A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Foghúzás után

Üdvözlöm,olyan kérdéssel fordulok önökhöz,hogy kihúzattam a rossz fogaimat,a helyei szépen gyógyúlnak már,de több helyen érzem és látom,hogy apró csont szilákot tól ki az ínyem több helyen,de nem fáj,csak ha piszkálom,ez természetes jelenség,talán kitolja az íny majd teljesen?

Ideiglenes tömés

Kedves Fogorvosok!

Kérdezni szeretnék, ugyanis kicsit tanácstalan vagyok. Körzeti fogorvoshoz mentem, költözés után, tehát teljesen új volt. Gyökérkezelte a fogamat, 3 hét múlva kell vissza mennem a végleges töméshez. Korábbi fogorvosom, amikor csinálta a Gyökér kezelést, akkor a fogamba ideiglenes tömést tett. Ez az orvos azonban csak egy vattát dugott bele, és Dalacint írt fel. A vatta már pár nap alatt kezd kijövögetni, és fáj is a fogam néha alatta. Én attól tartok,hogy esetleg a vatta magába szív étel vagy ital részeket, és ha berohad, akkor nem fog tudni begyógyulni. Ez előfordulhat? Vagy ez teljesen normális,hogy a kitisztított fogban 3 hétig csak egy darab vatta van beledugva?

Gyökérkezelt fog fájdalom és dudor

Kedves Doktorúr/Doktornő!

Az egyik – nyáron gyökérkezelt – rágófogam felett kijött egyik napról a másikra egy borsónyi dudor. Korábban fájt a gyökérkezelést követően a fogam, de azt mondta az orvos, hogy ez természetes, mivel nagyon meg lett bolygatva és egy bonyolult fogról van szó, mivel kesze-kusza a gyökere, így azt is mondta, hogy nem tudta 100 %-osan gyökérkezelni. Előtte tömve is volt a fog, nem sokkal később kellett gyökérkezelni, mert nagyon elkezdett fájni.
Pillanatnyilag a fog nem fáj, se a dudor, de aggaszt a dolog. Ugyanakkor időnként belobban és akkor elkezd fájni, rágásra szokott érzékeny lenni, néha hőre.
Ilyenkor mi a teendő? Illetve egy gócnak vannak kihatásai a szervezetünkre? Mostanában izületi fájdalmaim vannak, ami eddig nem volt jellemző és a koromból adódódóan nem is kellene, hogy jelentkezzenek ilyen panaszok. Lehet oka okozati összefüggés?

Köszönöm a választ!

Góc?

Tisztelt Fogorvos!

Az utóbbi hónapokban 7 darab betört radix lett eltávolítva a számból, mind a 7 bevolt gyulladva, gócos gyökér volt.
Azt szeretném kérdezni, hogy a friss röntgenen mit lát, már nincsen gócos rész a számban? Sajnos tegnap elfelejtettem erre rákérdezni, és a következő alkalom 2 hónap mulva lesz.
Feltöltöttem egy képmegosztó oldalra a panoráma röntgenről a képet:

View post on imgur.com

Köszönettel!
Jüzsef

Ciszta és gyökérkezelés

Kedves Doktornő/Doktorúr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy gyulladásban lévő fog okozhat intenzív hajhullás, ekcémát vagy ízületi problémákat?

Van egy ciszta az egyik fogamnál, ami évek óta nőtt, tulajdonképpen nem volt különösebb panaszom miatta, de egy röntgen során kiderült a jelenléte.

A cisztát milyen eljárással távolítják el a szájból, hogyan zajlik a procedúra?

A másik kérdésem pedig arra irányulna, hogy egy korábbi kezelt fogam napok óta sajog. Nem folyamatosan fáj, de bizonyos ingerek kiváltják és olyankor belenyilall.
Ilyenkor a gyökérkezelés az egyetlen lehetőség a fog megtartására?
Illetve gyulladásban lévő rágófog okozhat fülfájást és szédülést? Lehet összefüggés a kettő között? Valamint tapasztalható furcsa szájíz miatta?

Köszönöm előre is a válaszukat!

Góc

Kedves Doktor nő/Doktor úr

Előfordulhat e hogy egy gócos, gennyes fog kihúzása után a góc megmaradjon és továbbra is hajhullást okozzon ha a sebet nem tisztítják ki húzás után, a helye már begyógyúlt, röntgenen sem látszik gyulladás, antibiotikum szedése alatt a hajhullás megszűnik.
4 hónapja húzták.A hajhullás a húzás előtt egy héttel kezdődött amikor már gennyes volt.

