A kezelésekről

Minden, amit a fogászati implantációról tudni szeretne

Dr záhonyi balázs

Szakértőnk, dr. Záhonyi Balázs fogászatunk orvosigazgatója, a fog- és szájbetegségek szakorvosa, dentoalveolaris szájsebész szakorvos, implantológus elárulja Önnek.

A fogimplantátum előnyei az Ön szempontjából

Az implantáció során a csontállományba műgyökér (fogászati implantátum) kerül beültetésre. Ezzel a módszerrel egy vagy akár az összes fog hiányát pótolhatjuk. Amennyiben egy foga hiányzik, a fogorvos kétféle megoldással tudja pótolni. A hiányt határoló pillérfogak előkészítésével (lecsiszolásával) ún. hidat készít, vagy a kialakult foghiányt a csontba beültetett titán műgyökérrel helyettesíti.

Ez utóbbi számtalan előnnyel jár. Egyrészt nem kell az ép fogakat lecsiszolni. Másrészt Ön az implantátum behelyezésével egy plusz pillér-fogat kap. Így a foghiány megoldásaként kapott korona nem ad plusz terhelést a szomszéd fogainak, ellentétben a hídpótlással, mely a pillérfogakra helyezi az áthidalt területre eső rágóerőt.

Hiányzó fog pótlása implantátummal

 

Sorvégi foghiány esetén (ha a hátsó fogait elveszítette), illetve olyan többszörös sorközi foghiány esetén (több egymás melletti foga hiányzik), ahol a hiányt határoló pillérfogak olyan távol helyezkednek el, hogy híd készítése nem javasolt, szintén implantátum beültetéssel lehet megteremteni a lehetőségét, ha Ön fix pótlást szeretne.

Teljes foghiány esetén, egy a fogakon nem rögzülő, instabil, lötyögő, mobilis fogsor hivatott esztétikailag és funkcionálisan pótolni korábban elveszített fogait. Fogászati implantátum beültetésével azonban meg lehet teremteni egy stabilan rögzülő kivehető vagy fix pótlás esélyét teljes fogatlanság esetén is. A teljes fogsort tartó implantátumok stabilitása sokkal jobb életminőséget jelent pácienseink számára.

Így Ön egy teljes értékű funkcionális és esztétikai értelemben is működő fogpótlást kap, melynek előnyeit nap mint nap érzékelheti: életminőségére, magabiztosságára és egészségére is pozitív hatással lesz.

Fog implantátum felépítése

 

A fogászati implantációs eljárás lényege

A fogászati implantációs eljárás lényege, hogy csontjába egy kisebb sebészeti beavatkozás során megfelelő nyomatékkal egy titán műgyökeret helyezünk be. A titáncsavar felületkezelt felszíne az ún. gyógyulási időszak alatt összecsontosodik a saját csontsejtjeivel.

Ez azt jelenti, hogy szervezete befogadta a fogimplantátumot. A gyógyulási időszakot követően fogorvosa felépítménnyel látja el a korábban beültetett implantátumot. Ez a felépítmény már egy csiszolt fogra hasonlít, ezen rögzül a fogtechnikus által készített korona. A korona rögzítése lehet csavarozható vagy cementtel rögzített. A fogászati implantátumokra készített korona anyaga a saját fogra készülő pótlásokhoz hasonlóan lehet hagyományos fémkerámia vagy fémmentes pótlás is.

 

Miért érdemes az implantátumos fogpótlását mielőbb elvégeztetnie?

Közismert, hogy a kor előrehaladtával az állcsont sorvadni kezd. Az elsorvadt csontszövet egy bizonyos szint után már a műfogbeültetést, vagyis az implantációt sem fogja lehetővé tenni, legfeljebb egy csontpótlást követően.

Másrészt a foghiány a szomszédos fogak lassú, de biztos dőlését eredményezi, mely ferde fogpozíció a későbbi pótlás elkészítését megnehezíti, az eredetihez hasonló végeredmény elérésére az idő múlásával egyre kisebb az esély.

A hiányzó foggal szemközt elhelyezkedő, ún. antagonista fogak keresik” a párjukat, és hosszú távon kiemelkednek a helyükről (elongeálódnak). Ez azt jelenti, hogy egyre kevésbé lesz csontban a foghiánnyal szemközt elhelyezkedő fog. Így lassan, de biztosan ez a fog is mobilissá válik, valamint egyre fogy az eredeti foghiány pótlására készülő korona helye.

Mindezeket figyelembe véve azt javasoljuk, hogy foghiány esetén ne várjon évekig, mire megcsináltatja a pótlást! Addig essen át ezen a kezelésen, amíg még megfelelő minőségű és mennyiségű az állcsontja.

