Fogászati kérdések

A fogfájás okai

A fogfájás okai

A legtöbb fogfájásnak sajnos olyan oka van, ami miatt érdemes felkeresnie a fogorvosát – a sajgás magától ugyanis nem fog elmúlni, sőt, idővel egyre rosszabb lesz. Ugyanakkor vannak kevésbé ártalmas okok is. Ha szerencséje van, a sajgás egy-két óra alatt elmúlik, és nem tér vissza.

Nézzük, mi minden okozhat fogfájást.

Érzékenység hidegre, melegre, egyes ételekre

Az érzékenységnek magának is több kiváltó oka lehet. Némelyik fogorvosi segítséget igényel, például ha kezdődő szuvasodásról vagy a fogzománc traumás sérüléseiről van szó. Előfordulhat, hogy fogágybetegség miatt lép fel érzékenység. Ilyenkor is szakszerű segítségre van szükség, mert a fogágybetegség a csontszövet maradandó károsodásával járhat, és következményeként elveszítheti fogait.

Ám ha például egy fogfehérítés, fogkőleszedés után lép fel az érzékenység, az természetes kísérő tünet. Pár óra, de legfeljebb 1-2 nap alatt el is múlik.

Fogszuvasodás

Ezen csak a fogorvos segíthet! A fogszuvasodás kezdetben nem okoz fájdalmat, és minél kisebb a károsodás, annál gyorsabban és annál kevesebb saját foganyag feláldozásával lehet orvosolni a problémát. Ezért szoktuk azt tanácsolni, hogy ne hagyja ki a félévente, évente esedékes fogászati ellenőrzéseket még akkor sem, ha semmilyen panasza nincs.

A fogszuvasodás által kiváltott ideggyulladás 

Az ideggyulladás rendkívül fájdalmas jelenség, és feltétlenül szakembert igényel az ellátása.

A gyökércsúcs körüli krónikus gyulladás akut fellángolása

Sajnos ez is nagyon komoly fájdalmat tud okozni, és többnyire gyökérkezelést von maga után.

Fogszorítás, fogcsikorgatás következtében kialakult érzékenység, fájdalom

Az éjszakai fogszorítás, fogcsikorgatás oka még nem teljesen tisztázott, ám minden jel szerint a stressz váltja ki. A csikorgatás következtében fogkopás, érzékenység léphet fel. Ilyenkor fogcsikorgatás elleni sínt szoktunk javasolni, és a háttérben meghúzódó feszültség, szorongás elleni kezelést.

Túl sok rágózás, túl sok olajos mag fogyasztása

olajos-magvak-mertektelen-fogyasztasa.jp

Ilyen esetekben túlterhelődhet a fogakat rögzítő fogágy, ami nehezen lokalizálható fogérzékenységet válthat ki. A megoldás szerencsére egyszerű: mérsékelni kell mind a rágózást, mind az olajos magvak fogyasztását.

Beragadt ételdarabka

Időnként előfordul, hogy két fog közé beszorul egy nagyobb ételdarabka, amely egy idő után fájdalmat vált ki. A megoldás a gondos fogköztisztítás, amelynek során óvatosan, az íny megsértése nélkül szabadítjuk ki az ételdarabot. A fogköztisztításnak amúgy is a napi fogápolási rutin részévé kéne válnia, mert számos fogászati probléma megelőzhető a fogközök rendszeres és módszeres tisztán tartásával.

Kiemelt cikkek