Gyakori kérdések

Vissza a kezelések listájához /

Mi az a dentálhigiénia, és miért fontos dentálhigiénikushoz járni?

Miért fontos a dentálhigiénia? Vajon csak kozmetikai beavatkozásnak számít vagy az egészségünkre is nagy hatással van? Az alábbi összefoglalónkból rögtön megtudhat mindent, amit a dentálhigiéniáról tudni érdemes.

Mi-az-a-dentálhigiénia.jpg#asset:57633

 

Mit jelent pontosan a dentálhigiénia?

A dentálhigiénia a szájüreg egészségének védelmét szolgálja olyan kezelések formájában, amelyeknek elsődleges célja, hogy megteremtsük a szájüreg tisztaságát a fertőzések elkerülésének érdekében. A dentálhigiéniás kezelések közé tehát elsősorban a fogtisztító, fogregeneráló és fogkozmetikai beavatkozásokat soroljuk.

 

Dentálhigiéniás panaszok

Szájüregünk helyes tisztítása nagyon fontos, hogy elkerüljük a kellemetlen panaszokat, amelyek könnyen megnehezíthetik mindennapjainkat. Ilyen dentálhigiéniás panaszok lehetnek a következők:

  • Kellemetlen, rossz lehelet
  • Szemmel látható elszíneződések és lerakódások
  • Érzékeny íny, fogínyvérzés, ínygyulladás, ínysorvadás
  • Laza, kilazult fogak
  • Egyéb irritációk és kellemetlen fájdalmak

Bármely panaszt is tapasztalja, ne habozzon felkeresni szakértőinket!

 

A dentálhigiénia folyamata és lépései

A dentálhigiénia fogalmának tisztázása után joggal merülhet fel a kérdés, hogy mivel is foglalkoznak a dentálhigiénikusok? A következő öt alpontban tehát a dentálhigiénia lehetséges lépéseit fogjuk röviden demonstrálni.

Dentálhigiénia Budapest

 

1. Szájhigiénés tanácsadás, instruálás, motiválás

Az első, de inkább nulladik lépés a tanácsadás a dentálhigiénia során, amikor fogorvos kollégáink tanácsadásra irányítják a pácienseket. A tanácsadás, az instruálás és a motiválás különösképp akkor fontos, amikor egy páciens fogápolási szokásai nem ideálisak, amelyről a fogakon lévő jól látható jelek (pl. fogkő) árulkodnak.

Nem kell aggódnia, ha Önnek sem ideálisak a fogápolási szokásai, hiszen azért vagyunk, hogy segítsünk! Ha bármilyen panaszt észlel és úgy gondolja, hogy van mit tanulnia a fogápolásról, nyugodtan jelentkezzen hozzánk dentálhigiéniás tanácsadásra. A dentálhigiénikusok ráadásul egyénre szabva adnak tanácsot, így sokkal hatékonyabban tudunk megoldást nyújtani panaszaira!

 

2. Fogtisztítás és polírozás

A dentálhigiénia kezelések egyik első lépése a fogtiszítás, mely révén dentálhigiénikus kollégáink megteremtik az alapot a következő fázisokhoz. Az alapos fogtisztítás során kiemelten fontos, hogy a fogak teljesen tiszták és sima felületűek legyenek, így felépítve egy szájhigiéniás módszert.

 

3. Fogkő-eltávolítás

Fogkőnek az elmeszesedett lepedéket nevezzük, amely sajnos igen gyorsan kialakulhat, ugyanis a lepedékképződés csupán 20 perccel az étkezés után elindulhat. Ezért nagyon fontos, hogy helyes fogmosási technikával megfelelően eltávolítsuk a keletkezett lepedéket. A fogkő-eltávolítás mellett hadd említsünk meg néhány érvet:

  • A fogkő nem szép látvány, különösen nagy mennyiségben a jól látható helyeken.
  • A fogkő a kellemetlen lehelet legfőbb okozója.
  • A fogkőben nyüzsgő baktériumok számos fogászati megbetegedést okozhatnak, ilyen például a fogszuvasodás vagy az ínygyulladás.

Fogkő eltávolítás előtt után

 

4. Fogfehérítés

Pácienseinknek csak és kizárólag fogorvosok által ellenőrzött és jóváhagyott fogfehérítési módszereket ajánlhatjuk biztonsággal. Rendelőnkben kétféle fogfehérítési módszer közül tudnak választani:

  1. Opalescence Boost fogfehérítés: amely egy professzionális hidrogén-peroxid tartalmú fogfehérítő zselé, ami egy ülésben, körülbelül másfél óra alatt elvégezhető.
  2. Otthoni fogfehérítés: amelyhez a páciensek a dentálhigiénikusoktól megkapják a szükséges felszerelést és instrukciókat.

A nálunk dolgozó dentálhigiénikusok elmondják Önnek a két módszer mellett szóló érveket és ellenérveket, és közösen megbeszélik, hogy melyiket érdemes választania.

Fogfehérítés után

 

 

5. Fogékszer felhelyezése és eltávolítása

Az imént bemutatott fogápolási módszereket mi tetőzhetné jobban, mint egy fogékszer, amellyel még különlegesebbé tehetjük mosolyunkat. A dentálhigiénia utolsó lépcsőfoka, ha lehet így kezelni a folyamatot egy fogékszer felhelyezése vagy igény szerint a meglévő fogékszer eltávolítása.

 

Magas színvonalú dentálhigiénia

Sok fogászati rendelőben bevett szokás, hogy fogorvosok látják el a dentálhigiénikusok munkáját is, azonban a mi fogászatunk nem követi ezt a példát. Rendelőnkben minden szakember a saját, pontosan körülhatárolt szakterületén dolgozhat, mert meggyőződésünk, hogy csak így érhetünk el kiemelkedő eredményeket, esetünkben a dentálhigiénia területén is.

Az Unikliniknél több szakemberünk is foglalkozik dentálhigiéniával, hogy teljes mértékben ki tudjuk szolgálni pácienseinket, mi több, megelőzzük problémáikat. A dentálhigiénia szolgáltatásaink keretében tehát a tanácsadás, a fogtisztítás és a fogkő-eltávolítás is része a megelőzésnek. A fogkő ugyanis számos komoly fogászati probléma okozója, így rendszeres eltávolításával megakadályozhatjuk kialakulásukat.

Dentálhigiénikusaink mindannyian többéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, ezért szakszerűen és rutinosan végzik munkájukat, hogy mindenkinek szebb mosolyt varázsoljanak.  A szájüregi vizsgálatokat és kezeléseket lupéban, egy speciális orvosi nagyítóval végzik, hogy minden apró, szabad szemmel nem látható részletet is jól megfigyelhessenek.

 

Dentálhigiénia kezelés

A dentálhigiénia helyes megtanulása, majd a mindennapjainkba történő beütemezése sokat javíthat életminőségünkön, ezért ne habozzon felkeresni fogászati rendelőnket, hogy a legmegfelelőbb kezeléseket nyújthassuk Önnek.

Dentálhigiéniás kezeléseinkhez itt kérhet időpontot!

Dentálhigiénia tanácsadás