Megelőzés

Kellemetlen lehelet: okok, megszüntetés és megelőzés

 kellemetlen lehelet: okok, megszüntetés és megelőzés

Mindegy, hogy csak enyhén kellemetlen, elég riasztó vagy éppen elviselhetetlen a leheletünk, mindenképpen érdemes felderíteni és megszüntetni az okokat. Talán nem is kell magyarázni, hogy miért – mindenki el tudja képzelni, hogy a kifejezett szájszag milyen sok bosszúságot vagy kínos helyzetet okozhat a hétköznapokon.

Mi okozhatja?

A nehézséget az jelenti, hogy a kellemetlen leheletnek temérdek oka lehet. Ezért az, hogy a szájszag ellen mit lehet tenni, elsősorban attól függ, mi okozza.

Első csoport: amikor az elszaporodó baktériumok a bűnösök

Előfordulhat például, hogy a szájszag egy bizonyos betegség velejárója (bizonyos gyomorbetegségek, cukorbetegség, reflux…), és az is megesik, hogy egyes gyógyszerek mellékhatásaként alakul ki, például a magas vérnyomás ellen adott készítmények egy részénél, kemoterápiás gyógyszereknél, sőt valójában minden olyan készítmény esetén, amelyek szájszárazságot okozhatnak – vagyis akár antibiotikumoknál is,

gyogyszere-mellekhatasakent-fellepo-kellemetlen-lehelet.jpg#asset:35611

Van, amikor a csökkent nyáltermelés váltja ki a rossz szagokat, máskor a szájüregben vagy fej egyéb részein megjelenő gyulladásos folyamatok, például ínygyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, arcüreggyulladás és így tovább. Számos fogászati panasz is kellemetlen lehelettel jár: ilyen a fogszuvasodás, az íny melletti tasakok és a fogágybetegség.

Az eddig felsorolt jelenségekben az a közös, hogy a szájban túlságosan elszaporodnak azok a baktériumtörzsek, amelyek a tápanyagcsere-folyamatok során kellemetlen szagú vegyületeket termelnek.

Második csoport: életmódbeli okok

A szájszag másik forrása az életmódbeli tényezőkben keresendő: az erős, nem túl szívderítő szagot árasztó élelmiszerek fogyasztásában, és ide soroljuk a dohányzást is. 

hagymak.jpg#asset:35612

A hagymafélék, halfélék, szeszes italok, cigaretta otthagyják „szaglenyomatukat” a szájban, és órákig, akár napokig, vagy, mint például a dohányzás esetében, egész életünkben rossz leheletet okoznak.

Harmadik csoport: a helytelen fogápolás

A harmadik eset talán a leggyakoribb, és átmenetet képez az eddigi két eset között. Ez pedig a nem tökéletes fogápolás következtében megjelenő kellemetlen lehelet.

Ha nem távolítjuk el maradéktalanul a fogakon keletkező lepedéket és a lepedékből képződő plakkot, akkor egyrészt elszaporodnak az ételmaradékokon élő baktériumok, amelyek orrfacsaró vegyületeket termelnek, másrészt maguk az ételmaradékok is „illatoznak”.

Ha ez az eset áll fenn, akkor a kellemetlen lehelet mellett hamarosan felbukkanhatnak különböző fogászati problémák is, mint a fogszuvasodás, az ínygyulladás, az íny melletti tasakok. Ezért ilyenkor a rendszeres és helyes technikájú fogápolás jelenti a megoldást.

Mit lehet tenni a szájszag ellen? 

Íme, 7 hatásos praktika!

1, Alapos fogápolás

A kellemetlen lehelet egyik leggyakoribb oka a nem eléggé alapos vagy rendszeres fogápolásban rejlik. Gondos fogmosással, fogköztisztítással, a nyelv alapos lesikálásával mindkettőtől viszonylag gyorsan megszabadulhatunk. A helyes módszerekről itt olvashat bővebben.

2, Mentolos, cukormentes cukorka

Ha a kellemetlen lehelet okozója egy betegség, akkor olyan praktikák jöhetnek szóba, amelyek saját erőteljes illatukkal elnyomják a rossz szagokat. A cukorka mint forma azért jó megoldás, mert viszonylag hosszú ideig lehet szopogatni, és miután teljesen elolvadt, az illatosító hatást még 1-2 óráig élvezhetjük.

