Tények és tévhitek

Erősen kell dörzsölni a fogakat vagy épp ellenkezőleg?

Erősen kell dörzsölni a fogakat vagy épp ellenkezőleg?

Szakértőnk, dr. Holló Ádám, a fog- és szájbetegségek szakorvosa, a konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa elmondja Önnek a választ!

Dr.-Holló-Ádám-2022_220606_092555.jpg#asset:57520

Érvek az erős dörzsölés ellen

Gyakori tévhit, hogy minél erősebben dörzsöljük a fogakat fogmosás közben, annál jobb. Ez azonban nem igaz! Sőt, ez a fogmosási módszer komoly károkat okozhat fogainak! 

A fogzománc ugyan testünk legkeményebb anyaga, ám ez nem jelenti azt, hogy nem árthatunk neki. Három dolgot érdemes észben tartania.

1, A fogmosás célja a lepedék eltávolítása

A fogmosás alapvetően arra irányul, hogy eltávolítsuk az étkezések után képződő lepedéket, mert a fogászati problémák zöméért a lepedékben található és elszaporodó káros baktériumok okolhatók. A tisztítás lényege a technika, a hatékonyság, nem pedig a kifejtett izomerő.

Képzelje el úgy, hogy a lepedék egy puha és ragacsos réteg, amit egy egyenletes felszínről, mondjuk egy asztallapról egy sima papír törlőkendővel is el lehetne távolítani. Vagyis nem kell különösebb erő hozzá

A fogak felszíne persze közel sem annyira egyenletes, mint egy asztallap, ezért fogkefével kell dolgoznunk, hogy a hepehupás, görbe vagy recés felületekről is hatékonyan eltávolítsuk ezt a réteget. 

Ezzel azonban csak a fogfelszínek kb. 60%-át tudjuk megtisztítani, ezért a fogkefés fogmosás után a fogközökből is ki kell szedni a lepedéket és ételmaradékokat. Erre a célra fogselymet vagy fogköztisztító kefét tud használni. 

2, A fognyaki részeket ne sikálja erősen!

Az ínynél, a fognyaki résznél a fogzománc jellemzően sokkal vékonyabb, mint máshol, ezért a kemény dörzsölés/kemény sörték (vagy a kettő egyszerre) kárt okozhatnak benne. Ez különösen igaz akkor, ha az íny elkezdett visszahúzódni, és a fognyak szabadabbá vált, illetve akkor, ha a fogakat az ínnyel párhuzamosan sikálja, nem pedig körkörös mozdulatokkal, 45 fokos szögben tartva a fogkefét. A helyes technikáról itt olvashat bővebben, és megtekinthet egy remek szemléltető videót is.

3, Közvetlenül étkezés után ne kezdjen el fogat mosni!

Ez különösen igaz akkor, ha savas ételeket, italokat fogyasztott. Ilyen a savanyú uborka, a citrusfélék, savanyú gyümölcsök, szénsavas üdítők, limonádé, bor stb. 

citrus_02.jpg#asset:35784

Ám nem csak a savas élelmiszerek jelentenek veszélyt fogainkra. Az ételekben, üdítőkben található cukrokat a szájüregben található baktériumok savakká alakítják, a savas közegben pedig a fogzománc felpuhul és sérülékennyé válik. Ilyenkor még egy kifejezetten puha sörtéjű fogkefével is kárt okozhatunk benne! 

Azt tanácsolom, hogy étkezések után várjon bő fél-háromnegyed órát: ennyi idő alatt ugyanis helyreáll a száj normál pH-értéke. Ezután már nekiállhat a fogmosásnak.

Mit tegyen, ha attól tart, hogy túl erősen dörzsöli a fogait, bármennyire is igyekszik elkerülni ezt?

A legegyszerűbb módszer, ha viszonylag puha sörtéjű fogkefét választ. A Curaprox márka fogkeféire például az jellemző, hogy a hagyományos fogkefék átlagosan 1000 sörtéje helyett 5000 sörtével rendelkeznek. Ám ezek a sörték extra puhák, így a tisztítás hatékony és egyben kíméletes lehet. 

Curaprox-soksortes-kefek.jpg#asset:33115

Ha bizonytalan önmagában, érdemes ilyen fogkefét választania.

Összegezve

A túl erős dörzsölés, különösen, ha az ínnyel párhuzamosan végzi, és nem vár egy bő fél órát a savas ételek-italok fogyasztása után, nagy kárt tud okozni a fogzománcban, és hosszú távon ez a fogak érzékennyé válásához vezet. Ugyanakkor a nagyon felszínes simogatás” nem távolítja el hatékonyan a lepedéket. 

Az igazság, mint oly sokszor, valahol az arany középúton található, bár egy árnyalatnyit közelebb a puhább és kímélő üzemmódhoz, mint a vad dörzsöléshez.

Még mindig bizonytalan?

Ha még mindig bizonytalan, maradtak kétségei, vagy egyéb kérdések merültek fel Önben a fogmosással kapcsolatban, érdemes kérnie egy időpontot dentálhigiénikusainkhoz! Az instruálás, motiválás során szakembereink ellenőrzik, mit az, amit helyesen csinál a fogápolás során, és mit nem, majd ennek alapján személyre szabott tanácsokat adnak a tökéletesen kivitelezett fogápoláshoz.

Kiemelt cikkek