A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

A. Bere

Fogíny dudor

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr !
Csináltatni fogom a fogam ,jelenleg olyan problémám van hogy a metsző fogam melletti fogon a fog feletti innyen van egy pukli ,ami nyomásra kémény érzékeny!Igazából ez már régóta ott van szerintem, sose foglalkoztam vele mivel nem okozott problémát, most viszont elkezdet fájdogálni ,készült pamoráma röntgen ,ott semmi nem látszik a fog is èpp !Kèt hónapja lett kihúzva a 2 vel visszább fogam ami begyulladt ,kikaparni kellett,nehezen gyógyult.
Kérdésem hogy ez lehet egy csontkinővés ami már régi dolog és most a foghiány ès a nem normál rágás miatt megfàjdult?Készülni fog rá korona ès félek nehogy utána legyen vele valami !Fogorvos aki nèzte a röntgent semmi eltèrést nem látott rajta ,kimutata volna a panoráma 2 D röntgen ha valami van ott ?
Köszönöm szèpen !

D. Diána

Fogíny

Tisztelt Orvosok!
Május végén június elején a jobb felső 6os fogamnál ami egy kb 12 éve gyökérkezelt fog gyulladás alakult ki. A fogorvos javaslatára dalacin majd amokil szedtem 2hétig. A fogínyen a duzzanat kifakadt genny formájában távozott a fájdalom elmúlt. Az ínyemen a kifakadt seb viszont azóta is megmaradt és mostanában volt, hogy újra egy kis gennyes kupac alakult ki amit fülpálcikával kibírtam tísztítani. Rendszeresen mosok azóta is reggel este paradontax fogkrémmel fogat,lysterin vagy odol med szájvízet használva mellé. Illetve szegfűszeg olajos vizes öblögetést szoktam még végezni. A kérdésem az volna, miért gyógyul ilyen lassan az ínyem? Mit hasznalhatnék még a szájápolásnál? Illetve az újra előforduló genny miatt esetleg újabb kezelés szükséges? Köszönöm előre is!

H. Erzsébet

Fájdogáló fog

Kedves Orvosok!
Jobb szemem beteg így azt hittem a neha nyilaló fájasok onnan erednek. Szemész orvos fogorvoshoz irányított röntgennél derült ki a jobb felső utolsó előtti fogamnál a korona alatt van valami gyulladás.Korona le, gyökérkezelés elkezdve gyógyszerrel lezárva a fog, Dalacint is kaptam, 3 nap után nem fájt semmi de kiütéses lettem így abba kellett hagyni. Aktil duót kaptam de visszatért a szurkálás. 3 hét múlva gyökértömés megtörtént, de azóta eltelt ismét 2 hét és nem múlik ez a szurkáló érzés,nem durván fáj, csak tompán időnként, de nem tűnik el (fogorvos azt mondta legyek kicsit türelmes).Éjszaka nem érzem ,csak nappal. Lehet mégis a szememből ered a fájdalom, az sugárzik a fogsor fele? Merre induljak hogy kiderüljön hol a baj ? Köszönöm a választ!

.

gyökérkezelt fog érzékeny

Tisztelt Fogorvos!

Jobb felső rágófogakat gyökérkezelték, majd később cirkónium koronát kaptam felső fogsor teljes egészében. A gyökérkezelt fog a korona alatt kb. 3 hét elteltével elkezdett érzékennyé válni, lüktet, feszül. Legfőképpen étkezés közben, de van hogy ez sem kell hozzá. A panasz egyenlőre nem mindennapos, de kellemetlen. Mi okozhatja a problémát?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Edina

M. Csilla

Levelükre válaszolva,félévente kerül sor fogkő eltávolításra.A csontritkulás miatt szedett kalcium miatt nagyon hamar hófehér fogkő keletkezik

