A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Szájban lévő idegen anyag

Tisztelt Fogászat!
A házban ahol élek a tetőtérből elporladt üveggyapot került a légtérbe (Az elhárítás folyamatban van), amit egy ideje szívok (kb egy hónapja), a számban folyamatosan érzem mintha homok lenne, főleg az első fogaknál, fogat is alig merek mosni. Az öblögetéssel se nagyon jön ki.
Kérdésem, hogy okozhat-e zománckárosodást?
Tisztelettel:
Éva

Hegedűs László

fogkőlevétel időpontja

Az utolsó fogkőlevétel óta eltelt fél év, esedékes a következő.
Jelenleg nem tudok elmenni a saját dentálhigiénikusomhoz, csak a kollégához. Kérdésem, hogy várhat-e két hetet a fogkőlevétel, vagy inkább csináltassam meg minél előbb? Le lehet venni rosszul a fogkövet, számít két hét?
Plusz info: hajlamos vagyok a fogágybetegségre és az íngyulladásra.

Metszőfog sárgulás

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

A bal felső metszőfogamon január óta folyamatos felszíni halvány sárgás-barnás elszíneződés képződik. Voltam fogkő szedésen, akkor eltávolították, de 3 hétre rá újra megjelent. Nem dohányzom, nem kàvézom, még a teázást is elhagytam a fogkőszedés után. Értetlenül állok a dolog előtt, mert csak ezen az egy fogamon jelentkezik ez.
Különösen zavaró, hogy egy pici csíkban fehér marad a fog egy része, így még jobban làtszódik, hogy a többi területen elszíneződött.

Próbálok figyelni a helyes szájápolásra, de úgy tűnik, hogy valami mégsem megfelelő.

Szeretnék tanácsot kérni, hogy otthoni megoldásoklal hogy lehet javítani ennek az egy fognak a fehérségén, illetve mire kellene figyelni ahhoz, hogy ez a probléma 3 hetente ne térjen vissza?

Megtisztelő válaszát köszönettel,
István

Metszőfog sárgulás

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő!

A bal felső metszőfogamon január óta folyamatos felszíni halvány sárgás-barnás elszíneződés képződik. Voltam fogkő szedésen, akkor eltávolították, de 3 hétre rá újra megjelent. Nem dohányzom, nem kàvézom, még a teázást is elhagytam a fogkőszedés után. Értetlenül állok a dolog előtt, mert csak ezen az egy fogamon jelentkezik ez.
Különösen zavaró, hogy egy pici csíkban fehér marad a fog egy része, így még jobban làtszódik, hogy a többi területen elszíneződött.

Próbálok figyelni a helyes szájápolásra, de úgy tűnik, hogy valami mégsem megfelelő.

Szeretnék tanácsot kérni, hogy otthoni megoldásoklal hogy lehet javítani ennek az egy fognak a fehérségén, illetve mire kellene figyelni ahhoz, hogy ez a probléma 3 hetente ne térjen vissza?

Megtisztelő válaszát köszönettel,
István

Gyulladás

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Egy gyulladással kapcsolatos problémával kérném a tanácsát.

A felül található két metszőfogam között folyamatosan gyulladásban van az íny, elől és hátul is (hátul kb 3 hónapja alakult ki). Folyamatosan próbálgatom a mindenféle fogkrémet, öblögetőt, ecsetelőt, szájzuhanyt, de nem használtak eddig. A gyulladás miatt (?) egy kis rés lett is a két fogam között az elmúlt hónapokban, pedig eddig szorosan egymás mellett voltak.
Kinézetre és érzetre is olyan a gyulladás, mintha „vadhús” lenne a fogaim között.

1 hónapja voltam fogkő szedésen. (Sajnos előtte több évig nem. Fogkőre elég hajlamos vagyok)
Elől csökkent a gyulladás, lement a pirosság, de hátul továbbra is változatlan a „kis puklis” rész. Különösebb fájdalom nincs, reggel néha feszít. Az orvos nem mondott rá semmi különöset, csak annyit, hogy a fogkő okozza a gyulladást és a szájzuhanyt ne használjam.

(2013-ban tömték először a két fogam közötti részt, majd 2021-ben újra kellett, mert kiesett a tömés, de ez a tömés nem az íny részénél található)

A kérdésem az lenne, hogy mi lehet a probléma, illetve milyen gyulladáscsökkentővel lehetne próbálkozni? A fogak között keletkezett rés a gyulladás miatt lehet? Ez még visszafordítható?

