40 felett

A fogak elvesztése nem természetes folyamat!

A fogak elvesztése nem természetes folyamat!

A kor előrehaladtával számolnunk kell azzal, hogy minden szervünk megsínyli az idő vasfogát. Ám egyáltalán nem törvényszerű, hogy a fogak idősebb korunkra kiessenek! 

Miért?

Ha evolúciós szempontból tekint a kérdésre, akkor rögtön érthetővé válik, miért. Az életben maradáshoz ugyanis szükség volt a fogakra, hiszen az őskorban nem voltak még gyorséttermek, melyek kínálatát akár fogak nélkül is el lehet fogyasztani. A kemény magvak, a nyers vagy - a tűz meghódítása után - némileg átsütött hús erőteljes munkát kívánt az állkapocstól és a fogaktól, így az őskorban nem sok esélye maradt annak, aki elvesztette fogait. Vagyis az evolúciós nyomás annak kedvezett, aki élete végéig megőrizte a fogait. 

A kérdés persze az, hogy akkor miért kezdjük elveszíteni a fogainkat olyan korán: a statisztikák szerint egy magyar felnőttnek átlagosan már 10 foga hiányzik! A válasz a megváltozott életvitelünkben és táplálkozásunkban rejlik. 

Mi következik ebből: mit tehetünk, hogy minél tovább megőrizzük fogainkat?


Több mozgást!

Kevesebbet mozgunk, ami nagy kár, mert a testmozgás csökkenti a szervezetben a gyulladásokat, és természetes módon erősíti a csontokat. Az ínygyulladás például korunk népbetegsége, és ennek bizonyára köze van az ülő életmódhoz is. A csontok egészsége nemcsak a lábak, karok, gerinc stb miatt fontos, hanem fogainknak is: ők ugyanis az állkapocs csontállományában kapaszkodnak meg. Ha gyenge, elégtelen minőségű a csontállományunk, akkor nem fogja tudni stabilan megtartani a fogainkat, és azok előbb-utóbb meglazulnak, mozogni kezdenek, majd kiesnek.


Több napfényt!

 A D-vitamin nagyon sokat segíthet, ha csontjaink egészségéről van szó, és immunerősítő hatása is közismert. A D-vitamin (ami valójában egy hormon), főképp a napozás hatására termelődik szervezetünkben, ennek hiányában néhány táplálékunkból is felvehető. Nálunk télen sajnos jellemző a D-vitamin-hiány, ezért érdemes vitaminpótlást biztosítani szervezetünknek. Ennek mértékéről és módjáról érdeklődjön orvosánál.


Kevesebb cukrot és szénhidrátot!

tul-sok-cukrot-fogyasztunk.jpg#asset:333

Az eleinkhez, sőt, akár a 150 évvel ezelőtt élt emberekhez képest is elképesztő mennyiségű cukrot fogyasztunk manapság, ami rengeteg problémát okoz szervezetünkben. Ennek csak egy kis része a fogaink szuvasodása, ám ez is épp elég kellemetlen tud lenni. Az elhanyagolt fogszuvasodás a fog elvesztéséhez is vezethet, így semmiképpen nem érdemes lebecsülnie a fog kezdődő romlását!


Helyes és rendszeres fogápolást!

A helyes fogmosás nem ördöngösség: 3-5 perc alatt elvégezhető, és mindössze fogkefe, fogkrém és megfelelő fogköztisztító eszköz kell hozzá. Ám sajnálatos tény, hogy egy átlag magyar ember egy évben csak egy fogkefét használ, a fogmosásra 40 másodpercet szán, a fogköztisztítás pedig többnyire nem része a napi fogápolási rutinnak. Ezen mindenképpen változtatnunk kell, ha ragaszkodunk a saját fogakhoz!


Rendszeres fogászati ellenőrzéseket!

A fogászat rendszeres felkeresése akkor is fontos, ha nincs semmilyen panasza. A legtöbb probléma ugyanis sokáig teljesen tünetmentes, vagy annyira enyhék a kezdeti tünetek, hogy az ember fel sem figyel rájuk. Az ínygyulladás például, amely könnyen átfordulhat fogágybetegségbe, amely a fogak kilazulásához, elvesztéséhez is vezethet, eleinte csupán abban nyilvánul meg, hogy az íny egy picit duzzadtabb, pirosabb a kelleténél, esetleg pár csepp vér jelenik meg fogmosáskor.


Ne dohányozzunk!

Fontos továbbá, hogy minél egészségesebb életmódot folytassunk. A dohányzás például komoly károkat okozhat a szájüregben, többször megemlítettük azt is, hogy az implantáció sikerének esélyét nagyban ronthatja, ha a páciens a cigaretta rabja.


Összegezve

Szeretnénk arra biztatni, hogy ne tekintse természetes állapotnak fogai romlását

Egy kis odafigyeléssel, a helyes fogápolás elsajátításával, betartásával, egészségesebb életmóddal és rendszeres fogászati ellenőrzésekkel jó esélye van arra, hogy fogait hosszú ideig, akár élethossziglan megőrizze.

Kiemelt cikkek