A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Foghíd

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Bal oldalon a felső 4-es fogam pótlása miatt kb. 3 hónapja készült egy 3 tagú híd amihez a mögötte lévő 2 fogamat csiszolták le. Azt vettem észre, hogyha a 4-esen rágok kellemetlen fura érzésem van nem mondanám fájdalomnak ha a csiszolt fogaimra ráharapok nem fáj. Kérdésem az lenne, hogy elképzelhető, hogy azért érzem ezt, mert úgymond csak az egyik oldalon van megtámasztva a pótolt fog? Idővel fog ez változni vagy esetleg a híd nem lett jól elkészítve?

Köszönöm szépen a válaszát!

L. Rozália

Porcelán korona

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Kérdésem régi porcelán koronával kapcsolatos. Fogzománc-hiány miatt 20, illetve 16 évvel ezelőtt minden fogamra porcelán koronát kellett felhelyezni. A koronával és a fogaimmal semmi probléma nem volt, most a jobb alsó fogak (5-6-os) közül kettőről (gyökérkezelt fog mindkettő) egy rossz harapás miatt letört a porcelánhéj, illetve az egyik felső fogam enyhén fáj, azonban a panoráma röntgen nem mutatott semmit, és egy doboz Aktiltól el is múlt egy időre teljesen a fog- és fülfájásom is. Most újra enyhén fáj heti 1-2 alkalommal, de mivel nagyon érzékeny vagyok a huzatra, ezért nem vagyok biztos benne, hogy a fogammal van a gond.
A konkrét kérdésem az lenne, hogy bár az olvasottak alapján 6-7 év után cserélni szokták a porcelán koronát, de ha egyébként a porcelán fogak színe tökéletes, és az íny is megfelelően illeszkedik, akkor is kötelező a csere? Őszintén szólva, olyan szépen illeszkedik még mindig az ínyhez, hogy nem szívesen vágnék bele egy teljes porcelán korona cserébe. A másik kérdésem pedig, hogy az alsó korona egyben van felhelyezve, s az alsó fogsornál 1 korona alatt nincs fog, a többi megvan. Ez esetben kivitelezhető olyan, hogy a fogsor két végén 2-2 fogra kerüljön csak új korona?

Válaszát előre is köszönöm!

B. Zoltán

Fog pótlás

Üdvözlöm😊
B. Zoltán vagyok.
Meg szeretném csináltatni a fogamat mert kissé elhanyagoltam és jó pár fogamat pótolni kellene alul is fül is. Legalább 12-14 implantátumra lenne szükség és természetesen foghuzasokra koronákra.
Az lenne a kérdésem hogy majdnem egy teljes fogpotlas mennyi ideig tart úgy, ha el tudok járni mindig?
Köszönöm válaszát

D. Judit

Letört vagy kitört gyökérkezelt szemfog.

Üdvözlöm!

Azzal a problémával fordulok Önhöz,hogy sok éve gyökérkezelték a mozgo szemfogamat és mai nap folyamán sajnos kitört belőle egy jókora darab.
Ön szerint mi a teendő vele? Eléggé zavaró,hogy olyan mitha teljesen nem lenne fogam.
Várom mielőbbi válaszát!
Üdv: Judit

K. Nóra

porcelán

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A páromnak felül az egyik foga fehér porcelán fog, és zavarja, hogy a többitől nagyon eltér. Lehet sötétíteni vagy tud ajánlani valami kezelést?

Köszönöm Válaszát!

Tisztelettel K. Nóra

J. Rácz

fog hid

kedves doktor ur.
aszt szeretném meg kérdezni ,hogy menyibe kerulne 8 darab fog hid maguknál.

R. Lipi

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Negy darab fogpotlasom van a bal felso oldalon, ket lecsiszolt fogra van felragasztva a negy tag. Lecsereltettem, mert mar 15 eves volt es a foginy nagyon lecsuszott rola mar. Ket het mulva letorott az egyik tag belso fele majd ma a kulso fele is. Korulbelul a mu tag fele hianyzik. Az lenne a kerdesem hogy komplett cserelelik ezeket es vagy, lehet javitani?
Koszonom a segitseget!

S. Ágnes

Felhelyezett híd és korona utáni fájdalom

Tiszteletem!
A fogorvosom, akihez 10 éve járok, 2 hónapja a 2 felső egyesre cirkonium koronát, 1 hónapja pedig a bal hátsó 3 fogamra hidat tett. Azóta is nagyon érzékenyek a hideg-melegre, illetve a hátsókra nem is tudok ráharapni, mert érzékenyek arra is. Többször visszamentem a panaszommal, és minden alkalommal csiszolt a koronákból, mert szerinte azért érzékenyek, mert magasak a fogak. Sajnos a panaszaim nem múltak el azóta sem. Emiatt megingott a bizalmam az orvosomban, pedig eddig nem voltak negatív tapasztalataim, sőt. Egyszerűen nem szeretnék már hozzá visszamenni, mert legalább 5 alkalommal mentem vissza emiatt, mégsem jott ek rendbe a fogaim. Az önök klinikája nagyon szimpatikus nekem, lenne arra mód és lehetőség, hogy megvizsgálják a panaszt okozó fogaimat, és kezeljék, illetve megszűntessék azokat?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel
Somogyi Ágnes

A. Petra

Bedőlt fog

Tisztelt Doktornő / Úr!

17-18 éves koromban egy rosszul elvégzett tömés miatt kihúzták az egyik hátsó fogamat. A doktornő akkor azt mondta, hogy nem kell aggódni, a mögötte levő fog majd benő a hiányzó fogam helyére..én ezt naivan elhittem neki.
Azonban pár éve észrevettem, hogy elkezdett bedőlni a hiányzó mögötti fogam. Rákerestem interneten a problémára, és ekkor szembesültem vele, hogy ez elég komoly dolog és félre lettem anno tájékoztatva...
Időben szeretnék cselekedni, és így közel 10 év után megcsináltatnám.
Ön mit javasolna? Fogszabályzóval belehetne húzni az előtte levő helyére? (Ezt is olvastam valahol) Hidat nem igazán szeretnék, ha van más megoldás.

Köszönöm szépen válaszát!

implantáció

Azt szeretném kérdezni, hogy más által végzett implantációra vállalnak-e porcelán vagy cirkomium hidat. 4 hónapja két implant beültetés történt. Az implan gyártója : Dentsply Implants, márka: Ankylos. Köszönöm. Üdvözlettel T. Judit

S. Krisztián

Mozog a műfogam.

Üdv. Jelenleg nekem első 2 fenti fogam az műfog. a jobb oldali korona eléggé mozog. Nem tudom, hogy mit tegyek amég nem tudok fogorvoshoz menni.
fogorvos mit fog vele tenni?
Válaszukat előre is köszönöm.

T. Ginter Anna

Implantátum

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő, márciusban csináltattam fogászati implantátumot, és amióta megkaptam a fogsorom ég a nyelvem, a szám széle, a szájpadlásom. Allergiateszten voltam, és nem vagyok allergiás a fogászati anyagokra. Kérdésem, hova tudnék fordulni, hogy kivizsgálják, mi okozza ezt, illetve mitől lehet ez? Amint a fogakat kiveszem, perceken belül az égő, csípő érzés megszűnik. Válaszát, segítségét köszönöm.