Érdekességek

Miért gyakoribbak a nőknél a szájüregi panaszok?

 miért gyakoribbak a nőknél a szájüregi panaszok?

Bár a hölgyek általában sokkal lelkiismeretesebbek a fogápolásban, mint a férfiak, mégis gyakrabban sújtják őket olyan problémák, mint például a fogszuvasodás vagy a fogvesztés.

Ennek hátterében minden jel szerint a hormonális hatások állnak, amelyek különösen az alábbi időszakokban jelentkeznek.

Kamaszkorban

erzekeny-tinikor.jpg#asset:33783

Vagyis amikor megemelkedik az ösztrogén és a progeszteron szintje a szervezetben. Ilyenkor gyakrabban léphet fel például fogínygyulladás. 

A kamaszkor ráadásul az az időszak, amikor a lányok saját útjukat keresik. A megjelenésük hihetetlenül fontossá válik számukra, ám a felnőttes külső többnyire még nem igazán felelősségteljes gondolkodást takar. A fogápolás elhanyagolása például egyszerű lázadási gesztusnak tűnhet, ám a fogak és az íny egészségét ez nem igazán támogatja.

A menstruáció idején

Ilyenkor a progeszteronszint szintén megnövekedik, ezért fogínygyulladás, duzzadt nyálmirigyek keletkezhetnek. Sokan gyulladt aftáról is panaszkodnak. 

Fogamzásgátló tabletta szedésekor

fogamzasgatlo-szedesekor.jpg#asset:33784

A progeszteront tartalmazó készítmények növelik az íny érzékenységét, ezért ínygyulladáshoz vezethetnek. 

Várandósság alatt

A megváltozott hormonális hatások okolhatók az úgynevezett terhességi ínygyulladásért, ami könnyen fogágygyulladásba fordulhat. A fogágy gyulladása (fogágybetegség) sajnos a fogak kilazulásához, elvesztéséhez is vezethet, ezért a várandósság csodaszép időszaka alatt mindenképpen beszéljen fogorvosával arról, hogyan előzheti meg az ínygyulladás kialakulását.

A változókorban 

Ez az időszak szintúgy megnövelheti a kellemetlen szájüregi tünetek valószínűségét. Ilyenkor gyakran megváltozik az ízérzékelés, többen panaszkodnak a hidegre-melegre való érzékenységről, és gyakori a szájszárazság

A szájszárazság ártalmatlan kellemetlenségnek tűnik, de ennél többről van szó. A nyál ugyanis hatékony fegyverünk a fogakra tapadt ételmaradékok lemosásában. Ha kevesebb a nyálunk, akkor több lepedék fog képződni fogainkon, a lepedékből pedig könnyen fogkő képződik. A fogkő „otthont” ad a fogszuvasodásért felelős baktériumoknak, íny alatti változata pedig alattomosan, szinte nem is érzékelhetően ínygyulladást okozhat. 

A változókorban az ösztrogénszint csökkenésével ráadásul sok nőnél elkezdődik vagy fokozódik a csontritkulás, és ez az állkapocs csontszövetét is érintheti. A csontritkulás tehető felelőssé az időskori fogvesztések egy részéért.

Mit tehetnek a hölgyek, hogy a rájuk leselkedő veszélyeket elkerüljék? 

A válaszunk az, hogy gondos és helyes szájápolással és a fogorvos rendszeres felkeresésével a legtöbb probléma megelőzhető, karban tartható vagy időben orvosolható. Arra biztatnánk, hogy őszintén és nyíltan kérdezzen rá az Önt érintő problémákra, illetve fogadja meg a szakorvos intelmeit, tanácsait.

Fontos továbbá a rendszeres mozgás, amely erősíti a csontokat, és gyulladáscsökkentő hatású. 

mozgás_bringazas_01.jpg#asset:33785

A mértékletes, ám rendszeres napozás növeli a szervezetben a D-vitamin mennyiségét, ami szintén áldásos hatású. A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása jót tesz az állkapocs izmainak és csontállományának, rágás közben tisztulnak a fogak, ráadásul egészséges tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe.

(Forrás: itt)

Kiemelt cikkek