Tények és tévhitek

Tévhit, hogy az implantátum gyakran kilökődik!

 tévhit, hogy az implantátum gyakran kilökődik!

Mi az implantáció lényege?

Az implantáció során az állkapocs csontállományába ültetünk egy modern műgyökeret (implantátumot). 

implant-01.jpg#asset:58193

A titánötvözetből készült implantátum arra serkenti a csontszövetet, hogy körbenője, a felület speciális barázdái is ezt segítik elő. Körülbelül 3-6 hónap alatt zajlik le ez a folyamat, és a végére a műgyökér többnyire már olyan stabilan ül a csontban, mintha a saját fogunk lenne.

Mi a titka a stabilan rögzülő implantátumnak?

Ha az adott helyen kevés vagy szerkezetileg sérült, gyenge a csontszövet, a fogszakorvos különböző csontpótló eljárásokat javasolhat, amelyekkel megfelelő minőségű és mennyiségű csontot lehet képezni. Sajnos ritkán az is előfordulhat, hogy a fogszakorvos a leletek birtokában nem fogja javasolni Önnek az implantációt. 

Éppen ezért nagyon fontos, hogy az implantológus szakember pontos képet kapjon a csontállományáról. Klinikánkon minden beavatkozás előtt 3D CT-felvételt készíttetünk, hiszen 2 dimenziós röntgenfelvételen nem lehet 100%-os biztonsággal megállapítani, hogy a csontszövet megfelelő állapotú, sűrűségű, szerkezetű egy ilyen műtéthez.

A sikert veszélyeztető tényezőket tehát az eljárás elején ki lehet szűrni

A kezelőorvos nem fog implantációt javasolni, ha a sikert befolyásoló tényezők között egy vagy több olyat is lát, amelyek kudarcra ítélhetik a beavatkozást. Ezért nagyon ritka, ha mégis megtörténik az implantátum kilökődése, elvesztése. Az esetek zömében az ilyen esetekről az szokott kiderülni, hogy a páciens nem tartotta magát a megbeszélt fogápoláshoz, és az implantátum körül ínygyulladás alakult ki, és a gyulladás tovaterjedésével sérült a csontállomány, amelyben az implantátum megkapaszkodott.

Ha 

  • a csontállomány megfelelő, 
  • az implantációhoz használt anyagok 
  • és technológia a lehető legkorszerűbb, 
  • tapasztalt szájsebészek végzik a beültetést, 
  • valamint a páciens a legmesszebbmenőkig betartja a kezelőorvos utasításait

(dohányzás mellőzése, helyes fogápolás stb.) – akkor az implantáció szinte bizonyosan sikeres lesz

Uniklinik_bejárat_04.jpg#asset:36164

A 100%-os sikert azonban senki nem tudja garantálni! Erre egyébként az orvostudomány semmilyen más területen sem képes, hiszen az emberi szervezet időnként kiszámíthatatlan reakciókat mutathat.

Még nem döntött az implantáció mellett, mert maradtak kérdései? Kérjen időpontot tapasztalt implantológusainkhoz itt.

Kiemelt cikkek