A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Fog pótlás

Tisztelt doktor úr /nő! Köszönöm a múltkori választ! Egy olyan kérdésem lenne, hogy gyökér csapos korona esetén a korona cserélhető vagy olyankor már a fog él törne és csak húzni lehet?

Fog pótlás

Tisztelt doktor úr /nő! 4 éve készült gyökérkezelt 1-es fogamra fém kerámia korona. Tavaly a két mellette lévő fogra is korona került egy másik rendelőben. A pótlások lényegében jók nem fáj alatta semmi, nem magas semmi ilyesmi. Viszont ami gyökérkezelt fogon van korona néha kattog, ha fogselymezek a probléma még szűnik. Ez a pótlás mozgását jelenti vagy nincs okom aggodalomra. Köszönöm a segítséget

Mozgó korona sor

T. Fogorvos! 2019. szept.ben készült 6 egymás melletti felső cirkon korona egyben. November óta, fenti 3 as fogam, gyökerétől elmúlt,, azóta átterjedhetett az 1 es foghoz a pukli, valószínű gyök. csúcs gyulladás. Jelenleg mozog a drága
8hónapos sor.EZ kinek a hibája,, ÖN szerint még menthető??? ⁉️Mind gyök. kezelt (Rágófog nincs.) Köszönöm Üdv.

K. Enikő

Kapcsos fog

Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődnék, hogy a kapcsos fogpótlásról mi a véleménye? Nekem bal oldalt alul a szemfog és a bölcsesség fog között nincs sajnos fogam. Ezt kellene pótolni.
A kapcsos fogpótlást minden este ki kell venni, vagy csak akkor mikor megtisztítom?
Ezt lehet cirkóniumból készíteni? Ha nem milyen anyagból?

Köszönettel: Koncz Enikő

K. Enikő

Implantátum

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A második nagyőrlő fogamon és a szemfogamon korona van (bal oldaltalul). Közte három fog “műfog”.

Sajnos a második nagyőrlő fogamat ki kellett húzni, mert nem lehetett megmenteni. Már sajnos el volt halva, nem lehetett gyökérkezelni.

Az lenne a kérdésem, hogy a NET-et böngészve találtam rá, hogy van rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlás. Ez nekem megoldható lenne a fogakat pótolni?

A bölcsességfogam még meg van. Rögzített fogpótlást nem célszerű készíteni a szemfog és a bölcsesség fog között, mert nagyon nagy a hézag. Az implantátum pedig elég drága lenne nekem.
Ha ez nem jöhet szóba, akkor esetleg implantátumból 1 db elég lenne?

Köszönettel: Enikő

Híd pótlás

Tisztelt Doktornő,

Március elején fémkerámia híd pótlásom készült, alsó hátsó 4 fogra, 2 középső hiányzott. Érzéstelenítőt kaptam mikor beragasztásra került, de még úgy is éreztem, hogy nem kényelmes, elkezdte csiszolni , azt hittem a pótlást csiszolja, otthon vettem csak észre, hogy a felső 4 fogamat csiszolta le, olyan mértékben hogy a leghátsóból szinte semmi nem maradt, többiből is kb 1/4 részét a fognak. Én azt gondoltam, hogy az a cél hogy a meglévő fogakat megtartsuk, azóta mosásnál is érzékeny a felső rész. A középső két pótolt fog lelóg az ínyemről külső oldalon, belül hézag van, tisztítása is gyötrelem. Fájt a pótlás rágásnál, olvastam, hogy néhány nap kellhet neki, nem múlt el, mire visszamentem volna egy hét múlva zárva volt a rendelő, eltelt két hónap, és szinte még puha dolgokat sem tudok megrágni úgy hogy ne fájna, néhány napja, másik rendelőben készítettem újabb hidat, 4 tag, alsó középső négy fog, kettő középről volt húzva. Ez nem magas, jók a fogméretek, de az egyik szélső csiszolt fogat, érzem hogy érzékeny/fáj a pótlás alatt. Másik oldalon minden rendben. Próbáltam harapni vele, de az nagyon fáj. Ez a fog csiszolás után is érzékeny volt, de arra azt mondták, hogy ez természetes csiszolás után. ~ 400 ezer forintba került a két híd, és ott vagyok, hogy csak fájdalmaim vannak, nem tudok rágni sem középen, sem jobb oldalt, pl egy szendvics elfogyasztása esélytelen. Az első hidat készítő rendelő most nyitott újra, következő hétre van időpontom. Addig is tudna esetleg tanácsot adni, hogy mi lehet a baj?
Válaszát előre is köszönöm