 

Csontpótlás

Gyakran szembesülhet a szájsebész egy olyan helyzettel, amikor az implantációval egy időben vagy akár hónapokkal korábban csontpótlásra lesz szükség. Ennek az az egyszerű oka, hogy a tervezett implantáció helyén nincs mindig elegendő csontmennyiség. A nemzetközi tanulmányok egy része kb. 40%-ra teszi azon műgyökér-beültetések arányát, amelyhez kisebb vagy nagyobb mértékű csontpótlás társul. Az implantátum, amely tulajdonképpen egy titáncsavar, csak akkor tud jól integrálódni az állcsontba, illetve hosszú távon funkcionálni, ha megfelelő mennyiségű csontállomány veszi körül.

Sok oka lehet annak, ha kevés a csont:

 • korábbi traumatikus (sok csont elvételével járó) fogeltávolítás, amely után a szervezet nem tudja „visszaépíteni” az állcsont eredeti szélességét és/vagy magasságát.
 • régóta fennálló foghiány: a funkció hiánya miatt fokozatosan „leépül, fogy” a csont a kihúzott fog területén. A fogmedernyúlvány az állcsontnak azon része, amelynek szerepe a foggyökerek megtartása. Ha nem kap fiziológiás terhelést, a dinamikus egyensúlyban levő (folyamatosan átépülő) csontszövetben túlsúlyba kerülhet a lebontó folyamat.
 • anatómiai okok: nagyon gyakran a felső kisőrlők és nagyőrlők területén megfelelő a csont szélessége, de nem elég a magassága az implantációhoz. Ilyenkor úgy nevezett „sinus lifting„-et alkalmazunk, ami a következőképpen zajlik. Az arcüreg oldalán történő ablaknyitást és az arcüreget bélelő Schneider-membrán óvatos megemelését követően vagy tisztán csontpótlót vagy saját csont + csontpótló keverékét helyezzük be az implantációval egy időben (ha van min. 3-4 mm csont, amely helyben tartja az implantátumot a csontosodás idejére) vagy már az implantációt 6 hónappal megelőzve (ha nincs annyi csont, ami fixálná a csavarokat az osseointegráció ideje alatt) el kell, hogy végezzük ezt a beavatkozást.

Sinus lifting, arcüreg emelése

Gyakran egyszerűen csak túl vékony a csont, és meg kell „vastagítani”, hogy behelyezhető legyen a titánimplantátum. Ez történhet splitting, azaz repesztéses technikával, vagy más helyről (donorterület) kivett csontblokk átültetésével.

Az alábbi kollázson egy nagyobb csonthiány esetén alkalmazott csontblokk műtét képei láthatóak. A csontátültetés során az állkapocs hátsó részéről egy csontblokkot ültetett át a szájsebész a implantálni kívánt területre, amit titáncsavarokkal rögzített. Ezt követően 3-6 hónap gyógyulási idő és csontosodás után történhetett meg a csontpótolt területen a fogimplantátum beültetése, amelyre további 4-6 hónap gyógyulás után kerülhetett a fogpótlás.

Csontpótlás-implantáció-elótt-csontblokk-műtét.jpg#asset:56818

 

A fogászati implantáció veszélyei

A fogimplantáció hátrányai közül gyakorlatilag egyet lehet megemlíteni: sokan tartanak attól, hogy az implantátum kiesik a helyéről. Fogászatunk eredményei szerint a fogimplantátum kilökődése valójában igen-igen ritka esemény, és ha elő is fordul, többnyire az áll a jelenség hátterében, hogy a páciens nem fogadta meg a fogszakorvos ajánlásait a beültetés után. Például nem hagyott fel a dohányzással, vagy nem szentelt elég figyelmet a fogápolásnak.

Az implantációs eljárás ugyanis közel 100%-os sikert tud felmutatni, ha az alábbi tényezők teljesülnek:

 • egy 3 dimenziós CT- és egyéb felvételek birtokában a csontállomány szerkezetéről világos képet nyer a kezelőorvos
 • a kezelési tervhez és műtéti sablonhoz digitális CT-navigált rendszert vesz igénybe a kezelőorvos
 • az implantátum beültetését szakképzett és tapasztalt szájsebész(csapat) végzi
 • titánötvözetből készült implantátumot alkalmaznak, amely a csúcsminőséget képviseli
 • a páciens betartja az ajánlott életmódbeli és fogápolási tanácsokat

AlphaBio

Nobel Biocare

 

Fájdalmas beavatkozás-e a fogbeültetés?

Sok páciens attól tart, hogy a fogimplantáció igen fájdalmas eljárás lesz számukra. Szeretnék mindenkit megnyugtatni: ez nem így van!

