A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

V. Ágnes

Fogsor zárási probléma fogpótlás után

Szeretném megkérdezni, hogy kb. 2 hónapja csináltattam alulra 4-5-6 egy hármas fogpótlást, előtte egy héttel a felső bölcsességfogam is húzva lett. A fogpótlás harapáspróbája szerint jól van kivitelezve, viszont azóta folyamatos fájdalmaim vannak a fogsorom összezárásakor, és nagyon érzékenyek a fogaim, mintha hátrafelé lejtene, és galvanizált érzés. Az állkapcsom nem találja a megfelelő pihenési poziciót. Mi lehet a megoldás ebben az esetben, állkapocstorna megoldást jelenthet, hogy az izület alkalmazkodjon?

V. Valaki

Csiszolt fog

Tisztelt doktornő/ doktor úr!
A felső fogaimat lecsiszolták. Semmi baj nem volt vele, jött a vázpróba az orvos azt mondta egy kicsit csiszolni kell még,de az a kicsi nem is annyira kicsi lett. És most szerintem sikerült megtalálni az idegeket 4 fogamnál. Akármi hozzá ér nyilaló fájdalom ér.Az lenne a kérdésem haggyam így felragasztani a fogam vagy nem? Van arra esély hogy a felragasztás után érzékeny lesz?
Köszönöm a válaszát!

D. István

fogpótlás terhesség előtt

Tisztelt Uniklinik! Kedves Orvosok!

A feleségem számára fogpótlásokat tervezünk - hidak, koronák formájában. Azonban két év múlva szeretnénk gyermeket is vállalni.

Azt hallottuk, hogy terhesség alatt gyakran romlik a hölgyek fogának állapota. Ezért nem vagyunk biztosan benne, hogy jó ötlet most hídat, körhidat készíteni a felső fogsorára. Hiszen ha allatt elkezd romlani a foga, akkor lehet, hogy el kell távolítani a koronát a terhesség során.

Kérdésünk, hogy mennyire ál lfenn ez a veszély, mi a tapasztalatunk szakemberként. Várjuk-e meg a gyermek születését, és utána csináltassuk meg a fogát, vagy kockázatmentes most megcsináltatni.

Köszönettel és üdvözlettel: Dr. Tasi István

I. Anita

Korona, fogpótlás

Tisztelt Doktornö/ Doktor Úr!

A múlt héten kaptam porcelán koronát az egyik alsó kisörlö fogamra és amikor hazaértem akkor néztem meg közelebbröl és azt vettem észre, hogy nem teljesen fedi le a korona a fogamat (a külsö, arcom felöli részen) talán 1-1,5 mm van a korona széle és az ínyem között. Ön szerint ez normális? Véglegesen van felragasztva.
A másik kérdésem, hogy meddig normális gyökérkezeés után a fájdalom és az érzékenység pl. rágáskor? A fogorvos azt mondta, hogy egy hónap is lehet, amit én sokallok egy kicsit. Nem volt gyulladt a fogam, a korona miatt volt rá szükség.
Menny idö után gyógyul be a foghúzás helye teljesen? Ön szerint mennyi az ideális idö a húzás után fogpótlás készítésére (híd, kivehetö)?
Válaszát elöre is köszönöm,

Korona

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy porcelán korona felragasztasa után lehet e még a hosszan módosítani, kicsinyiteni?
Koszonom

B. Beata

Fogpótlás

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék, hogy 3 fog hiányát lehet-e pótoni hiddal? A hianyzo fogak a felső szemfog és mögötte a 4-es 5-os. Implantáció volt a 3-as és az 5-ös helyén, de a szervezetem vmiert nem birta. Válaszát köszönöm. Bea

B. Évi

Korona

Üdvözlöm!
Én most csináltatok cirkón koronát. Ma kaptam meg az ideiglenes koronát.
Egyik kérdésem az lenne hogy ha fémallergiás vagyok ( nikkelszulfát, palládiumklorid )akkor arra a ragasztóra is lehetek allergiás amivel ma feltették az ideiglenest?
A másik kérdésem az lenne h a cirkón koronára biztosan nem lehetek allergiás?
Vagy ragaszkodjak a végleges felrakása előtt egy all.vizsgálathoz ami konkrétan erre irányul?
Nagyon köszönöm a választ!

T. Csuzi

Kivehető fogsor

Tisztelt Cím
Nekem a felső fogaimat ki kellett húzni és teljes kivehetö fogsort kell csinaltatnom,az alsó fogsorban maradt 6db fog elől 2-2,hátúl 1-1 mindkét oldalon.A fogorvosom levette egyszerre a felső illetve az alsó mintát is úgy ,hogy az alsó megmaradt fogaimmal.Lehet hogy csak én értettem félre,de csak egyenlőre a felső fogsorról volt szó,ezért nem értem hogy miért kellett egyszerre levenni mind két mintát.Vagy pedig megmaradt fogakra is van kivehető fogsor?Előre is köszönöm a válaszukat

Kerámiakorona beragasztása

Tisztelt Dr-nő! A korona beragasztása előtt, még rápróbáltuk a koronát az előkészített ( gyökér kezelt, üvegszállal felépített, lecsiszolt) fogra. Innen érdekes a történet, mert nem jön le, illetve fel, mert egy alsó fogról van szó. Kényelmes, nem mozog, tudok vele normálisan enni. Kérdésem az lenne, hogy ez mindenképp probléma, vagy maradhat így?

T. Roland

Részleges kivehető fogsor csak evéshez?

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Használható-e csak evéshez a részleges kivehető fogsor?
A beszéd és az esztétikai szempont nem teszi szükségessé számomra a viselését, csak az evésnél veszem hasznát, egyébként nélküle sokkal kényelmesebb lenne az élet.
Ha csak evésnél teszem be, annak lenne valamilyen hátránya?

Köszönöm a segítségét!

Tisztelettel,

Domi K.

G. Elvira

hid javitasa

Tisztelt Doktorno/Ur
bal also 7654-es fogaimon van egy egybefuggo negy porcelen korona (hid?), ami 4 lecsiszolt fogra van rahuzva. Az 5-os fogamon levo koronan levo porcelan fele fuggolegesen letort. Az alatta levo fem sisak epen maradt.
Leghet-e ezt megjavitani anelkul, hogy az egeszet le kellene venni es javitani ?
Ha le kell venni az egesz szerkezetet es ugy megoldani a helyzetet az kb. mennyibe kerul?
Udvozlettel
GE

Fog pótlás

Tisztelt doktor úr /nő! Köszönöm a múltkori választ! Egy olyan kérdésem lenne, hogy gyökér csapos korona esetén a korona cserélhető vagy olyankor már a fog él törne és csak húzni lehet?