A mentolos íz mellett más is szóba jöhet, az azonban fontos, hogy az illatos cukorka cukormentes legyen, vagy valamilyen fogbarát édesítővel készüljön. A cukor ugyanis újabb adag tápanyagot szállít a szájszagért felelős baktériumoknak, vagyis azok újult erővel fognak szaporodni, és még erőteljesebbé válik a jelenlétüket bizonyító szájszag.

3, Cukormentes rágógumi

A rágógumi többnyire hamarabb elveszti az illatosító hatását. mint egy cukorka, cserébe viszont fokozza a nyáltermelést. 

rago-tenyleg-bevalik-fogmosas-helyett.jpg#asset:33993

A nyál fontos fegyverünk a kellemetlen lehelet elleni küzdelemben, mert segít a szájüreg öntisztuló folyamatában, és oxigéntartalma miatt antibakteriális hatásúnak mondható. 

Mindazonáltal az egész napos rágózás nem megoldás, mert az állkapocs ízületeit nagyon megterheli az órákig tartó rágcsálás.

4, Zöld tea

Ha szájszárazsággal küzdünk, nagyobb eséllyel lesz kellemetlen a leheletünk, mert a szájszagért felelős baktériumok könnyebben elszaporodnak a nyál védőhatása nélkül. 

Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy figyelünk a folyadékfogyasztásunkra. A sima víz mellett jó megoldás a zöld tea is, mivel ez utóbbi antibakteriális hatású, amit például fahéjjal is lehet még fokozni. Ügyeljünk arra, hogy a zöld teát nem szabad forrásban levő vagy 100 Celsius fok környéki vízbe tenni, mert jótékony tulajdonságainak nagy részét elveszíti. Ehelyett forraljuk fel a vizet, várjunk 5-7 percet, és csak ezután tegyük bele a filteres vagy vágott zöld teát, és pár percig fedő alatt hagyjuk kioldódni a finom és egészséges vegyületeket.

5, Petrezselyem

Régóta közkedvelt házi praktika a petrezselyem, amelynek szárát vagy levelét rágcsálva hamar felfrissíthetjük leheletünket. 

petrezselyem.jpg#asset:35613

Ennek a fűszernövénynek antibakteriális és gombaölő hatást is tulajdonítanak, így valóban fel tudja venni a harcot a szájszagot okozó kórokozókkal.

6, Egy korty víz

A kávé, fekete tea, vörösbor és egyéb szeszes italok után egy korty vizet forgassunk meg a szánkban. A víz lemossa a kávé és egyéb italok után visszamaradó cseppeket, és sokkal kevésbé lesz érezhető leheletünkön, mit ittunk az elmúlt órákban.

7, Illatos magok rágcsálása

A szájszag ellen mit lehet még tenni? Vesse be a fűszeres-illatos magokat! Az édesköménymag, kapormag, ánizs vagy szegfűszeg erős, jellegzetes és kellemes illatukkal erőteljesen elnyomják a szájszagot.

 

Fogápolással a szájszag ellen

Szakértőnk, Gál Beatrix dentálhigiénikus elárulja Önnek, mire kell ügyelnie fogmosáskor, hogy kellemes legyen a lehelete.

Gál-Beatrix.jpg#asset:58089

3 területet kell alaposan megtisztítani, hogy eltüntessük a lepedéket, amelyben megbújnak és vígan szaporodnak a szájszagot okozó baktériumok.

Az első a fogak felülete. 

Ezen belül is a legfontosabb rész az ínyszél területe, vagyis ahol a fog és az íny találkozik. Itt fogkefével kell lesikálni a lepedéket. Ügyeljünk arra, hogy hagyományos fogkefével körkörös mozdulatokkal dolgozzunk, egészen mélyen, az ínyig letolva a fogkefét. A frontfogaknál viszont a fogak tövétől kifelé, sepregető mozdulatokkal. Elektromos fogkefével egyesével, türelmesen menjünk végig a fogakon, és egy-egy fogra legalább 4-5 másodpercet szánjunk.

A második terület a fogak közötti rész. 

