A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Gôc

Kedves Dr Úr!
Fogászati kezelés alatt àllok…
Volt több gócos fogam…
Diffúz hajhullàs miatt kezdtem a góc kutatàst… röviden leírnàm..
Marcius 6.-àn tàvolítottàk el az egyik ràgófogam ami oldolt ìnynèl genny ürürt màr 1 ève…
Marcius 26.àn bal fenti bölcsessèg fogam ami letört..
Àprilis 6.án ràgó fogam ami szintén rossz àllapotban volt..
Legutobb màjus 6.àn volt egy betört gyökèr lennt plusz fogkő leszedés…
Az orvosomtòl hiàba kèrdezem mert momdjuk igaza van ezeket mind rendbe kellett tenni… de mègis èrdekelne hogy azèrt màrcius 6.àn kezdődött a kezelés…mèg mindig hullik… ha a szervezet a gòc miatt ìgy reagàl… akkor hosszabb ideig is eltarthat a javulàs? Mert tudom hogy mindem hónapba volt beavatkozàs de azèrt màr eltelt 3 hónap…
Ez volt az utolsò mentsvàram mert màr tènyleg mindent vègigjàrtam gòc kutatàs soran
Nagyom köszönöm…

Kikezelt tályog után

A szájban alul hátul (nyomásra megnyílt és kikezelt) tályog után maradt szétnyílt íny / arcszövet be fog gyógyulni? Ha igen, mennyi idő? Mit lehet tenni vele, ami elősegíti a gyógyulást?

Fogászati röntgen

Tisztelt Doktor Úr

3 hete húzták ki az egyik ràgò fogamat. Diffúz hajhullás miatt mentem orvoshoz ez már sajnos nagyon rossz volt.
Önszántambòl elmentem egy teljes panoráma röntgenre ma.
Gondoltam úgy megyek vissza az orvosomhoz hogy lássa hol lehet még baj.
Feltöltöttem ez a képet egy fogászati csoportba…ahol azt a választ kaptam igen van még gócos fog plussz menjek el fül orr gégészhez is.
Nagyon nagyon megilyedtem.
Az orvosomhoz még nem a közeljövőben fogok menni…
Kèrem segítsen tudom nem lehet tàvgyògyìtàssal gyògyítani de mi làtható egy fogàszati röntgenen ami a màsik szakterületet is èrinti.
Nagyon vàrom vàlaszàt.
Köszönõm

Hajhullás

Tisztelt Doktor Úr!

Èrdeklődni szeretnék van egy rossz fogam ami oldalán az ínynél nèha genny ürül.
A hajam diffúzan szètszortan hullik nagyon.
Esetlegesen a fog miatt hullhat?
Sajnos nagyon fèlek a kezelésektől.
Ha kezelik a fogam a hajhullàs abbamarad ès visszanő az elvesztett mennyisèg?
Ha igen mennyi idő mìg a szervezetből kiürül a góc?
Köszönöm.

Inyig letört fog

Tisztelt Doktor Úr.
Sajnos van egy pár rosszfogam.
Jobb oldali alsó rágófogam inyig letört valamint a bal felső bölcsesség fogam.
Tudom sajnos elhanyagoltam mert nagyon fèlek. Ezeket a fogakat hogy ìgy levannak törve kilehet húzni?
Ha az alsó fogat hùzzàk ès èrzèstelítik tényleg az egèsz nyelv ès azaz oldal elzsibbat? Ettől tartok a legjobban.

Foghúzás után

Üdvözlöm,olyan kérdéssel fordulok önökhöz,hogy kihúzattam a rossz fogaimat,a helyei szépen gyógyúlnak már,de több helyen érzem és látom,hogy apró csont szilákot tól ki az ínyem több helyen,de nem fáj,csak ha piszkálom,ez természetes jelenség,talán kitolja az íny majd teljesen?

Ideiglenes tömés

Kedves Fogorvosok!

Kérdezni szeretnék, ugyanis kicsit tanácstalan vagyok. Körzeti fogorvoshoz mentem, költözés után, tehát teljesen új volt. Gyökérkezelte a fogamat, 3 hét múlva kell vissza mennem a végleges töméshez. Korábbi fogorvosom, amikor csinálta a Gyökér kezelést, akkor a fogamba ideiglenes tömést tett. Ez az orvos azonban csak egy vattát dugott bele, és Dalacint írt fel. A vatta már pár nap alatt kezd kijövögetni, és fáj is a fogam néha alatta. Én attól tartok,hogy esetleg a vatta magába szív étel vagy ital részeket, és ha berohad, akkor nem fog tudni begyógyulni. Ez előfordulhat? Vagy ez teljesen normális,hogy a kitisztított fogban 3 hétig csak egy darab vatta van beledugva?

