Megelőzés

A megelőzés szerepe

A megelőzés szerepe

Jobb megelőzni, mint kezelni

Ma már az egészségügy minden területén nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre. Felismerték, hogy minden probléma jobban – könnyebben, gyorsabban, hatékonyabban – orvosolható, ha idejekorán felfedezik. Sőt, vannak esetek, például a védőoltások, ahol egyenesen a probléma megjelenése akadályozható meg! Valójában ez utóbbi a vegytiszta megelőzés – ám mi még a korai felismerést is ide soroljuk.

Szuvasodás elleni védőoltás?

A fogászatra is igaz, hogy jobb megelőzni a bajt, mint várni, hogy komolyabbra forduljon a dolog. Sajnos a fogászat területén „szuvasodás elleni védőoltás” nem létezik, ám jó hír, hogy a megelőzésre léteznek hatékony stratégiák.

A megelőzés három legfontosabb pillére

1, Az első és legfontosabb a helyes fogápolás

A helyes fogápolás, bármilyen banálisan hangzik is, a megelőzés alfája és ómegája. Tamáskodik, mert tud példát arra, amikor lelkiismeretesen fogat mosó embereknek lett ínygyulladásuk vagy szuvasodásuk? 

Nos, a lelkiismeretesség nem elég: a helyes technika és helyes alkalmazás a fontos. Sok páciensünk rendkívül meglepődik, amikor megmutatjuk, hogyan kell tartani a fogkefét, hogyan kell mozgatni, illetve mennyi plakk marad a fogukon a helyesnek hitt fogmosás után. 

kislanynak-megmutatjak-helyes-fogmosasi-technikat.jpg#asset:35982

Érdemes felkeresnie egy dentálhigiénikust, ha erős a gyanúja, hogy valamit nem csinál jól! A gyakori fogkőképződés, a kellemetlen lehelet és a könnyen érzékennyé váló, duzzadt íny intő jele a helytelen fogápolásnak.

2, Egészséges életmód

A kevés cukrot tartalmazó étrend, az állkapocs csontállományát edzésben tartó rágás, a dohányzás mellőzése, a rendszeres mozgás, a mértéktartó napozás, a pihentető alvás mind-mind támogatja a fogak és az íny egészségét. A mozgás gyulladáscsökkentő hatása az egész szervezetben érvényesül, így a szájüregben is. A nap hatására termelődő D-vitamin fontos a csontok egészségére nézve – és a fogaink a csontszövetben kapaszkodnak meg. Ez csupán néhány példa volt arra, hogyan hat az egészséges életmód a szájüreg állapotára.

3, Rendszeres kontrollok

A megelőzés harmadik fontos eszköze a rendszeres fogorvosi kontroll.

varo_kep6.jpg#asset:33490

Sokan csak akkor hívják fel fogorvosukat, ha baj van. Fájdalom jelentkezik, letört vagy kilazult egy fog, netán ki is esett. 

Ez nem jó stratégia

Számos betegség, például az ínygyulladás vagy a szuvasodás, eleinte nem jár fájdalommal. Ha korai fázisban fedezik fel őket, gyorsan és egyszerűen orvosolni lehet őket. A költségek is sokkal alacsonyabbak lesznek egy nagyobb beavatkozáshoz képest!

Összefoglalva

Helyes és lelkiismeretes fogápolás + egészséges életmód + félévenkénti fogászati kontroll = megelőzés.

jobb-megelőzni.jpg#asset:35983

Ilyen egyszerű.

Kiemelt cikkek