A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

B. K. A.

Korona

Kedves doktor úr / hölgy!
A kérdésem az lenne, hogy felül az első ket metsző fogam lyukas és picit egymásra is nőttek. .. 23 évesen nem érzem túl jól magam így... Javasolják a cirkon koronát egyből esetleg gyökérkezeléssel egybekötve vagy tömés aztán fogszabályzás és csak utána korona?
Illetve a korona alatt az idő múlásával a gyökérkezelés miatt esetleg eltörhet a fogam a terheléstől?
Előre is köszönöm a válaszát!

cirkon fogsor

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Pár hónapja ragasztottak fel 2 cirkon hidat. összesen 9 fogat pótoltak. Az egyik oldalon nem illeszkedik a szájpadlásomhoz. Mostanában néha vérzik is az ínyem fogmosáskor. Mit fog tenni az orvos? Le kell szedni a koronát? Köszönöm válaszát!

foghíd cseréje

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Az alábbi problémámban kérem a szíves segítségüket:

A bal felső 5-ös és 6-os fogamon híd van kb. 10 éve. Az 5-ös fog csapos, gyökérkezelés történt a felhelyezéskor.
Soha nem tapasztaltam sem fájdalmat sem érzékenységet.
Az utóbbi napokban rágózás közben észleltem, hogy a híd enyhén mozog.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy esztétikai problémát már korábban tapasztaltam, vagyis, hogy a híd nem zárt rendesen és a 6-os fog kilátszott.
Rögtön el is mentem egy fogorvosi rendelőbe, (annak ellenére, hogy betegesen félek a fogorvosoktól, gondolom sok ilyet láttak már, de a sajnos a rosszabbak közé tartozom) megállapították, hogy valóban mozog, de csak a híd, a fogak nem. Aminek az lehet az oka, hogy a ragasztó ideje kezd lejárni.

Nem szeretném a kollégáikat bántani - többen is voltak az általam felkeresett rendelőben - de csak az implantátumról beszéltek folyamatosan és csak kinevettek azért, amiért én nem szeretnék.
Minden racionális okot megértek az implantátummal kapcsolatban, tudom, hogy az lenne a legpraktisuabb megolás és egyszer valószínűleg az lesz a vége, de most olyan szakaszában vagyok az életemnek, amikor egyszerűen képtelen lennék erre.
Azonban iszonyatos szégyen lenni, ha például egy közös munkahelyi ebéd közben leesne a hidam.
Lehetséges egy újabb hidat készíteni és azt felragasztani ismételten x évre?
Létezhet ilyen megoldás?
A rendelőben nem mondták, hogy ilyen nem lehetséges, és az ellenkezőjét sem.
Nem feltételezném, hogy ennek anyagi okai vannak, inkább azért, mert ez a leghosszabb ideig tartó megoldás, így egy fogorvos gondolom ezt javasolja.

Köszönöm szépen a segítségüket!

S. Zsuzsanna

esztétikai fogászat fogszabályozás nélkül

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr,

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy milyen lehetőségem van elferdült metszőfogak korrigálására, ha nem vehetek igénybe fogszabályozást?
Egyszer már volt állandó készülékem 10 évvel ezelőtt, és nagyon elégedett voltam a végeredménnyel, de 4-5 éve elkezdtek fokozatosan visszaferdülni a metszőfogaim (nem teljesen álltak vissza az eredeti állapotba, de már nem is olyan szépek, mint amik önbizalmat adhatnának), és emiatt belekezdtem volna egy második fogszabályozásba. Viszont, kiderült, hogy mind a 4 metszőfogamnál felszívódtak a gyökércsúcsok (nem tudom pontosan, milyen mértékben), és emiatt nem lehet mozgatni a fogakat. Ilyenről egyébként nem hallottam az első fogszabályozásom idején, hogy ilyen előfordulhat.
Nyilván a leleteim alapján lehetne pontosat mondani, de csak azt szeretném kideríteni, hogy érdemes-e még foglalkoznom a fogaim korrigálásával, vagy hagyjam az egészet, mert nem érdemes. Viszont, ha mégis érdemes, akkor milyen irányba indulhatok el?

