Csapatunk

Dr. Opyakin Viktor

fogszabályozó szakorvos
Sosem késő belevágni a fogszabályozásba
Dr. Opyakin Viktor

2008-ban végeztem Budapesten, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán. Pályafutásom első pillanatától kezdve magánrendelőben dolgoztam általános fogorvosként. Emellett éjszakai fogászati ügyeletben is dolgoztam, aminek köszönhetően nagy gyakorlatot szereztem az akut beteg ellátásban, illetve betekintést nyerhettem a legkülönbözőbb fogászati problémákba.2013-ban Fogszabályozó szakvizsgát tettem. Az általános fogszabályozás kérdésein túl, ez a tudás segít más megközelítésben is látni a páciensek protetikai problémáinak megoldását. Rendszeresen részt veszek továbbképző előadásokon és az ott megszerzett tudást alkalmazom a mindennapi gyakorlatban. A Magyar Orvosi Kamara tagja vagyok. Angol és orosz, illetve német nyelven beszélek.

Szakterületem: fogszabályozás, kivehető és rögzített fogszabályozó készülékek, láthatatlan fogszabályozás

Dr. Opyakin Viktor interjúja

Hogyan döntötte el, hogy fogszabályozással szeretne foglalkozni?

Eredetileg a parodontológusnak készültem, aztán egy egyetemi tanáromnak köszönhetően fordultam a fogszabályozás felé. Két vonzereje volt számomra: szeretem a fizikát, és szeretem, hogy minden eset új kihívást jelent.

Ezek szerint a fogszabályozásban nincs rutineljárás?

Természetesen van, hiszen a fogszabályozás, a fogászat többi ágához hasonlóan, komoly szakmai alapokon nyugszik, külön szakvizsga is van belőle. Ám tény, hogy nincs két egyforma fogsor, így szinte minden pácienst egyedi esetként kell kezelni.

Régebben szinte szégyellni való volt a fogszabályozó készülék. Ma már más a helyzet?

Manapság senki sem szégyelli, ám sokan vannak, akiket zavar, hogy látszik a készülék. Bizonyos foglalkozások esetén ez nagyon is érthető: például azoknál, akik gyakran vannak kitéve a nyilvánosságnak, sokszor kell beszélniük idegen emberekhez, vagy gyakran fotózzák őket.

Ön a láthatatlan fogszabályozás szakértője az Uniklinik Zuglói Fogászaton. Ezeknek az embereknek ajánlja ezt a módszert?

A láthatatlan fogszabályozás dinamikusan fejlődő ága a fogszabályozásnak. Ma már nem megfizethetetlenül drága, és mindkét fajtája nagyon jó hatásfokkal alkalmazható. A műanyag sín a „sláger”, de fontos, hogy nem mindenki esetében válik be! Csak a röntgenképek és a diagnózis után dönthető el, kinek ajánlható ez a módszer.

Mi a legnagyobb előnye ennek a láthatatlan, műanyag sínnek?

Elsősorban az, hogy nagyon kényelmes a viselése. Ráadásul evéskor, fogmosáskor levehető, így a fogak sokkal könnyebben tisztíthatók, mint a hagyományos készülék esetén.

Melyik volt a legemlékezetesebb esete?

Egy biológiatanár páciensem, aki rágógumi-mániás volt. Hihetetlen, mennyit rágózott! Viszont éppen ennek köszönhetően, a fogszabályozás során keletkező, lassú fogmozgások nála gyorsabban mentek végbe: a rágó rásegített a fogak új helyzetbe való beállásába, és a kezelési tervben előirányzott másfél év helyett egy év alatt sikerült gyönyörű ívet létrehozni.

Mi a sikeres fogszabályozás legfontosabb szempontja?

A türelem! A legtöbb kezelés hosszú ideig tart, és az állandó készülék levétele után is folytatódik, ilyenkor jellemzően kivehető fogszabályozót kell használni. De az emberek türelmetlenek. Az első 3-4 hónap után, amikor bekövetkezik a nivellálás, vagyis a fogak szépen beállnak a kívánt pozícióba, sokan úgy érzik, felesleges már a készülék. Pedig az új pozícióban levő fogaknak a csontszövetben is rögzülniük kell, és ha ilyenkor levennénk a készüléket, hamar visszaállna az eredeti kuszaság.

Bármilyen korban eredményes lehet a fogszabályozás?

Igen. Ezt nem győzöm hangsúlyozni! Az én legidősebb páciensem ötven év felett járt már, de az USA-ban nem ritka a 90 év feletti páciens sem.

Amikor nem az Uniklinik Fogászaton rendel, és nem továbbképzésekre jár, akkor mivel foglalkozik?

A sport fontos része az életemnek. Újabban a squash mozgat meg – egyébként éppen egy páciensem beszélt rá erre a sportra! Ezenkívül gyerekkorom óta szenvedélyesen építek gépmodelleket. A türelmes, aprólékos és nagy koncentrációt igénylő modellezés tulajdonképpen ugyanolyan készségeket mozgat meg, mint a szakmám. Vagyis elmondhatom, hogy a kikapcsolódás és a munka számomra ugyanaz. Szerencsés ember vagyok!

Kezelések

Rendelési időpontok

Hétfő
-
Kedd
-
Szerda
változó
Csütörtök
14:00-20:00
Péntek
14:00-20:00
Szombat
változó

Dr. Opyakin Viktor Esettanulmányai