A fogak alatt ciszták keletkeztek,amit foghúzással oldottak meg,ez volt a gyakorlat a 80-as években.A későbbiekben mikor rezekció történt .a ciszta melletti fogak csontozatát is “kiszedték”csontot ültettek be .Az implantátumból nyert csontforgács került beültetésre.Ciszták voltak a koronás fogak alatt.Antibiotikumokra nem reagál a szervezetem.Többszöri tüdőgyulladás miatt a tüdőcsúcsom elpusztult,hiába szedtem az antibiotikumot.Ciszták nálam test szerte előfordulnak.11 éves koromban már az egyik petefészkemet ciszta miatt kivették,a másikon is rendszeresen van.A rezekció után 5 hétig szedtem antibiotikumot,de nem reagált rá a szervezetem,pedig már az arcom is bedagadt tőle,de mégis szedtem,mert gyerek korom óta tudom,hogy rezisztens vagyok az antibiotikumokra.

.

Ínygyulladás

Kedves Uniklinik!

Fent van egy 3 tagú hídam aminek az egyik tagja lengő korona a 4-es fogam lett így pótolva. Kb. 2 hónapja a lengő korona mellett lett egy pukli amit, ha megnyomtam genny jött a korona alól. A pukli elmúlt, viszont a váladékozás megmaradt így felkerestem az orvosomat aki nem talál semmit és a röntgen se mutatott ki semmit. Viszont még most is van, hogy fehéres, nyákos váladék jön, ha megnyomom az ínyemet. Mi okozhatja ezt? Ha jól gondolom a röntgennek ki kellett volna mutatnia, ha lenne ott valami elváltozás.

Köszönöm előre is a választ!

.

Fog gyökérkezelése

Tisztelt Uniklinik!

Van egy rágófogam, amely január 7.- e óta gyökérkezelés alatt áll.
Nem akar szűnni a fog érzékenysége. Mindenféle gyógyszeres töméssel próbálja az orvosom menteni a fogamat.
Kérdésem az lenne, hogy előfordulhat, hogy ilyen régóta kezelés alatt álló fogat , amely folyamatosan hol jobban, hol kevésbé fáj, meg lehet még menteni?
Már a fog eltávolítás határán vagyok…
Válaszát előre is köszönöm!
Anikó

M. Miletta

érdeklődés

Üdvözlöm!
Nemrég kérdeztem rá egy olyan jellegű problémára,hogy a korona környékén feszülést érzek.Csináltak röntgent nem talaltak semmit.Most nemrég vmi tasakkezelésen voltam,de a feszülő érzés nem enyhült.Már nem merek visszamenni a fogorvosomhoz.Mitévő legyek,esetleg vetessem le a koronát a fogamról?Vagy segítene vajon a gyökérkezelés?Nagyon el vagyok keseredve,mert azt sem tudom nem ettől hullhat e a hajam.Köszönöm válaszát

S. Andi

panoráma röntgen

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Sebészeti kezelésen voltam az államon lévő idült sipoly miatt. A doktor úr fogászati panoráma röntgent javasolt. Szeretném megkérdezni ilyen esetben is van-e lehetőség Önöknél megcsináltatni és mennyibe kerül?
Köszönettel

P. Andrea

C. Jozsef

Hátsó bölcsesség fog eltavolitasi műtét utan

Jó napot keresem az hogy április 28 án fogmütètem volt és csak felektort írták fel,az arcom be van gyuladva és most május 4 voltam a körzeti fogaszaomnal és írt fel antibiotikumot dalacint, és még a várat Ben van már felére csökkent a duzanat, és még a számat nem tudom 100 százalékos an kinyitni . Ön szerint el távolodik a duzanat meg 2 nap múlva kell vissza menni a korzetihez a varatot kiszedni de nem tűnik ell megint sebészet, köszönöm válaszát.

n. h

lehet?

Tisztelt Doktor!

Olyan kérdésem lenne, hogy gyakran fáj bal oldalon a halántékom.
a bal felső hetes fogam tömött, bár sem a fogam sem a környéke nem fáj.
lehetséges, hogy gócos a fog és csak a halántékra sugározzon ki?

M. Melinda

foggyulladás crp

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni,hogy a vérvételből megállapítható e a foggyulladás.Jelzi e a crp szint vagy sem?Ugyanis a röntgen felvétel negatív,de a fog amin korona van érzékeny.köszönöm.