Fogpótlások

/

Cirkon váz, cirkóniumkorona

Cirkónium korona árak

Cirkon váz, cirkóniumkorona: esztétikum és hosszú élettartam

Cirkónium. Bár ez a szó úgy hangzik, mint egy kitalált bolygó egy sci-fiből, valójában egy, a fogászatban remekül teljesítő és népszerű anyagról van szó. Mit értünk cirkon váz alatt, hogyan és miből készül a cirkóniumkorona, és miért jó választás, ha fogpótlásra van szükségünk?

Mi az a cirkonkorona?

Ha egy fog már olyan mértékben károsodott, hogy töméssel vagy inlay/onlay fogbetéttel nem lehet helyreállítani, valószínűleg fogkorona elkészítésére lesz szükség, hogy megőrizzük a fog funkcióit, és esztétikailag is javítsuk a páciens megjelenését. A korona anyagának kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe veszünk, például a fog láthatóságát, a költségeket, a szilárdságot és az esztétikai követelményeket. Míg a fémkerámia koronák esetében hátrányt jelenthet, hogy idővel az íny visszahúzódásakor a fém perem előbukkanhat, illetve fémallergiánál használatuk nem lehetséges, addig a préskerámia koronák mellett a cirkónium is remek választás a kiváló esztétikum, illetve a fémmentesség érdekében.

Cirkonból készíthető

  • szóló korona,
  • szomszédos koronák, illetve
  • cirkónium híd is.

A cirkon váz stabil alapot képez a porcelánfog számára.

Cirkon váz és full cirkonkorona: mi a különbség?

Cirkonkorona alatt valójában a cirkon vázra készített porcenlánleplezésű koronákat értjük. Bár a porcelánbevonat rendkívül esztétikus, ám sérülékeny, így előfordulhat, hogy lepattan róluk egy-egy apró darabka. Mivel a porcelán a természetes fogakhoz képest rugalmatlanabb anyag, nem képes tökéletesen elnyelni például a rágáskor vagy a fogak összekoccanásakor keletkező erőhatásokat, ezért teljes felső és az alsó fogpótlás esetén nem szoktuk javasolni a kizárólag porcelánleplezésű koronákat.

A klasszikus cirkóniumkoronát megkülönböztetjük a monolitikus avagy full cirkonkoronától, amelyet teljes egészében egy cirkontömbből faragnak ki, így nincs szükség porcelán bevonatra. A monoblokk anyag kevésbé törékeny, emellett a full cirkónium koronák felépítése és keménysége hasonlít a természetes fogakéhoz, így képes elnyelni a rágáskor keletkező erőhatásokat is.

A cirkónium korona előnyei

  • A cirkóniumkoronák cirkónium-dioxidból, azaz fehér, porított anyagból készülnek, behelyezésükhöz pedig csak minimális mennyiségű egészséges fogszövetet kell eltávolítani.
  • A cirkóniumot magas biokompatibilitás jellemzi, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy a szervezetben immunológiai választ, például gyulladást vált ki, teljesen fémmentes, emellett erős és tartós is.
  • Fontos szempont az is, hogy színárnyalatban és fényáteresztő képességben is illeszkedik a természetes fogakhoz, így rendkívül mutatós is.

A cirkónium korona hátrányai

A cirkonkorona legnagyobb hátránya, hogy az ára magasabb a hagyományos fémkerámia koronához képest, emellett a fent említett porcelán bevonat sérülékenysége okozhat még ritkán problémát.

Alsó felső full cirkon koronák és hidak.

A cirkónium korona ápolása

A fogkorona felhelyezése után az evéssel legyünk óvatosak, legalább 2-3 órát várjunk az étkezéssel. Kezdetben kerüljük a túl meleg vagy ételeket és italokat, valamint a ragadós vagy kemény élelmiszereket is.

A természetes fogakhoz hasonlóan a fogkoronák is sok figyelmet és gondos ápolást igényelnek, így a napi minimum kétszeri fogmosás, a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe használata elengedhetetlen. Ne feledkezzünk meg az íny vonalának tisztításáról sem, mivel az ételmaradékok hajlamosak megtapadni ezen a területen.

Cirkonkorona árak

A fogkorona árak a felhasznált alapanyagok és technológiák függvényében alakulnak.

A CAD/CAM technológia számítógép által támogatott designt és gyártást foglal magában, így precíz tervezést és kivitelezést tesz lehetővé.

Az egyik legsikeresebb koronatípus fogászatunkban a Procera cirkonkorona, ami nagyfokú pontosságot és esztétikumot, valamint rendkívüli tartósságot tesz lehetővé. Nem véletlen, hogy a svéd gyártó egyedülállóan 5 év garanciát vállal termékeire.

További díjszabásunkat az Áraink aloldalon tekintheti meg.

Cirkónium koronára van szüksége? Keressen bennünket telefonon, vagy kérjen konzultációt bejelentkezési űrlapunkon, hogy a lehető legjobb és legprofibb kezelést nyújthassuk Önnek. Rendelőnkben a mosolytervezéstől kezdve a fogkő-eltávolításig kiváló esztétikai és konzerváló fogászati kezelésekkel és modern fogpótlási eljárásokkal várjuk pácienseinket.

Fogászatunk saját röntgen- és CT-laborral rendelkezik, így az egyszerű kisfelvételtől a panorámaröntgenen át a 3 dimenziós CT-ig minden szükséges felvételt elkészítünk a precíz diagnózishoz.