A kezelésekről

A hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelésről

A hagyományos és a mikroszkópos gyökérkezelésről

A gyökérkezelés az egyik legelterjedtebb konzerváló fogászati eljárás. A kezelés legfőbb célja, hogy a fog belsejéből a gyulladt, elhalt szöveteket eltávolítsák, ezáltal megállítsák a szövetek további károsodását és megszüntessék a fájdalmat.

 

Minden a foggyökércsatornákon múlik

A fogbél részét képezik a gyökerekben elhelyezkedő csatornák – ezek bármelyikében keletkezhet gyulladás. Egyes fogaknak könnyen megtalálható, látható gyökércsatornái vannak, ezek feltárása, tágítása, kitisztítása szabad szemmel is jól megoldható.

Ám a frontvonalról hátrafelé haladva a fogsoron, a fogak egyre bonyolultabb gyökércsatorna-szerkezettel rendelkeznek: a kisőrlők és a nagyőrlők gyökércsatornái már nagyon „kusza” vonalúak lehetnek, nem ritkák a számfeletti csatornák, és akadnak köztük váratlanul vékonyak is – ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek miatt indokolt a nagyításban végzett kezelés.

Ezenfelül külön említést érdemelnek nagyőrlő fogaink, melyek rejtenek egy szabad szemmel alig megtalálható, járulékos csatornát, vagyis a fent említett tulajdonságokból kettő is jellemzi őket. A már gyökérkezelt fogak újabb gyulladása rendszerint ennek a számfeletti, meg nem talált csatornának köszönhető.

 

Amikor az emberi szem már nem elég – megtoldjuk egy mikroszóppal

A gyulladás, és ezáltal a fájdalom úgy szüntethető meg, ha a gyulladás kiváltó okát eltávolítjuk a fogból. Ám ha egy keszekusza, vékony foggyökércsatornát kell maradéktalanul megtisztítani, akkor arra csak a modern mikroszkópos berendezéssel van esély.

 

mikroszkóp_KovácsKitti_04_220721_174712.jpg#asset:58104

 

Gondoljon bele: ha a kezelőorvos nem látja, mit is távolít el pontosan, és maradt-e még megtisztítandó része a gyökércsatornának, akkor nem lehet biztos abban, hogy a gyökércsatorna-rendszer egészét feltárta-e, illetve megfelelően kezelte azt.

Ezért szoktuk elmondani pácienseinknek, hogy a 3-as fogakig a hagyományos eljárást javasoljuk, onnan kedve viszont már csak a mikroszkópos gyökérkezelésnek van esélye a sikerre. Egy újbóli gyökérkezelésnél, vagyis a régi gyökértömés eltávolításánál pedig szinte elengedhetetlen a nagyításban végzett munka, a sikertelen kezelés okának megtalálására.

 

Ismerje meg szakembereinket!

A mikroszkópos berendezés használatát nem könnyű elsajátítani: egy speciális képzés és több év gyakorlata szükséges hozzá. Szerencsére nálunk, az Uniklinik fogászaton már 3 ilyen eszköz is a páciensek rendelkezésére áll, valamint két szakavatott és tapasztalt szakember: Dr. Molnár Katalin és Dr. Kovács Kitti.

mikroszkopos-gyokerkezeles-csapat.png#asset:35923

 

Ha Ön már átesett egy hagyományos kezelésen, és bár azóta több hónap is eltelt, mégis nem múló intenzitású fájdalom kínozza, akkor kérjen időpontot valamelyik szakértőnkhöz itt.

Kiemelt cikkek