Szájsebészet

Szájsebészet

A szájsebészet körébe tartoznak olyan beavatkozások, amelyeket sebészeti módszerekkel és eszközökkel végeznek. Ezek történhetnek sima érzéstelenítésben, mint a fogó segítségével zajló foghúzások, vagy akár mélyaltatásban is, mint a csontpótló műtétek, vagy komolyabb bölcsességfog-eltávolítások. Általában akkor javasoljuk a szájsebész specialista felkeresését, amikor bonyolultabb foghúzás illetve foghiány pótlására van szükség implantátum segítségével.. A szájsebészeti kezelésekről és a szájsebészeti árakról lentebb tájékozódhat.

Dentoalveolaris szájsebészeti konzultáció 10 000 Ft

Bonyolultabb foghúzás, foghiányok implantátummal való pótlása az esetlegesen ezt megelező csontpotlás, szájüregi probléma vagy góckutatás esetén dentoalveolaris sebészeti konzultáció alkalmával lehet a kezelések menetét a várható gyógyulási időt, a beavatkozás részleteit a kockázatokat és esetlges szövődményeket alaposan megbeszélni.

Maxillofacialis szájsebészeti konzultáció 15 000 Ft

Kiterjedtebb fej nyak területén kialakuló elváltozások, nagyobb  csontpótlások, összetettebb határterületeket érintő problémák (pl. fül orr gégészet) és állcsontrendellenességek, nyálmirigy és állkapocsizületi problémák diagnosztikája, konzultációja maxillofaciális sebész kolléga által.

Foghúzás érzéstelenítésben, fogó segítségével 14 500 Ft -tól

A szájsebészeti módszerekkel történő foghúzás meglévő csontállomány maximális megőrzésével járó beavatkozás, amelyet helyi érzéstelenítésben végzünk el. A precíz sebészi munkának köszönhetően a gyógyulás enyhébb panaszokkal jár és akár  megrövidül. A szájsebész szakorvos akkor láthatja indokoltnak a foghúzást, ha a fog már annyira károsodott, hogy fogorvosi konzervatív (fogpótlás, gyökérkezelés, tömés, parodontológia) kezeléssel nem menthető meg, illetve fogszabályozási megfontolásból is szükséges lehet az érintett fog eltávolítása.

Fogeltávolítás érzéstelenítésben, sebészeti feltárásból 39 500 Ft

Ha a fog elhelyezkedése problémás, vagy a körülötte lévő szövetek gyulladásban vannak, sebészi eljárással kell lehetővé tenni a kiemelést. A gyulladt és problémás fogak feltárása, helyük gondos kitisztítása sok szövődménytől, fájdalomtól kíméli meg a pácienst. Egy bemetszés történik az ínyen, majd az ínylebeny leválasztása után a szájsebészeti specialista eltávolítja a fogmaradványokat, kitisztítja a sebet és varratokkal zárja. A kíméletes szájsebészeti eljárásnak köszönhetően sok későbbi komplikáció elkerülhető.

Fogeltávolítás altatásban

A szájsebészet körébe tartozó beavatkozásokat bonyolultabb foghúzásokat, csontpótlásokat implantációt általános érzéstelenítésben -altatásban- is végezhetjük, ha szakorvosa indokoltnak tartja.

Bölcsességfog sebészeti eltávolítása 39 500-49 500 Ft

A rossz irányba növekedő, nem előtörő bölcsességfog sok problémát okozhat, sőt, a növekedés során az egész fogsort károsíthatja. Ilyen esetben a bölcsességfog szájsebészeti eltávolítása indokolt lehet. A precíz sebészi eljárással sok fájdalmat és későbbi kellemetlenséget előzhetünk meg.

Foggyökér-eltávolítás (gyökércsúcs-rezekció) 44 500 - 54 500 Ft

A rezekció egy sikeres fogmegtartó kezelés. A foggyökér csúcsa körül kialakult gyulladás megszüntetésére a foggyökér végét és a körülötte levő gyulladt szöveteket eltávolítjuk, hogy megakadályozzuk a fertőzés tovaterjedését. Előtte az érintett fog gyökérkezelését el kell végezni.

Szájüregi ciszták eltávolítása

A ciszták eltávolítása történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. A ciszta mértetétől függően dentoalveolaris vagy maxillofaciális sebész végezheti a beavatkozást. A beavatkozást CBCT előzi meg mellyel szakorvosa felméri a ciszta pontos kiterjedését és elhelyezkedését.

Nyálkahártya lézeres kezelése 6 000 Ft

 A megfelelő lézeres kezeléssel elősegíthető a nyálkahártya sebeinek gyógyulása, illetve segítségével bizonyos elváltozások kezelhetők, eltávolíthatók.

Implantációs eljárások

Az implantátum beültetése egyszerű érzéstelenítésben is történhet, ám bonyolultabb esetekben vagy több implantátum beültetésénél szájsebészeti altatásra is sor kerülhet.

