A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

P. Zoltán

cirkónium híd

Tisztelt Orvosok!

Azt szeretném kérdezni, hogy maximálisan hány darab foghiányt lehetséges cirkónium híddal átfedni biztonságosan?
Arra gondolok, hogy a fémmentes cirkónium tag elég erős -e ahhoz, hogy mondjuk 3 foghiányt is áthidaljon? Például egy felső fogsornál a 2,3 és 7 -es fogakra építve, tehát a 4,5,6 os fogak hiányoznak.

Válaszukat előre is köszönöm: Zoltán

T. Ramóna

Magas korona

Tisztelt Uniklinik!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy a tegnapi nap került beragasztásra a 2 tagú hidam, aminél a jobb felső 6-osom csiszolták, és ezzel együtt az 5-ösöm pótolták.
Ránézésre látszik, hogy a fogak szélesebbek, a baloldaliaknál, ezzel még nem is lenne problémám, de a híd magasabb is. Baloldalon ezért nem ér össze a fogsorom és ez nagyon zavaró, még beszélni is nehézkes.
Amint beragasztásra került éreztem és szóltam is a Doktor Úrnak, aki azt mondta, hogy ez normális és igazodni fog. Az lenne a kérdésem, hogy ez valójában lehetséges? Vagy lehet/kell rajta igazítani?
Válaszukat köszönöm.

H. Viktor

Gyulladás

Tisztelt Uniklinik!
13 tagú alsó híd véglegesítése előtt állok. A csiszolások előtt 1 héttel eltávolítottak 1 bölcsességfogamat. A csiszolásig normál ütemben gyógyult a seb azonban az előtte lévő rágófog csiszolása óta erős fájdalmaim vannak. Dalacint írtak fel 3 nappal a csiszolást követően. Az első kúra után nem enyhült a fájdalom,így a második adag Dalacint már Klionnal kiegészítve szedem. A fájdalomcsillapítók hatása után halántékig hatolóan tér vissza a fájdalom. Kérdésem,hogy mi okozhatja a lassan 2 hete tartó gyulladást,mert a seb az orvos szerint rendben van. Köszönettel válaszát: Viktor

protézis

Érdeklődni szeretnék, hogy foghúzásokat követően mennyi időnek kell eltelnie a fogpótláshoz?

Válaszát köszönöm.

J. Tamás

onlay tömés

Tisztelt Doktor Úr
2 éve egyik rágófogamra onlay betétet helyeztek. Pár napja hidegre melegre érzékeny lett a fogam és észrevettem hogy elkezdett szuvasodni az onlay és a fog találkozásánál lévő rész. Nyilvánvalóan ezt be kell tömni. Kérdésem hogy mi történik ilyenkor az onlay betéttel? Le kell szedni? Vagy a lukat úgy is be lehet tömni ha az onlay fent marad? Előbbi esetben a 2 éves onlay betét helyett lehet újat készíttetni ami nagy kiadás illetve hosszann tartó fogásazti kezelés lenne, de nem tudom a betét leszedése nélkül is lehet e fogtömést végezni .

C. Csilla

enyhén mozgó fogra híd

Üdvözlöm!

Szeretném megkérdezni, hogy a bal hátsó hetes őrlőfogam gyökérkezelés után ( jelenleg fáj, érzékeny), megmenthető-e híddal.
Az enyhe mozgása miatt van bennem kétség, a híd megtartja -e esetleg , ha igen kb. mennyi ideig.
Nem szeretném kihúzatni, illetve implantátumot tetetni.
Másik kérdésem, körhíd készítésénél preventív okból az ép fog gyökérkezelését is elvégzik? Az orvosom azt mondta, két egészséges metszőfognál is gyökérkezel.

Köszönöm válaszát!

V. Emilia

Fájdalom

Tisztelt Doktor Ur/Nő!
Az lennea kérdésem, hogy milyen tüneteket produkál a fém korona, ha allergiás rá a
Viseloje.4 honapja tettek fel nekem 9 es femkoronat, es azóta allandoan ego erzes van
Alatta, ahova felkerult a korona.Sokszor mar elviselhetetlen.
Vagy mitol lehet ez a gondom?
Köszönettel!

B. Edit

Fogpótlás

Tisztelt Doktor!

Olyan próblémám lenne,hogy a jobb alsó hatos és hetes fogaimra fogpótlás készül. A 6 ossal semmi gond nincs viszont a hetes fogamba belekerült a csap és ugye arra majd a korona. 3 napra rá begyulladt az ínyem oldalt. És a fogam is tompán fájt,nyomásra érzékeny. Mondtam a dokimnak,de azt mondta ínygyulladás és az a gyökérkezelt fog nem fájhat. Most ecseteli. De a csap behelyezése után kezdődött ez a fájdalom. Az lehetséges hogy a csaptól gyulladt be?Én úgy érzem. Ilyenkor mi a teendő? A csap ha kiveszik gondolom tönkre megy.
Köszönöm válaszát!
Szép napo : Edit

B. Gyöngyi

Fogpótlás

Kedves UNIKLINIK!

Az lenne a kérdésem,hogy amennyiben a 15 éves fiamnak fogpótlásra lenne szüksége mire számíthatunk anyagilag illetve technikailag?
Az egyik tejfog alatt nincs maradó fog sajnos.
Köszönettel:
Gyöngyi

B. Brigi

Implantátum

Jó napot!
Szeretném megkérdezni,hogy înysorvadásnál milyen fogpótlást javasolnának? Ez esetben implantátumot lehet ?
Köszönöm a válaszukat.

V. Emilia

Foginy problema

Tisztelt Dr!
Kb 3 honapja van fent az uj felso 9 es koronam.
Az a gondom, hogyha eszek, utana mindig ugy erzem, hogy a korona alatti foginyem vagy fogaim
égnek, zsibbadnak.Es a szajpadlasom is nagyon erzekeny.
Kerdesem az lenne mitol lehet ez?
Ez mindig eves utan van ez az allapot.
Valaszat koszonom!

G. Anna

fogpótlás

Tisztelt Fogászat!

A honlapjukon olvastam, hogy foglalkoznak Maryland híddal történő fogpótlással.
Érdeklődni szeretnék, hogy egy-egy hiányzó fog helyét szeretném ezzel a lehetőséggel orvosolni, milyen árban érhető el ez a megoldás?
Üdvözlettel: Galambos Anna