A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Gyökérkezelt fog érzékeny édesre

Tisztelt Uniklinik!

A bal felső 5.dik fogamat már 4 éves gyökérkezeltették. Tavaly nyáron letörött ebből a fogamból egy darab és kiderült, újra gyökérkezeltetni kell és gyulladás is van alatta. Kaptam egy cirkónium koronát. A kezelés után a mai napig érzékeny a fogam az édesre,rettenetesen belenyilal a fájdalom pár másodpercre. Kopogtatásra is érzem,hogy az a fogam fáj. Van,hogy néha minimalisan nyomásra is fáj. Voltam fogorvosnál,aki azt mondta ,hogy a körülötte lévő fogak egészségesek,illetve egy minimális lyuk van az egyiken de azzal még ő nem foglalkozna,nem abból jöhet a fájdalom. Készült panoráma rt, ahol tisztán látszódott,és a doktorúr is mondta,hogy krónikus gyulladásom van a gyökérkezelt koronám alatt. Azt mondta ,csak foghúzással lehetne megszűntetni fájdalmamat.

Szeretném megkérdezni,az Önök véleményét is erről,hogy valóban csak a fogam elvesztésével szabadulhatok meg e szörnyű fájdalomtól.

Köszönöm szépen válaszukat

tömès

Kedves Rendelő,

A következő lenne a kèrdèsem. Egy felső fogamat ki kell húzni,a mellette lèvőt pedig tömni. A kèrdèsem az lenne,hogy be lehet tömni a fogam elsőnek majd egy másik alkalommal kihúzni a másikat? Vagy ha a jó fogamba belekerül a tömès,akkor a húzás soràn a gyökèrrel együtt a mellette lèvő már betömött fogamból a tömès kiesik?

Köszönöm szèpen a segítsèget

ráharapásra gyakori tompa fájdalom

Jó napot kívánok.
szeretném megkérdezni bal kettes felső fogamat áttömték és azóta ráharapásra fáj folyamatos diszkomfort érzet van régen gyökérkezelt fog tömés nem magas állitólag csiszoltak belőle rtg gyulladás nem látszik 3hónapja tömték.Köszönöm válaszukat

Nem látható gyulladás, mégis fáj és érzékeny a fog

Kedves Doktornő/ Doktor úr!

Nagyjából egy hónapja a bal oldali 5-ös fogam hidegre, melegre nagyon érzékeny lett és nap közben, illetve éjszaka is meg szokott fájdulni nem túl erősen, de zavaróan. Hidegre nyilaló, melegre pedig percekig eltartó, erős fájdalmat érzek.
A furcsa, hogy ez azóta van így, hogy a mögötte lévő, 6-os fogamat betömték, így először azt hittem, ezzel van a probléma, de kopogtatásra érzem, hogy az 5-ösből ered a fájdalom. Ebben is van tömés, nagyjából másfél éves, de eddig nem volt vele gond.

Voltam fogorvosnál, ahol készítettek röntgenfelvételt (ezt a drive-linken csatolva küldöm), de nem találtak gyulladást, így egy kissé tanácstalanul álltak a problémához. Antibiotikumot kaptam azzal a megkötéssel, hogy ha elmúlik tőle a fájdalom és az érzékenység, akkor gyökérkezelni kell. Ez három nappal ezelőtt volt, még nem érzek változást.

Amiatt írok, hogy esetleg egy más véleményt is megismerjek, valamint hogy megkérdezzem, Ön szerint is a gyökérkezelés lenne-e az egyetlen megoldás.

Előre is köszönöm a válaszát!

https://drive.google.com/file/d/1YXxDZDbi3FOoN7ST5ASlQwWn5yhmcPwP/view?usp=sharing

Fájdalom tömés után

Jó napot kívánok!

Volt egy hidegre és édesre érzékeny fogam (felső 5-ös bal oldalon), amin egy aprócska, tűhegynyi lyuk volt, ami 1.5 hónapja lett betömve saját kérésemre (nagyobb lyukak is vannak a fogamon, viszont egyik sem érzékeny!).

Ez a fogam továbbra is érzékeny (bár már nem annyira), DE! egész nap zsibbadó, lüktető enyhe fájdalmat érzek. 1 hete igazítottuk meg a magas tömést, mert állkapocsfájdalmam is volt, ami ennek köszönhetően elmúlt.
Viszont nagyon zavar ez az állandó, egész napos kellemetlen érzés. Aludni tudok tőle, de nagyon zavaró.

Van remény, hogy esetleg elmúlik ez a fájdalom? Az orvos nem látott másik lyukat a fogamon/fogaim között.

Fogtömés érzékenysége

Kedves Doktornő,Úr!

3 hónappal ezelőtt a 25-ös fogamat gyökérkezelték,a 24-be sima fogtömést készítettek. Nem volt fájdalmam, érzékenységem.
Januártól azonban a következő tüneteim vannak: hideg italnál érzékenység, este lefekvéskor spontán érzékenység,enyhe fájdalom.
2 hete visszamentem egy fogorvoshoz(az enyém szabin volt),nem látott problémát,szenszitiv fogkrémet javasolt.Mivel nem enyhültek a tüneteim pár napja visszamentem a kezeléseket készítő orvoshoz is.Megkocogtatta,hideg sprayt használt illetve panoráma röngtgent készített.Rendben találta ő is a fogakat.A gyökérkezelt fog szerinte nagyon szép a felvételen is, a 24-es fogra pedig azt mondta,hogy mivel nagyobb kiterjedésű tömés lehet kicsit irritálja belül a fogideget(nem tudom jól írom e,de ez volt a lényege),de nem látott a felvételen semmilyen problémát,azt mondta, hogy nincs gond..Speciális fogkrémet valamint fog bedörzsölőt javasolt,ami enyhíteni fogja az érzékenységet.A tüneteim továbbra is megvannak, igaz csak 2 napja használom ezeket a speciális fogápolókat.
Meddig érdemes várni?Pár héten belül ennek rendeződni kellene?Menjek el egy 3.fogorvoshoz véleményért?

