Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás Belépés

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Emese

Fog implantátum

Tisztelt Doktor!

Januárban voltam fog implantación, 2 darab egymás melletti alsó fogpótlás készítettek. Minden rendben volt,gyorsan, szépen begyógyult. Májusban felnyitották és egy hétig gyógycsavarral látták el. Akkor sem volt problémám. Miutan felkerült a 2 db korona, rá egy hétre az egyik fognál enyhe pirosság látható a belső oldalon, a korona picit mozog, ami elég kellemetlen. Nyomásra, érintesre, érzékeny. Fájdalom nem jeletkezett, enyhe lüktetést éreztem, de nem állandó jelleggel. A mellette lévővel semmilyen probléma nem lépett fel. Érdeklődnék, hogy ilyen esetben mi a teendő? Köszönöm

L. Róbertné

cirkónium korona

Jobb oldalon hátul hiányzott egy fogam. A mellette levő két fogat lecsiszolták és 2 napja cirkónium korona lett felhelyezve. A koronát kicsit magasnak érzem, jobb oldalon fogja a papírcsíkot, bal oldalon viszont könnyedén kihúzható, valamint a korona külső része tökéletesen illeszkedik a fogínyhez, a szájpadlás felőli, belső részen viszont a hiányzó középső fognál simán alá tudok nyúlni körömmel, a folyadékot is simán átfújom a két fog között. Érzem, hogy tocsog a nyál a kipótolt fog alatt. Ez normális? Vagy menjek vissza reklamálni?
Válaszát nagyon köszönöm: Lászlóné

B. Botond

Lyukas fogra híd

Tisztelt Uniklinik!
Hidat kell csináltatnom, és az egyik fog, ami a híd lába lesz, lyukas. Van olyan méretű vagy elhelyezkedésű lyuk, amikor nem lehet hidat csinálni? Ha a lyuk a fog közepén van, akkor lehet rá hidat tenni?
Vagy ha nagyobb a lyuk, tömőanyaggal kiegészítik a csonkot? Vagy esetleg csapot tesznek a fogba? Vagy ilyenkor egy kicsi, aszimmetrikus csonkra is ráteszik a hidat (ez nem törésveszélyes?)?
Ha nem lehet hidat tenni a fogra, hogyan kerülhető el, hogy ez ne csak a csiszolás után derüljön ki?
Előre is köszönöm a válaszukat.
Üdvözlettel:
Botond

TMJ

Kb. 8 hónapja kaptam egy új koronát és azóta egyre súlyosbodó állkapocs-fájdalom lép fel. A kontaktot többször ellenőrizte a fogorvosom, de mindhiába. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges, hogy a korona egész más okokból nem passzol? Talán egyéni artikulátorral kellene egy újat készíteni? Úgy tudom, ezzel nem sok fogászat rendelkezik. Üdv, J.

G. György

Ideiglenes híd leesett

Tisztelt Doktor úr/Doktor nő!
Leesett az ideiglenes hidam jövőhéten ragasszák fel a véglegest. Ezzel nem is lenne problémám mert nem az első ideiglenes hidam viszont most vettem észre, hogy az egyik csonknál van egy barna folt a gyökér fele(Jobb felső 1-es kb 10 éve tömve volt gondolom az jött le az ideiglenessel), ezt eddig a fogorvosom miért nem vette észre? Én így nem akarom rátenni a 100 000+ os hidat. Ilyenkor mi a teendő?

Köszönöm válaszát!

K. Árpádné

Fogkorona

Szép Napot !
Nekem az elsö 9 fogon 2 tagból álló fogkorona van e jobb oldallal semmi gond nincs viszont a bal oldalon folyamatossan begyullad az iny es a 2 es 3as fognál érzékeny evés és ivásra pedig ki van idegelve :( valamint a nyál es üditö is át jön rajta szivogatasra lényegbem az érdekelne hogy cirkon koronát kaptam és félek a fogaim elromlanak alatta nem.jol zár vagy esetleg van rá.remény hogy ránö az inyem még novemberben tették fel ! Várom mielöbbi válaszukat ! Köszönettel ! Kata 34

V. Emília

Fémvázas kerámia korona

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Egy hónapja történt meg a fogaim lecsiszolása a bal4-jobb5 9 db. Ebből 3 kivételével mind gyökérkezelték már sok évvel ezelőtt, a bal4 gyökércsúcsrezekció is volt. Most kellet a korona előtt gyökérkezelni és rezekciót végezni a bal2-3 fogamon, és gyökérkezelni a jobb 3-ast, ennek nem volt gondja a gyökértömés után. A jobb 4es ép egyedül a korona alatt. A kezelések alatt ideiglenesen volt felragasztva a híd. A végleges ragasztással 4 nappal ezelőtt került fel. Másnap rezekció kellett mégis a jobb 3as fogon,.a gyökércsúcs annyira be volt gyulladva, hogy érzéstelenítés ellenére vegig éreztem a műtétet. Borzasztó volt. Erre rá 2 napra, tegnap már csak a sebhely fáj, viszont az egész híd mögött a szájpadlás felől az íny és a híd minden tagja olyan furcsa...abszolút nincs fájdalom, ragásra sem, ha megpiszkàlom a nyelvemmel az ínyem, vagy összekocogtatom a fogam, akkor néhany másodpercig, ilyen enyhe talán feszítő érzést tapasztalok, illetve néha enyhe lüktetést az egész területen, ami teljesen fájdalommentes. Az ínyem ma reggel nézte az orvosom, nem gyulladt. És a műtött fog sem fáj. Van viszont a koronán kívül a jobb 7es fogam, ami tömve lett, de fáj, húzásra vár, de meg kell várni h a műtét helye begyógyuljon. Az a kérdésem, hogy ezek a kellemetlen panaszaim lehetnek-e ettől a rossz fogtól, vagy idő kell a fogaknak és ínynek, amíg megszokják a hidat. Ha igen, akkor ez általában mennyi idő? Esetleg az lehet a gond, hogy túl sokat piszkáltam a nyelvemmel, illetve sokat kocogtattam össze? Válaszát előre is köszönöm.
Emília

