A kezelésekről

A gyökérkezelés okai, menete és ára

A gyökérkezelés menete

Miből állnak a gyökérkezelés folyamatának tipikus lépései? Miért van szükség a kezelésre, mitől függ a beavatkozás ára, és mire kell ügyelni utána, hogy elősegítsük a gyógyulást?

Mi az a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés során a fogbélüreg (pulpa) tartalmát eltávolítják, a foggyökércsatornát kitisztítják, sterillé teszik (fertőtlenítik), majd a gyökércsatornát teljes hosszában tartós töméssel zárják.

A gyökérkezelés célja tehát, hogy a fogbélüreg fertőzött beltartalmát és a fertőzött csatornafalat eltávolítsuk, a gyökérkezelt fogat helyreállítsuk.

 

A gyökérkezelés okai

Sokszor merül fel a kérdés, hogy mikor kerül sor gyökérkezelésre.

 • Gyökérkezelésre leggyakrabban előrehaladott szuvasodás esetén kerül sor. Ilyenkor a fogbél elkezd szuvasodni a nyüzsgő baktériumok miatt, melyek áttörik a fog kemény szöveteit is, visszafordíthatatlan károkat okozva.
 • Egy másik gyakori ok, amikor valamilyen nem várt baleset következtében letörik a fog. A sérülés következtében a fogbél baktériumokkal fertőződik meg.

A hagyományos és mikroszkópos gyökérkezelés

A két kezelés elsősorban abban különbözik, hogy míg az első esetben az endodontus a szemére és a kezére hagyatkozik a foggyökércsatornák feltárásában és kitisztításában, addig a második esetben egy erősen nagyító szerkezet segíti a fogszakorvos munkáját. Mivel ez utóbbi jóval megbízhatóbb eljárás, és ezért nagyobb eséllyel lesz tartósan sikeres a kezelés, amennyiben lehet, inkább ezt a metódust ajánljuk pácienseinknek.

Ám a gyökérkezelés lépései mindkét kezelésnél megegyeznek. Lássuk, hogy melyek is ezek a fő lépések!

A gyökérkezelés menete és lépései

A gyökérkezelés menete, lépései

 1. Először a diagnózist állítja fel a fogszakorvos

A legelső lépés a helyes, szakszerű diagnózis felállítása, hogy a fogszakorvos megbizonyosodhasson a gyökérkezelés szükségességéről. A gyökérkezelésre erős, még fájdalomcsillapítóra sem szűnő fájdalom esetén van komoly esély, ám a pontos diagnózishoz sok esetben röntgenfelvételre is szükség van.

 1. A gyökérkezelés érzéstelenítéssel kezdődik

Bár az injekciót sokan nem szeretik, mi több félnek tőle, de aggodalomra semmi ok. A fogszakorvos ilyenkor szokta megjegyezni, hogy a kezelés során ez a legkellemetlenebb lépés: innentől kezdve már nem fog fájdalmat érezni a páciens, hiszen a gyökérkezeléshez szükséges a teljes fokú érzéstelenítés.

 1. A fog koronarészének átfúrása következik

Ennek a lépésnek az a célja, hogy az idegkamrát feltárjuk, hogy a gyökércsatornákat megkereshessük és elvégezhessük a tisztítást, fertőtlenítést, majd végül a tömést.

 1. A foggyökércsatornák megkeresése

Az idegkamra feltárása után a fogszakorvos tüzetesen átvizsgálja a fogat, és megállapítja a gyökércsatornák helyét. Ez nem mindig egyszerű feladat, mert a foggyökércsatornák száma és elhelyezkedése sokszor meglepő lehet, ezért szükség van a csatornák hosszának mérésére.

gyokerkezeles

Az is megesik, hogy a méret teszi nehézzé a beazonosítást (képünkön): a probléma forrása egy szabad szemmel nem vagy csak alig látható foggyökércsatorna is lehet.

 1. Következik a csatornák megtisztítása

A gyökércsatorna megtisztításához különféle eszközöket (gyökérkezelő tű) használ a fogszakorvos, hogy a csatornákban megbújó, gyulladást okozó anyagot/szövetmaradványt, elhalt szövetet, valamint a gyökércsatorna külső rétegét eltávolítsa. A csatornák megtisztításának célja az, hogy kizárólag egészséges szövet maradjon a gyökércsatornában.

 1. A csatornába fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő anyag kerül

A feltárt és megtisztított gyökércsatornába fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő anyagot vezetünk, tehát kémiai tisztítást végzünk el. Kifejezetten erre a célra fejlesztett kanülökkel bejuttatjuk a fertőtlenítő szereket a gyökércsatornába, továbbá lézersugárral is segíthetjük a fertőtlenítés hatását. Értelemszerűen ennek a lépésnek az a célja, hogy a gyulladást maradéktalanul megszüntessük.

