett kezelés egyszerűbben elvégezhető a növekedés gyors ritmusában. Erre jó példa a keresztharapás kezelése során alkalmazott gyorstágító készülékek hatékonysága a növekedési időszakban. Ugyanezt a problémát egy érett állcsontban már csak műtéttel kezelhetjük, ha kielégítő eredményt szeretnénk kapni. Szintén jól kezelhetőek a nyelvlökéses nyelés, ujjszopás, korai v. késői fogváltás, illetve a szájlégzés következményei.

A 9-12 éves kor között, a kamaszkor kezdetén ismét meglódul a gyerekek fejlődése, így megint csak jó eredményekre van kilátás.

12 éves kor fölött a növekedés befejezéséig (lányoknál 16-17 éves korig, fiúknál 17-19 éves korig), szinte kizárólag rögzített készüléket javasolnak a szakemberek.

Ebben az időszakban mind az állcsont, mind  a fogsor deformitásait orvosolhatjuk. Egy ilyen kezelés azonban már igen hosszadalmas lehet.

 

Fogszabályozás az érzékeny tinikorban

A tinik között régebben divat volt cikizni a fogszabályozót viselőket, ám ez a trend mára megfordult. Először is, sokkal dizájnosabb, vidámabb készülékeket lehet kapni. Bár a készülék fajtáját a fogszabályozó szakorvos fogja megállapítani, de a készülékeken belül számos változat közül lehet választani.

fogszabalyozas-szines-bracketek.jpg#asse

Másodszor, ha fogszabályozót hord egy kamasz, azt üzeni a világnak, hogy számára fontosak a szép fogak. Érett viselkedésről tesz tanúbizonyságot, hiszen a modern fogszabályozó kezelések többsége igen hosszú ideig, nem ritkán 2-2,5 évig is eltartanak. A rögzített készülékeknél fontos a fogak tisztán tartása, nem lehet elsumákolni a napi fogápolásokat, így a kezelés végére a rendszeres és helyes fogápolás rutinná válik. Összességében elmondhatjuk, hogy a tinikorban, amikor ismét óriási változások zajlanak le a szervezetben, a fogszabályozás igen hatékony és jótékony tud lenni – több területen is.

 

Fogszabályozás felnőtteknél

Úgy gondolja, felnőttként már késő belevágnia a fogszabályozásba? Megnyugtató hírem van: a fogszabályozás felnőtteknél is hatékony! Pácienseink között számos felnőtt korú, sőt, nyugdíjas éveit taposó férfi és nő akad, akiknél sikeresen alkalmaztuk a fogszabályozást.

Ön se adja fel, hanem keresse fel a fogorvosi rendelőt, és konzultáljon a lehetőségekről egy fogszabályozó szakorvossal!

 

Fogszabályozás előtt és után

Az alábbi 4 eset tanúsítja, hogy felnőttkorban sem hatástalan a kezelés. De miért fontos a felnőttkori fogszabályozás?

fogszabalyozas_felnottkorban.jpg#asset:3

 

A fogak szép szabályos ívbe rendezése nemcsak esztétikai kérdés. A szabályos fogsor egyben a legegészségesebb is.

Így ideális a harapás, a fogak, az íny, az állkapocs izmainak terhelése a legegyenletesebb. Fogszabályozással számos probléma megszüntethető – és még a mosolya is szebb lesz! Ahogy egyre idősebbek leszünk, az élettani folyamataink is lelassulnak, ám ez nem jelenti azt, hogy a fogszabályozás nem lesz hatékony.

Egy példával élve: a csontok lassabban forrnak be 40 évesen, mint gyerekkorban – ám minden korban fel lehet gyógyulni egy csonttörésből.

 

A fogszabályozó készülékek fajtái

A fogszabályozó készülékeket több szempontból lehet csoportosítani. Az alábbiakban három lehetséges felosztást ismertetek.

