A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Fogágybetegség

Rendszeresen jártam fogorvoshoz, de mivel évekig nem csináltak panoráma röntgent, így csak nagyon későn derült ki, hogy fogágybetegségem van.
Tavaly augusztusban volt egy teljes szájra kiterjedő zárt küretem. Utána hat héttel kezdődtek a problémák.
Először érzékennyé vált az ínyem bizonyos helyeken. Így piszkaltam a nyelvemmel. Később bizsergés és két helyen kezdett visszahúzódni az ínyem. A felső középső metsző fog között már annyira fájt, hogy szondázás közben a fogorvost megharaptam.
Aztán nagyon erős nyáltermelés is beindult az fájdalmas területeken. Nagyon zavaró beszéd közben.
December közepén leszedték a fogkövem, de semmi változás.
A helyzet egyre rosszabb: nehezen alszom, az evés egy kínszenvedés és sokszor a beszéd is fájdalmat okoz.
Két hónap alatt öt fogorvost láttam, ebből kettő paradontológus. Mindegyik azt mondja, hogy jól mosom a fogam és a küretet jól csinálták meg anno. Ennek ellenére én nagyon kínlódom. Nem tudom, merre lehetne elindulni.
A választ előre is köszönöm!

Gyökérkezelések után

Tisztelt Klinika!

Tavaly májusban fokozatosan erősödő fájdalom jelentkezett a bal felső 6-os tömött fogamnál. Ezt a fogat akkor egy ügyeletes fogorvos gyökérkezelni kezdte, mert a saját fogorvosom szabadságon volt, amit ő visszatérése után folytatott és befejezett. Porcelán korona került rá, hogy “törésbiztos” legyen. Viszont 4 hónappal később ùjra pár napon belül komolyabb fájdalom jelentkezett, amivel visszamentem és jeleztem, hogy kocogtatásra érzékenynek tűnik a fogam (rágásra nem volt érzékeny). Ekkor antibiotikum kezelést kaptam a gyulladásra, ami hatott és utána újra gyökérkezelte azt a fogat. Közben kiderült, hogy az első alkalommal 3 gyökér lett kezelve és volt egy gyulladt szűk 4. gyökércsatorna is, amit szerencsére megtalált és kezelt novemberben. A korona visszakerült, viszont a végleges felragasztás előtt erős kellemetlen szagot éreztem a kezelt fognál és azóta reggelente is kellemetlenebb lett a leheletem az esti fogmosás-fogselyem-szájvíz ápolás ellenére. Kicsit csiszolt/igazított a korona rágófelszínén, hogy talán segít az újrapozícionálás az érzékenységen, ami megmaradt sajnos. Rágás közben nem fáj, de csak ha az ujjammal kicsit rányomok elég érzekeny ez a fog. A kis CT-n leellenőrizte, hogy a gyökértömés szépen végigér.
Nem tudom akkor, miért érzékeny továbbra is nyomásra, ha rágásra nem és miért lett feltűnően rosszabb a lehelet? Lehet a koronával van a gond? Érdemes lenne, ha talán egy másik fogorvos megnézné ill. kellene egy mikroszkópos gyökérkezelés? Nagyon meg szeretném menteni a fogat!

Köszönöm előre is a választ!

Meggyógyítja önmagát a lyukas fog egy új kezeléssel

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Egy 2017-es cikk szerint ” Kutatók egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően – ha tökéletesítik és széles körben elterjed – kevesebb tömésre lehet szükség a jövőben.
A terápia a fogak természetes regenerálódási képességén alapul, lényege, hogy a fogaink képesek apróbb sérüléseket, például kis lyukakat a saját maguk erejéből befoltozni.
Eddig úgy tudták, nagy lyukaknál nem működik ez a gyógyítási képesség, ám a kutatók felfedezték, hogy a hatást fokozhatja egy, az Alzheimer-kór kezeléséhez használt gyógyszer.”
https://index.hu/tudomany/2017/01/10/befoltozza_magat_a_fog_egy_uj_kezelessel/
Kérdésem, hogy Önök tudnak-e valamit arról, mi lett ebből a kutatásból, bevált-e, alkalmazzák-e már embereknél ezt a kezelést akár külföldön akár itthon.

Válaszukat köszönöm !

Fogkőeltávolítás és polírozás műfogaknál is lehet?

Üdvözletem!
Összesen már csak 7 saját kissé fogköves fogam van és felül körhíd, alul kerámia hídak.
Szeretnék fogkőeltávolítást és polírozást kérni.

Kérdéseim:
1. A felül teljes körhíddal, illetve alul koronákkal lefedett fogak esetén a körhíd alatt és a koronák melletti ínyszélek alatt is el tudják távolítani a fogkövet?