Ezt fogselyemmel vagy speciális fogköztisztító kefével kell megtisztítani. Ha ezt elmulasztjuk, a fogak között megmarad a lepedék, abban pedig a baktériumok. 

fogselyem-fogkoztisztito-kefe.jpg#asset:30987

Ezek pedig nemcsak kellemetlen leheletet, hanem kellemetlen fogászati panaszokat is okozhatnak, például fogszuvasodást.

A harmadik terület a nyelv. 

Ezt a fogkefék sörtéjével vagy a fej túloldalának recés részével sikálhatjuk le. Ha az Ön fogkeféjének feje sima, akkor nyelvkaparóval érdemes dolgoznia.

Az egész procedúra 4-5 percbe belefér, és elegendő naponta kétszer elvégeznie ahhoz, hogy egész napos védelmet kapjon a kellemetlen lehelet (no meg a leggyakoribb fogászati panaszok, mint a fogszuvasodás vagy ínygyulladás kialakulása) ellen.

Természetesen a különösen erős illatú élelmiszerek, például a fokhagyma órákig érződni fog leheletén, ám a bakteriális eredetű szagok ellen a fogápolás a leghatásosabb fegyver.

Érdemes-e szájvizet használni a kellemetlen lehelet ellensúlyozására vagy megszüntetésére?

Sokan rögtön a szájvíz után nyúlnak, ha kellemetlennek érzik a leheletüket. A dentálhigiénikusok azonban ezt nem nézik jó szemmel, és igyekeznek más módszereket ajánlani a szájszag ellen. Mi ugyanis nem tanácsoljuk a szájvíz napi használatát, különösen nem a napi többszöri öblögetést.

Miért?

  • mert sok szájvíz tartalmaz alkoholt, és az szárítja, irritálja a szájnyálkahártyát
  • mert sok szájvíz antibakteriális, és ennek hatására a szájüreg hasznos baktériumai is elpusztulnak
  • mert sok szájvíz elszínezi a fogakat
  • mert sok szájvíz annyira erős, hogy szinte szétmarja az ízlelőbimbókat, amelyek így komoly károsodást szenvedhetnek

Természetesen vannak esetek, amikor ideiglenesen, amíg az adott helyzet fennáll, a dentálhigiénikusok mégis a szájvizek használatát fogják ajánlani. Ilyen eset az, amikor a páciens éppen átesett egy szájsebészeti műtéten, és a fogkefét még nem tanácsos használni. A szájvíz lepedék-eltávolító és antibakteriális hatása ilyenkor jól jön.

Aki nagyon szereti a szájvizeket, annak azt tanácsolható, hogy nézze meg alaposan, milyen szájvizet vásárol: ne színezze el a fogakat és ne legyen benne alkohol. Ha nem is napi szinten, de hetente egyszer-kétszer használható egy ilyen kímélőbb szájvíz. Ha ez elég a kellemetlen lehelet elleni közdelemben, akkor a szájvíz is beválhat. Ám a tapasztalatunk az, hogy ez bizony kevés a tartósan fennálló rossz szagok ellen. 

Próbálja ki inkább a fentebb felsorolt tippek valamelyikét!

 

Miért fontos felkeresni a fogorvosát, ha úgy érzi, kellemetlenné vált a lehelete?

A kellemetlen lehelet hátterében sokszor fogászati problémák húzódnak meg. A fogkő, fogszuvasodás, ínygyulladás, de még inkább az ínygyulladásból kialakuló fogágybetegség jellemzően rossz szájszaggal jár.

A fogorvos ki is zárhatja a fogászati okokat, és tanácsolhatja a fül-orr-gégészet vagy a körzeti háziorvos felkeresését, ha az a gyanúja, hogy egyéb gyulladásos folyamatok állnak a kellemetlen lehelet hátterében. Ilyen lehet például az arcüreggyulladás vagy a mandula, garat gyulladásos megbetegedései.

Ha zavaró szájszag keseríti meg a mindennapjait, ne hagyja annyiban! 

kellemetlen-lehelet-03.jpg#asset:35614

Első lépésként keresse fel a fogászatot, és kövesse a kezelőorvos, dentálhigiénikus instrukcióit.

Kiemelt cikkek