Megelőzés

Hogyan előzheti meg a fogászati problémák kialakulását?

Dr holló ádám

Mit tehet fogai és ínye egészségéért?

Szakértőnk, dr. Holló Ádám, a fog- és szájbetegségek szakorvosa, a konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa elmondja Önnek.

A jó hír az, hogy nincs sok dolog, amire oda kell figyelnie. Tulajdonképpen a legfontosabb a helyes fogápolás betartása, a rendszeres fogászati ellenőrzés és a rossz beidegződésektől való megszabadulás. 

Néhány gyakori tévhit

Egy ilyen rossz szokás lehet az, hogy rögtön étkezések után mos fogat, holott ilyenkor többet árt a fogainak, mint amennyit használ. A szájban levő pH-érték ugyanis körülbelül 30 perc elteltével áll vissza a normális értékre, és csak ezután szabad fogat mosni.

Ugyancsak gyakori tévhit, hogy egy alma vagy répa elrágcsálása helyettesítheti a fogmosást. Vagy ugyanezt hallani a rágóval, szájvizes öblögetéssel kapcsolatban. Egyik sem ér fel a hatékony fogmosással és fogköztisztítással! 

Apropó, fogköztisztítás. Sajnos hazánkban még nem vált a fogápolási kultúra részévé: úgy tűnik, az emberek többsége egyáltalán nem gondoskodik a fogközök megtisztításáról. Sokan úgy vélekednek, hogy legfeljebb heti egyszer kell fogselymezni, de maximum akkor, ha a fogak közé ragadt főtt kukorica már annyira zavarja őket, hogy muszáj elővenni valamelyik fogköztisztító eszközt (a fogselyem és a fogköztisztító kefe a két legnépszerűbb ilyen eszköz). Épp ezért nem véletlen, hogy a legtöbb szuvasodás épp a fogközökből indul ki!

A fogmosási technikát illetően rossz beidegződés a vízszintes sikálás. Ennek az lehet a következménye, hogy a fognyaknál, ahol amúgy is vékonyabb a fogzománc, túlságosan elvékonyodik vagy megsérül a zománc, és szabaddá válik a fognyak. Ez könnyen fogérzékenységhez vezet.

A fogápoláson túl – néhány hasznos tanács

A fogápoláson kívül néhány egyéb dologra is érdemes odafigyelnie, hogy fogait, ínyét vagy állkapcsát ne érje nagyobb kár, és meg tudja előzni vagy legalábbis ki tudja tolni a fogászati problémák kialakulását. 

Néhány jó tanács, amit érdemes észben tartania – és betartania.

miert-jo-ragni.jpg#asset:33255

  • A fogkefét rendszeresen cserélje (2-3 havonta ajánlatos).
  • Ami a fogorvosi szűrést illeti: évenkénti kontroll, minimum 2 évente panorámafelvétel javasolt.
  • A túl sok vagy túl savas ételek, italok rendszeres fogyasztását lehetőleg kerülje.
  • Az extrém mértékű rágózás megterhelheti az állkapcsot.
  • Az olajos magvak mértéktelen fogyasztása szintúgy kerülendő.
  • Ne feszegesse a fogak képességeinek tűréshatárát! A diótörést ne a fogával végezze, különben könnyen az USA első elnökének, George Washington sorsára juthat.
  • A nyers gyümölcsök, zöldségek rágása kifejezetten hasznos. Az állkapocs csontállományának egészségét támogatja a rendszeres mozgás, illetve a napozás hatására bekövetkező D-vitamin-termelődés. 
  • Ha fogkőképződést észlel vagy érzékeny, duzzadt az ínye, ne halogassa sokáig a rendelő felkeresését! A fogkő és az ínygyulladás magától nem múlik el, az idő előrehaladtával viszont egyre nagyobb fenyegetést jelentenek fogai és ínye egészségére nézve.

Összegezve

A három legfontosabb dolog, hogy jó eséllyel megelőzze a problémák kialakulását: a helyes fogápolás, a fogászati kontrollok és a tévhitektől való megszabadulás. A jó tanácsokat összegző lista remélhetőleg szintén nem megvalósíthatatlan.

Kiemelt cikkek