Köszönöm szépen a válaszukat előre is.

Üdvözlettel,
Zs.

F. Géza

garancia

Tiszteletem!
van-e garancia egy fogtömésnél, vagy gyökérkezelt fogba csapot helyeztek, erre koronát tettek. két év után afogam elkezdett mozogni és kiesett. a fogba a csap bennemaradt, kikellett szájsebészeti eljárással a gyökeret szedni.
szükséges e ide fogpótlás készíteni.

H. Ilona

Korona javítás

Tisztelt Doktor úr/ nö !
Felső fogsorom korona , letört a hátsó fogból egy darad ! Eddig nem volt semmi gond vele pedig már lassan 14 éve csinálttam ! Kérdezni szeretném hogy van e mód a javításra ?
Mennyibe kerűl egy ilyen javítás ?
Köszönöm a választ !
Údvözlettel Ilona .

M. Ildikó

Korona híd

Üdvözlöm!
Teljes korona hidat készítenek esztétikai okok és pótlás miatt, a felső 7 és 8-as fogak nagyon csúnyán kiálltak amire azt mondták nem segít semmi csak a húzás így kihúzták és most idèglenes korona van rajta és a mellette lévő két fogakon mind két oldalt, viszont vastagnak érzem a koronát és úgy érzem ez a fog jobban ki nyomja a szám mint a rendes fogam tette. Kérdésem az lenne, hogy a végleges híd is ugyanilyen vastag lesz e? Mert a doktornő azt mondta hogy nem lehet vékony mert akkor törne az alatta lévő fog. Így viszont úgy érzem szabályos fogaim vannak és szépek viszont semmivel nem lettem előrébb.
A másik kérdésem, hogy cirkón porcelán körhid kerül fel az mennyire fog látszani hogy mű, mert most azt látom nagyok a fogaim ki is nyomja és még mű is.
Válaszát előre is köszönöm

L. Erzsébet

Elhúzódó gyulladás

Üdvözlöm!
Az alábbi kérdéssel fordulok önökhöz.
Gyerekkoromban eltört a bal felső 1-es fogam, amit akkor gyökérkezeltek és egy korona került rá. Ez egy idő után elszineződött ezért cserére került. Később kiderült, hogy nikkel allergiás vagyok és a korona alá szuvasodott a fog, ezért leszedték. A fém alap elszinezte a csonkot szürkére, ami miatt nagyon magasra került az új korona az íny alá. Emiatt az íny folyamatosan hol begyulladt, hol javult. Ez így ment elég sokáig, évekig. Próbálta az orvos az íny szélénél csiszolgatni a koronát hátha segít. Közben már nyomásra is fájt és a röntgen a gyökerénél gyulladást mutatott. Leszedték a koronát, gyökérkezelték újra, de továbbra is fájt. Kaptam Dalacint a múlt hét pénteken, beszedtem tegnap reggel az utolsót, jobb lett de nyomásra az íny érzékeny és az arcom is. Az orvos azt mondta ez majd elmúlik, hiszen nagyon sokáig volt gyulladásban. Jövő héten koronát tenne rá. Kérdésem, hogy ez ilyenkor tényleg ilyen lassan múlik? Biztosan elmúlik és nem jön vissza? Nem szeretnék egy hónap múlva is ugyanolyan problémával szembesülni, hogy újra visszatér a gyulladás.
Megtisztelő válaszát nagyon köszönöm!
Erzsébet

M. Anikó

Protézis készítés

T. Klinika! Érdeklődöm, hogy protézis készítenek-e? Alsó állkapocs 3 foghúzással!
Köszönöm szépen! Üdvözlettel Mihalik Tiborné