Gyökérkezelt fog fájdalom és dudor

Kedves Doktorúr/Doktornő!

Az egyik – nyáron gyökérkezelt – rágófogam felett kijött egyik napról a másikra egy borsónyi dudor. Korábban fájt a gyökérkezelést követően a fogam, de azt mondta az orvos, hogy ez természetes, mivel nagyon meg lett bolygatva és egy bonyolult fogról van szó, mivel kesze-kusza a gyökere, így azt is mondta, hogy nem tudta 100 %-osan gyökérkezelni. Előtte tömve is volt a fog, nem sokkal később kellett gyökérkezelni, mert nagyon elkezdett fájni.
Pillanatnyilag a fog nem fáj, se a dudor, de aggaszt a dolog. Ugyanakkor időnként belobban és akkor elkezd fájni, rágásra szokott érzékeny lenni, néha hőre.
Ilyenkor mi a teendő? Illetve egy gócnak vannak kihatásai a szervezetünkre? Mostanában izületi fájdalmaim vannak, ami eddig nem volt jellemző és a koromból adódódóan nem is kellene, hogy jelentkezzenek ilyen panaszok. Lehet oka okozati összefüggés?

Köszönöm a választ!

Góc?

Tisztelt Fogorvos!

Az utóbbi hónapokban 7 darab betört radix lett eltávolítva a számból, mind a 7 bevolt gyulladva, gócos gyökér volt.
Azt szeretném kérdezni, hogy a friss röntgenen mit lát, már nincsen gócos rész a számban? Sajnos tegnap elfelejtettem erre rákérdezni, és a következő alkalom 2 hónap mulva lesz.
Feltöltöttem egy képmegosztó oldalra a panoráma röntgenről a képet:

View post on imgur.com

Köszönettel!
Jüzsef

Ciszta és gyökérkezelés

Kedves Doktornő/Doktorúr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy gyulladásban lévő fog okozhat intenzív hajhullás, ekcémát vagy ízületi problémákat?

Van egy ciszta az egyik fogamnál, ami évek óta nőtt, tulajdonképpen nem volt különösebb panaszom miatta, de egy röntgen során kiderült a jelenléte.

A cisztát milyen eljárással távolítják el a szájból, hogyan zajlik a procedúra?

A másik kérdésem pedig arra irányulna, hogy egy korábbi kezelt fogam napok óta sajog. Nem folyamatosan fáj, de bizonyos ingerek kiváltják és olyankor belenyilall.
Ilyenkor a gyökérkezelés az egyetlen lehetőség a fog megtartására?
Illetve gyulladásban lévő rágófog okozhat fülfájást és szédülést? Lehet összefüggés a kettő között? Valamint tapasztalható furcsa szájíz miatta?

Köszönöm előre is a válaszukat!

Góc

Kedves Doktor nő/Doktor úr

Előfordulhat e hogy egy gócos, gennyes fog kihúzása után a góc megmaradjon és továbbra is hajhullást okozzon ha a sebet nem tisztítják ki húzás után, a helye már begyógyúlt, röntgenen sem látszik gyulladás, antibiotikum szedése alatt a hajhullás megszűnik.
4 hónapja húzták.A hajhullás a húzás előtt egy héttel kezdődött amikor már gennyes volt.

Ideget ért fogtömés

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

A jobb alsó 6-os fogamat májusban tömték be. Semmi problémám nem volt vele, azonban egy hete tályog képződött az ínyemen, ami fájdalommal és arcduzzanattal járt. A tályog aztán magától kifakadt, a duzzanat pedig szinte teljesen megszűnt (szemmel már nem látható, de tapintáskor még érzek rajta némi enyhe duzzanatot), fájdalmat is csak ritkán tapasztalok, és fájdalomcsillapító hatására el szokott múlni. Elmentem vele fogorvoshoz, a fogamról röntgenfelvételt készítettek, és ez alapján doktor úr megállapította, hogy a gyulladást az okozta, hogy a tömés túl mélyen van, és nyomja a fogideget, ezért foghúzást javasolt. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van-e esély arra, hogy a fogat gyökérkezeléssel megmentsék, vagy valóban a foghúzás az egyetlen opció?

Válaszát előre is köszönöm!