A kezelésekről

Állkapocsízületi fájdalom és szájnyitási korlátozottság

állkapocsízületi fájdalom és szájnyitási korlátozottság

Irreverzibilis diszkusz diszlokáció és szövődményeinek kezelése – esettanulmány

Az állkapocsízület (temporomandibuláris ízület, röviden TMI) egyik legsúlyosabb károsodása az irreverzbilis diszkusz diszlokáció vagy más néven diszkusz diszlokáció redukció nélkül. A jelenség lényege, hogy a speciális TMI-porc (discus) az ízületi fejecsről (caput mandibulae) lemozdul, és a száj nyitása során sem képes visszahelyeződni a fiziológiás pozíciójába, mint ahogy az a reverzibilis vagy redukálódó diszkusz diszlokáció esetén történik.

A páciens ilyenkor azt érzi, hogy – általában egy hosszabb-rövidebb ideje fennálló állkapocsízületi kattogás után – egyszer csak nem tudja olyan nagyra kinyitni a száját, ahogyan azt megszokta. A szájnyitási korlátozottság azt jelenti, hogy a nyitási amplitúdó kb. 2,5-3 cm-re szűkül a normálisnak számító 5-6 cm-hez képest, illetve az illető sem oldalirányban, sem előre nem tudja megfelelő mértékben mozgatni az állkapcsát. Amennyiben ez csak az egyik oldalt érinti, az állkapocs a száj kinyitásakor a beteg oldal felé nagymértékű kitérést mutat. Ám súlyosabb esetben az erősen beszűkült szájnyitás mindkét oldalt érintheti: ilyenkor oldalirányú elmozdulás nincs, és a szájnyitás 1-2 cm-re is korlátozódhat.

NAGYON FONTOS, hogy amennyiben ilyen panaszt észlel, azonnal keressen fel egy fogorvost, aki gnatológiával is foglalkozik! Ha időben, 1-2 napon belül fordul szakemberhez, akkor ez a probléma megfelelő manuális segítséggel és azonnali sínterápiával (disztrakciós sín) még orvosolható. Utána viszont már csak műtéttel lehet helyreállítani ezt a diszfunkciót, és jelenleg még a műtét sem kecsegtet százszázalékos eredménnyel.

Az állkapocsízületi kattogás olyan, mint egy vészcsengő

Ismerje meg Dr. Sápi Béla, az Uniklinik Fogászat gnatológiában jártas specialistájának esetét!

Páciensünk néhány éve már folyamatosan tapasztalt állkapocsízületi kattogást – ám nem tudta, hogy ez figyelmeztető jel, és amikor a szájnyitási korlátozottság is bekövetkezett, még akkor sem fordult azonnal orvoshoz. Az erősen beszűkült szájnyitás miatt nagymértékben megromlott a szájhigiéniája is. Fogait és régebben készült pótlásait nem tudta megfelelően tisztán tartani, így a szájüreg állapota rohamos romlásnak indult. Több fogát is el kellett távolítani, mert konzervatív eljárással már nem voltak kezelhetők. (1., 2. kép)

A hölgy maximum 1,5 cm-es távolságra tudta kinyitni száját. Viszonyításképpen: egy átlagos manuális fogkefe fejének vastagsága is körülbelül ennyi, vagyis másfél centiméter. Az elektromos fogkefék feje kb. 2 cm széles, így ilyen típusú fogkefét a hölgy nem is tudott használni.

Páciensünk azért kereste fel fogászatunkat, mert jobb felső kismetszőjénél erős fájdalom jelentkezett. Kiderült, hogy a fájdalom oka egy komoly szuvasodás. A panaszokat okozó fogat és a bal[M1]  felső kisőrlőt a nagyfokú szuvasodás miatt sajnos el kellett távolítanunk. (3. kép)

Irreverzibilis-diszkusz-diszlokáció-és-szövődményeinek-kezelése-2.jpg#asset:54127

 

röntgen-2.jpg#asset:54129

Irreverzibilis-diszkusz-diszlokáció-és-szövődményeinek-kezelése-3.jpg#asset:54128

 

A megfelelő klinikai vizsgálatok után felmerült a mindkét oldali irreverzibilis diszkusz diszlokáció gyanúja, és ezt az MRI felvétel megerősítette. Szóba jött az állkapocsízületi műtét, ám a különböző alapbetegségekkel küzdő páciensünk nagy rizikót vállalt volna a műtéttel, így végül konzervatív eljárásokkal kellett megoldani a problémát.

Általános és egyedi gnatológiai megoldások az állkapocsízületi problémákra

A szakszerű állkapocsízületi gyógytorna, a manuálterápia és a páciens dicséretesen együttműködő hozzáállása meghozta a kívánt eredményt, és a hölgynél pár hónap leforgása alatt sikerült egy 2,5 cm-es nyitási nagyságot elérnünk, amely manuálisan átmenetileg 3,5 cm-re is növelhetővé vált.

Kivehető pótlások készítésére vagy implantátumok behelyezésére ez még mindig nem elég. Ám a meglévő fogakra, speciális eszközöket használva, el tudtunk készíteni fix pótlásokat, amelyeket a páciens a jövőben tisztán tud majd tartani. A fogak előkészítése során speciális „harapástartó szilikonblokkokat” készítettem a páciensnek, amellyel a 3,5 cm-es nyitást meg tudtuk tartani a kezelések idejére. (4. kép)

Irreverzibilis-diszkusz-diszlokáció-és-szövődményeinek-kezelése-4.jpg#asset:54131

A fogakat megfelelően előkészítettem, a harapást és a fogszínt individuálisan meghatároztam, az egyedi mozgáspályákat Arcus Digma UH-os rendszerrel rögzítettem. (5. kép) Az Arcus Digma egy speciálisan az állkapocsízületi problémákra kifejlesztett eszköz, amellyel a páciensek egyedi harapási értékeit lehet be- és felmérni.

Irreverzibilis-diszkusz-diszlokáció-és-szövődményeinek-kezelése-5.jpg#asset:54132

Egy PMMA próbát követően, kisebb esztétikai változtatásokkal a fogtechnikai labor elkészítette a full kontúr cirkónium pótlásokat, amelyek átadásra is kerültek. (6., 7. kép)

Irreverzibilis-diszkusz-diszlokáció-és-szövődményeinek-kezelése.jpg#asset:54133

röntgen-1.jpg#asset:54134

Az alsó metszőfogak szuvas és letöredezett részeit kompozit tömésekkel láttam el. (8., 9. kép)

Irreverzibilis-diszkusz-diszlokáció-és-szövődményeinek-kezelése-6.jpg#asset:54135Irreverzibilis-diszkusz-diszlokáció-és-szövődményeinek-kezelése-7.jpg#asset:54136

Látványos végeredmény, biztató jövő

A páciens mind funkcionálisan, mind esztétikailag maximálisan elégedett az eredménnyel. (10. kép) Természeten a gyógytornát tovább folytatja, hogy szájnyitási korlátozottsága ne rosszabbodjon. A fogápolásra is nagyon odafigyel, mert tudatában van annak, milyen fontos, hogy mind a saját fogakat, mind a fogpótlásokat és azok környékét is tisztán tartsa. A tisztítás technikáját a hölgy számára kivitelezhető módon jól begyakoroltuk. Az utánkövető kontrollokat páciensünk semmi szín alatt se hagyná ki, mindig pontosan megjelenik az ellenőrző vizsgálatokon.

 

Kiemelt cikkek