A kezelésekről

A fogínygyulladás okai, tünetei és kezelése

Fogínygyulladás kezelése a fogorvosi rendelőben

Melyek a fogínygyulladás okai, tünetei? Hogyan történik a kezelése? Jó ötlet-e az ínygyulladás kezelése házilag? Az alábbiakban választ adunk a fenti kérdésekre, és áttekintjük a fogínygyulladással kapcsolatos további hasznos tudnivalókat.

A fogakat körülvevő ínyszövet akut vagy krónikus gyulladása igen gyakori betegség, ami jó ideig nem jár erős fájdalommal. Mégis érdemes komolyan venni, mert ha nem lépünk fel ellene időben, akár fogvesztést is eredményezhet.

A fogínygyulladás okai és kialakulása

Az ínygyulladás egyik leggyakoribb kiváltó oka a fogakra rakódott lepedék, az ebből képződő plakk, illetve az ebben megtelepedő káros baktériumok. Ha megfelelő a szájhigiéné, akkor a szájüreg baktériumflórája gátat vet a betegséget okozó, patogén mikroorganizmusok elszaporodásának. Ha azonban a szénhidrátban gazdag táplálkozás, illetve a nem kielégítő szájhigiéné hatására a fogak és az íny érintkezésénél lévő plakk felgyülemlik, módosul az összetétele, elszaporodnak benne a káros baktériumok. A végeredmény pedig a gyulladt fogíny.

Ennek elkerülése érdekében javasolt a rendszeres, alapos és szakszerű fogápolás. A helyes fogmosási technika elsőrendű fontosságú a jó szájhigiéné kialakítása és a fogíny egészségének megőrzése szempontjából.

A fogínygyulladás további lehetséges hajlamosító tényezői és okai:

 • Dohányzás: A dohányzás gyengíti az immunrendszert és káros anyagokkal terheli a szervezetet, de közvetlenül is károsítja a szájüreg lágyszöveteit. Ezáltal kifejezetten hajlamosít a fogínygyulladásra. 
 • Egyoldalú, kiegyensúlyozatlan táplálkozás: Amennyiben a szervezetben nincsenek jelen folyamatosan az alapvető működéshez, illetve az immunvédekezéshez szükséges tápanyagok, sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem képes védekezni a fogínygyulladást kiváltó kórokozók ellen. Éppen ezért megfelelő mennyiségben szükséges bevinni ásványi anyagokat, vitaminokat, fehérjéket és rostokat is az étkezések során.
 • Hormonális változások: Ilyen például a várandósság vagy a menopauza, de a menstruációs ciklus is ide sorolható. Továbbá a serdülőkorban jelentkező hormonális változások is okozhatják a száj baktériumflórájának változását, az egyensúly felborulását.
 • Genetikai hajlam: Az immunrendszer állapota kulcsfontosságú tényező a fogínygyulladás kialakulásának szempontjából. Ezt azonban nem csak az aktuális környezeti tényezők vagy a táplálkozás befolyásolja. A fogínygyulladásra hajlamosító immunrendszeri gyengeség ugyanis örökölhető.
 • Különböző gyógyszerek mellékhatása is károsíthatja a fogíny egészségét, néhány példa: Cyclosporin-A; Nifedipin, kalciumcsatorna-blokkolók; Hydantoin; Phenytoin; egyes fogamzásgátló tabletták.
 • Bizonyos betegségek, például: leukémia; cukorbetegség.

A fogínygyulladás tünetei

 • Rossz lehelet,
 • duzzadt, élénkpiros, érzékeny fogíny,
 • vérző fogíny.

Előrehaladott állapotban, ha az elváltozás mélyebb szöveteket érint, akkor tasak képződéshez vezet.

Fogínygyulladás kezelése előtti és utáni állapot

Az ínygyulladás utóbbi tünete már a fogágybetegség (fogínysorvadás) előszobája, ami tovább súlyosbodva akár fogvesztéssel is járhat. Ezért fontos, hogy figyeljünk az ínygyulladás tüneteire, és még akkor is, ha nem jelentkezik ínyfájdalom, minél előbb keressünk fel egy fogorvosi rendelőt.

