Megelőzés

A legjobb befektetés fogaink egészségébe

A legjobb befektetés fogai egészségébe

Idő, pénz, idegeskedés

Bár Magyarországon még közel sem olyan drága a fogászati ellátás, mint Nyugat-Európa sok országában vagy az Amerikai Egyesült Államokban, mégis komolyan megterhelheti a családi költségvetést egy-egy beavatkozás. 

Az implantáció, a membránműtétetek, a kivehető fogpótlások, a fogszabályozás nem olcsó mulatság, de még egy egyszerű tömés vagy foghúzás ára is felkúszhat a magasba, ha például különböző röntgenfelvételek szükségesek hozzá. 

Ezek közül tulajdonképpen csak a fogszabályozás az, amit nem igazán tudunk megelőzni. 

fogszabályozás3.jpg#asset:33454

Ha valakinek kuszán nőnek ki a fogai, kénytelen egy speciális készülékkel kiegyenesíteni a fogívét. 

Ám nemcsak a kezelések ára miatt lehetne bosszankodni: a kezelések sok időt emészthetnek fel, amit nehéz beilleszteni rohanó életvitelünkbe. A gyökérkezelést nem igazán úszhatjuk meg egy ülés alatt, a fogszabályozás éveket vehet igénybe, de egy nagyobb mennyiségű fogkő sem mindig távolítható el egy ülésben. Nem beszélve a sok idegeskedésről, bosszankodásról, szorongásról – a fogászati kezelések sok embernek komoly stresszforrást jelentenek.

A megelőzés

Bátran kijelenthető, hogy a fogszabályozáson kívül a legtöbb gyakori fogászati beavatkozás nagy eséllyel megelőzhető. Az egészséges táplálkozás, a gondos és alapos fogápolás, valamint a fogorvos rendszeres felkeresése roppant hatékony a későbbi problémák megelőzésében. 

Egy kezdődő szuvasodást rögtön észrevesznek és orvosolnak, mielőtt komoly kárt okozna a fogban, és esetleg ki kellene húzni azt, vagy elhúzódó gyökérkezelést kellene végezni. Ugyanígy, a fogkő, amely olyan alattomos lehet, hogy a laikusok számára nem is látszik, mivel az íny alatt bújik meg, villámgyorsan eltávolítható, és a későbbiekben nem okoz ínygyulladást, fogágygyulladást, fogvesztést.

paciens.jpg#asset:35483

Természetesen egy baleset vagy egy betegség is okozhat súlyos elváltozásokat, sérüléseket a szájüregben. Ám ha ezt szerencsésen elkerüli, csak Önön múlik, mennyit kell majd fogorvoshoz járnia. Ha befektet napi 3 x 5 percet a fogápolásba, megveszi a minimálisan szükséges ápolószereket, és eljár a féléves, éves kontrollra, mindez meg fog térülni Önnek!

Fontos megjegyeznünk, hogy a fogmosáshoz kapcsolódó termékekből nem szükséges a legdrágábbakat megvennie: nem attól lesz hatékony a fogmosás, hogy a legújabb csodafogkefével végezte a műveletet! Természetesen számtalan előnye lehet egy igényes fogkrémnek vagy fogkefének, de elsősorban az alapos, hozzáértő és rendszeres tisztítás számít. 

Jó tanács

Ha elbizonytalanodna, vajon helyes technikával mos-e fogat, érdemes eljönnie hozzánk: minden fogorvosunk és dentálhigiénikusunk örömmel mutatja meg Önnek, hogyan kell fogat mosni. Időpontot itt kérhet tőlünk.

Kiemelt cikkek