Válaszát köszönöm!

Várandósság alatt fogtömés

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Jelenleg 13 hét 6 napos terhes vagyok. Szerencsés panaszmentes vágyik de van egy jó pár fogam ami fogtömésre szorul. A problémám ami nagyon aggasztó hogy a mai napon fogtömésre került sor. Jeleztem a fogorvosnak a terhesség meglétét. Kaptam érzéstelenítőt (azt nem tudom milyen típust). Ön szerint várnom kellett volna a beavatkozásal ebben az esetben hogy panaszmentes vagyok. Vagy ebben az időszakban ez már biztonsággal végezhető?? Doktor válasza aki a tömést végezte erre a kérdésemre elvileg nem okozhat problémát. Ami azért nem nyugtatott meg teljesen. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Z.

szájpadlás

Tisztelt Doktornő, Doktorúr!

Sajnos sok olyan környéken járok, ahol rendszeresen füstölnek, legyen szó dohányzásról, vagy fűtési lehetőségről. Tegnap este valaki nem akarattal, de füstöt fújt az arcomba, amit belélegeztem. Reggelre kelve észrevettem, hogy fura érzés van a felső fogsorom jobb oldalán, a 2-3 fog közvetlen közelében a szájpadláson. Odatapintva a nyelvemmel, úgy éreztem, egy laposnak tűnő valami, látatlanban azt mondanám, olyan, mint egy kis lencse, amiről nem gondolnám, hogy hólyag, csak egyszerűen érzem, hogy ott van. Fájni eddig nem fájt, de azóta, hogy a nyelvemmel folyton odanyúlok, kicsit fáj. Hasonlít ahhoz az érzéshez, mint amikor kisebesedik valami. Ön szerint (bár tudom, látatlanban nehéz erre választ adni) mennyire ijedjek meg? Szájhigéniára rendszeresen odafigyelek, csak sok a dohányos körülöttem, aminek gyakori elszenvedője vagyok. Remélhetem, hogy nem rák? Nagyon köszönöm válaszát, tisztelettel: Zoltán

Fogágybetegség

Rendszeresen jártam fogorvoshoz, de mivel évekig nem csináltak panoráma röntgent, így csak nagyon későn derült ki, hogy fogágybetegségem van.
Tavaly augusztusban volt egy teljes szájra kiterjedő zárt küretem. Utána hat héttel kezdődtek a problémák.
Először érzékennyé vált az ínyem bizonyos helyeken. Így piszkaltam a nyelvemmel. Később bizsergés és két helyen kezdett visszahúzódni az ínyem. A felső középső metsző fog között már annyira fájt, hogy szondázás közben a fogorvost megharaptam.
Aztán nagyon erős nyáltermelés is beindult az fájdalmas területeken. Nagyon zavaró beszéd közben.
December közepén leszedték a fogkövem, de semmi változás.
A helyzet egyre rosszabb: nehezen alszom, az evés egy kínszenvedés és sokszor a beszéd is fájdalmat okoz.
Két hónap alatt öt fogorvost láttam, ebből kettő paradontológus. Mindegyik azt mondja, hogy jól mosom a fogam és a küretet jól csinálták meg anno. Ennek ellenére én nagyon kínlódom. Nem tudom, merre lehetne elindulni.
A választ előre is köszönöm!

Gyökérkezelések után

Tisztelt Klinika!