A szájsebészeti beavatkozások utáni teendők

Tanácsok szájsebészet után

Az első és legfontosabb tanácsunk, hogy mindig kövesse kezelőorvosa utasításait! Kímélje meg magát a szájsebészet után fellépő komplikációktól.

Szájsebészet utáni teendők


A szájsebészeti beavatkozások utáni teendők közül a leglényegesebbek:

 • A szájsebészeti műtétek utáni első 3 nap a kritikus, ezért pihenjen sokat, és ügyeljen arra, hogy mindent betartson, amit a kezelőorvosa tanácsolt!
 • A sebet kímélje, ne szívogassa, ne öblögesse!
 • Amíg a zsibbadás tart ne egyen, ne igyon, mert megharaphatja ajkát, nyelvét vagy félrenyelhet!
 • A varratszedésig (7-10 nap) ne terhelje a műtött területet, vagyis ne rágjon azon az oldalon.
 • A napi fogápolás során a műtött részt is tisztítsa meg, mégpedig úgy, ahogy a kezelőorvosa tanácsolta. Ha erre valamiért nem került sor, akkor az irányelv az, hogy puha sörtéjű kefével tisztítsa meg a seb környékét.
 • Foghúzás után a sebben vérdugó alakul ki: fontos, hogy ezt a kis véralvadékszerű képződményt ne piszkálja ki a sebből!
 • A szájzuhany használatát mellőzze 1 hétig!
 • 3 napig mindenképpen kerülje a tejes italokat (a baktériumfertőzés miatt), valamint a kávét, teát, alkoholt (a vérnyomásnövelő hatásuk miatt), illetve a mellőzze a dohányzást a cigarettában található mérgező vegyületek miatt! Tehát puha, tejmentes ételeket fogyasszon a seb gyógyulásáig.
 • Ne erőltesse meg magát, pár napig ne sportoljon, ne hajolgasson sokat, ne emeljen nehéz tárgyakat, ne dolgoztassa meg az arc és állkapocs izmait!
 • A műtéti területnek megfelelően arca kisebb-nagyobb mértékben megduzzadhat, ennek megelőzésére és kezelésére hideg ruhával való borogatás javasolt.
 • A duzzadt területeket óránként 10-15 percig borogassa, ám legyen óvatos, nehogy fagyási sérüléseket okozzon magának! A legjobb, ha jégzselét vagy törlőruhába tekert jeges tömlőt használ.

Fontos, hogy amennyiben rendellenességet észlel, minél előbb forduljon kezelőorvosához, és kontrollvizsgálatra, varratszedésre pedig a megbeszélt időpontban jelentkezzen

Lézerműtét utáni további tudnivalók

 • Kerülje a forró, a fűszeres és a darabos ételeket!
 • A sebet fehéres-sárgás fibrinréteg fogja fedni, ami gennyre hasonlít, de nem az.
 • A seb 3–4 hét múlva hámosodik.

Dr. Kádár Bence, az Uniklinik fogászat szájsebész-specialistája mindehhez hozzáteszi: „A szájsebészeti eljárást, például foghúzást vagy a komolyabb műtéteket érdemes nem a legnagyobb kánikulai hőségre időzíteni, és ha van rá lehetőség, akkor kísérővel távozzunk. A következő 3 napban kerüljük a vérbőséget okozó tevékenységeket: forró fürdőt, szaunázást és a napozást is.”

Ismerje meg szájsebész specialistáinkat!

Szájsebészet Budapest szívében

Az Uniklinik Fogászat és Implantációs Központ Budapest frekventált pontján, az Örs Vezér terén helyezkedik el. Nálunk a fogászat minden szakterületének, így a szájsebészetnek is megvannak a specialistái, szájsebész orvosai:

Szájsebészet-Budapesti-Fogászati-Rendelő.jpg#asset:52089


DR. GILICZE ALEXANDRA
fogorvos, dentoalveolaris szájsebész szakorvos

DR. JANCSECZ PÉTER
fog- és szájbetegségek szakorvosa, dentoalveolaris szájsebész szakorvos

DR. ZÁHONYI BALÁZS
orvosigazgató, dentoalveolaris szájsebész szakorvos

DR.DR. SASS TAMÁS
fog- és szájbetegségek szakorvosa, dentoalveolaris szájsebész szakorvos, arc-állcsont szájsebész szakorvos, ált. orvos

Amennyiben bármilyen szájsebészeti problémája, panasza van, kérjen időpontot kollégáinkhoz!

Szájsebészet

A leggyakoribb ambuláns szájsebészeti beavatkozások a következők: bölcsességfog-eltávolítás, implantáció, gyökércsúcs-rezekció, csontpótló műtétek. Tapasztalt szájsebészek csapata, high-tech műtő és korszerű digitális technológia áll pácienseink rendelkezésére.

Kapcsolódó cikk