N. Natalia

Ez normális e?

Jó estét. 28 éves vagyok. Bal szemfogam még tejfog es volt rajta egy lyuk (nem fájt) elmentem hogy betömje a dokim, be is tömte. Rá 2 napra erős fajdalom lett,vissza mentem, a töméssel semmi gond sem volt, de idegölözni kezdte injekciót is adott mert fájt, tett bele gyógyszert és utanna ahogy haza ertem borzasztoan fajt, rá 2 napra ujra tett bele orvossagot es tovabbra is fáj,3 nap mulva kell vissza mennem.
Az a kérdésem hogy ez normális e hogy fáj ilyenkor?

A. Adrienn

Fáj az állkapcsom

Kedves Doktor!
Kb. 1,5 hónapja csinaltattam meg a fenti bal 1-2-es és a jobb 1-2-es fogaimat porcelánra, szerettem volna egy szép, szabályos fogsort a régi tomésekkkel tarkított mindenfelé dőlő fogaim helyett. Azóta már kétszer voltam korrekción, mivel hátul mind a négy fog olyan gömbölyű és vastag lett, h képtelen voltam elviselni a számban. Illetve utána a foginyemnél szinte minden fognám olyan, mintha rés lenne, érzékeny hidegre- melegre , és legutóbb azt tömte a fogorvos. Szerintem látszik és elég ronda lett a tömésnél. Ez jó megoldás?
Most viszont kb 3 hete az àllkapcsom is fáj. De nagyon. A fogorvos azt mondja, h betesz vmit, ami tartja az állkapcsomat. Én biztos vagyok benne, h azért faj, mert megváltozott az álljapcsom tartása az új fogak miatt. Hogyan lehet ezt kideríteni és kérhetek új fogakat, hiszen egy év garanciát ígértek?
Köszönöm válaszát!

l. Adrián

Metszőfogon repedés

Tisztelt Doktornő, Doktor úr!
Körülbelül 4 hónapja vettem észre egy halvány, az bal oldali metszőfogam kb. kétharmadán végig futó vonalat/vékony repedést ami egyáltalán nem fáj és nagyon nehezen látható, csak egy bizonyos szögből erős fény mellett vehető ki, viszont ujjal lehet érezni kicsit hogy nem teljesen sima a fog. Voltam a fogorvosomnál és azt mondta ezzel semmi baj nincs nem kell aggódnom miatta, viszont én nem vagyok biztos benne hogy ennek nincs veszélye hiszen olvastam angol fogorvosi oldalakat is erről és valahol azt írták nem kell miatta aggódni valahol meg hogy jobb lenne kezeltetni. Szóval a kérdésem hogy mennyire valószínű hogy a metszőfogra ez veszélyes...vagy ne aggódjak miatta? Megjegyezném hogy nem szoktam csikorgatni a fogaimat úgyhogy nem amiatt alakulhatott ki. De ha mégis kéne akkor milyen módon lehet ezt kezelni?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel Adrián!

Z. Zoltán

Letört fog, ínygyulladás

Tisztelt Doktornő, Doktor úr!

Vasárnap este éreztem, hogy a számban valami kemény dolog van, amit a fogammal össze tudtam rágni, de íze nem volt. Jellegét tekintve egy tojáshéj darabra emlékeztetett. Mikor aztán a nyelvemmel végigpásztáztam a fogaim, észrevettem, hogy az egyiknél, a bal felső 5nél van egy mélyedés, ami eddig nem volt ott. Biztos vagyok abban, hogy ebből tört le. Ez a fog egyébként gyökérkezelt. Kedden délutánra a teljes felső fogsorom begyulladt, de a gyulladt íny fájdalmán kívül nincs más fájdalom. Algoflex szedésével minden nap kicsit javult. Megjegyzem, eléggé stresszes napjaim voltak eddig, gyakran szorítom össze a fogaim tudatalatt. . Ön szerint a stressz a gyulladás oka, vagy a letört fog? Esetleg teljesen más? Mondjuk a fogkő? Szükség lehet beavatkozásra? Várom megtisztelő válaszát: Zoltán

V. Gyöngyi

műfogsor rögzítése

Kedves Klinika!

Érdeklődni szeretnék, hogy foglalkoznak-e a műfogsorokat rögzítő mini implantátumokkal is? Árlistájukban nem találtam ilyen jellegű beavatkozásra árat.

Köszönettel:
V. Gyöngyi