Fogpótlások

/

Cirkon váz, cirkónium korona

Cirkónium korona árak

Cirkon váz, cirkónium korona: esztétikum és hosszú élettartam

Cirkónium. Bár ez a szó úgy hangzik, mint egy kitalált bolygó egy sci-fiből, valójában egy, a fogászatban remekül teljesítő és népszerű anyagról van szó. Mit értünk cirkon váz alatt, hogyan és miből készül a cirkónium korona, és miért jó választás, ha fogpótlásra van szükségünk?

Mi az a cirkon korona?

Ha egy fog már olyan mértékben károsodott, hogy töméssel vagy inlay/onlay fogbetéttel nem lehet helyreállítani, valószínűleg fogkorona elkészítésére lesz szükség, hogy megőrizzük a fog funkcióit, és esztétikailag is javítsuk a páciens megjelenését. A korona anyagának kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe veszünk, például a fog láthatóságát, a költségeket, a szilárdságot és az esztétikai követelményeket. Míg a fémkerámia koronák esetében hátrányt jelenthet, hogy idővel az íny visszahúzódásakor a fém perem előbukkanhat, illetve fémallergiánál használatuk nem lehetséges, addig a préskerámia koronák mellett a cirkónium is remek választás a kiváló esztétikum, illetve a fémmentesség érdekében.

Cirkonból készíthető

  • szóló korona,
  • szomszédos koronák, illetve
  • cirkónium híd is.

 

Cirkon váz és full cirkon korona: mi a különbség?

Cirkon korona alatt valójában a cirkon vázra készített porcenlánleplezésű koronákat értjük. Bár a porcelánbevonat rendkívül esztétikus, sérülékeny, így előfordulhat, hogy lepattan róluk egy-egy apró darab. Mivel a porcelán a természetes fogakhoz képest rugalmatlanabb anyag, nem képes tökéletesen elnyelni például a rágáskor vagy a fogak összekoccanásakor keletkező erőhatásokat, ezért teljes felső és az alsó fogpótlás esetén nem szoktuk javasolni a kizárólag porcelánleplezésű koronákat.

A klasszikus cirkónium koronát megkülönböztetjük a monolitikus avagy full kontúr cirkon koronától, amelyet teljes egészében egy cirkontömbből faragnak ki, így nincs szükség porcelán bevonatra. A monoblokk anyag kevésbé törékeny, emellett a full kontúr cirkónium koronák felépítése és keménysége hasonlít a természetes fogakéhoz, így képes elnyelni a rágáskor keletkező erőhatásokat is.

A cirkónium korona előnyei

  • A cirkónium koronák cirkónium-dioxidból, azaz fehér, porított anyagból készülnek, behelyezésükhöz pedig csak minimális mennyiségű egészséges fogszövetet kell eltávolítani.
  • A cirkóniumot magas biokompatibilitás jellemzi, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy a szervezetben immunológiai választ, például gyulladást vált ki, teljesen fémmentes, emellett erős és tartós is.
  • Fontos szempont az is, hogy színárnyalatban és fényáteresztő képességben is illeszkedik a természetes fogakhoz, így rendkívül mutatós is.

A cirkónium korona hátrányai

A cirkon korona legnagyobb hátránya, hogy az ára magasabb a hagyományos fémkerámia koronához képest.

Alsó felső full cirkon koronák és hidak.

A cirkónium korona ápolása

A fogkorona felhelyezése után az evéssel legyünk óvatosak, legalább 2-3 órát várjunk az étkezéssel. Kezdetben kerüljük a túl meleg vagy hideg ételeket és italokat, valamint a ragadós vagy kemény élelmiszereket is.

A természetes fogakhoz hasonlóan a fogkoronák is sok figyelmet és gondos ápolást igényelnek, így a napi minimum kétszeri fogmosás, a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe használata elengedhetetlen. Ne feledkezzünk meg az íny vonalának tisztításáról sem, mivel az ételmaradékok hajlamosak megtapadni ezen a területen.

Cirkon korona árak

A fogkorona árak a felhasznált alapanyagok és technológiák függvényében alakulnak.

A CAD/CAM technológia számítógép által támogatott designt és gyártást foglal magában, így precíz tervezést és kivitelezést tesz lehetővé.

További díjszabásunkat az Áraink aloldalon tekintheti meg.

Cirkónium koronára van szüksége? Keressen bennünket telefonon, vagy kérjen időpontot konzultációra online, hogy a lehető legjobb és legprofibb kezelést nyújthassuk Önnek. Rendelőnkben a mosolytervezéstől kezdve a fogkő-eltávolításig kiváló esztétikai és konzerváló fogászati kezelésekkel és modern fogpótlási eljárásokkal várjuk pácienseinket.

Fogászatunk saját röntgen- és CT-laborral rendelkezik, így az egyszerű kisfelvételtől a panorámaröntgenen át a 3 dimenziós CT-ig minden szükséges felvételt elkészítünk a precíz diagnózishoz.