 

RÖGZÍTETT ÉS KIVEHETŐ KÉSZÜLÉKEK

fogszabalyozas-rogzitett-keszulek2.jpg#a

A modern rögzített készülékek fém-, porcelán- vagy műanyag bracketekkel épülhetnek fel. Mint ahogy a tinik fogszabályozásánál már említettem, manapság egy rögzített készülék is nagyon „menő”, vagyis vidám és színes tud lenni. A fiatalok örömmel választanak színes bracketeket a fogszabályozó készülékükhöz, és minden jel szerint ez nagymértékben csökkenti a fogszabályozással szemben érzett idegenkedésüket.

Így lesz egy egészségügyi eszközből divatkellék!

A kivehető készülékeknek is több fajtájuk van. Ez utóbbiak az előkészítés részeként vagy utókezelésnél használhatók, ám önálló kezelésre is alkalmasak. Ezt mindig a fogszabályozó szakorvos határozza meg, így nem a páciens saját döntése, hogy melyiket szeretné használni.

 

LÁTHATÓ ÉS LÁTHATATLAN KÉSZÜLÉKEK

fogszabalyozas-lathatatlan-keszulekkel.j

A fogszabályozásban a látható készülékek ismertebbek, mivel régebben csak ezek voltak elérhetők. Manapság azonban bizonyos esetekben (ám nem mindig!) alkalmazhatók a műanyag sínek, amelyek feltéve tényleg szinte láthatatlanok. Jellemzően a frontrégió apróbb szabálytalanságainak eltüntetésére szolgálnak. A láthatatlan műanyag sínek nagy előnye, hogy napközben időnként kivehetők, ez igencsak jól jön étkezéskor vagy fogmosáskor.

Vannak olyan modern rögzített fogszabályozó készülékek is, amelyek a láthatatlan fogszabályozás részét képezik. Ezeket ugyanis a fogak belső ívére rögzítik, így valóban nem látszódnak a beszéd során.

 

ÖNLIGÍROZÓ – NEM ÖNLIGÍROZÓ KÉSZÜLÉKEK

Az önligírozó azt jelenti, hogy a bracketekben van egy zár, amely rögzíti az ívet. A nem önligírozó fogszabályozó készülékek esetében kis gumikarikákkal rögzítjük az ívet. Ez csupán technikai kérdés.

Kamaszkorú páciensek kedvenc kérése, hogy minden hónapban más-más színű gumikarikákkal kössük be az ívet, így színesnek és divatosnak érzik a viselését. A két készülék gyorsasága között nincs különbség, ezt ma már tudományos cikkek is alátámasztják.

A fogak tisztítása rögzített fogszabályozó készülék esetén

A fogszabályozás során nagyon fontos, hogy fogait tisztán tartsa. Mivel a kis bracketek és a fémívek nehezebbé teszik a tisztítást, speciális eszközöket is igénybe kell vennie. Ezeket a szakorvos fogja ajánlani Önnek, és részletesen elmagyarázza, sőt, meg is mutatja használatukat. Ilyen eszköz többek között a fogselyem, a fogköztisztító kefe, az ínyzuhany, a super floss.

A fogtisztítást vegye nagyon komolyan, és minden étkezés után lelkiismeretesen végezze el! Ha úgy érzi, nem tudja megfelelően megtisztítani a fogait a készülék miatt, keresse fel ismét szakorvosát, hogy újra mutassa meg a helyes fogtisztítást. Ha rosszul végzi vagy elhanyagolja a fogak tisztán tartását, és elkezd szuvasodni a fogak felszíne, azt nagyon nehéz, néha bizony akár lehetetlen maradéktalanul helyre hozni. Persze nem kell megijedni, a fogtisztítás fogszabályozó készülék esetén sem boszorkányság!