 1. A fogszakorvos ideiglenes tömést helyez el a fog koronai részén

Az ideiglenes tömésre azért van szükség, hogy megóvjuk a kezelt területet, illetve hogy a páciens többé-kevésbé a megszokott módon tudjon étkezni. Az ideiglenes tömés nem bírja annyira a terhelést, mint a végleges tömés, ezért igyekezzen kímélni az érintett fogat az étkezések során!

 1. Tipikusan egy hét szünet következik

Ha ezalatt nem jelentkezik semmilyen panasz, akkor egy hét múlva a fogszakorvos elkészíti a végleges gyökértömést, és a kezelés véget ér. Ha érzékenység, fájdalom lép fel, a fogcsatornát át kell öblíteni, és egy másik fertőtlenítő anyagot kell bejuttatni. Ezt újabb hét „próbaidő” követi, és ez a ciklus addig ismétlődik, amíg a fog gyulladása véglegesen meg nem szűnik.

A gyökérkezelés sikeressége közel sem teljes, ha a korábbi panaszok a gyökérkezelés után is fennállnak vagy ha a gyulladás nem múlt el teljesen. Ilyenkor újabb, tüzetes átvizsgálás következik, ahol röntgenfelvételek alapján a fogszakorvos véleményt alkot arról, hogy a páciens érintett foga megmenthető-e.

A gyökérkezelés lépései tehát az imént bemutatott 8 fő lépés alapján végezhetők el, ám nagyon fontos ismét hangsúlyoznunk, hogy az egyéni kezelések ettől jócskán eltérhetnek. Például a mikroszkópos gyökérkezelés menete a linkre kattintva olvasható el, ahol a leggyakrabban felmerülő kérdéseket is megválaszoljuk!

A gyökérkezelés hány alkalmat jelent a fogorvosnál?

Akár 2 ülésből is el lehet végezni a kezelést, azonban jellemzően 3 ülésre van szükség. Előfordulhat, hogy ennél több alkalommal kell megfordulni a rendelőben, de erre a legritkább esetben kerül sor.

Mit kell tudni a gyökérkezelés után következő időszakról?

A gyökérkezelés utáni gyógyulást az alábbiakkal segítheti:

 • A kezelést követő első napokban lágy ételeket fogyasszon.
 • A kezeléssorozat befejezéséig kerülje a kezelt fogon a rágást.
 • Ha dohányzik, a gyökérkezelés után próbáljon szünetet tartani, mert a dohányzás megnehezíti a fog gyógyulását.
 • Minden étkezés után mosson fogat, és naponta egyszer használjon fogselymet.
 • Használjon antibakteriális szájvizet, hogy távol tartsa a baktériumokat.

A gyökérkezelés utáni fájdalom

Sok kérdést kapunk azzal kapcsolatban, hogy a gyökérkezelés után meddig fáj a fog? A végleges gyökértömés után a fog egy darabig még érzékeny lehet melegre, harapásra, ami akár 4 hétig is eltarthat. A gyökérkezelés utáni lüktető fájdalom azonban akár arra is utalhat, hogy a gyökércsatornát nem sikerült teljességgel megtisztítani. Ilyenkor minél előbb keresse fel fogorvosát!

A gyökérkezelés ára

A gyökérkezelés árak több tényezőtől függnek, de leginkább a fog gyökércsatornáinak számától. Ha több gyökércsatorna érintett, több munkaidőre és hatóanyagra van szükség, ezért a kezelés drágább lesz. A témával behatóbban A gyökérkezelés ára című cikkünkben foglalkoztunk, ahol kitérünk a legfőbb szempontokra, amelyek befolyással vannak a beavatkozás költségeire.

Az aktuális gyökérkezelés árainkat ezen az oldalon tekintheti meg.

Gyökérkezelés fájdalom nélkül Budapest szívében

Gyökérkezelésre van szüksége? Keressen bennünket telefonon, vagy kérjen konzultációt bejelentkezési űrlapunkon, hogy a lehető legjobb és legprofibb kezelést nyújthassuk Önnek. Rendelőnkben az esztétikai fogászat keretében a mosolytervezéstől kezdve a fogkő-eltávolításig a legmodernebb kezelésekkel és eljárásokkal várjuk pácienseinket.

Fogászatunk saját röntgen- és CT-laborral rendelkezik, így az egyszerű kisfelvételtől a panorámaröntgenen át a 3 dimenziós CT-ig minden szükséges felvételt elkészítünk a precíz diagnózishoz.

Kiemelt cikkek