Ideget ért fogtömés

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

A jobb alsó 6-os fogamat májusban tömték be. Semmi problémám nem volt vele, azonban egy hete tályog képződött az ínyemen, ami fájdalommal és arcduzzanattal járt. A tályog aztán magától kifakadt, a duzzanat pedig szinte teljesen megszűnt (szemmel már nem látható, de tapintáskor még érzek rajta némi enyhe duzzanatot), fájdalmat is csak ritkán tapasztalok, és fájdalomcsillapító hatására el szokott múlni. Elmentem vele fogorvoshoz, a fogamról röntgenfelvételt készítettek, és ez alapján doktor úr megállapította, hogy a gyulladást az okozta, hogy a tömés túl mélyen van, és nyomja a fogideget, ezért foghúzást javasolt. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van-e esély arra, hogy a fogat gyökérkezeléssel megmentsék, vagy valóban a foghúzás az egyetlen opció?

Válaszát előre is köszönöm!

Gyökérkezelt fog

Az alsó B6-os fogamat évekkel ezelőtt gyökérkezelték. A felső része többször letört, javították, panaszom nem volt. Néhány napja tövig letört a fog. Megröntgenezték és azt mondták, hogy a gyökérkezelésnél az egyik ágon a csontba ment a tömés, mely miatt gyulladás lépett fel. Így a fog nem menthető meg, ki kell húzni. Így korona nem csak implantátum készíthető. Biztos nem menthető?

Üdvözlettel : Marcsi

Mi okozza

Jó napot 🙂
Par hete észrevettem hátamon piros Bárányhimlőszerű kiütéseket,nagyon megilyedtem , egyébként baranyhimlőm már volt szóval gyorsan kizártak ennek a lehetőségét, aztán ehet társult erős ízületifajdalom is,haziorvosom elküldött fogorvoshoz , aki talált egy rossz fogat , fájdalom mentes volt,de ahogy kihúzta gennyes volt nagyon a vége..
Kérdésem az lenne hogy okozhatta e az a fog az említett tüneteket ?

Barta Ernő

Foghúzás utáni csontosodás

Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

Idén januárban húzták ki a jobb felső bölcsességfogam, mely már régóta panaszos volt. A húzás helye azóta is érzékeny, az íny soha nem fedi tökéletesen a problémás részt. Fél évvel a húzás után végzett röntgenen az látszik, hogy nem csontosodott be megfelelően (esetleg a csont szívódik felfelé) az érintett terület, annak ellenére, hogy a húzás után nem volt probléma a keletkezett vérröggel. Az arcüregem is enyhén gyulladt a kérdéses terület felett. Ezeken felül gyakorta bizsereg is az arcom a húzásnak megfelelő oldalon (fül, arcüreg környékén). A fogorvos azt mondja, hogy idő kell neki, én azonban úgy gondolom, hogy a problémás terület inkább egy góc (ami talán a kérdéses terület és az előtte lévő fog között tasakból fertőződhetett be), amit orvosolni kellene.
Önök szerint mi lehet az oka a nem megfelelő csontosodásnak, és milyen teendőim lennének?

Válaszukért előre is köszönettel.

A. Bere

Fogíny dudor

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr !
Csináltatni fogom a fogam ,jelenleg olyan problémám van hogy a metsző fogam melletti fogon a fog feletti innyen van egy pukli ,ami nyomásra kémény érzékeny!Igazából ez már régóta ott van szerintem, sose foglalkoztam vele mivel nem okozott problémát, most viszont elkezdet fájdogálni ,készült pamoráma röntgen ,ott semmi nem látszik a fog is èpp !Kèt hónapja lett kihúzva a 2 vel visszább fogam ami begyulladt ,kikaparni kellett,nehezen gyógyult.
Kérdésem hogy ez lehet egy csontkinővés ami már régi dolog és most a foghiány ès a nem normál rágás miatt megfàjdult?Készülni fog rá korona ès félek nehogy utána legyen vele valami !Fogorvos aki nèzte a röntgent semmi eltèrést nem látott rajta ,kimutata volna a panoráma 2 D röntgen ha valami van ott ?
Köszönöm szèpen !

D. Diána

Fogíny

Tisztelt Orvosok!
Május végén június elején a jobb felső 6os fogamnál ami egy kb 12 éve gyökérkezelt fog gyulladás alakult ki. A fogorvos javaslatára dalacin majd amokil szedtem 2hétig. A fogínyen a duzzanat kifakadt genny formájában távozott a fájdalom elmúlt. Az ínyemen a kifakadt seb viszont azóta is megmaradt és mostanában volt, hogy újra egy kis gennyes kupac alakult ki amit fülpálcikával kibírtam tísztítani. Rendszeresen mosok azóta is reggel este paradontax fogkrémmel fogat,lysterin vagy odol med szájvízet használva mellé. Illetve szegfűszeg olajos vizes öblögetést szoktam még végezni. A kérdésem az volna, miért gyógyul ilyen lassan az ínyem? Mit hasznalhatnék még a szájápolásnál? Illetve az újra előforduló genny miatt esetleg újabb kezelés szükséges? Köszönöm előre is!