Ha nehezen boldogul a bracketek körüli terület megtisztításával, kerülje azokat az ételeket, amelyek maradványait nehéz eltüntetnie a készülékből: ilyenek lehetnek az apró magvak (mint a szezámmag), a cukros-nyúlós édességek (mint a karamell), és egyáltalán ne fogyasszon olyan kemény ételeket, amelyben hirtelen hasadó-roppanó részek vannak. Ilyen például a grillázs vagy a pattogatott kukorica. A kemény részek ugyanis akár a készülékben is kárt tehetnek: többször volt dolgunk popcorn miatt károsodott készülékkel.

 

Mennyi ideig tart a fogszabályozás?

A fogszabályozás a fogászat azon területe, ahol a kezelési terv felállítása a leginkább függ a páciens egyéni tényezőitől. Csak egy példa: két hasonló problémával, például összetorlódott fogakkal érkező páciens két különböző fogszabályozó készüléket kaphat: egyikük mindkét fogívre rögzített állandó készüléket, míg a másik páciens Clear Aligner láthatatlan műanyag sínt. (Számos oka lehet annak, miért kap a két páciens különböző készüléket. Például az, hogy az egyik páciensnél a torlódás komoly mértékű, míg a másiknál kisebb a kuszaság, és csak a frontfogakat érinti. Ez utóbbi esetben jó megoldás lehet a műanyag sín, míg a nagyobb változások elérése csak rögzített készülékkel érhető el.)

Ugyanez érvényes a fogszabályozás időtartamára is. Bár kijelenthető, hogy a rögzített készülékeket átlagosan 1-1,5 évig kell hordani, majd ezt követően a kivehető készüléket szintén legalább 1-1,5 évig, a konkrét kezelési terv esetleg teljesen más időtartamokat fog kijelölni az Ön esetében.

Azzal érdemes számolnia, hogy a fogszabályozás teljes folyamata legkevesebb fél évet, jellemzően 2-3 évet, de akár 4-5 évet is igénybe vehet. A fogak helyzetének megváltoztatása ugyanis nem pusztán annyit jelent, hogy a fogak másképp állnak. A fogak látható része esetleg már elrendeződött, ám a csontszövetben még nem zajlottak le a szükséges változások.

Ezt úgy kell elképzelnie, hogy a beállított erők hatására a fog lassan, de biztosan mozog a kívánt helyre, és közben az őt megtámasztó csontszövet az egyik oldalon lebomlik, a másik oldalon viszont felépül: így alkalmazkodik a csontállomány a fog haladásához. A csontszövetbeli változás azonban jóval lassabb folyamat, mint a fogak látható részének mozgása – és ezt az élettani folyamatot nemigen lehet siettetni. Tartós eredményt csak akkor várhat, ha a csontban is megtörtént a fogak új pozíciójának rögzülése!

 

Milyen specialisták bevonására lehet szükség a fogszabályozás során?

Az Uniklinik fogászat nagy előnye, hogy nálunk minden területnek megvan a maga specialistája. Így egy helyen elvégezhetők a legkülönfélébb vizsgálatok, konzultációk, kezelések. Ez a fogszabályozás során is óriási előnyt jelenthet, mert könnyen felmerülhet más fogszakorvosok bevonásának szükségessége. Az is előfordulhat, hogy nem is fogszabályozási problémával jön hozzánk, ám menet közben kiderül, hogy a gond fogszabályozással orvosolható.

Nézzünk néhány példát!

1, Szájsebészet

szajsebeszeti-mutet.png#asset:32151

Gyakran vonjuk be a szájsebész kollégákat a kezelésbe, mert előfordulhat, hogy a szép, egészséges fogív kialakításához el kell távolítani egy fogat. Az is megesik, hogy a fogszabályozást meg kell támogatni egy állcsontműtéttel – ehhez a beavatkozáshoz ismét szükség van a specialisták kooperációjára.

2, Fogpótlások

A fogszabályozás megelőzheti a protetikai kezeléseket is: ha a fogpótlások szép kialakításához például el kell tüntetni a fogak közötti nagyobb hézagokat, egyenesbe kell hozni az összevissza dőlő fogakat, akkor újfent a fogszabályozó és a protetikai fogszakértők együttműködésére lesz szükség.

