A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Koronahíd javítás!

Jó napot!Az első kérdesem:Fent legelől van egy 8as koronahidam!A jobb 2es és 3as-ról lepattogzott a külső zománcréteg,sőt le is tört belőlük egy kisebb darab is!
A második kérdésem:Pár hónapja nagyon zavar,hogy jobb hátul,nem tudom,hogy alul,vagy felül,de szerintem felül egy nagyon zavaró érzésem van!Mintha a bölcsességfogam rosszul nőtt volna,és beleragad mindenféle piszok,és nem nagyon tudom kiszedni semmiféle eszközzel!Nagyon zavar,főleg mosolygásnál idegesít!
Előre is köszönöm a válaszukat!

Fogpótláshoz fehérítés

Üdvözlöm,

Érdeklődni szeretnék, hogy ha egy árnyalattal fehérebb lett a cirkon korona, akkor a többi fogat hozzá lehet-e fehéríteni vagy kockázatos?

Köszönöm!
Réka

Nyál baktérium túlszaporodás

Tisztelt Uniklinik!

Mi lehet az oka annak, hogy 4-5 órával a fogmosás után a számban elszaporodnak a baktériumok és kellemetlen szagú lesz a nyálam? A kézfej megnyalásával szoktam tesztelni. Ha a nyálam szaga kellemetlen, feltételezem a lehelletem is.

A fogmosás nálam úgy néz ki reggel/este:
-száj/garat öblögetés citromos, almaecetes vízzel
-nyelvtisztítás nyelv kaparóval
-nyelvtisztítás nyelvtisztító géllel+nyelvtisztító kefével
-fogselyem (ez kb. két naponta)
-szájzuhanyos fogköztisztítás,
-mandulák öblítése alacsony erősségre állított szájzuhannyal
-fogmosás
-szájvíz

Nincs lyukas/szúvas fogam. Rendszeresen távolíttatom a fogkövet.

Mit tegyek még, hogy a szám friss maradjon?

Előre is köszönöm válaszát!

Üdv.

Fogfehérítés után

Nem rég voltam rendelői fogfehérítésen (Beyond max 5). A kezelést végző orvos alapvetően nem tájékoztatott arról, hogy bármire is figyelnem kéne fehérítést követően, a végén én kérdeztem rá, hogy hallottam a fehér diétáról és hogy erről mit kellene tudnom. A hölgy majdhogynem kinevetett, hogy nem kell ezt olyan komolyan venni, ha olyan ételt eszek, mossak fogat utána és annyi.. A kávéra is rákérdeztem, azt mondta ihatom nyugodtan. Én rögtön másnap reggel így is tettem, annyi hogy azért szívószállal ittam, de éreztem, hogy a kávé így is érintkezett a fogaimmal, így kortyolgatás közben többször is öblögettem vízzel, illetve kávé után fél órával (elv a savasság miatt ennyit várni kell) alaposan fogat mostam. Azonban ezt követően egy ismerős jelzésére rákerestem a neten, és mindenhol azt írják, hogy kávé stb egyértelműen tiltott dolog fogfeheritest követően… A kérdésem az lenne, hogy most akkor valóban kárt okoztam? Létezik, hogy ez a manőver rögtön színezett is a fogaimon és láthatom emiatt már sárgásabbnak, mint fehérítés napján láttam a fehérítést követően?
Koszonom előre is.

Fájó íny fognál

Kedves Uniklinik!

2 napja fogmosásnál az egyik fogam feletti így fájni kezdett. A fogam maga nem fáj, illetve sehol sem máshol az ínyemben. Afölött a fog felett nyomásra, tapogatásra érzékeny, fáj, viszont az így nem duzzadt, piros, és gyulladásnak sincs egyéb jele. Vajon mi lehet a probléma?

Köszönöm!

Savas Reflux

Jo napot
Savas refluxom van kerdes milyen hamar
Karosodhat a fogam
Es milyen kezelesel menthetö meg .
Valaszat elöre is köszönöm.

Gyerek nyelve

Jó Napot!Az 5 éves kisfiamnak a nyelve fehér lepedékes tudnának nekem ajánlani valamit hogy ell muljon neki?

Fogfehérítés fogzománc sérülés esetén

Tisztelt Uniklinik!
Sajnos fogászati kezeléseknél nem bírom ki, hogy időközönként ne nyeljek egyet. Milyen fogfehérítő megoldás alkalmazható ilyen esetben? Illetve az egyik fogamról a fognyaknál lepattant a zománcból egy kis darab. Okozhat-e fájdalmat vagy későbbi fokozott érzékenységet a fogfehérítés?
Köszönettel: Adrienn

ínybetegség

Tisztelt Doktornő/Úr!

Lányomnak kürettálást fognak végezni, nyitott vagy zárt nem tudjuk.
Az esetek többségénél szokott ez segíteni, hogy fogait ne veszítse el? Még csak 26 éves , eddig nem volt gond a fogaival egy fogtömés alkalmával szóltak neki hogy gond van az ínyével.Nagyon félünk, hogy elveszítheti szép fogait.Ezt a beavatkozást hányszor szokták elvégezni általában, és ínyplasztikára mikor van szükség ?
Bocsánat a sok kérdésért de meg vagyok rémülve ettől a helyzettől, ezt mi okozza, esetleg partnere elkaphatja ezt a fertőzés, mire kell, kellett volna jobban figyelni, hogy ilyen probléma ne alakuljon ki .

Köszönöm szépen válaszait és még egyszer elnézést a sok kérdésért,
üdvözlettel: E. Zsoltné

Szájüregi érzékenység

Tisztelt Doktor úr/nő!
Kb. két hónapja kezdődött, hogy a fogkrémem (mentolos) egyre intenzívebben kezdte „csípni” az ajkaimat, a nyelvemet, mérsékeltebben az alsó fogínyt és az arcom belső oldala felületének az alsó részét. Most már olyan fájdalmasan, hogy nagyon nehéz megfelelően, megfelelő ideig elvégezni a fogmosást. Ezzel parallel a szájvíz, a szénsavas valamint a 35-40 %-os szeszesital, erősebben borsozott vagy sózott étel is ezt eredményezi. Ezek használata után viszonylag hamar , 1-2 perc után megszűnik a fájdalom.
81 éves vagyok protézissel, mindig alapos fogmosást végzek reggel és este, utána szájvízzel gondosan öblítek.
Jól kezelt magas vérnyomásom, 2. tip. cukorbetegségem van, valamint 6 év után most 7 hónapja már nem jelentkező pitvarfibrillációm. Naponta két részletben, összesen 14 féle gyógyszer szedek.
Kérdésem, hogy mi mi lehet a problémám oka, ill. mit tehetek a megszüntetésére?
Köszönöm szépen.

Fogfehérítés

Jó estét kívánok!
A kérdésem az lenne, hogy a 19 éves fiam lézeres fogfehérítést szeretne.Alapból sajnos elég sárgás színűek a fogai.Jó -e a lézeres fehérítés vagy inkább a másik rendelői fehérítést válassza?Igazán mi a különbség a kettő között?
Köszönöm,ha válaszolnak!
G. Anett