V. Csilla

Korona

Tisztelt Uniiklinik

46 éves vagyok, minden fogam megvan. Összesen 10 fogamban van tömés, ebből 2 gyökérkezelt örlőfogam van, és az egyik gyökérkezelt fogra mindenképpen kellene egy korona. Mivel nincs még ilyen beavatkozásról tapasztalatom, szeretném kérdezni, hogy a korona élettartama mellett, mire lehet még számítani? A tömés a korona alatt nem fog zsugorodni, ahogy az esztétikus tömések, és amelyeket néhány évente cserélni kell? Ha a fogban változás lenne, töméscsere, szuvasodás, akkor a korona visszatehető, vagy ez esetben új koronára lenne szükség? Középtávon a fog mentése érdekében mindenképp a korona a megoldás? Még soha ne húztak fogat és implantátumom sincs, se héj, se más, a töméseken kívül? Hosszú távon miben érdemes gondolkodnom, ha fogvesztésre kerülne sor? Köszönettel. Tisztelettel.

V. Rózsa

Van megoldás?

Tisztelt Fogklinika!

Azért írok Önöknek, hogy a jelenlegi /speciális ?/ problémámom tudnak e segíteni,mielőtt felkeresném Önöket.

Nekem 2014 óta implantátumokkal beültetett fogaim vannak az összes /ragasztásos/Sajnos az utóbbi időkben nem mentem el kontrollokra és meglett a baj. Az alsó fogsorom fogínye begyulladt az implantátumok alatt és úgy tűnik "csontpótlás" szükséges.

Két variációt javasoltak ahol ezt műtötték.

Az egyik a csontpótlás /kb 1 évig nem lenne alsó fogsorom/ és utána még egy ínyműtét is.
A második variáció pedig az alsó fogsorom újboli műtétje számomra mindkettő megfizethetetlen és létbiztonságot okozva mindez./nem vagyok már fiatal/

A kérdésem az, hogy egy költségmentesebb megoldás lehetséges e? Mondjuk ha ez kicserélődne mini implantátumos kivehető fogsorra?Csak az alsó fogsorral van gond.
Ez a variáció megoldható lenne és körülbelül mennyibe kerülne ez a műtét?
Nem hiszem, hogy nincs erre megfelelő megoldás.
Bízom a pozitív válaszában,segítségében.
Tisztelettel

K. Eszter

Hidas kérdés

Üdvözlöm!

4 tagú cirkon-kerámia híd van ideiglenesen beragasztva immár 3 hete. Profilax kezelésre vártunk, hátha kell a színen korrigálni ez után. Közben a kezdeti idegenkedésem sokat enyhült, sajnos az is kiderült ez idő alatt hogy a harapás/rágás fájdalmas. A fogorvos készséges volt és korrigált már a magasságon, de még mindig van gondom.
Ott a fogorvosi székben ülve a gondos keresés ellenére sem derült ki, csak idehaza evés közben érzem még, hogy ráharapásnál az alsó 3-as - ez a híd első tagja - érzékeny, olyan mintha mozdulna befelé. Ujjammal is érzem, picit, de mozdul. Aggódom, csak nem a csiszolt, de jó fogam kezdett el lötyögni a hidat ért terheléstől? 5 nap múlva tervezzük a végleges beragasztást, mit lehet tenni ha tényleg mozog a tartó fog?
Másik kérdésem:
Jobb felső 5-ös fogam kb 30 éve tömött, probléma mentes . A télen készült panoráma rtg képen (ill erről a fogról külön is készült felvétel) egy sötét folt látható a dentin-ben.
Az orvos elmondta, hogy egy ritka, nem kezelhető betegség, nem tudni mi okozza, de a fog menthetetlen, le fog törni, elsorvad. Konrtollra kell járnom, figyelik mikor jut abba a stádiumba amikor ki kell húzni. Sajnos a betegség nevét nem tudom, és nem is olvastam sehol hasonló betegségről.
Tudnak esetleg további információt adni, tényleg bele kell nyugodnom egy fájdalmatlan fogam elvesztésébe? (És egy újabb fogpótlásba?)

Köszönöm szíves válaszát