S. Kira

Letört/eltört fog

Jónapot Kívánok!
Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy egy félig letört szuvas rágófogat meglehet e menteni vagy mindenképp ki kell húzni? Valamint mi alapján dől el hogy mi lesz a sorsa a fognak? Ha megmenthető milyen módszerrel végzik a "felépítését/pótlását"?
Válaszukat előre is köszönöm.

K. Annamaria

Fog korona elvesztés

Tisztelt Doktor Úr/nő!

Két hónapja kèszítettek nekem egy csapos koronát. A mai napon egy teljesen puha normális ételt ettem és a fog csapostól kiesett. Azt szeretném kérdezni hogy ez normális - e hogy ennyi idő után ez megtörtént . És ebben az esetben mi a teendő ? Ez kinek a hibája mi a megoldás ra? Angliában elek és sajnos nincs most ellátás a kialakult helyzet miatt .
Köszönöm a választ előre is

Tisztelettel
Kiss Annamaria

K. Nóra

Korona színeződés

Tisztelt Doktor Úr,

Az esztétikai lehetőségek közül a PORCELÁN LEPLEZÉSŰ CIRKÓNIUM KORONA nagyon tetszik. Annyit szeretnék kérdezni, hogy mennyire színeződik el a kávé, bor, dohányzás hatásaitól. Leginkább a dohányzás érdekelne. Persze tudom, hogy szép feladat lenne leszokni, de úgy általában kérdezem, hogyha ilyen első fogakat választanék, akkor azok ugyanolyan tempóban színeződnek el mint a "hagyományos fogak" vagy gyorsabban/lassabban?

Köszönöm szépen a választ.

Üdv Nóra

T. Szabina

Fogfájás korona alatt

Jó napot! Elől 2 rossz fogamat húzták, a mellette lévő kettőt csiszolták és koronát tettek rájuk. Ennek már kb. 15 éve. Egyre többször érzem, hogy érzékeny, van hogy fáj. Az lenne a kérdésem, hogy ha a csiszolt 2 fog is rossz, esetleg húzni kell, milyen lehetőség van a 4 fog pótlására? Újabb 2 fogat kell csiszolni és már 6 koronám lesz? Köszönöm a segítséget!

R. Leila

Híd a frontfogakon

Azt szeretném kérdezni hogy van egy 4 tagú híd a felső 4 frontfogamon. Az egyik fogam fáj alatta.
Azt mondták ha mégegyszer leesik a híd (15 éve fent van és ezalatt kétszer esett le) , akkoregkozebb ezt nem teszik már vissza mert alatta tul kicsire csiszoltak a fogam :-( 6 tagu hídra lesz szuksegem sajnos es így uj hídra. Ha tovabbra is fajni fog a fogam, akkor mi tortenik? Érzem, hogy le fog esni lassan megint. 8 éve van utolso korben fent. A híd készítes gondolom nem szamit surgossegi beavatkozasnak:-( fog nelkul maradok? Azert mégiscsak frontfogak:-(

G. Gabi

Gyökérkezelt fog probléma

Üdv
Egy viszonylag régen gyökérkezelt fogam fellülről lefele elkezdett besötétedni
Elöl van így szeretnék mihamarabb kezdeni vele valamit.
Ilyenkor mik a lehetőségek, mire kell számítanom?