A kezelésekről

Gyökérkezelés ára: Mitől függ, és mennyibe kerül?

 gyökérkezelés ára 02

A gyökérkezelés egy olyan fogmegtartó eljárás, ami a közhiedelemmel ellentétben nem vezet a fog idő előtti elvesztéséhez – éppen azt a célt szolgálja, hogy saját fogunk/fogaink a lehető legtovább megtarthatóak legyenek.

Míg régen nem volt más megoldás a szuvas, gyulladt fogakra, mint a foghúzás, ma már megmenthetőek még a nagymértékben károsodott fogak is.

Nem hiába vált a gyökérkezelés a leggyakrabban alkalmazott fogmegtartó kezelési módszerré.

De vajon hogyan történik a gyökérkezelés, mi történik ez után a foggal, hány alkalmat vesz igénybe a teljes fog kezelése, fájdalmas-e az eljárás, és milyen tényezőktől függ a gyökérkezelés ára?

A gyökérkezelés

Gyakori félelem a páciensek körében az, hogy a gyökérkezelt fog az eljárás során szerkezetileg meggyengül, majd végül letörik. A gyökérkezelésnél annak érdekében, hogy a gyökércsatorna hozzáférhetővé váljon, el kell távolítani a pulpakamra tetejét. Ez a fog egyik legfontosabb része, lényegében ez tartja össze. A probléma abban rejlik, hogy az eltávolított részt sok esetben hagyományos fogtöméssel állítják helyre, ami valóban töréshez vezet.

Ahhoz azonban, hogy ténylegesen időtálló eredményt kapjunk, többnyire inlay/onlaynek vagy csapos felépítésnek, illetve koronának kell a gyökérkezelt fogra kerülnie.

A gyökérkezelés tehát valójában a gyökércsatorna rendszert érinti, míg a koronai rész helyreállításra kerül.

A fog lágy részét pulpának nevezzük, és a kezeléssel ennek a lágy résznek a belső keringése szűnik meg. A gyökérkezelés során ennek a pulpakamrának a helyére kerül valamilyen felépítés.

Ami valójában a törést okozza, az a fogtömés. Ami pedig destruálja a csontot, az a fogszuvasodás és a gyulladás, amik miatt lényegében a gyökérkezelést alkalmazzák.

Éppen ezért már a kezdetektől fogkoronával érdemes számolni, és nem fogtöméssel.

A gyökérkezelés alkalmazásával pedig lényegében megszűnik a fájdalom, a gyulladás és a fertőzés is, míg a tartószerkezet stabil és szilárd marad még hosszú ideig.

Fájdalmas-e a kezelés?

A gyökérkezelés nem jár nagyobb fájdalommal, mint egy fogtömés – a mai fejlett technológiának köszönhetően gyakorlatilag egyáltalán nem jár fájdalommal.

Ami kellemetlen tud lenni, az a kezelés után fellépő érzékenység, ami az érzéstelenítés megszűnése után jelentkezik, és 2-3 napig tart.

Ez után teljesen megszűnik mind a gyulladás és szuvasodás miatt fennálló fájdalom, mind pedig a gyökérkezelés miatt kialakult érzékenység.

A gyökérkezelés sokkal jobb megoldás, mint a fogak elvesztése.

A fogorvosok legfőbb elve mindig az, hogy ha lehetséges, akkor mindent meg kell tenni a saját fogak megmentéséért, és helyettesíteni csak akkor érdemes őket, amikor már nincs más lehetőség.

A szaknyelvben ezt konzerváló fogászatnak nevezik – szolgáltatásaink között is ilyen névvel található meg.

Hogyan történik a gyökérkezelés?

Gyökérkezelés: hány alkalom?Hány alkalom a gyökérkezelés?

Két fajta gyökérkezelési mód létezik, a hagyományos értelemben vett, illetve a mikroszkópos gyökérkezelés.

Utóbbi Magyarországon még ritkának számít, azonban fogászatunkban már ez is elérhető!

A mikroszkópos kezelés során egy nagyon drága és precíz eszköz segítségével nagy nagyításon (12,5x nagyítás) minden olyan apró részlet és rejtett gyökércsatorna láthatóvá és fellelhetővé válik, amelyet a mikroszkóp nélkül szinte lehetetlen lenne felfedezni.

Ezáltal a mikroszkópos kezelés akkor is hatékony megoldás tud lenni, amikor a hagyományos kezelés hatástalan.

