Alpha Bio implantátumok beültetése alsó-felső állcsontba, azonnali terheléses fix fogpótlással

Alpha bio implantátumok beültetése alsó felső állcsontba azonnali terheléséses fix fogpótlással

Alpha Bio implantátumok beültetése alsó-felső állcsontba, azonnali terheléses fix fogpótlással

Mivel keresett meg bennünket a páciens?

Páciensünk teljes rehabilitációra érkezett klinikánkra. Fogai mozgathatóvá váltak, és a visszahúzódott fogíny esztétikai problémát is okozott betegünknél. Ennek hátterében a fogágy folyamatos gyulladása és a következményes horizontális csontvesztés áll.

Diagnózis és javasolt kezelés

A szájvizsgálat és a képalkotó eljárások (OP, CBCT) alapján, továbbá a páciens igényeit is figyelembe véve az alábbi kezelési tervet készítettük: az összes saját fog eltávolítása, az alsó és a felső állcsontban is 6-6 Alpha Bio NEO implantátum beültetése egy ülésben.

Hogyan zajlott a beavatkozás?

A saját csontkínálatot maximálisan kihasználva a felső állcsontban a két utolsó implantátumot tervezetten döntött pozícióban helyeztük be, ezzel elkerülve, hogy 2 oldali csontpótlással is terheljük a pácienst. 

Mivel a beültetés során az implantátumokat megfelelő nyomatékkal tudtuk a helyükre juttatni, azonnali terheléses fix fogpótlást tudtunk készíttetni fogtechnikai laboratóriumunkkal együttműködve. Ennek részeként már a beültetéssel egyidejűleg sor került a multiunit felépítmények becsavarására és egy úgynevezett nyitott kanalas lenyomatvételre, illetve harapásrögzítésre és fogszín meghatározására. Egy diagnosztikus fogpróbát követően a műtét utáni 8. napon helyére csavaroztuk páciensünk új ideiglenes fix fogpótlását (csavarozható hídprotézisét). 

Az ideiglenes fogpótlást 3-4 hónap után, az implantátumok befogadását követően fogjuk lecserélni végleges fix pótlásra, amely már maximálisan terhelhető lesz. Viszont az amúgy nehéz és lelkileg is terhelt átmeneti időszakban sikerült a páciensünk számára egy viselhető, esztétikailag és funkcionálisan is elfogadható fogpótlást készítenünk.

 

Véleményem szerint Záhonyi dr. emberi, empatikus hozzáállása magasan más orvosok fölé emeli. Ez különösen azoknak a betegeknek nagyon fontos, akiket sok negatív fogászati történés ért életében, mint például engem, ezért sokkosan rettegek minden fogászati beavatkozástól.

Kristóf (41)

Komplex fogászati kezelés miatt kerültem kapcsolatba az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központtal, ahol mindig türelemmel foglalkoztak a kéréseimmel, és számomra megfelelő tájékoztatást nyújtottak a várható lehetőségekről, mind anyagi, mind szakmai téren. Külön köszönet dr. Záhonyi Balázsnak, aki mindvégig maximális szakértelemmel, óriási toleranciával és empátiával végezte a kezeléseket.

Katalin (58)

Kapcsolódó cikkek

6 okos trükk, amellyel hatékonyabbá teheti a fogápolást

6 okos trükk, amellyel hatékonyabbá teheti a fogápolást

Elolvasom
Altatásos fogászat

Altatásos fogászat: kezelések 100%-ig fájdalommentesen

Elolvasom
 hogyan zajlik egy fogászati cbct felvétel?

Hogyan zajlik egy fogászati CBCT-felvétel?

Elolvasom