2. Ha igen, mennyibe kerülne ez a kezelés sópolírozással együtt?

3. Ha nem, akkor a 7 saját fog fogkőeltávolítása és sópolírozása mennyibe kerül?

5. Fogorvos végzi-e ezt a kezelést?

4. Kb. mikor lenne délelőtti időpont erre a kezelésre?

Köszönettel várom válaszukat.
Völgyes Ilona

.

Fognyaki érzékenyésg, érzékeny fogak

Üdvözlöm,

Az utóbbi időben nagyon sokat szenvedek attól, hogy 2-3 fogam nagyon érzékeny(Alsó, középső metszőfog és kisörlő, felső nagyörlő) .
Jártam fogorvosnál, aki azt mondta ez fognyaki érzékenység és nem tud vele mit kezdeni. A 2 örlő fogamon végzett hideg tesztet,és brutálisan fájt. Ezek a fogak ha megnyomom őket az íny tövénél, akkor fáj, tehát ténylegesen fognyaki érzékenyésg lehet a visszahúzódó íny miatt, de a metszőfogamnál ilyet nem tapasztaltam( az lehet sátsugrázó fájdalom is).
A fogorovosom tanácsa: Használjak sensitive fogkrémet.
Már nagyon régóta Zöld Elmex-et és elektromos fogkefét használok Sensitive módban. Illetve a napokban kezdtem ecsetlen az érintett fogakat Corsodyl öblögetővell, de még nem érzek javulást. Jelenleg ott tartok, hogy van koronát csináltatok az érintett fogakra, vagy kihúzás utáni fogpótlást kérek, mert lassan nem tudok enni sem.
Van valami más készítmény ami segíthet, vagy valami eljárás?

Válaszát előre is köszönöm!

.

gyökérkezelt fog érzékeny

Tisztelt Fogorvos!

Jobb felső rágófogakat gyökérkezelték, majd később cirkónium koronát kaptam felső fogsor teljes egészében. A gyökérkezelt fog a korona alatt kb. 3 hét elteltével elkezdett érzékennyé válni, lüktet, feszül. Legfőképpen étkezés közben, de van hogy ez sem kell hozzá. A panasz egyenlőre nem mindennapos, de kellemetlen. Mi okozhatja a problémát?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Edina

M. Csilla

Mitől lehet az,ha egy teljesen egészséges fogra korona kerül,gennytasak keletkezik,az implantátum alatt is.Elvesztem a pótlások miatt a fogaim.

Az alsó fogsorom jóval keskenyebb mint a felső.Ha összezárom a fogam az alsó fogak nem is látszanak.Fogpótláskor,implantátumra porcelán készítésekor arra törekszenek,hogy a fogak teljesen összeérjenek,ennek az az eredménye,hogy a pillér implantátumokról 1 fogat pótol mindössze,állandóan lefeszült a porcelán korona.Már 3 havonta kellett ragasztatnom.A feszülés miatt az implantátum alatt gennytasak keletkezik.Korábban mielőtt nem volt implantátumom,akkor is lefeszült a koronákról a pótlás amik a hidat tartották.A teljesen egészséges pillérfogak alatt is gennytasak keletkezett,ezért vesztettem el a fogam.20 éves a 4 implantátum, 2 éve 1 implantátum alatt a gennytasak miatt műtöttek.Az állandó lefeszülés miatt új koronát tetettem,mely nagyon feszítette a pillért/nem a műtöttet/.Most elvesztettem az implantátumot,mozog.Félek már új implantátumokat tetetni,mert véleményem szerint a fogtechnikusok miatt járok
így .Az én esetemben nem lehet arra kényszeríteni a fogsort,hogy összeérjen,mivel a felső fogsor/csont/ jóval szélesebb ,nagyon keskeny az állcsontom/maxilla/.Nem tudom,hogy érthető-e amit leírtam.
20 éve Dr Vajdovics professzor úr ültette be az implantátumokat Szentesen.

.

Ínygyulladás

Kedves Uniklinik!

Fent van egy 3 tagú hídam aminek az egyik tagja lengő korona a 4-es fogam lett így pótolva. Kb. 2 hónapja a lengő korona mellett lett egy pukli amit, ha megnyomtam genny jött a korona alól. A pukli elmúlt, viszont a váladékozás megmaradt így felkerestem az orvosomat aki nem talál semmit és a röntgen se mutatott ki semmit. Viszont még most is van, hogy fehéres, nyákos váladék jön, ha megnyomom az ínyemet. Mi okozhatja ezt? Ha jól gondolom a röntgennek ki kellett volna mutatnia, ha lenne ott valami elváltozás.

Köszönöm előre is a választ!

