A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Orsolya

Fogszabályozás

Kedves Rendelő!

Bulldogharapásom van és szeretném rendbe hozatni. Olvasgatok az interneten hogy igy hamarabb tönkre mehetnek a fogak. És lehet műtétre kerülne a sor, gondolom már szabályozás nem jöhet szóba mert két nagy örlő fogam hiányos és volt ami nem is nőtt ki. Kicsit kétségbe vagyok esve és csak remélni merem hogy meg lehet még gyógyítani hogy normál harapásom legyen. Az orvos aki most kezel készitett nekem egy clear aligner készüléket amit a felső fogsoromon kell viselnem. De szerintem ez nem teljes segítség.
Várom válaszukat.
Üdvözlettel

B. Beatrix

Ideiglenes fogsor

Tisztelt doktor !

Nemrég voltam orvosnál, mert az egyik fogam kilazult. A panoráma röntgen alapján, azt javasolták,hogy mind a 9 fogam kimozdult,és menthetetlen.
Kérdésem,hogy egyszerre kihúzható-e, és van valami lehetőség ideiglenes megoldásra.
Emberekkel dolgozom, és a beszéd nagyon fontos számomra.
Nagyon el vagyok keseredve.
Köszönöm szépen a választ előre is.
Maradok tisztelettel:Beatrix

N. Tamás

fogfehérítés

Tisztelt Doktor úr

Több éve van már nekem felső híd(fém) elöl. Ez az íny résznél barnásan elszíneződött. Milyen krém, vagy esetleg kefe, vagy más eszközzel tudom ezt a lepedékes elszíneződést eltüntetni? Több fehérítő fogkrémet használtam,de egyik sem vált be. Gondolom ehhez a hídhoz valami speciális krém,és vagy eszköz kell. Kérem adjon tanácsot.
Köszönettel Nagy Tamás

S. Henrik

Fogpótlás

Üdvözletem!

Fogpótlási lehetőségekről szeretnék érdeklődni. A metsző fogaktól bal oldalra szeretnék valamilyen pótlást,mivel ezen az oldalon nincsenek épp fogaim.
Milyen módszer közül lehet választani? Árban illetve időben hol állna meg a dolog? Személy szerint én a vallplast illetve a kivehető részleges fogsort tartom szem előtt.

Előre is köszönöm szépen a választ
Henrik

L. Roland

Szájzár

T. Klinika!
Pár éve már alig, maximum 2 cm-es felső-alsó fogak közti távolságra tudom csak kinyitni az álkapcsomat. Szájzárra gondoltunk, azonban az olvasottak alapján nem tarthatna ennyi ideig. Hiába próbálom tornáztatni mozgatni, egyszerűsn nem bírom nagyobra feszíteni.
Kérdésem az lenne, hogy vajon mi okozhatja ezt az állapotot.

K. Anita

Hegyes szemfogak

Tisztelt Dr. Úr/Hölgy!

Èrdeklődni szeretnèk, hogy rendkívül hegyes szemfogak korrekciójára tudnának e megoldást ajánlani?
Milyen módon orvosolható ez a probléma,ami a mindennapokat negatívan befolyásolja.
Köszönöm a válaszukat!
Üdvözlettel
K.Anita

T. Szilvia

Sikertelen fog pótlás készites

Tisztelt fogorvos úr/hölgy !

Teljesen el vagyok keseredve , sajnos párom első hat fogara porcelán koronát készítenek ami folyamatban van. Most az ideiglenes koronát helyezték fel de láthatóan nagyok lettek a korona méretei mert nem tud rágni a rágó fogaival mivel nem érintkezik az alsó fogsor a felsővel. Kemény fogzomanc miatt le töredeztek és elkoptak a fogai így a korona készítest javasolták számára ami nem is lenne gond ha tudna enni velük . Félő hogy a végleges korona is ilyen problémás lesz. Ami aggasztó számomra , mert így sok más problémája is lehet a későbbiek folyamán azáltal hogy nem zárnak a fogai. Szerintem jóval nagyobbak lettek a fogai mint amilyennek lenni kellene. Van e megoldás a problémára . Másik fog mintavétel esetleg új korona elkészítésével , vagy a meglévő porcelán koronát rá lehet igazítani hogy a rágás ne legyen gond ? Nekem is van koronám de nekem soha nem volt ilyen jellegű problémám vele. Előre is köszönöm a válaszát.

