A fogorvos válaszol

Cirkónium korona alatt fáj, érzékeny a fogam

B. Beáta

Jó Reggelt Kívánok!

Tegnapi napon került felhelyezésre a cirkóniumból készült korona. Holnap lesz 3 hete, hogy le volt csiszolva a fogam, ideiglenes koronát nem kaptam, mert összesen 12 db fog volt lecsiszolva, összesen 20 db fogpótlás kellett. Jobb oldalon, lent, hátul a lecsiszolt fogam érzékeny, fáj a korona alatt. Itt egy híd van. Ha csak összezárom a számat is fáj, nyomásra a fájdalom erősödik. Akkor is, ha úgy beszélek, vagy úgy mozgatom a számat, nyelésnél is volt, hogy fájt/fáj. Szintén ezen az oldalon, fent, a hátsó is érzékenyebb, de jelenleg fele annyira sem, mint az alsó. Az alsó kicsit kisugárzik a fülembe is. Enni, rágni még nem igazán ettem/rágtam vele, próbálok olyat enni, amivel még kímélhetem.

Kérdésem az lenne, hogy meddig tekinthető normálisnak ez a fajta érzékenység, fájdalom? Tehetek ellene, hogy ne fájjon, hogy jobban gyógyuljon?

Nyilván csak tegnap lett felrakva, meg kell még szoknom, mindennek a helyére kell igazodnia és stb.

Köszönöm szépen a választ!

Válasz

Kedves Kérdező!

Sajnálattal és megdöbbenéssel olvasom, hogy nem készült ideiglenes pótlás a csiszolás/lenyomatozás, illetve a munka megérkezéséig eltelt időszakra. Szakmailag ez mindenképpen helytelen lépés. 

Az ideiglenes koronának több funkciója van. Élő fogak esetében védi a csiszolás következtében szabaddá váló dentint, mely így hidegre, melegre, de akár érintésre és fogmosásra is fájdalommal reagál. Az állandóan fennálló ingerek hatására a fogbél reagálhat gyulladással, úgynevezett pulpitisszel. Ennek a gyulladásos folyamatnak egy része reverzibilis, tehát az inger megszűntével, kis idő elteltével a fog megnyugszik, fájdalma elmúlik. Másik opció, hogy a fogbél végül elhal, és gyökérkezelés válik szükségessé.

Másik igen fontos szerepe az ideiglenes pótlásnak, hogy a fogakat „helyben tartja”. A lecsiszolt fogakról vett lenyomat, amire készítik a pótlást, egy pillanatkép a fogak helyzetéről. Amennyiben nem készül ideiglenes pótlás, úgy a kész munka megérkezéséig a fogaik minimálisan elmozdulnak. Ennek következtében a bekerülő pótlás nem illik már teljesen a fogakra, hiszen azok picikét elmozdultak helyükről. Ebből adódóan a felragasztott pótlás feszíti újra régi helyükre a fogakat.

Az Ön által leírt fájdalom származhat továbbá az alsó-felső fogak rossz érintkezéséből. Ilyenkor a kérdéses fogak egy leheletnyit magasabbak, először csukáskor ők érnek össze, így túlterhelődnek, ez igen nagy fájdalommal bír járni.

Mindenképpen keresse fel a beavatkozást végző kollégát ellenőrzés céljából.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk