A kezelésekről

Fogászati implantáció: fogbeültetés a tökéletes mosolyért

Fog implantacio

Az implantáció (köznyelvben fogbeültetés) a legmodernebb, így a legjobb eredményekkel kecsegtető fogpótlási módszer. Magyarországon is egyre több páciens veszi igénybe az implantációs eljárásokat, de kevesen vannak teljesen tisztában a implantáció előnyeivel.

De pontosan mi az implantáció jelentése? Dr. Záhonyi Balázs, fogászatunk orvosigazgatója, a fog- és szájbetegségek szakorvosa, dentoalveolaris szájsebész szakorvos, implantológus most következő összefoglalójából kiderül.

Implantáció magas szakértelemmel

 

Mi az implantáció?

A fogászati implantáció során mesterséges foggyökér beültetésére kerül sor a csontállományba. Az implantátum segítségével egy vagy akár az összes fog hiánya is pótolható.

De milyen esetekben lehet indokolt az implantáció? A nem megfelelő szájhigiénia előbb vagy utóbb, de ugyanúgy a fogak elvesztéséhez vezethet, mint a betegségek, a balesetek. Ide sorolható a fentiek mellett a magas életkor miatt bekövetkező fogvesztés is. A fogvesztés után nehezebbé válik a rágás, a frontfogak elvesztésével pedig a fogsor esztétikája is jelentősen romlik. Fontos, hogy mielőbb megkezdődjön a hiányzó fogak pótlása, hogy a további következményeket elkerüljük:

  • A fogsor aszimmetrikussá válhat, mert a szomszédos fogak az üres hely irányába elmozdulhatnak.
  • A foghiánnyal szemközti fog kiemelkedhet hosszú távon, így tisztíthatatlan fogközöket eredményezhet.
  • Az elvesztett fog helyén sorvadni kezd az állcsont , így egyre kevésbé lesz alkalmas a terület fogbeültetésre.

 

A fogimplantátum részei

A fogimplantátum részei

 

A fogimplantátum tulajdonképpen a fog felépítését követi. A fognak két része van: a felszínen látható, a rágásban részt vevő korona és a fogat rögzítő foggyökér. Ehhez hasonlóan a fogimplantátum is két részből áll. Az egyik része az állkapocs csontállományába beépített implantátum – ez feleltethető meg a fog gyökerének. A másik pedig az erre kerülő felépítmény, ami a korona megfelelője.

 

A fogászati implantáció előnyei

1. Természetes hatást kölcsönöz

Többféle módszer áll a rendelkezésünkre a hiányos fogsor vagy akár a teljes fogatlanság helyreállítására. Ilyenek például a kivehető protézisek, a hidak vagy az implantátumok, de a problémára csak az implantáció nyújt maradéktalan megoldást.

A fogászati implantáció során a szájsebész a kialakult foghiányt titánból készült műgyökérrel helyettesíti, amit közvetlenül a csontba ültet be egy előre kifúrt lyukba. Erre a mesterséges gyökérre kerül a fogpótlás, azaz a korona, így az implantátumot tulajdonképpen nem lehet megkülönböztetni az igazi fogaktól. Az implantáció során titániumból készült fogimplantátumot használunk, ami teljes mértékben biokompatibilis anyag.

2. Időtálló megoldást nyújt

A fogpótló kezelések eltérő élettartammal rendelkeznek, amelyek közül csak az implantáció jelenthet végleges megoldást. A hidak és a koronák átlagos élettartama 10 év, míg a kivehető protéziseké még ennél is kevesebb, csupán 5-7 év. Az implantátum anyaga titán, ami egy szövetbarát anyag. Ez azt jelenti, hogy nem lép reakcióba az emberi szervezettel, így nem is korrodálódik az évek alatt. Tehát a fogimplantátum behelyezése életre szóló megoldást jelenthet, ha követjük a kezelőorvosunk tanácsait.

 

A fogászati implantáció lépései

Az implantáció menete az alábbi képen látható:

A fogászati implantáció menete, folyamata

 

1. Állapotfelmérés

Az implantáció első lépése egy teljes körű állapotfelmérés, ami szájüregi vizsgálatot, háromdimenziós CT-felvételt, egyes esetekben röntgenfelvételeket és egyéb leleteket jelent. A pontos kezelési tervet a a CBCT felvétel birtokában készíti el szakorvosunk.