K. Enikő

Cirkónium híd

Jónapot kívánok! Az a problémám, hogy tegnap a fogorvosom felragsztott nekem egy 10 tagból álló cirkónium körhidat. A csiszolásnál is úgy csiszolta le, hogy az egyik oldalon szemmel láthatóan hosszabbra voltak hagyva a fogaim. Azthittem ez nem probléma hiszen tudja és látja mit csinál.. és az a problémám ahogy fel lett ragasztva nagyon fura volt hogy benne van a számban valami ami nem volt ott úgyhogy nem is nagyon tudtam megnézni a rendelőben hogy milyen. Hazaértem és nézegettem és azt vettem észre hogy a jobb oldalon ahol hosszabbak voltak a saját fogak 3 fognál a korona felett kilátszik a saját fogam... jeleztem az orvosnak, aztmondta biztos ráhúzódik majd az ínyem.. de kétlem, mivel ahogy eszek is vele akármelyik oldalon rágok ott az a 3 fogamban feszítő érzést érzek, a másik oldalon semmi probléma vele. Illetve látszik is ha mosolygok és vicsorítok hogy az alsóhoz képest sem egyenes a felső, teljesen úgy néz ki hogy le van csúszva ez a 3 korona. Az lenne a kérdésem, hogy le lehet e venni a körhidat roncsolás nélkül valahogyan? Vagy muszáj levenni hozzá az egész 10 darabot is hogy ezt a hármat megjavítsa? Mert én úgygondolom ha le lehetne venni roncsolás nélkül kicsit le lenne csiszolva még a 3 fogamból és úgy felrakva vissza a korona tökéletes és szimmetrikus lenne. Nagyon drága is volt a 10 db(500.000ft) így elvárnám hogy ennyi pénzért normális és szinte tökéletes fogakat kapjak. Előre is köszönöm a válaszát!

K. Emese

Fog implantátum

Tisztelt Doktor!

Januárban voltam fog implantación, 2 darab egymás melletti alsó fogpótlás készítettek. Minden rendben volt,gyorsan, szépen begyógyult. Májusban felnyitották és egy hétig gyógycsavarral látták el. Akkor sem volt problémám. Miutan felkerült a 2 db korona, rá egy hétre az egyik fognál enyhe pirosság látható a belső oldalon, a korona picit mozog, ami elég kellemetlen. Nyomásra, érintesre, érzékeny. Fájdalom nem jeletkezett, enyhe lüktetést éreztem, de nem állandó jelleggel. A mellette lévővel semmilyen probléma nem lépett fel. Érdeklődnék, hogy ilyen esetben mi a teendő? Köszönöm

L. Róbertné

cirkónium korona

Jobb oldalon hátul hiányzott egy fogam. A mellette levő két fogat lecsiszolták és 2 napja cirkónium korona lett felhelyezve. A koronát kicsit magasnak érzem, jobb oldalon fogja a papírcsíkot, bal oldalon viszont könnyedén kihúzható, valamint a korona külső része tökéletesen illeszkedik a fogínyhez, a szájpadlás felőli, belső részen viszont a hiányzó középső fognál simán alá tudok nyúlni körömmel, a folyadékot is simán átfújom a két fog között. Érzem, hogy tocsog a nyál a kipótolt fog alatt. Ez normális? Vagy menjek vissza reklamálni?
Válaszát nagyon köszönöm: Lászlóné

B. Botond

Lyukas fogra híd

Tisztelt Uniklinik!
Hidat kell csináltatnom, és az egyik fog, ami a híd lába lesz, lyukas. Van olyan méretű vagy elhelyezkedésű lyuk, amikor nem lehet hidat csinálni? Ha a lyuk a fog közepén van, akkor lehet rá hidat tenni?
Vagy ha nagyobb a lyuk, tömőanyaggal kiegészítik a csonkot? Vagy esetleg csapot tesznek a fogba? Vagy ilyenkor egy kicsi, aszimmetrikus csonkra is ráteszik a hidat (ez nem törésveszélyes?)?
Ha nem lehet hidat tenni a fogra, hogyan kerülhető el, hogy ez ne csak a csiszolás után derüljön ki?
Előre is köszönöm a válaszukat.
Üdvözlettel:
Botond

TMJ

Kb. 8 hónapja kaptam egy új koronát és azóta egyre súlyosbodó állkapocs-fájdalom lép fel. A kontaktot többször ellenőrizte a fogorvosom, de mindhiába. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges, hogy a korona egész más okokból nem passzol? Talán egyéni artikulátorral kellene egy újat készíteni? Úgy tudom, ezzel nem sok fogászat rendelkezik. Üdv, J.