Megelőzés

Hogyan előzheti meg a fogászati problémák kialakulását? 1. rész

 hogyan előzheti meg a fogászati problémák kialakulását? 1. rész

Például mozgással! 

A helyes fogápolás, a rendszeres fogászati kontrollok és a helyes táplálkozás mellett a mozgás is segít megakadályozni a fogászati problémák kialakulását. Persze nem arról van szó, hogy ha mindennap kocog fél órát, akkor nem lesz lyukas foga… Ennél kicsit áttételesebb összefüggésekről van szó.

A gyulladásos folyamatok visszaszorítása

mozgás_jóga_02.jpg#asset:35628

Az aktív életmód, a rendszeres mozgás bizonyítottan csökkenti a szervezetben a gyulladásos folyamatok számát, vagy lassítja lefolyásukat. A szájüregben is gyakran kialakulhatnak gyulladások (gondoljon csak a népbetegséggé vált ínygyulladásra!), így az egészséges mértékű sportolás a fogak és az íny egészségére is hatással van.

A csontok egészsége

A mozgás másik áldásos hatása a csontok egészségének megőrzése. Az állkapocs csontszövetének megfelelő szerkezete elengedhetetlen ahhoz, hogy szilárdan megtartsa fogainkat, hiszen fogaink a csontszövetben kapaszkodnak meg. Az évek múlásával – különösen a hölgyeknél – a csontbomlás folyamata gyorsabbá válik, mint a csontképződés, ez pedig csontritkuláshoz vezet. A csontokat kalciumban gazdag étrenddel lehet erősíteni, ám a kalcium a D-vitamin (továbbá magnézium, K2-vitamin stb.) és mozgás segítségével tud beépülni csontjainkba. Az aktív életmód éppen ezért nagyon fontos – különösen ha a szabadban zajlik. 

futas-csontozat-erositese.jpg#asset:35631

Így ugyanis egyúttal serkenteni tudjuk a szervezet D-vitamin-termelését, és két legyet ütünk egy csapással.

Legyen aktív!

Mindenki maga választhatja meg a számára ideális mozgásformát. Ha nem szeret (vagy egészségügyi okokból nem ajánlott) futni, sétáljon! Ha a sétálást unalmasnak tartja, túrázzon izgalmas természeti környezetben.

túrázás_01.jpg#asset:33517

Az úszás, a biciklizés, tenisz és egyéb sportok mellett a szervezetet jótékonyan átmozgatja a jóga, a különféle tornák, aerobikedzések, de a tánc, kertészkedés, takarítás is. Ami az utóbbit illeti: ha nemszeretem tevékenységről van szó, gondoljon közben arra, hogy minden rosszban van valami jó is…

A lényeg az aktív életmód, a rendszeres mozgás.

Kiemelt cikkek