A fogínygyulladás kezelése

A kezelés első és legfontosabb stádiuma a fogak alapos megtisztítása a rájuk rakódott lepedéktől, plakktól, illetve fogkőtől. Ha a páciens állapota indokolttá teszi, lehetséges a fogínygyulladás kezelése antibiotikummal is, amennyiben a kezelő fogorvos szükségesnek ítéli.

Fontos, hogy az ínygyulladás kezelése nem lehet eredményes, amennyiben a páciens szájhigiénéje nem megfelelő. Az újraképződő plakk, illetve fogkő ugyanis kitűnő táptalaj a gyulladást kiváltó kórokozók számára. A jó szájhigiéné záloga a rendszeres, helyes technikával végzett fogmosás. Erről és a megfelelő fogápolással kapcsolatos további tudnivalókról a fogorvostól vagy egy dentálhigiénikustól is kérhetünk és kaphatunk szakszerű felvilágosítást.

Az ínygyulladás kezelése házilag

A fogínygyulladás kezelése házilag is lehetséges, mégsem javasoljuk. A fogínygyulladás gyógyszer szedésével is kezelhető, ám ezek a gyulladáscsökkentők jellemzően inkább csak a tüneteket csökkentik, a betegséget magát nem szüntetik meg. A fogínygyulladás fogkrém segítségével is kezelhető (pl. Lacalut Activ), de ezt sem nevezhetjük igazi kezelésnek, inkább a megelőzésben kaphat szerepet. Hasznosak lehetnek a cetilpiridinium-kloridot és domifen-bromidot tartalmazó szájvizek is, ezek az anyagok ugyanis gátolják a fogkőképződést.

Az otthon alkalmazható módszerekkel a legnagyobb probléma, hogy mire egy páciens észleli magán a betegség tüneteit, akkorra az már bőven túl van azon a kezdeti stádiumon, amikor ezek a praktikák még segíthetnek. Ezért mindenképpen javasolt egy fogorvosi rendelő, illetve egy fogorvos felkeresése, majd a szükséges vizsgálatok után a diagnózisnak megfelelő, szakszerű kezelés igénybevétele.

Amennyiben tehát odafigyelünk mindenekelőtt az alapos és jól végzett fogmosásra, továbbá a helyes táplálkozásra, máris jelentős lépést tettünk a fogínygyulladás megelőzésére. Ha pedig félévente egy ellenőrző vizsgálaton is részt veszünk, biztosan elkerülhetjük, hogy ez a betegség elhatalmasodjon.

Az ínygyulladás lehetséges következményei

A fogínygyulladás kezdetei tünetei önmagában még nem tűnnek komolynak, ám akár nagy veszélyeket is hordozhatnak magukban amennyiben kialakul a  fogágybetegség. Ekkor ugyanis a baktériumok magas számban találhatók a szájban és be is kerülhetnek a véráramba, ezáltal növelve bizonyos betegségek kialakulásának esélyeit:

 • Tüdőgyulladás

 • Stroke

 • Koraszülés

 • Szív-, és érrendszeri betegségek

A fogínygyulladás megelőzése

Az íngyulladást megelőzésének a legegyszerűbb módja a rendszeresen és körültekintően végzett fogmosás. Ez azt jelenti, hogy legalább naponta naponta kétszer két percig helyes technikával kell fogat mosni. 

Ha pedig félévente el is megyünk szűrővizsgálatra, akkor minimalizáljuk az esélyünket arra, hogy kialakuljon a fogínygyulladás. Itt ugyanis ha szükséges el tudják távolítani a fogkövet illetve olyan helyeket is ki tudnak tisztítani, amikre otthoni körülmények között nem vagyunk képesek. 

Kiemelt cikkek