Tavaly májusban fokozatosan erősödő fájdalom jelentkezett a bal felső 6-os tömött fogamnál. Ezt a fogat akkor egy ügyeletes fogorvos gyökérkezelni kezdte, mert a saját fogorvosom szabadságon volt, amit ő visszatérése után folytatott és befejezett. Porcelán korona került rá, hogy „törésbiztos” legyen. Viszont 4 hónappal később ùjra pár napon belül komolyabb fájdalom jelentkezett, amivel visszamentem és jeleztem, hogy kocogtatásra érzékenynek tűnik a fogam (rágásra nem volt érzékeny). Ekkor antibiotikum kezelést kaptam a gyulladásra, ami hatott és utána újra gyökérkezelte azt a fogat. Közben kiderült, hogy az első alkalommal 3 gyökér lett kezelve és volt egy gyulladt szűk 4. gyökércsatorna is, amit szerencsére megtalált és kezelt novemberben. A korona visszakerült, viszont a végleges felragasztás előtt erős kellemetlen szagot éreztem a kezelt fognál és azóta reggelente is kellemetlenebb lett a leheletem az esti fogmosás-fogselyem-szájvíz ápolás ellenére. Kicsit csiszolt/igazított a korona rágófelszínén, hogy talán segít az újrapozícionálás az érzékenységen, ami megmaradt sajnos. Rágás közben nem fáj, de csak ha az ujjammal kicsit rányomok elég érzekeny ez a fog. A kis CT-n leellenőrizte, hogy a gyökértömés szépen végigér.
Nem tudom akkor, miért érzékeny továbbra is nyomásra, ha rágásra nem és miért lett feltűnően rosszabb a lehelet? Lehet a koronával van a gond? Érdemes lenne, ha talán egy másik fogorvos megnézné ill. kellene egy mikroszkópos gyökérkezelés? Nagyon meg szeretném menteni a fogat!

Köszönöm előre is a választ!

Meggyógyítja önmagát a lyukas fog egy új kezeléssel

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Egy 2017-es cikk szerint ” Kutatók egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amelynek köszönhetően – ha tökéletesítik és széles körben elterjed – kevesebb tömésre lehet szükség a jövőben.
A terápia a fogak természetes regenerálódási képességén alapul, lényege, hogy a fogaink képesek apróbb sérüléseket, például kis lyukakat a saját maguk erejéből befoltozni.
Eddig úgy tudták, nagy lyukaknál nem működik ez a gyógyítási képesség, ám a kutatók felfedezték, hogy a hatást fokozhatja egy, az Alzheimer-kór kezeléséhez használt gyógyszer.”
https://index.hu/tudomany/2017/01/10/befoltozza_magat_a_fog_egy_uj_kezelessel/
Kérdésem, hogy Önök tudnak-e valamit arról, mi lett ebből a kutatásból, bevált-e, alkalmazzák-e már embereknél ezt a kezelést akár külföldön akár itthon.

Válaszukat köszönöm !

Fogkőeltávolítás és polírozás műfogaknál is lehet?

Üdvözletem!
Összesen már csak 7 saját kissé fogköves fogam van és felül körhíd, alul kerámia hídak.
Szeretnék fogkőeltávolítást és polírozást kérni.

Kérdéseim:
1. A felül teljes körhíddal, illetve alul koronákkal lefedett fogak esetén a körhíd alatt és a koronák melletti ínyszélek alatt is el tudják távolítani a fogkövet?

2. Ha igen, mennyibe kerülne ez a kezelés sópolírozással együtt?

3. Ha nem, akkor a 7 saját fog fogkőeltávolítása és sópolírozása mennyibe kerül?

5. Fogorvos végzi-e ezt a kezelést?

4. Kb. mikor lenne délelőtti időpont erre a kezelésre?

Köszönettel várom válaszukat.
Völgyes Ilona

.

Fognyaki érzékenyésg, érzékeny fogak

Üdvözlöm,

Az utóbbi időben nagyon sokat szenvedek attól, hogy 2-3 fogam nagyon érzékeny(Alsó, középső metszőfog és kisörlő, felső nagyörlő) .
Jártam fogorvosnál, aki azt mondta ez fognyaki érzékenység és nem tud vele mit kezdeni. A 2 örlő fogamon végzett hideg tesztet,és brutálisan fájt. Ezek a fogak ha megnyomom őket az íny tövénél, akkor fáj, tehát ténylegesen fognyaki érzékenyésg lehet a visszahúzódó íny miatt, de a metszőfogamnál ilyet nem tapasztaltam( az lehet sátsugrázó fájdalom is).
A fogorovosom tanácsa: Használjak sensitive fogkrémet.
Már nagyon régóta Zöld Elmex-et és elektromos fogkefét használok Sensitive módban. Illetve a napokban kezdtem ecsetlen az érintett fogakat Corsodyl öblögetővell, de még nem érzek javulást. Jelenleg ott tartok, hogy van koronát csináltatok az érintett fogakra, vagy kihúzás utáni fogpótlást kérek, mert lassan nem tudok enni sem.
Van valami más készítmény ami segíthet, vagy valami eljárás?

Válaszát előre is köszönöm!