Köszönöm a választ!

Bácsatyai Tamás

Inlay vagy kompozit

Tisztelt Doktor Úr!

Jelenleg munka miatt kint vagyok Németországban. Az egyik tömésem sajnos laza lett (bal felső 6-7 között) és elkezdett fájni. El kellett jönnöm itt orvoshoz Mondta, hogy a tömés laza és már nem tart. Kifúrta, tett bele ideiglenes cement tömést, ami elvileg néhány hétig jó. El kell döntenem, hogy 100 euróért kérek kompozit tömést vagy 500 euróért kerámia inlayt. Azt mondta, hogy a lyuk elég nagy és mély, ezért javasolja inkább az inlayt.

Nagyjából másfél hónap múlva tudok hazamenni, ahol az inlay is fele annyibe kerülne, mint itt kint.

Több kérdésem is van:

1. Meddig jó egy ilyen ideiglenes cement tömés? Ha esetleg az inlay mellett döntök, jobb és olcsóbb lenne otthon megcsináltatni, viszont nem tudom, hogy kibír-e másfél hónapot.

2. Jó lehet-e a kompozit tömés egy nagyobb lyukba (nyilván nem örökre) vagy mindenképp az inlayt kellene csinálni? Veszélyesebb a fogra a kompozit használata?

3. Gond-e, ha más fogorvoshoz megyek a végleges tömést vagy inlayt csináltatni vagy mindenképp annak érdemes csinálni, aki az ideiglenest is csinálta? Számít ez?

Köszönettel,

T.

Fogfehérítés

Jó estét kívánok!
A kérdésem az lenne, hogy a 19 éves fiam lézeres fogfehérítést szeretne.Alapból sajnos elég sárgás színűek a fogai.Jó -e a lézeres fehérítés vagy inkább a másik rendelői fehérítést válassza?Igazán mi a különbség a kettő között?
Köszönöm,ha válaszolnak!
G. Anett

Fog húzás és tömés

Jó napot kívánok
Az lenne a kérdésem hogy bölcsesség fog húzás után rögtön lehet e mellette lévő fogat tömni ?

Tömés utáni érzékenység

Kedves Uniklinik!

20 nappal ezelőtt tömték a 12-es fogam, egy kis lyuk volt, érzéstelenítőt se használtak, ugyanakkor valami szeparációs feszítőket igen.
Nem volt semmi gond, míg ma érzékeny nem lett, harapásra, kopogtatásra. Van amikor semmi, van amikor újrakezdi,

20 nappal a tömés után is kijöhet ilyesmi, vagy tuti valami hiba csúszott be?
Apró fekete pötty van a fogamon, a tömésnek lehet ilyen színe?
https://scontent.fbud11-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/396529978_1248914255787218_5221039265499649718_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=K4mlzJ-wECAAX-tiUub&_nc_ht=scontent.fbud11-1.fna&oh=00_AfAHNAXg86tZs768Ck8mBXtFKlUpBLzIDpc7_GKI1YZWYQ&oe=65469F80

Köszönöm előre is a választ!

Fog tömés

Üdv Olivérnek hívnak 21 éves vagyok. Hátul van egy fogam amin van egy lyuk bal hátul alul kértem időpontot más fogorvosnál és december 20-ra akart volna időpontot adni én mondtam neki, hogy sűrős az ügy erre adta október 17-ére. Az lenne a kérdésem, hogy ennyi idő alatt nem romolhat úgy az állapot hogy azt ki kell húzni igaz?

Válaszát előre is köszönöm! 🙂

Fog konturálás, sztrippelés

Kedves Doktor Úr/ Doktornő!

21 éves lány vagyok, rengeteg időt és pénzt öltem már a fogszabályzókra, ám viszonylag kicsi szájüregemnek köszönhetően mégis visszarendeződtek, összetorlódtak az alsó fogsorom elülső fogai. Nem mondanám, hogy vészes a helyzet, viszont optikailag zavaró, hogy az egyik kicsit hátrébb tolódott, és jobban kiáll, mint a többi, emiatt beszéd közben látszik ahogyan kimagaslik pár mm-rel. Emellett még mindig recések a fogaim, ezért úgy döntöttem, hogy egy kis esztétikai korrekcióval feljavíttatnám az összképet. Fogszabályzót semmiképp sem szeretnék újra.
Azt szeretném kérdezni, hogy hol csiszolással, hol valamiféle kipótlással egy szintbe helyezhetőek lennének-e a fogaim az alsó fogsorban anélkül, hogy fogszabályzót kéne hordanom?
Tudom, kép nélkül nehéz elképzelni az esetemet, de érdekelne hogy Önöknél erre egyáltalán lenne e lehetőség.
Szívesen küldök illusztrációt is emailben vagy ahogy Önöknek megfelel, vagy inkább személyes konzultációt javasolna?

Előre is köszönöm a választ.😊