3, Parodontológia

Ami első pillantásra parodontológiai problémának tűnhet, arra elképzelhető, hogy a fogszabályozás fog megoldást hozni. Például ha a kuszán álló fogsorban egy fogra túl nagy terhelés hárul. Ilyenkor a túlterhelés a csontszövetet ért károsodásban is megnyilvánulhat. A végleges megoldást a fog tehermentesítése jelenti, ami fogszabályozással megoldható.

4, Dentálhigiénia

dentalhigienikus.jpg#asset:32146

Fogszabályozás előtt el kell végezni egy professzionális fogtisztítást, hogy a fogszabályozó készülék a fogkőmentes, tiszta fogakra kerüljön. A rögzített készülékes kezelés során szükség lehet további dentálhigiénés beavatkozásokra, mivel a fogak tökéletes tisztán tartása akadályozott a készülék miatt.

 

A leggyakoribb tévhitek a fogszabályozással kapcsolatban

1, Csak fiatal korban érdemes végezni

Ez nem igaz! Mint már az elején említettem, a fogszabályozás gyerekkorban, felnőttkorban és késő felnőttkorban  is hatásos. Arra azonban számítania kell, hogy a korral kissé lassulnak a szervezetben lejátszódó folyamatok, így ugyanaz a kezelés egy 12 éves gyereknél rövidebb ideig tart, mint egy 50 éves felnőttnél.

 

2, Csak jó fogszabályozó szakorvos kell hozzá, semmi más

Ez nem így van! A sikeres kezeléshez a páciens maximális együttműködése is szükséges. Hiába a kiváló szakember, ha a páciens nem a megbeszélt időközönként jön aktiválásra, vagy nem a kezelési terv szerint hordja, esetleg teljesen elhanyagolja a kivehető készüléket. Ilyenkor a végeredmény nem olyan lesz, mint a tervezett, vagy jóval később alakul csak ki a kívánt állapot.

A fogszabályozás gyerekeknél néha azért nehéz, mert a szülő feltételezi, hogy gyermeke betartja a fogszabályozó szakorvos utasításait. Aztán kiderül, hogy a fogmosást bizony sokszor elsummantotta a kis kópé, az éjszakai fenntartó készülék a párna alatt landol, és így tovább…

 

3, A fogszabályozó készülék levétele utáni nyomokat a fogakon a készülék okozta

Ezzel szemben a fogakon maradandó nyomokért a helytelen fogápolás okolható. A rögzített készülékek viselésekor fokozott figyelmet kell fordítani a fogtisztításra. A szakorvos mindig megmutatja és elmagyarázza, hogyan kell megfelelően tisztítani a fogakat. Ha nem biztos benne, helyesen alkalmazza-e az eszközöket, keresse fel újra fogszabályozó orvosát! A fogak felületén keletkező szuvasodás nyomait nagyon nehéz, némely esetben lehetetlen maradéktalanul eltüntetni.

 

4, Csak az egyik fogsorra kell rögzített készüléket helyezni.

fogszabalyozas-fem_bracketek.jpg#asset:3

Bár előfordulhat, hogy csak az egyik állcsontot érinti a fogszabályozás, ez a ritkábbik eset. Az esetek többségében az egyik fogsor szép ívbe igazítása érinti a másik fogsort is. Még akkor is, ha Ön úgy gondolja, csak alul lesz szükség fogszabályozásra, mert ott állnak kuszán a fogai, szükség lehet a felső fogsor szabályozására is, hogy a két fogsor megfelelően érintkezzen egymással a kezelés végén.

