A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

B. Éva

végleges pótlás

Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne,hogy végleges fogpótlás felragasztása után lehetséges-e foggyökércsúcs resekció.Nem sérülhet-e meg?Köszönöm előre is a válaszát

A. Éva

Fogpotlás hiddal

Kedves Hölgyem/Uram!

4hónapja lett kihuzva a jobb felső 6-os fogam.Fogpotlást szeretnék és miután utánaérdeklődtem a hidat javasolták megoldásnak.Az előtte lévők egészségesek,a mögöttelévő viszont tömött.Ilyenkor hány fogat kell lecsiszolni,és tömöttet is csiszolnak vagy csak egészséges et?Köszönöm a választ.

F. Zsoltné

Harapásemelő

Tisztelt DoktorÚr/Nő!
Éjszakai fogcsikorgatás miatt kaptam harapásemelőt, aminek az anyaga nem rugalmas műanyag. A kérdésem az volna, hogy megfelel e ez éjszakai használatra? Vagy kell másikat készítetnem rugalmas műanyagból?
Válaszukat előre is köszönöm!
Erika

M. Melinda

Érdeklődés

Üdvözlöm!
Kb.egy hete tették fel koronákat a fogamra,de sajnos egyik másik még fájdogál.A hátsó 2 utolsó fogamra tettek koronát és egy utolsót(lengő)pótoltak.Egybe van a 3,de úgy érzem mintha nem illeszkedne rendesen a fogamra a korona,mert a két fogkorona között hézag van, érzem a nyelvemmel.Meg hidegre érzékeny olyan mint amikor kint volt a foggyökér.Előfordulhat ilyen?És normális,hogy fáj még,ha pl.eszek vele?köszi a válaszát.

T. Éva

Fémkerámia korona

Kedves Doktúr úr/Hölgy!

A kérdésem az lenne, hogy tegnap kaptam meg egy körhidat ami 12 fogból áll, amit 4 fog tart ( 2 szemfog és két hátsó fog). Véglegesen fel lett ragasztva.

Rágni, harapni lehet a fémkerámia koronákkal ( lehet vele enni pl, húsféléket, chipset, sütiket stb, vagy csak pépes ételeket lehet?).

Élettartamát tekintve mennyi ideig bírja

Nagyon szépen köszönöm a válaszukat!

Üdv,
Éva

C. Enikő

Állkapocs probléma

Tisztelt Doktorúr/Doktornő!

Azzal a problémával szeretnék Önökhöz fordulni, hogy pár hete szédülök és a nyakam valamint a vállam folyton be van állva . Már volt koponya CT-m, nyaki erek ultrahang , ezek negatívak lettek, viszont a nyaki gerincröntgen lordosist mutatott , illetve mérsékelt fokú meszesedést . Jártam fül orr gégészeten, ahol a fülkristályok elmozdulására gyanakodtak , így tornáztatnom kell. Viszont, ami a lényeg , hogy sokat olvastam arról, hogy problémáim esetleges gyökere egy helytelen állkapocs működés is lehet. Az állkapcsom egyébként folyamatosan kattog és már a fülem is ég és nagyon szeretnék ezektől a tünetektől megszabadulni. Ebben szeretném a segítségüket és tanácsukat kérni . Egyetlen fogam hiányik.

D. Mónika

Húzás utáni fájdalom

Üdvözlöm. Kérdésem az lenne ez év augusztusában kihúzásra került felül a jobb 1es fogam eléggé mozgott meleg hatására fájt is. Amikor kiment az érzéstelenitö hatása a mögötte lévő második fogam (elötte nincs fog) ami 5 éve lett gyökérkezelve elkezdett iszonyúan fájni ami addig nem fájt soha. Azóta eltelt 2 hónap hol tompán hol jobban fájdogál. Készitettek erröl az egy fogról röntgenképet amin semmilyen elváltozás nem kimutatható. Eközben készül a kapcsos fogpótlásom kérdeztem a doktornöt mi lesz ha közben ezt a fogam el kell távolitani azt mondta lehet pótolni vagy gyökértisztitani.
Kérdésem mi lehet az oka a fogfájásomnak és merjem e felrakatni a fogpótlásomat amig ez a fájdalom meg nem szünik.

Köszönöm válaszát Mónika

Fogpótlás

Kedves Doktornő!

Korábban érdeklődtem ( és választ is kaptam) az implantátum lehetőségéről autoimmun pajzsmirigy betegség esetén.
Ez úttal azt szeretném megkérdezni, hogy az alsó fogsornál a hiányzó utolsó két ( 6-os, 7-es) fog pótlására milyen lehetőség van az implantátum beültetésén kívül?

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Tibor

K. Orsolya

Fogszabályozás

Kedves Rendelő!

Bulldogharapásom van és szeretném rendbe hozatni. Olvasgatok az interneten hogy igy hamarabb tönkre mehetnek a fogak. És lehet műtétre kerülne a sor, gondolom már szabályozás nem jöhet szóba mert két nagy örlő fogam hiányos és volt ami nem is nőtt ki. Kicsit kétségbe vagyok esve és csak remélni merem hogy meg lehet még gyógyítani hogy normál harapásom legyen. Az orvos aki most kezel készitett nekem egy clear aligner készüléket amit a felső fogsoromon kell viselnem. De szerintem ez nem teljes segítség.
Várom válaszukat.
Üdvözlettel

B. Beatrix

Ideiglenes fogsor

Tisztelt doktor !

Nemrég voltam orvosnál, mert az egyik fogam kilazult. A panoráma röntgen alapján, azt javasolták,hogy mind a 9 fogam kimozdult,és menthetetlen.
Kérdésem,hogy egyszerre kihúzható-e, és van valami lehetőség ideiglenes megoldásra.
Emberekkel dolgozom, és a beszéd nagyon fontos számomra.
Nagyon el vagyok keseredve.
Köszönöm szépen a választ előre is.
Maradok tisztelettel:Beatrix