Tények és tévhitek

5 tény, amit érdemes tudnia a fogszuvasodásról

5 tény, amit érdemes tudnia a fogszuvasodásról

1, Eleinte nem okoz fájdalmat

A szuvasodás, amíg nem tör át a fogzománcon, nem okoz fájdalmat. A dentint elérve a fog már érzékeny lehet a hidegre, melegre, harapásra. Ha a károsodás továbbterjed, akkor fogbélgyulladás is kialakulhat, és ez már komoly fájdalommal jár. 

A rendszeres fogászati kontrolloknak ezért van nagy jelentőségük. Nemcsak akkor kell felkeresnie a fogászatot, amikor megjelenik valamilyen panasz (például fogfájás), hanem félévente, évente olyankor is, amikor nem érez/lát semmilyen kóros dolgot. A legtöbb fogászati problémához hasonlóan a szuvasodás is könnyen, gyorsan orvosolható olyankor, amikor épphogy csak elindult a folyamat, és még csak fájdalmat sem okoz.

2, Megelőzésének kulcsa a helyes fogmosás 

Bár minden betegséget ilyen könnyű lenne megelőzni! A fogszuvasodást ugyanis a nem megfelelő fogápolás okozza. Ha naponta kétszer alaposan fogat mosna, mégpedig a helyes technikával, gyakorlatilag nem lenne lyukas foga sem. 

Az egészséges állapot megőrzését igencsak megkönnyíti, ha étrendje szénhidrátokban és cukorban szegény, rendszeresen fogyaszt nyers zöldséget, gyümölcsöt, és az órákig tartó nassolás helyett előnyben részesíti a 2-3 órás evés-ivási szüneteket, hogy szájüregében ne állandósuljon a roncsoló hatású savas kémhatás.

saláta06.jpg#asset:58201

3, Fluoridos fogkrémekkel, egyéb készítményekkel sokat tehet a szuvasodás megelőzésében

A fluor növeli a fogzománc ellenállását a savakkal szemben, így akár 60%-kal hatékonyabb lehet a szuvasodás elleni küzdelemben. 

fogkefe_02.jpg#asset:36081

4, A tiszta fogsoron akár az étkezés után 20 perccel megindulhat a plakk-képződési folyamat

A dentális plakk a lepedéket és az összegyűlt baktériumok tömegét foglalja magában, így ha nem távolítja el fogmosással, hamarosan komoly károkat okozhat fogaiban.

5, A szuvasodások többsége a fogak barázdáiból és a fogközökből indul el

A leggyakoribb helyek, ahol a fogszuvasodást okozó baktériumok megtámadják a fogakat, a fogak felszínén levő kis barázdák s a két fog közötti terület. 

miert-fontos-fogkoztisztitas.jpg#asset:35513

Ez utóbbi tény miatt oly fontos a fogköztisztító eszközök használata! Ha nem biztos benne, melyiket kellene használnia, legegyszerűbb, ha kipróbálja a fogselymet és a fogköztisztító kefét is. A szűkebb helyeket fogselyemmel is megtisztíthatja, a kis kefe a nagyobb hézagokhoz való. Az is megeshet, hogy mindkettőre szüksége lesz, mert fogsorában a szűk és hézagosabb illeszkedésre is van példa.

Kiemelt cikkek