 

5, Nem olyan nagy baj, ha a kivehető készüléket nem hordom olyan gyakran, ahogy elő van írva

A rögzített készülék levétele után szinte minden esetben sor kerül a kivehető készülék használatára, amely a páciensek megrökönyödésére legalább annyi ideig tart (vagy tovább is), mint a rögzített készülékek használata. A kivehető készülékek többsége ún. nem aktív készülék, vagyis nem arra készültek, hogy a fogak helyzetét megváltoztassák, hanem arra, hogy a kialakult helyzetet megtartsák. Ez legalább annyira fontos, mint a fogak új helyzetbe való beállítása: a tartós eredményhez a csontszövetben lezajló változásokat is meg kell várni, mint ahogy már szóba került.

A fenti tévhit tehát nem igaz: igenis problémát okozhat, ha nem viseli naponta az előírt ideig a kivehető készüléket!

 

6, Először a rögzített készüléket kell hordani, utána jön a kivehető készülék

A fogszabályozás erősen egyéni jellemzőkhöz kötött. Ha az ismerőse, családtagja már túlesett a fogszabályozáson, az ő kezelése – még a hasonló tünetek fennállása esetén is – teljesen másképp folyhat le, mint az Öné. Vannak esetek, amikor a szakorvos először egy kivehető készülék használatát fogja előírni, aztán egy rögzített fogszabályozóét, majd ismét egy kivehetőt, miközben ismerőse csak a rögzített készülék után kapott kivehetőt.

Tanácsunk az, hogy minden esetben fogadja el a szakorvos tanácsait, kezelési tervét, útmutatásait!

 

Milyen nem várt jótékony hatásai lehetnek a fogszabályozásnak?

1, Artikuláltabb, érthetőbb beszéd

Aki elégedetlen a fogaival, többnyire nem meri tágra nyitni a száját, felhúzni az ajkait beszéd közben, vagyis kevésbé artikulál, mint szeretne. A fogszabályozás után ez a gátló tényező megszűnik, és a beszéd gyakran szebbé, hangosabbá, érthetőbbé válik. Számos páciensünknél megszűntek az apróbb beszédhibák, az elmosódott hangképzés is. Ezek nem feltétlenül anatómiai sajátosságokra vezethetők vissza, hanem éppen a gátlásosság alakította ki őket.

 

2, Szélesebb és több mosoly

A beszéd mellett a mosolygásra is hatással van, ha saját magunk szerint csúnyák a fogaink. Bezzeg, ha büszkék vagyunk megújult, szép fogívünkre, minden gátlás nélkül mosolyoghatunk, nevethetünk nagyokat – és meg is tesszük!

 

3, Jobb, tartalmasabb társas érintkezések

A szép beszédnek és több mosolynak hamarosan az lesz az eredménye, hogy társas kapcsolataink javulni kezdenek. Szívesebben beszélgetünk másokkal, nem vonakodunk kiállni a nyilvánosság elé, a közösségi oldalakon is mosolygósabb, vidámabb képeket közvetítünk magunkról.

 

4, Megizmosodott önbizalom

A fentiek után nyilván nem meglepő, hogy magabiztosabbá válunk, nagyobb önbizalommal kezeljük a helyzeteket, sokkal több dologba merünk belevágni, mint azelőtt.

 

5, Jobb munkateljesítmény

Akinek az életében a kommunikáció nagy szerepet játszik, ezeket a jótékony hatásokat megfigyelheti a munkájában is. A tanárok, üzletkötők, tanácsadók, tolmácsok (és így tovább) remekül kihasználhatják a fogszabályozás utáni szép fogsor előnyeit. Ám a kommunikáció rendkívül fontos például az anyukáknak is, akik egész nap beszélnek, mesélnek, játszanak gyermeküknek. Így ha az anyaságot is hivatásnak tekintjük, bátran kijelenthetjük, hogy az édesanyáknak is igencsak jól jöhet egy felszabadítólag ható, gyönyörű, szabályos fogsor.

 

Ismerje meg az Uniklinik fogszabályozó szakorvosait!

Dr. Suszták Adrienn és dr. Opyakin Viktor tapasztalt, magasan képzett szakemberek, akik évek óta csapatunk tagjai.

Kérjen időpontot szakorvosainkhoz itt!

Kiemelt cikkek