Tények és tévhitek

EZ IS TÉVHIT: a cukor azért káros, mert behatol a fogba, és szétroncsolja a fog anyagát.

Dr holló ádám

Ez a gondolatmenet több ponton sántít! Szakértőnk, dr. Holló Ádám fog- és szájbetegségek szakorvosa, konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvos elmondja, mi az igazság.

A fenti vélekedésből egy dolog igaz: a cukor valóban káros a fogakra nézve. Ám a cukor nem hatol be a fogba  – csak ha a fog már eleve szuvas, akkor természetesen a fogak borító lepedék részeként megtelepedhet a fog belsejében. Végül, nem a cukor roncsolja szét a fog anyagát. Nézzük sorban!

A fogra a szénhidrátok veszélyesek

A cukor is szénhidrát, ám valamiért rosszabb a híre, mint úgy általában a szénhidrátoknak. Talán azért, mert a szervezetnek több szinten is árthat, gondoljunk csak az elhízásra vagy a cukorbetegségre. Ám a puha hamburgerbuci vagy a népszerű krumplipüré valójában ugyanolyan veszélyes a fogainkra nézve, mint a habcsók. 

hamburger_01.jpg#asset:32997

Ezeket azért is említettem, mert eleve puha állagú, „tapadós” ételek, amelyek a fogra ragadva kártékonyabbak, mint például a pirítós.

Hogyan zajlik le a szuvasodás folyamata?

A szénhidrát- vagy cukortartalmú ételek egy része evés közben ott marad a fogakon. Az ételmaradványok beragadnak a fogak közé, vagy megtapadnak a fog felszínén, így a lepedék részévé válnak. Ezek az ételmaradékok kiváló táptalajt jelentenek a különböző kórokozók számára. A szuvasodásért felelős baktériumok táplálkozás közben savat termelnek – és ez a sav roncsolja szét a fogzománcot, amelyből fontos anyagok oldódnak ki. 

A sérült fogzománc ezután már nem képes megvédeni a fog belsejét. A szénhidrátokkal táplálkozó baktériumok így „bevonulnak” a fogba, és áldatlan – savat termelő – tevékenységüket ott folytatják. A fog tovább károsodik, a ciklus bezárult.

Ebből az is nyilvánvalóvá vált, hogy mit tehet a fogszuvasodás ellen!

Mit tehetünk a fogszuvasodás ellen, mi a megelőzés kulcsa?

Próbáljuk kerülni a ragacsos, nyúlós ételeket, inkább fogyasszunk sok rágást igénylő zöldséget, gyümölcsöt! A rágás ugyanis fokozza a nyáltermelődést, ezáltal jobban tud érvényesülni a nyál fogmosó, tisztító hatása. A kemény darabok ráadásul rágás közben magukkal sodorják a fogakon megtapadó lepedék nagy részét, így tisztítva a fogakat.

A szénhidráttartalmú élelmiszerek (köztük vannak a cukros ételek is!) fogyasztása után körülbelül fél órával mossunk fogat, és fordítsunk különös figyelmet a fogközökre is! Mivel sokan elhanyagolják a fogköztisztítást, nem csoda, hogy a szuvasodások zöme a fogközökből indul el. 

A fogszuvasodás elleni harc egyik leghatékonyabb fegyvere az, ha félévente, évente felkeressük a fogorvosunkat akkor is, ha nincs semmilyen tünetünk. A foganyagban elinduló káros folyamatokat a fogorvos így idejekorán észlelheti: ha a szuvasodást még a kezdeti stádiumában csípjük el, akkor a kezelés is könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb lesz!

Kiemelt cikkek