2. Dentálhigiénia

A fogimplantáció csak olyan fogsornál végezhető el, ami mentes a lepedéktől, a fogkőtől és minden egyéb szennyeződéstől. Így a fogbeültetést dentálhigiéniai kezelés előzi meg, ha szükséges.

3. Implantáció

A következő lépés maga az implantáció, tehát megtörténik az implantátum beültetése a csontba. A műtét teljesen fájdalommentes, helyi érzéstelenítésben történik. A szájsebészeti műtét zárásaként a kezelőorvos összevarrja a sebet.

4. Kontroll és varratszedés

Az implantáció, tehát a titánból készült foggyökér beültetése után egy teljes kontroll, majd a varratszedés következik. Erre általában az implantációt követő 7-10. nap után kerül sor, amikor ellenőrizzük a szájsebészeti beavatkozás területét.

5. Csontosodás

A varratszedés után elkezdődik a csontosodás folyamata, ami általában 3-6 hónapig tart. Ezalatt az időszak alatt a szervezet saját csontszövete annyira körbenövi a titán műgyökeret, hogy az stabilan rögzül.

6. A fogászati implantátum felszabadítása

Amennyiben a csontosodás mértéke megfelelő, a kezelőorvos újra felnyitja az implantátum feletti ínyt, hogy egy úgynevezett gyógyulási csavart helyezzen be. Ezután általában 1-2 hetes gyógyulási időszak következik. Ezt követően lenyomatot veszünk a páciens ínyéről a fogpótlás elkészítéséhez.

7. Lenyomatvétel és fogpótlás

A lenyomatvétel alapján a fogtechnikus elkészíti az egyedi, precízen tervezett fogpótlást.

8. Tanácsadás és kontrollok

Félévente, évente vissza kell járni ellenőrzésre, dentálhigiénés kezelésekre. Ilyenkor, ha szükséges, depurálást végzünk, hogy a keletkezett fogkövet és egyéb szennyeződéseket eltávolítsuk a saját fogakról és az implantátumok környékéről. Ezen felül a kezelőorvos vagy a dentálhigiénikus szakember tanácsokkal és instrukciókkal látja el a beteget, hogy az implantáció eredménye tartós legyen.

 

Gyakori kérdések a fogászati implantáció kapcsán

Fájdalmas a fogászati implantáció?

Az implantációs eljárás teljes érzéstelenítésben történik, így pácienseink semmilyen fájdalmat nem éreznek. Amikor az érzéstelenítő hatása megszűnik, az implantáció utáni fájdalom fokozódhat. Ez az enyhe fájdalom legfeljebb egy-két napig állhat fenn, de fájdalomcsillapítóval hatásosan kezelhető.

Mennyire tartós az implantátum?

Az implantátum a szájsebészi-implantológusi szakértelemnek és a csúcsminőségű anyagoknak köszönhetően évtizedekig, de akár életreszólóan is kitarthat. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a páciens kövesse a kezelőorvos tanácsait, és figyeljen a megfelelő szájhigiéniára.

Milyen tényezőktől függ az implantáció sikeressége?

Az implantáció rizikófaktórai a következők lehetnek:

  • erős dohányzás,
  • túlzott alkoholfogyasztás,
  • bizonyos gyógyszerek szedése és a drogfogyasztás.

Egyes betegségek is csökkenthetik az implantáció sikerességét, mint például a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, csontbetegségek és tumorok.

Mit szabad és mit nem az implantáció után?

A fogbeültetés után szabad enni, de nem javasolt rágni az implantátum helyén, ezért néhány napig kerülni kell a nehezen rágható, kemény ételek fogyasztását. Az implantáció után a tejtermékek fogyasztása nem javasolt.

A fogbeültetés szájsebészeti műtétnek számít, ezért az implantáció után legalább 3-5 napig mellőzzük a kávét és a dohányzást.

Szájsebészet-Budapesti-Fogászati-Rendelő.jpg#asset:52089

 

Reméljük, hasznos volt az Ön számára ez az összefoglaló. Amennyiben foghiánnyal küzd, forduljon bizalommal az Uniklinikhez, és vegye igénybe magasan képzett implantológusaink kezeléseit!

Ismerje meg szájsebészeinket!

Dr. Gilicze Alekszandra
Dr. Jancsecz Péter
Dr. Dr. Sass Tamás
Dr. Záhonyi Balázs

Kiemelt cikkek