K. Zsolt

Fogszabályozó levétel

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Nemrég levették a rögzített fém fogszabályozómat, a ragasztó lecsiszolása után a fogaim nem simák, hanem a ragasztó helyén mattak maradtak. Minden levételnél ez tapasztalható? Van valamilyen lehetőség ennek helyreállítására? Pl. GC MI Tooth Mousse, Biosmalto vagy egyéb zománcvédő használatával? Hallottam az ICON kezelésről, amit a fehér foltokra alkalmaznak. Az milyen esetekben jelenthet megoldást?
Nagyon köszönöm válaszukat, üdvözlettel

G. Viktoria

Inygyulladas?

Kedves Doktorno/Doktor Ur!

Kb. egy hete rossz izt kezdtem el erezni a szamban. Bal oldalon, fent, hatul van egy 4 tagu hidam. A hid alatt, a belso vagyis a szajpadlas feloli oldalon az inyemet puhabbnak ereztem a nyelvemmel. Amikor megneztem kis tukorrel, a hid es az iny menten veres volt, illetve volt ott egy kis holyag. Amikor megmostam a fogamat nagyon verzett, de utana eltunt a holyag es az iny allaga visszaallt a normalisba, azota a rossz izt sem erzem, bar a super floss fogselyem veres volt ma reggel is. Elmentem a fogorvoshoz mult het szerdan, kaptam egy Metronidazol nevu antibiotikumot, hogy szedjem 5 napig. Az orvos azt mondta, hogy valoszinu le kell venni a 3 evvel ezelott keszult hidat, mert valamelyik korona alatt a ketto fog kozul valamelyik rossz lehet. Egyik fogam sem faj a korona alatt, inkabb mondanam erzekenynek a leghatso fogamat, ami a korona mellett van kozvetlenul. Rontgen nem keszult. A szajhigieniara nagyon odafigyelek, reggel es este mosom a fogam, fogselyemmel tisztitom a hid es az iny kozotti reszt, egy masik fajta fogselyemmel a fogkozoket, szajvizet is hasznalok. Felevente jarok higienikushoz fogkovet leszedetni, legutoljara januarban. Szerdan kezdtem el szedni az antibiotikumot, es szombaton a szajuregemben furcsa dolgokat kezdtem eszlelni. A nyelvem voros volt es olyan mintha chillivel kentek volna be, az ajkam kirepedezve, nagyon szaraz lett. Az inyem sehol nem piros, nem tunik gyulladtnak, inkabb normalisnak, ennek ellenere kb mindenhol faj. Vasarnap reggel amikor megmostam a fogam szoszerint omlott a szambol a ver, kulonosen a jobb oldalon (az ellenkezo oldalon, ahol a problema kezdodott), a felso leghatso fog, amit augusztusban tomtek be es azota nagyon erzekeny. Tobbszor ereztem azota, mintha ver szivarogna belole. Jobb oldalon, lent alul van egy oldaliranyba novo, iny alatt levo bolcsessegfogam, ami eddig kulonosebb problemat nem okozott, de jelenleg ezen a reszen duzzadt az iny es fajdalmas. Itt Angliaban korhazban fogjak kimuteni az idegek kozelsege miatt, varhatoan egy honapon belul. Hetvegen felhivtam az ugyeletet, hogy segitseget kerjek, ahol azt mondtak szedjem tovabb az antibiotikumot. Az antibiotikum mellett Peroxyl szajvizzel probalkozom es Corsodyl fogkremet kezdtem hasznalni. Mai napon elfogyott az antibiotikum, viszont a problemam sokkal rosszabb lett, mint az antibiotikum szedese elott. Valahogy minden fogam erzekeny, a fajdalom ugral egyik fogrol a masikra, a nyelvem eg, fogmososnal verzik az inyem, faj az allkapcsom es a torkom is furcsa. Nincsen refluxom vagy ehhez hasonlo. Az elektromos fogkefet egyaltalan nem tudom hasznalni, annyira faj az inyem. Par napja nagyon puha feju fogkefevel mosom, de attol is faj mindenhol es verzik. Teljesen tanacstalan vagyok, hogy mi is a valodi problema. Novemberben keszult panorama rontgen a bolcsessegfog miatt, ami semmilyen elterest nem mutat. Ez inygyulladas lenne? Nagyon szepen koszonom a valaszat!

.

Térkép nyelv

Tisztelt Dr, Nő/Úr!

Térkép nyelvem van minden fogmosáskor csípi a fogkrém és a szájvíz is.
Tudna nekem olyan fogkrémet és szájvizet ajánlani ami nemcsipi a nyelvem esetleg még
javíthat is a nyelvem állapotán?

Köszönettel:Laci

S. Dávid

Barázdazárás felnőtteknél

Jó napot kívánok!

Szeretném megkérdezni, hogy felnőtteknél szoktak alkalmazni barázdazárást?

Nagyon köszönöm a választ előre is.