Az implantálás, vagyis a műgyökér beültetése gondos érzéstelenítésben történik, következésképpen nem fájdalmas! Ma már a legkorszerűbb technológiának és pontos diagnózisnak köszönhetően csak egy aprócska metszést kell ejteni az ínyen. Éppen akkorát, amekkora a műgyökér beültetéséhez minimálisan szükséges. Így a sebgyógyulás is gyorsabban zajlik, mint mondjuk a 10-20 évvel ezelőtt végzett beültetéseknél.

 

Mitől függ a fogimplantáció sikeressége?

Egy igen jó, 100% közeli sikerességi rátáról beszélhetünk, ha az alábbi feltételek teljesülnek.

 1. A páciens csontállománya a megfelelő helyen megfelelő szerkezetű.
 2. A beültetést tapasztalt implantológus-szájsebész (vagy csapat) végzi.
 3. A folyamatot profi digitális rendszer segíti, amellyel műtéti sablon is előállítható (pl. Smart Guide)
 4. A páciens betartja a szakember által javasolt életvitelbeli és fogápolási tanácsokat (dohányzással való felhagyás, fogköztisztító eszközök használata stb.)

A PÁCIENS HOZZÁJÁRULÁSA A SIKERHEZ

A negyedik pont legalább olyan fontos, mint az előző három!

A sikert ugyanis csak a páciens tudatos együttműködése garantálhatja. Hiába teszi ki szívét-lelkét a szakember, hiába használja a legjobb anyagokat, technikákat – ha a páciens például elhanyagolja a helyes fogápolást, akkor a műfoga körüli íny könnyen gyulladásba jöhet. A gyulladás átterjedhet a fogágy egyéb szöveteibe, és kialakulhat a fogágybetegség. A kitűnő titánötvözetből készült, precízen beültetett implantátumot nem fogja tudni megtartani a beteg csontszövet, és a műfog előbb mozogni kezd, majd kiesik.

Ez a rossz kimenetelű forgatókönyv. Ha a páciens lelkiismeretesen mos fogat, használja a fogköztisztító eszközöket, és betart minden egyéb jó tanácsot, amit kapott kezelőorvosától, akkor implantátumára hosszú évekig, akár élethossziglan számíthat.

A fogászati implantáció menete

fogaszati implantácio menete

Állapotfelmérés

A szájüregi vizsgálatot mellett szükség van 3 dimenziós CT-felvételre is, és esetenként egyéb röntgenfelvételekre, leletekre is. A CBCT-felvétel birtokában a fogorvos elkészíti a pontos kezelési tervét.

Dentálhigiénia

A műgyökér beültetését kizárólag lepedék-, fogkő- és egyéb szennyeződéstől mentes fogsornál végezzük el. A fogak és a műfogak tisztán tartása továbbra is kiemelt fontosságú, tulajdonképpen egy életre szóló feladat!

A műgyökér beültetése a csontba (implantáció)

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, teljesen fájdalommentesen. Az eljárás lényege, hogy egy sebészeti beavatkozás során egy titán műgyökeret (implantátumot) helyezünk be. A sebet varratokkal látja el a kezelőorvos.

Kontroll és varratszedés

7-10 nappal később kiszedjük a varratokat, és ellenőrizzük a beavatkozás területét.

Csontosodás

3-6 hónapig tart a csontosodás időszaka: ezalatt a saját csontszövet annyira körbenövi a műgyökeret, hogy stabilan rögzülni tudjon.

A fogászati implantátum felszabadítása

Kezelőorvosa újra felnyitja az implantátum feletti ínyt és egy úgynevezett gyógyulási csavart helyez bele. Ezután általában 1-2 hétre van szükség, amíg ínye lenyomatvételre alkalmas lesz.

Fogpótlás

A lenyomatvétel alapján a fogtechnikus elkészíti az egyedi, tervezett fogpótlást.

Tanácsadás, kontrollok

A kezelőorvos ellátja a pácienst a szükséges instrukciókkal, jó tanácsokkal. Félévente, évente vissza kell járni ellenőrzésre, dentálhigiénés kezelésekre. Ilyenkor, ha szükséges, depurálást végzünk, hogy a keletkezett fogkövet és egyéb szennyeződéseket eltávolítsuk a saját fogakról és az implantátumok környékéről.

Szájsebészek-03.jpg#asset:57333

 

Kik végzik nálunk a fogászati implantációt?

Fogászatunkon kizárólag szájsebész szakorvosok végzik a beültetést. A képzett és tapasztalt szakemberek közreműködése nagyban növeli az implantáció sikerének esélyét. A használt csúcstechnológia (CT röntgen, implantációs sablonok, stb) és a szakemberek tudása egyforma mértékben járul hozzá az tökéletes végeredményhez.

Ismerje meg szájsebészeinket!
Dr. Gilicze Alekszandra
Dr. Jancsecz Péter
Dr. Dr. Sass Tamás
Dr. Záhonyi Balázs

Kiemelt cikkek