Megelőzés

Az ínygyulladás jelei

Az ínygyulladás jelei

Az ínygyulladást nem könnyű észrevenni, mert eleinte nagyon enyhék a tünetek. Az íny kissé pirosabbá válik, megduzzadhat, érzékenyebbé válhat. Előfordul, hogy harapáskor vagy fogmosáskor kicsit vérzik.

Ezek nem tűnnek súlyos dolgoknak, mégis komolyan kell venni, mert az elhanyagolásnak komoly következményei lehetnek. Jó hír viszont, hogy az ínygyulladást az esetek többségében egy fogkő-eltávolító kezeléssel meg lehet gyógytani.

Hova vezethet egy ártalmatlannak tűnő ínygyulladás?

Ha elhanyagolja a kezdeti tüneteket, a dolgok igencsak komolyra fordulhatnak. Az ínygyulladás ugyanis tovaterjedhet a fogágy többi szövetére, és átfordulhat fogágybetegségbe. Amikor pedig a fogágy többi szövete, jellemzően a csontszövet is gyulladásba jön, az már korántsem gyerekjáték! A fogakat megtámasztó szövet felpuhul, károsodást szenved, és előbb-utóbb nem fogja tudni ellátni funkcióját, a fogak megtartását. Ennek jeleként a fogak kilazulnak, mozogni kezdenek, sőt, ki is eshetnek

Az oly enyhe problémának tűnő ínygyulladás tehát olyan dominósort indíthat el, amelynek a végén nem a dominók fognak kidőlni, hanem a saját fogai… Ne várja meg, míg a fogínysorvadás jelei megfigyelhetők lesznek!

Ne várja meg ezt!

Figyeljen oda az ínygyulladás jeleire:

  • a szokásosnál pirosabb, élénkebb színű íny
  • az íny duzzadtabb és érzékenyebb, mint máskor
  • érintésre, tapintásra érzékenyebben reagál
  • fogmosáskor vagy keményebb élelmiszerbe harapáskor vérzés lép fel

Ha ezeket a jeleket érzékeli, várhat egy-két napot. Ám sajnos az ínygyulladás magától nemigen szokott elmúlni, ezért valószínű, hogy a tünetek csak fokozódnak. Ha ezt tapasztalja, vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával! Ha idejében reagál, egy fogkőleszedéssel megúszhatja az egészet.

Az ínygyulladás megelőzése

Az ínygyulladást a fogakon képződő lepedékben elszaporodó baktériumok okozzák. A megelőzés tehát abból áll, hogy rendszeresen eltávolítja a fogakon keletkező plakkot, más szóval lepedéket. 

Ez pedig a megfelelő fogápolással érheti el. Nem csak arról van szó, hogy megfelelő technikával kell fogat mosni, és nem szabad elfeledkezni a fogköztisztításról sem. A fogápolás része az is, hogy tisztában van a fogakra ártalmas élelmiszerekről, és tudatában van annak, hogy ezeket ugyan szabad fogyasztani, ám evés-ivás után egy fél órával alapos fogmosásnak kell következnie.

Érdemes böngésznie magazinunk Tények és tévhitek menüpontját is. Itt összegyűjtöttük azokat a hiedelmeket, amelyek a fogak és az íny egészségét érintik. Szakértőink eloszlatják a tévhiteket, és elmondják, mi az igazság egy-egy elterjedt tévhit körül. Rengeteg jó tanácsot és tippet olvashat a helyes életvitellel és fogápolással kapcsolatban. 

Ezzel a tudással felvértezve könnyebb lesz fenntartania szájürege egészségét, távol tartania vagy elodáznia a fogakra oly ártalmas fogkő megjelenését, az ínygyulladás kialakulását és számos kellemetlen jelenség felbukkanását.

Kiemelt cikkek