A gyökérkezelés – legyen szó a mikroszkóposról vagy a hagyományos értelemben vett eljárásról – 3 fő lépésből áll:

  1. Trepanálás

  2. Tágítás

  3. Gyökértömés

1. Trepanálás

A trepanálás a gyökérkezelés legelső fázisa.

A fogorvos a trepanálás során felnyitja az idegkamrát, hogy megkeresse a fog gyökércsatornáit. 

A fogak gyökércsatornái igen vékonyak és bonyolult rendszerűek tudnak lenni, ezért mindenképpen tapasztalt szakembert igényel a folyamat.

A gyökércsatornák megtalálása után a gyökérkezelés második fázisa következik.

2. Kemo-mechanikai megmunkálás

A gyökérkezelés lényege a kemo-mechanikai megmunkálás.

Ezt a fázist 2 részre érdemes bontani:

  • Mechanikai

  • Kémiai

Mechanikai: A csatornák tágítása, hogy a vegyszerek megfelelően át tudják öblíteni azt.

Kémiai: Megfelelő vegyszerekkel megtörténik a csatornarendszer kezelése, így sem baktérium, sem szövettörmelék nem marad a csatornában.

GyökértömésGyökértömés

3. Gyökértömés

A gyökérkezelés harmadik lépésében a fog belső üregébe egy ideiglenes tömés kerül, amely fertőtlenítő gyógyszeres pasztát tartalmaz.

Ez után néhány nappal, mikor már minden szövetet eltávolított a szakember és a megfelelő behatási idő is letelt a vegyszereknél, a csatorna rendszer készen áll a gyökértömésre. Ekkor végleges tömés kerül az ideiglenes helyére..

Ezzel ér véget a gyökér kezelése.

De vajon mennyibe kerül, és mitől függ a gyökérkezelés ára?

A gyökérkezelés ára

A gyökérkezelés árára több tényező is befolyással van.

Az első és legfontosabb tényező a fog gyökércsatornáinak száma.

Ez foganként eltérő, de anatómiailag minden ember fogsorában előre meghatározott.

  • Szemfogak közötti elülső fogak — 1 gyökércsatorna

  • Kisőrlő fogak — 1-2-ritkábban 3 gyökércsatorna

  • Hátsó őrlőfogak — 3-4 gyökércsatorna

Minél több gyökércsatornáról van szó, annál több munkát és hatóanyagot igényel a folyamat, ezáltal annyival drágább lesz a fogászati kezelés.

A második fontos tényező az, hogy hány alkalmat vesz igénybe a gyökérkezelés.

A gyökérkezelés egy lassú, hosszú időt igénylő beavatkozás, amely több alkalmat vesz igénybe. Pontosan ezen okok miatt tartozik a drágább fogászati kezelések közé.

A gyökérkezelés ára ezenkívül még nagyban függ attól, hogy a páciens problémája akut vagy krónikus probléma-e.

Végül a gyökérkezelés módszere is nagy hatással van az árra, hiszen a mikroszkópos kezelés egy sokkal kifinomultabb és nagyobb szakértelmet igénylő modern eljárás, amely Magyarországon még ritkaságnak számít. Instrumentális okokból az ára is drágább: drága a mikroszkóp, a gyökértömés technikája, valamint az ehhez használt eszközök is.

Fogászati klinikánkon minden esetben egy személyes konzultáció és vizsgálat előzi meg magát a fog gyökérkezelését.

Az aktuális gyökérkezelés árainkat ezen az oldalon találja meg.

FoggyökérkezelésFoggyökérkezelés módszere

Összefoglalás

A gyökérkezelés általában akkor válik aktuálissá, amikor a fog gyulladása és fertőzése már előrehaladott állapotban van, de a fog még megmenthető.

Míg régen az ilyen esetekben egyből kihúzták a rossz fogakat, addig ma már két módszer is létezik a megmentésükre: a hagyományos, illetve a mikroszkópos gyökérkezelés.

Maga az eljárás 3 lépésből áll, de ez 2, vagy akár 4-5 alkalmat is igénybe vehet.

A gyökérkezelés ára rengeteg tényezőtől függ, a gyökércsatornák számától kezdve a fertőzés és gyulladás mértékén át egészen a gyökérkezelés módjáig.

A kezelést éppen ezért minden esetben egy személyes vizsgálat előzi meg, amely során kialakul a végleges, pontos gyökérkezelés ára.

Amennyiben időpontot szeretne foglalni fogászatunknál, azt ide kattintva teheti meg.

Kiemelt cikkek